Reklama

Reklama

Kletba Měsíčního údolí

  • Maďarsko Holdhercegnő (více)
Fantasy / Dobrodružný / Rodinný
Maďarsko / Velká Británie / Francie / Austrálie / USA / Nový Zéland, 2008, 103 min

Fantasy rozprávka, nakrútená podľa knižnej predlohy Malý biely koník, anglickej spisovateľky Elizabeth Goudge. Rozpráva o obyvateľoch tajuplného Mesačného údolia a dávnom spore dvoch znepriatelených rodov. Keď malej Márii zomrie otec zanechá ju celkom samú a opustenú. Spolu so svojou vychovávateľkou tak musí opustiť blahobyt centra Londýna a začať svoj nový život na vidieku u čudáckeho strýka Benjamina, ktorý navyše ani sám nevie, že malá Mária existuje. Po príchode na jeho nádherný statok objaví magický svet údolia, kde je Mesiac väčší ako kdekoľvek na svete. Spozná strýkových nepriateľov, ktorí ju unesú a uväznia vo svojom temnom zámku. Postupne sa začnú diať naozaj čudné veci a Mária veľmi skoro zistí, že je poslednou princeznou, ktorá tam prišla, aby zachránila Mesačné údolie pred prastarou kliatbou. Do najbližšieho splnu bude musieť nájsť čarovné perly, ktoré nikto už stáročia nevidel, a skôr než Mesiac zapadne za horizont, ich vrátiť moru. Pri svojom pátraní nebude sama, ochráni ju čierny lev a cestou ju povedie biely jednorožec. (STV)

(více)

Recenze (132)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Gábor Csupo po zajímavém Mostu Do Země Terabithia dostal na starosti koprodukční "menší" fantasy, a natočil... něco, o čem bych řekl, že je to standardní pohádka, kdybych tím svým způsobem neurážel to, co je na Moonacru zajímavého. Prostě je to obsazené kvalitními herci (BTW je zajímavé vidět, jak Dakota povyrostla, a jak by tedy mohla vypadat v pokračování Zlatého Kompasu, které nikdy nevznikne, a BTW2 nechápu, jak to Natascha McElhone dělá, ale vypadá, že od Truman Show nebo Ronina nezestárla), má to takové očekávatelné vtípky, standardní atmosféru a lehce netradiční stylizaci, celkem slušně se na to dívá, a díky hercům to docela funguje i ohledně emocí - ale scénář, respektive dramaturgie, mají bohužel k povedenosti docela daleko. Toho času nelituji, bylo to sympatické, byť ne úplně obvyklé (a evidentně to spoustě lidí vůbec nevyhovovalo), takže nemám problém dát 70%. Ale to je naprostý strop;) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $27miliónovTržby Celosvetovo $5,933,623║ V prevedení to nepovie viac než fádna televízna fraška, príbeh maximálne uvlečení, nezáživný až hrôza, trikovo úbohé, herecky to je ako tak stráviteľné u mladej v celku sympatickej Dakoty Blue Richards, ostatný nestoja za reč. Nádejný Gabor Csupo nám po príjemnom Moste do krajiny Terabithia pripravil teda riadne schladenie. Tento nepodarok nemohol ani iné než úplne komerčne prepadnúť. /15%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Proboha, po vymazlené Terabithii Csupo naprosto ulétl. Dramaturgický paskvil završený špatnými triky a sterilní režií, která pohřbívá i to málo napětí, které přežije prkenné herce a laciné kulisy. Vydestilovaná esence nudy a vykastrované poezie. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Graham Alborough, Lucy Shuttleworth .. Sterilní propojení dvou světů, staroanglického venkova a přídavné historické fantasy. Průměrný příběh, který je v jádru tak ohraný, že z toho ani Gabor Csupo nedokázal vykřesat poutavou podívanou. Snaživé po herecké stránce (Dakota Blue Richards se nám zapracovává a pro úsměv Nataschi McElhone mám slabost), se slabými triky, skromnou výpravou, kapkou infantilního humoru a výsledkem, který (a to ještě ztěžka) nadchne jen dětské zástupce z řad obecenstva. ___ V podstatě vzorová sériovka současného filmového formátu "dětská pohádka." 40%. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Ani z Terabithie jsem nebyl příliš urvaný, v rámci možností, jako tak trochu jiné fantasy ale bez problému fungovala. Kletba měsíčního údolí je oproti tomu jen chabá televizní pohádka plná podivných dějových zkratek, logických trhlin a pravděpodobnostních lapsů. Nejnápaditější jsou nakonec digitální efekty, které i navzdory tomu, že jsou strašně špatné, stejně patří zdaleka k tomu nejzajímavějšímu, co může film nabídnout. Gabor Csupo tentokrát nezabodoval... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vydávám se na cestu nesnadnou, za záchranu dětského filmu před rozmáhajícím se cynismem. Ano, ani já jsem se při sledování v kině občas nevyvaroval vtípků (např. při závěrečné scéně shledání mi to nedalo abych necitoval Scénu z Limonádového Joea - zeti, synu, tcháne, otče...), jenže je to takové dělání si legrace z někoho (něčeho), koho vlastně máte rádi. Je to sice krajně naivní a místy trochu infantilní, ale proč by to mělo vadit, když ten film je přece evidentně určenej dětem. Nechápu, proč tuhle evidentní samozřejmost spousta lidí opovržlivě komentuje slovy "vhodné pro děti do 12 let" a podobně. Já osobně bych na to svoje děti vzal úplně klidně místo nablblejch nechutnejch Transformerů nebo opakujících se animáků. V rámci žánru je to určitě lepší než Narnie a z poslední doby patří spolu s Městem Ember rozhodně mezi ty lepší zahraniční filmy pro děti (celkově nejlepší bylo Kdopak by se vlka bál). P. S. Nápad dát dohromady Nataschu McElhone a Ioana Hornblowera Gruffudda se mi zalíbil a možná by nebylo od věci vidět je v něčem odvážnějším :)) ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Nic jsem nečekal a nebyl jsem zklamaný... obyčejná pohádka, která mě nenadchla ani neurazila, ale jako odpolední oddychovka slušná volba. Mé hodnocení 2,5 hvězdičky... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zatímco si Gabor Csupo vytvořil jméno na svém debutu Most do země Terabithia (2007), ve stejné době se prosadila také Dakota Blue Richards ve Zlatém kompasu (2007). Tito dva byli tedy spojeni v nejnovější adaptaci klasické dětské literatury Malý bílý koníček Elizabeth Goudgeové a navázali na seriál ze začátku 90. let, který tehdy koprodukovalo také Česko. Kletba Měsíčního údolí je velice imaginativní fantasy zasazená částečně do viktoriánské Anglie, částečně do fantasy prostředí. Skvělé jsou kostýmy a speciální efekty. Obsazení je ideálně typizované podle vlastností daných postav. Dakota Blue Richards má v sobě cosi nadřazeného, Juliet Stevenson cosi mateřského, Tim Curry je klasik komediálního šílenství a Natascha McElhone a Ioan Gruffudd tvoří ideální pohádkový pár s jemným odstínem odvěkého problému Romea a Julie. Je zajímavé, že herečka Juliet Stevenson se objevila už v jiném filmu maďarského režiséra – v Božské Julii (2004). ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Film je evidentně určený dětem, což je u filmu pro děti vlastnost a ne vada. Pokud někdo lehce naivní film, spoléhající víc na vnitřní kouzlo a pohádkové ´samo sebou´ odsuzuje pro nedostatek logiky, měl by zauvažovat nad tím, jak věci vnímal ve svých třeba osmi letech a jak přijímal Nekonečný příběh nebo Alenku v jinoříších. Kletba je primárně určena mezi dětmi pro holčičky a ty budou jistě spokojeny. Sympatická hlavní hrdinka, sympatická a krásná Laskavka (kdybych chovala lidi, rozhodně bych chtěla mít Nataschu v chovu), velmi hezký strýček, bláznivý kuchař, osobitě padoušský padouch, nádherné šaty, nádherné interiéry, exteriéry a další teriéry, jen ten lev je digitální tak, že se při jeho objevení na obrazovce rozblikají na pozdrav všechny věci v domácnosti, co jsou made in China a blikat mohou, a blikají i některé z těch, co blikat nemohou. Film diváka navíc vizuálně postavou Robina připravuje na Mechanický pomeranč, to by snad měl ocenit i divák snobsky intelektuálně nabubřelý. No a nebo taky ne. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

No money, no funny. Tohodle kréda se měli tvůrci držet a mít na paměti, že za pár šupů nikdo pořádnou fantasy pohádku nenatočí. Tady ten rozpočet byl asi fakt bídnej, protože se to celý odehrává v nějakým polorozpadlým hradě s minimem nábytku, nebo v lese. Nejvíc se ale absence rozpočtu ozve na konci v až vtipné naháněčce lesem a pár následujících digitálních triků. Peníze by ale nebyly ten hlavní problém, kdyby to byl aspoň pořádný film. A to bohužel není. Příběh je nic moc a děravý jak řešeto, režisér se také moc nesnažil a já se po hodince už docela nudil. Ion Gruffudd tu má celej film docela naštvanej výraz. Asi na začátku natáčení zjistil, že celý film má rozpočet jako jeho oblek do Fantastické čtyřky. Aspoň, že ta Dakota Blue Richards opět prokázala, že má talent a že z těch dětských hereček patří k těm snesitelnějším. Jinak ale docela podprůměrná fantasy nuda. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Pěkný příběh, který by si zasloužil lepší a dražší zpracování po všech stranách. Castingu se sice podařilo získat zajímavá jména, ale jinak je film silně poznamenán nízkým rozpočtem a to není u pohádky dobré. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Tri hviezdy, že je Dakota Blue Richards sympatická, že som mal ako decko rád Fantaghiro, a že keby som bol decko pri Mesačnom údolí, pravdepodobne by mi bol šupácky tv look u zadku. Po Terabithii samozrejme megafail a režisér zaslúžene teraz niekde vo Walmarte dokladá paštiky. Guilty pleasure, alebo jak to mám obhájiť. Vidieť to v kine, dám odpad. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vlastne prečo nie, na víkendové dopoludnie pred telkou to nie je vôbec zlé. Pri varení, alebo upratovaní to ubehne rýchlo a bezbolestne. Lenže po Terabithii som od Csupa čakal aj nejaké tie pridané hodnoty, nie iba hollywoodsky prefabrikát pre deti. Preto aj to nízke hodnotenie. Poobede si už z filmu nič nepamätáte. Napriek tomu taký brutálny komerčný prepad si film nezaslúžil. Určite nie je horší ako Narnie. ()

Smok odpad!

všechny recenze uživatele

Ten, kto ma bližšie pozná, tak vie, že keď mi podhodí nejaký fantasy film, cítim sa, akoby mi na úrazovej ambulancii sypali do rozbitého čela kilo soli. Ale keďže už to bude hádam aj rok, čo si tu odomňa odpad vyžralo akési užívateľmi vyzdvihované ruské fantasy, dal som si ďalší pokus. Smutne konštatujem, že ani po roku sa môj postoj ku týmto slaboduchým rozprávočkám pre dospelých nemení, Kletba.. je lacná, prvoplánová blbina jak traky, nech si získava aké chce ocenenia. Ako tak čítam komentáre, sú tu užívatelia, ktorí si pri filmoch pána režiséra od dojatia aj poplakali, tak sa ku nim hlásim aj ja. Len neviem, či sme mali rovnaký dôvod na plač. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Vizuálně efektní, dnes již obvyklá New Age fantasy, vhodná svou nelogičností (viz komentář Honajz) pro nižší věkovou kategorii, cca 10-12letých. V hodnocení se jí však musím poněkud zastat, lepší než Most do země Terabithia to je, přesněji 3,5... ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Osobne sa mi tento film páčil. Možno som príliš veľkým nadšencom fantasy, ale bavila som sa. Bolo to prijateľne komické, prijateľne romantické, prijateľne naivné ale bolo to dostatočne magické, aby som aj ja zatúžila aspoň na okamih vojsť do Mesačného údolia. Tento film nepotrebuje veľa špeciálnych efektov, nesie v sebe magickosť samu o sebe a to je napríklad viera v zmenu človeka, prekonanie pýchy a predsudkov a znovunájdenie lásky. Film má okrem naozaj príjemného obsadenia, nádherný soundtrack, ktorý ešte viac spôsobí mrazenie na chrbte.Osobne by osm niektoré scény vyňala a niektoré ma dokonale pohltili (tá vlna na konci).Ale určite jedno z naj fantasy, čo som v poslednej dobe videla. 75% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Stejný model jako Terabithia. Pohádka s lacinou výpravou, nenápaditou režií a pár jakž takž efektními efekty. Pokud vám stačí pár postav chodících po lese, jste na správném místě. Pro ostatní radši doporučuji většinu českých televizních pohádek. Z herců je nejpřesvědčivější Dakota Blue Richards, ale tuhle uspávanku z podprůměru stejně nemá šanci vytáhnout. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Začátek je docela příjemně natočen a mnohé slibuje. Pravda, rádoby vtipná postava chůvy je leda otravná, ale pořád se to dá. Pak přijde četba z knihy, první mizerné triky, ale vem to nešť, jen kdyby to mělo nějakou zápletku... Ale co si mám představit pod pojmy "princezna měsíčního údolí", "naprosto neuvěřitelné kouzelné měsíční perly", a co vlastně tam vzniklo za pseudokonflikt? Potenciál zde je, nějaký ten vizuál také hraje do noty, ale zcela to rozbíjejí chaotická pravidla tohoto světa, kde se může stát cokoliv, a kde kdokoliv je kýmkoliv a současně ničím, a stát se může jakákoliv věc... (Strýc jí vezme knihu, a pak se ani nediví, že si ji navzdory zákazu vzala zpět. Holka vejde do města v nápadných šatech, kde jinak všichni jsou včerném, a nikdo si jí nevšimne. Chtějí ji mrtvou, ale nezabijí ji, jen šoupnou do vězení. Při útěku ji honí jeden strážný... Apod.) Jak se pak o někoho bát, jak si někoho oblíbit, když je to vlastně jedno? ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Mám ráda pohádkové motivy o tajemných místech a dávných záhadách a tenhle film zprvu působil slibně, i když ne originálně. Jenomže, když se začne něco dít, tak se to děje bez nějaké vnitřní logiky. Hrdinka prostě buď někoho potká, kdo jí něco řekne, nebo na něco náhodou hned narazí a tak je to pořád. _____ Snímku příliš neposloužily ani některé podivné kostýmy - třeba, proč nosí hrdinka pořád vzadu vhrnutou sukni nebo proč se mladík z nepřátelského klanu obléká, jakoby jeho vzorem byl film Mechanický pomeranč? Vychovatelka je k uzoufání klišovitá postava a její neustálé krkání je lacině podbízivý gag pro dětské publikum. Konec nenabízí žádnou katarzi. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

"It certainly seems very quiet. - That would be the absence of the ladies, then, sir." Vlastne si nie som istá, čo si mám o tomto filme myslieť. Už je to pár rokov, čo som čítala knihu, ktorá je z-adaptovaná do filmu a veľa si z nej už veru nevybavujem. Nemôžem teda ani porovnávať. Film má zopár plusov, kostýmy a interiéry + exteriéry sú krásne (asi tie maďarské), na Dakotu sa príjemne pozerá, rovnako aj na zvyšok castu, aj keď teda sympatickým hercom škodia hlavne veľmi slabé repliky - Curry, McElhone, Gruffudd aj Prew, pekné (aj keď mierne pofidérne) kostýmy, zopár (asi 5) fajn hlášok a to je asi tak všetko. A mínusy: otravná a sedlácka (tobôž nie vtipná) postava Heliotropie, kŕčovité a klišoidné dialógy aj scenár. Príbeh tiež nie je extra, hlavne natiahnutý na 103 minút. A mám dojem, že lotrovská koníkovská vodná scéna zožrala minimálne polovicu rozpočtu. Keby sme ju už nevideli spracovanú lepšie, možno by zaujala viac. ()

Reklama

Reklama