Reklama

Reklama

Kletba Měsíčního údolí

  • Maďarsko Holdhercegnő (více)
Fantasy / Dobrodružný / Rodinný
Maďarsko / Velká Británie / Francie / Austrálie / USA / Nový Zéland, 2008, 103 min

Fantasy rozprávka, nakrútená podľa knižnej predlohy Malý biely koník, anglickej spisovateľky Elizabeth Goudge. Rozpráva o obyvateľoch tajuplného Mesačného údolia a dávnom spore dvoch znepriatelených rodov. Keď malej Márii zomrie otec zanechá ju celkom samú a opustenú. Spolu so svojou vychovávateľkou tak musí opustiť blahobyt centra Londýna a začať svoj nový život na vidieku u čudáckeho strýka Benjamina, ktorý navyše ani sám nevie, že malá Mária existuje. Po príchode na jeho nádherný statok objaví magický svet údolia, kde je Mesiac väčší ako kdekoľvek na svete. Spozná strýkových nepriateľov, ktorí ju unesú a uväznia vo svojom temnom zámku. Postupne sa začnú diať naozaj čudné veci a Mária veľmi skoro zistí, že je poslednou princeznou, ktorá tam prišla, aby zachránila Mesačné údolie pred prastarou kliatbou. Do najbližšieho splnu bude musieť nájsť čarovné perly, ktoré nikto už stáročia nevidel, a skôr než Mesiac zapadne za horizont, ich vrátiť moru. Pri svojom pátraní nebude sama, ochráni ju čierny lev a cestou ju povedie biely jednorožec. (STV)

(více)

Recenze (132)

Cortesz 

všechny recenze uživatele

Žánr fantasy patří mezi mé oblíbené. Ovšem v tomto případě jde o naivní dětskou fantasy s hodně tupým dějem, a občas i nelogickými zvraty. Po celou dobu jsem se více méně nudil. Bavit jsem se začal až v samém závěru, který ovšem byl přeplácaný a samozřejmě skončil happy endem. Dětem se to moná bude líbit, ale já jako dospělý divák dávám palec dolů. Most do země Terabithia byl mnohem lepší a nebyl tak okatě určen jen pro jednu cílovou skupinu a dokázal pobavit i dospělé, v případě tohoto filmu to rozhodně nehrozí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vlastne prečo nie, na víkendové dopoludnie pred telkou to nie je vôbec zlé. Pri varení, alebo upratovaní to ubehne rýchlo a bezbolestne. Lenže po Terabithii som od Csupa čakal aj nejaké tie pridané hodnoty, nie iba hollywoodsky prefabrikát pre deti. Preto aj to nízke hodnotenie. Poobede si už z filmu nič nepamätáte. Napriek tomu taký brutálny komerčný prepad si film nezaslúžil. Určite nie je horší ako Narnie. ()

Reklama

Deschain 

všechny recenze uživatele

"It certainly seems very quiet. - That would be the absence of the ladies, then, sir." Vlastne si nie som istá, čo si mám o tomto filme myslieť. Už je to pár rokov, čo som čítala knihu, ktorá je z-adaptovaná do filmu a veľa si z nej už veru nevybavujem. Nemôžem teda ani porovnávať. Film má zopár plusov, kostýmy a interiéry + exteriéry sú krásne (asi tie maďarské), na Dakotu sa príjemne pozerá, rovnako aj na zvyšok castu, aj keď teda sympatickým hercom škodia hlavne veľmi slabé repliky - Curry, McElhone, Gruffudd aj Prew, pekné (aj keď mierne pofidérne) kostýmy, zopár (asi 5) fajn hlášok a to je asi tak všetko. A mínusy: otravná a sedlácka (tobôž nie vtipná) postava Heliotropie, kŕčovité a klišoidné dialógy aj scenár. Príbeh tiež nie je extra, hlavne natiahnutý na 103 minút. A mám dojem, že lotrovská koníkovská vodná scéna zožrala minimálne polovicu rozpočtu. Keby sme ju už nevideli spracovanú lepšie, možno by zaujala viac. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Ani z Terabithie jsem nebyl příliš urvaný, v rámci možností, jako tak trochu jiné fantasy ale bez problému fungovala. Kletba měsíčního údolí je oproti tomu jen chabá televizní pohádka plná podivných dějových zkratek, logických trhlin a pravděpodobnostních lapsů. Nejnápaditější jsou nakonec digitální efekty, které i navzdory tomu, že jsou strašně špatné, stejně patří zdaleka k tomu nejzajímavějšímu, co může film nabídnout. Gabor Csupo tentokrát nezabodoval... ()

depony 

všechny recenze uživatele

Kletba Měsíčního údolí je zároveň i kletbou pro milovníka fantasy. Zoufale utahané dialogy, nesmyslné pasáže, kdy máte sami chuť Marušku zabít a nechcete to nechal na amatérech z lesa. Herecké obsazení bylo příjemné, ale ani oni nemohli utáhnout na svých bedrech nudný scénář, kterému chybí správné napětí. Několik vtipných momentů přesto nedokázalo zlepšit celkový dojem ze snímku. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (7)

  • Většina scén ve filmu byla natáčena v Maďarsku, v Británii se jich natočilo jen několik. (Hromino)
  • Scéna, kdy stádo bílých koní vybíhá z moře, se velmi podobá scéně z filmu Poslední jednorožec (1982), kde stejně vybíhá stádo jednorožců. (LindaKola)
  • Název snímku byl zvolen hlasováním v internetové anketě, kdy titul The Secret of Moonacre předčil původní název předlohy "The Little White Horse". (Hromino)

Reklama

Reklama