Reklama

Reklama

Kletba Měsíčního údolí

  • Maďarsko Holdhercegnő (více)
Fantasy / Dobrodružný / Rodinný
Maďarsko / Velká Británie / Francie / Austrálie / USA / Nový Zéland, 2008, 103 min

Fantasy rozprávka, nakrútená podľa knižnej predlohy Malý biely koník, anglickej spisovateľky Elizabeth Goudge. Rozpráva o obyvateľoch tajuplného Mesačného údolia a dávnom spore dvoch znepriatelených rodov. Keď malej Márii zomrie otec zanechá ju celkom samú a opustenú. Spolu so svojou vychovávateľkou tak musí opustiť blahobyt centra Londýna a začať svoj nový život na vidieku u čudáckeho strýka Benjamina, ktorý navyše ani sám nevie, že malá Mária existuje. Po príchode na jeho nádherný statok objaví magický svet údolia, kde je Mesiac väčší ako kdekoľvek na svete. Spozná strýkových nepriateľov, ktorí ju unesú a uväznia vo svojom temnom zámku. Postupne sa začnú diať naozaj čudné veci a Mária veľmi skoro zistí, že je poslednou princeznou, ktorá tam prišla, aby zachránila Mesačné údolie pred prastarou kliatbou. Do najbližšieho splnu bude musieť nájsť čarovné perly, ktoré nikto už stáročia nevidel, a skôr než Mesiac zapadne za horizont, ich vrátiť moru. Pri svojom pátraní nebude sama, ochráni ju čierny lev a cestou ju povedie biely jednorožec. (STV)

(více)

Recenze (132)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Film je evidentně určený dětem, což je u filmu pro děti vlastnost a ne vada. Pokud někdo lehce naivní film, spoléhající víc na vnitřní kouzlo a pohádkové ´samo sebou´ odsuzuje pro nedostatek logiky, měl by zauvažovat nad tím, jak věci vnímal ve svých třeba osmi letech a jak přijímal Nekonečný příběh nebo Alenku v jinoříších. Kletba je primárně určena mezi dětmi pro holčičky a ty budou jistě spokojeny. Sympatická hlavní hrdinka, sympatická a krásná Laskavka (kdybych chovala lidi, rozhodně bych chtěla mít Nataschu v chovu), velmi hezký strýček, bláznivý kuchař, osobitě padoušský padouch, nádherné šaty, nádherné interiéry, exteriéry a další teriéry, jen ten lev je digitální tak, že se při jeho objevení na obrazovce rozblikají na pozdrav všechny věci v domácnosti, co jsou made in China a blikat mohou, a blikají i některé z těch, co blikat nemohou. Film diváka navíc vizuálně postavou Robina připravuje na Mechanický pomeranč, to by snad měl ocenit i divák snobsky intelektuálně nabubřelý. No a nebo taky ne. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto v autobuse na výletu do Anglie. Přesně ten typ filmu, který někdo pustí z donucení pro ostatní, a jelikož během svého života viděl asi 10 filmů, nemá ani ponětí, jaký je rozdíl mezi dobrým a špatným filmem. Tohle je ten špatný. Nemá nic, čím by vynikal, až na mizerné zpracování. Přesně ten typ filmu, který ve druhé polovině dokoukávám už jen z povinnosti, abych mu zde mohl udělit hodnocení, jaké si zaslouží. ()

Reklama

klima777 

všechny recenze uživatele

Je strašně těžké natočit dobrou fantasy. Respektive natočit fantasy počin alespoň tak, aby nechutnal jako x-krát použitý sáček čaje. V tomto případě se ne jen dlouho vyluhovalo, ale též šilo a zapošívalo velmi horkou dratví. Jako pozitivum beru účast kvalitních herců. Jinak pociťuji značné rozpaky (vždyť i poměrně nudné Inkoustové srdce mělo větší drive). Dobře mi tak... P.S. flanker.27 má pravdu. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Po výborném Mostu do země Terabithia jsem i přes slabší ohlasy očekával od Csupa parádní pohádkovou jízdu, které jsem se skutečně nedočkal. Terabithia přece nějaký ten úspěch měla a maďarský režisér s ní předvedl, že za málo peněz se dá vykouzlit hodně osobité muziky, a tak se mi nechce věřit, že by zrovna Kletba měsíčního údolí byla tím nejlepším scénářem, který mu prošel rukama. Ta Kletba, která je jen směsicí pohádkových klišé a karikatur postav, které mají k životnosti stejně daleko jako herecký projev Roberta Pattinsona. A označení karikatura by mohla většina postav brát jako kompliment, protože například hlavní postava filmu to nedotáhla ani k ní. A bohužel musím říct, že selhal i Csupo, který se tentokrát nemohl opřít ani o scénář ani o herce, kteří zde většinou odvádějí „televizní“ minimum. Ona vlastně celé měsíční údolí složené z jednoho lesa a dvou zřícenin jakoby svou výpravou a zalidněností vypadlo z televizní pohádky, kvalita ČT 1, vysílací čas 13:00, sobotní odpoledne. Tváří v tvář tomu ale stojí překvapivě ne úplně špatné efekty, které jsou dokonce místy na projekt podobné úrovně megalomanské. Hlavní záhadou ale zůstává, kam se poděla Csupova svěží režie, ze které nyní zbyla jen směsice neinvenčních záběrů s omšelým vizuálem a v pár flashbackových sekvencích i snahou o pohádkový look. Žádný pohádkový feeling se i přes všechny ty pohádkové trademarky do filmu vtěstnat nepovedlo. Velké zklamání. 50 % ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $27miliónovTržby Celosvetovo $5,933,623║ V prevedení to nepovie viac než fádna televízna fraška, príbeh maximálne uvlečení, nezáživný až hrôza, trikovo úbohé, herecky to je ako tak stráviteľné u mladej v celku sympatickej Dakoty Blue Richards, ostatný nestoja za reč. Nádejný Gabor Csupo nám po príjemnom Moste do krajiny Terabithia pripravil teda riadne schladenie. Tento nepodarok nemohol ani iné než úplne komerčne prepadnúť. /15%/ ()

Galerie (77)

Zajímavosti (7)

  • Původně měl být pro natáčení použit skutečný lev, ale jelikož by pojištění všech herců a členů filmového štábu stálo ohromné množství peněz, rozhodli se tvůrci pro levnější variantu - lva udělat digitálně. (Hromino)
  • Dakota Blue Richards nikdy nečetla knihu „Malý bílý koníček“, podle níž je film natočen, než v něm získala roli. Tu si pak stihla přečíst během letu do Maďarska, kde se mělo točit. (Hromino)
  • Scéna, kdy stádo bílých koní vybíhá z moře, se velmi podobá scéně z filmu Poslední jednorožec (1982), kde stejně vybíhá stádo jednorožců. (LindaKola)

Reklama

Reklama