Síla umění (TV seriál)

Sila umenia

Dokumentární / Historický

Velká Británie, 2006, 8x51 min

David Julyan

Vynikající dokumentární cyklus o umění. Kdo ho miluje, věřím, že si v tomhle seriálu libuje...(8.12.2009)

Unikátní polohrané polodokumentární profily těchto osmi výjimečných malířů: Caravaggio - Rembrandt - Gian Lorenzo Bernini - J. M. W. Turner - Jacques Louis David - Pablo Picasso - Vincent van Gogh - Mark Rothko. Neviděl jsem úplně kompletní set, ale ty díly, které jsem zhlédl, ve mne zanechaly opravdu silný dojem. Síla umění, síla BBC...(22.12.2009)

Podobné pořady by se měly dávat v televizích v ČR již dávno. Jak je možné, že ČT ještě nemá takový kanál, jako je VIASAT HISTORY či ARTE?(7.9.2010)

• Machrovic

1. díl: Caravaggio ****, 3. díl: Bernini ****, 4. díl: Turner ***; http://www.ceskatelevize.cz/program/10126502594.html?nzv=S%EDla+um%ECn%ED%3A+Caravaggio(7.11.2009)

Vynikající. Vyvážený mix biografických prvků, dobový podkres a barvitý popis uměleckých děl. Pro milovníky umění tento dokument rozhodně ztrátou času není !(12.10.2011)

Výbroně:-)) Konečně někdo pochopil, že při prezentaci umění není nutno poušťět chorály a kostelní hudbu a tvářit se hyperduchovně, že tomu všemu umělému popisu uměleckých skvostů rozumíme!! >Díky za zážitek a za to, že si konečně pamatuji to, co v dokumentu o umění bylo:-)))(17.10.2010)

Zatím jsem viděla jenom van Gogha, takže možná časem hodnocení upravím. Tenhle populárně-naučný styl je docela líbivý, každý si v něm najde to své. Jen mám pocit, že to podání je sice působivé, ale hodně zjednodušené a okleštěné od spousty důležitých informací. Pro všeobecný přehled to asi stačí, ale člověk si nesmí dělat iluze, že prostřednictvím takového seriálu dané umělce pochopí. Smyslem je asi spíš diváky nadchnout pro umění a pobídnout je k dalšímu poznávání.(5.5.2012)

Musím se přiznat, že zrovna neoplývám úžasnými znalostmi z oboru umění. Přesto se vždy rád něco zajímavého dozvím a přiučím. Právě pro někoho takového zřejmě začala BBC se svými "hranými" dokumenty. Laika možná spíše upoutá dokument v němž uvidí herce, který ztvárňuje například Vincenta van Gogha, nežli suchý dokument plný faktů. Pro většinu populace jsou tak tyto dokumenty mnohem zajímavější. Nedivil bych se, kdyby však člověk znalý tématu vyhledával raději něco jiného.(24.9.2008)

Umění zbožňuju a studuju, ale k tomuto dokumentu jsem se dostala teprve nedávno a zatím měla možnost vidět jen dva díly, ale jsem si jista, že rozhodně nebyly posledními. Tento dokument dokázal nemožné. Podat fakta o životě významných umělců tak, aby si je člověk snadno zapamatoval a k tomu všemu ještě poskytl možnost dozvědět se zajímavé historky z příběhů života umělců, jejich děl a doby. Tleskám.(20.2.2011)

Co zmůže umění v tváří v tvář lidské krutosti?(28.4.2012)

Dokumenty o umění příliš nevyhledávám, ale tento cyklus rozhodně stojí za pozornost. Pokud člověk nepatří k absolutním uměleckým ignorantům, neměl by mu uniknout ani jeden díl. BBC to zkrátka umí...(23.9.2008)

Jako milovník umění nemůžu hodnotit jinak než za *****. Dozvíte se důležité momenty života nejslavnějších malířů. Rozbor jejich díla. Simon Schama je prostě borec, který skvěle provází tímto osmidílným cyklem.(18.3.2011)

Simon Schama je dobrý popularizátor umění, ale nevhodně užitá hudba toto komplexní dílo poněkud podkopává.(19.4.2012)