Reklama

Reklama

V Riu si musí každý policista vybrat mezi úplatky, odchodem nebo bojem. Oni si vybrali boj... Kapitán Nascimento jako velitel elitní jednotky brazilské policie, zvané BOPE, vede válku s drogovými dealery už několik let. V Rio de Janeiru je přes 700 slumů ovládaných po zuby ozbrojenými dealery. Mají HK, Uzi, AR-15, zbraně, které se v jiných zemích používají ve válkách. Tady jsou v rukách gangsterů. Jejich střela prolétne autem jako papírem. Ve městě, jako je Rio, nechodí policie do favel bránit zákon. V Riu závisí mír na rovnováze mezi gangsterskou municí a korupcí policistů. Když jde čestný policajt do favel, obvykle se něco semele. Matias a Neto byli přesně ti, kdo ještě věřili, že policie může konat správně. A právě ty potřebuje kapitán Nascimento, aby z nich mohl vychovat své nástupce. Vede tuhle krutou válku už pěkně dlouho a začíná jí mít plné zuby. A taky čeká syna... Film, zachycuje se syrovou a dynamickou otevřeností příběh inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v riodejaneirských favelách v roce 1997 těsně před návštěvou Svatého otce z Říma. (Česká televize)

(více)

Recenze (643)

Cival 

všechny recenze uživatele

Mizerové 2 jsou proti Elitní jednotce politicky korektní čajíček. Fašismus z toho filmu přímo prýští, i když často plyne z drsných podmínek ve slumech anebo je alespoň částečně vykoupen totální devastací rodinného života. I tak ale musí každý velitel z URNy jásat, že těm feťákům, flákačům a budižkničemům konečně někdo natrhl zadek na velkém plátně - efektně a bez upejpání. Můžete to brát jako prosté konstatování faktu... i jako zvrácenou agitku za rázné potírání póvlu. Nic to nemění na poněkud klopýtavé první polovině, která se trochu marně pokouší o rozmáchlou městskou kroniku a zadrhává se ńa příliš mnoha voice-overech, nepodstatných detailech a přeskocích v čase. Ale druhá - absolutně nekompromisní - polovina je prostě neskutečnej náhul. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Cidade De Deus Po Dvaceti Letech - Očima Policie. Tak by vypadal marketingový tah zákeřného kinodistributora (kdyby měl ovšem odvahu to sem vypustit;)). Pravdě ovšem nemůže být nic vzdálenějšího než spojování příhod chlapců z BOPE s životním příběhem mladíka, kterému se podařilo zůstat člověkem. Tropa De Elite je fascinující téměř dokumentární film o tom, že všichni znají příčiny problémů, ale bohužel to takhle vyhovuje příliš mnoha lidem, takže se v tom prostě budeme muset naučit chodit, a pravděpodobně se z toho částečně zbláznit a částečně se stát sviněmi, byť z ušlechtilých pohnutek. A protože se to odehrává až v brazilských favelách, tak se při jeho sledování můžeme utěšovat tím, že u nás se tohle neděje (jenže děje, pouze v jiné rovině, jaksi "kultivovaněji", politicky). Anebo je to taky o tom, že k efektivnímu boji s takhle zakořeněným svinstvem se holt budeme muset smířit s poněkud nedemokratickými metodami a opustit ten náš pseudohumanismus. A pak se třeba nestačit divit, jak se nám to vymklo z rukou a točit filmy, v nichž budeme rozjímat o tom, kdy se to asi stalo;) Tenhle film prostě není jenom naturalistické akční drama, ale má obrovský společenský a vůbec myšlenkový přesah. A je výborně natočený i zahraný. Nemám co řešit, tedy alespoň v ohledu hodnocení. 80% s tím, že tenhle film dokáže nadělat spoustu dobrého i špatného, podle toho, kdo se na něj bude zrovna dívat. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Film, který se neptá, valí vpřed a nekompromisně drtí všechny, kdo mu přijdou do cesty. Odmítá diplomatické vyjednávání, odmítá diskuzi, prostě má svůj názor a žádný jiný nepřipouští. Na jednu stranu mi tato metoda „nesrat se s ničím“ přišla sympatická a vzhledem k naznačeným poměrům v Riu také logická. Na stranu druhou jsem měl nemalý problém akceptovat za hlavního hrdinu polo-nácka, který co nedokáže vyřešit silou, řeší ještě větší silou. Božský statut BOPE, útvaru stojícího nad policií, dokonce i nad státem (jak je naznačeno zakrytím brazilské vlajky charakteristickou lebkou na černém pozadí), není nijak zpochybňován – brazilské slumy musí být vyčištěné. Mrtvý drogový dealer je dobrý drogový dealer. Veškerá snaha o zlidštění protagonisty jakýmisi výčitkami svědomí působí při brutalitě následného výcviku nováčku legračně. O tolik legračněji než roztřesené záběry z ulic, které nejspíš ani nemusely být „přibarvovány“ pro filmové účely. Pokud je film alespoň z půlky pravdivý (a věřím, že je), všechna čest tvůrcům a jejich odvaze natáčet v autentických prostředích. I přes to, nebo právě proto, že Elitní jednotka ve zběsile cool tempu bez zbytečných okeců doběhne ze startovní čáry do správně WTF finále, neustále jsem se zaobíral myšlenkou, není-li to celé přece jen příliš blbé, mající příliš vratkou dramaturgickou konstrukci a nabízející příliš málo pomrkávání tvůrců v duchu „jsme nad věcí“. Nejspíš nebyli, nejspíš ani nejde být nad něčím, čeho jste součástí, čím dennodenně žijete. Ale dobrý pocit z toho nemám. 80% Zajímavé komentáře: Adrian, kiddo, O*R*I*N, Davson, honelnik, Martyr ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl celý film lineární převyprávění výcviku nových členů "elitní jednotky", vadila by mi pouze ideologická pachuť, která je cítit snad z každé scény. V existující podobě mi na Trope de Elite vadí mnohem víc. Akce v podstatě moc nebylo a když už zrovna nějaká byla, nepřišla mi příliš přehledná. Polovina scén úplně zbytečná, nezajímavé vedlejší linie, necílevědomý scénář a spousta ošklivých mužských postav, které se mi (kromě hlavní trojice) vytrvale pletly. Abych pravdu řekl, už po půl hodině jsem se začal těšit na konec (a až do konce jsem se na něj těšit nepřestal). ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu je jasně vidět jak vypadá v praxi heslo "silnější pes mrdá", v podstatě dokument o bezpečnostní situaci v Riu, kterýmu jsem věřil uplně všechno, úplatný fízly, gangy, tvrdý policajty, obtížnost vymanit se z prostředí ve kterým žiju, loajalita k přísluný "smečce", chudoba, rezignaci na výhledky na lepší život, prostě všechno. Věř, že by si radši chtěl umívat hajzly na hlaváku než bejt v elitní policejní jednotce v Riu. Viděno v rámci projektu Challange tour 2015 jako film číslo 17. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Mieria zbraňami na deti, mučia ženy, mlátia demonštrantov za ľudské práva a gangstrov prosiacich o guľku do srdca (aby v truhle vyzerali dobre) strieľajú brokovnicou do tváre. Tým chlapíkom proste človek musí fandiť! :) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem Město bohů, se kterým tento film v každé chvíli někdo dává do křížku, takže jsem nemohl srovnávat, ale zase mám čistý štít a můžu si o tomto filmu myslet svoje. Hlavně teda to, že nádherně zobrazuje společnost Brazilských spoluobčanů v Rio de Janeiru, jak hezky ukazuje svět s drogama, svět, kde se nikdo s nikym nesere, kde dostaneš kulku v mžiku a ani nevíš proč. Je to svět na hovno, ale je blbé, že něco takového na světě vůbec existuje, je to svinstvo, kterého se ale právě svět nezbaví. Tropa de Elite je slušný film. Kdyby v něm bylo více akce, možná by se mi to líbilo ještě víc. Jenže je v něm jedna tatáž, která se ve filmu objeví dvakrát, ale chápu, že ten film o akci příliš není, hlavně teda ukazuje ten život mladých v Brazílii, a ten je špatný. Stejnak s tím nikdo nic neudělá, maj to tam zkurvený, a těch filmů právě z Brazílie co jsem viděl, o drogách, o prostituci, si myslim moc nepomůže, jen ukáže zemi, která se pod tím vším rozpadá. Já osobně bych tam prostě nikdy nepách. Všude slýchám jak maj slavnosti v hlavním městě, jak je to národ, který se dokáže bavit, ale když také vidím tohle, radši od všeho dobrého uteču a najdu si jinou lokalitu. Tropa de Elite mi dají určitě za pravdu. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Rio de Janeiro je plné naštvaných drogových dealerů a gangů. A než přijede na návštěvu papež, je nutné je dostat z ulic. Elitní jednotka BOPA se toho ráda ujme. Velmi působivé a skvěle natočené akční drama o tom, že život v Brazílii se ani zdaleka nepodobá idylce. Audiovizuální a atmosférická bomba má však problém s možná až příliš radikálními myšlenkami ve scénáři. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónyTržby USA $8,744Tržby Celosvetovo $14,066,000║ Brazília vie občas milo prekvapiť, veľmi pôsobivý a zaujímavý pohľad do ulíc Ria De Janeira, režisérsky veľmi zručné. /80%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Žádnou závratnou politickou nekorektnost jsem v Elitní jednotce nenašel. Nedává žádná instantní řešení na tristní situaci, nic nelakuje na růžovo a pokud něco přináší, pak dost otřesný obraz rozkládající se spravedlnosti i jejích ponížených služebníků. Osobně mi celkem konvenovaly invektivy na adresu levicových intelektuálů z dobrých rodin a byl jsem se schopný ztotožnit s hledisky kapitána Nascimenta, jakkoli zobrazované dopady křížové války za spravedlnost vyvolávají otřesné pocity. Co se mi na filmu opravdu líbí a přijde mi zdravě provokativní je fakt, že celou operaci ve slumech iniciuje návštěva papeže. Tahle zvláštní virtuální odtrženost civilizace od zdevastovaného světa slumů a snaha hledat v něm jakousi ušlechtilost bídy a chudoby dobře kontrastuje s hlediskem vylepaných a zformátovaných "černých" mozků z BOPE. Můžeme se hádat, kde je pravda, každopádně faktem zůstává, že Padilha žádnou nenabízí. A jestli stojí na straně brutality mužů zákona, činí to z mého pohledu tak, že a) jsem schopný se s tím ztotožnit b) i kdybych se s tím neztotožnil, je to stále hledisko, které chci znát. A jen tak na okraj, technicky je film brilantní. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

V mnohém kvalitní a věrohodnější než Město Bohů, ale jako celek je to slabší. Příběhově jde o zajímavou hříčku, popisující nástup dvou mužů, kteří byli nejlepšími kandidáty na místo stávajícího velitele speciální jednotky určené k zásahu na místech, kde policie nestačí. BOPE jako jednotka, která nenávidí a snaží se potírat korupci mezi policisty a držet právo v rukou těch, kterým patří. Děj má spád a neustále se něco děje, i když vizuálně bez nápadu a lehce obyčejně. Brazílie je jiný svět a je těžké všechny tamní postupy/zvyky/obyčeje pochopit a akceptovat, ale poté si lze zdárně užít slušné akční film, který vám ukáže tvář Ria De Janeira z pohledu speciální jednotky, která se nebojí někoho zastřelit nebo vydat na pospas jako udavače. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Bráulio Mantovani .. Elite Squad skvěle našlápne, jenže pak zakopne a do konce dělá jen nepřesvědčivé kotrmelce, schované pod rouškou módní autentické formy s vyklepanou kamerou, divným voice-overem a černobílým viděním problémů. Divím se, jak tento poměrně špatně napsaný, kostrbatě vyprávěný, lacině kontroverzní pseudodokument každý bez žvýkání jen polkl - tím dostal do sfér podvědomí vcelku příjemnou povrchní chuť, ale unikl odtažité pachuti jádra! ____ Němčouři mají z takových silně pravicových snímku jistě odůvodnitelnou radost... 50%. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Nekompromisna drama s akcnymi prvkami, nadvazjuca na to najlepsie co v divackej pamati ukotvilo skvele Mesto bohov. I vdaka zvolenej nechronologickosti v rozpravani, z pociatku rozkosateny pribeh sa postupne formuje do komplexneho obrazu o praktikach a vztahov medzi drogovym podsvetim a Military Force v nespocetnych slumoch Ria de Janeira. Dva naoko protikladne svety, ktore v jadre su vsak rovnako zhnite a skazene. System, ktory neprinasa osoh jej clenom, ale v samopozierajucej spupnosti plodi permanentne zlo. A nad tymito zlozkami stoji specialne zasahove komando BOPE, ktorej praktiky su vsak rovnako drsne a tvrde, ako tych, proti ktorym bojuje. Klin vybijes klinom, alebo dalsi priklad toho, ze v chorom svete dneska uz nie je nikto "cisty", existuju iba diferencie, kto je nakolko "spinavy". Vyborne zahrane i nasnimane (realnost znova raz presvedcivo podopierana hlavne handy camerou). ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Film, který převrací vzhůru nohama zažité povědomí Evropana o etickém úzu... Jak velmi je v mezní situaci posunuta hranice vnímání dobra a zla i toho, čemu se říká spravedlnost. Syrový, temný, probouzející se vulkán. Když vidím TOHLE, uvědomuji si, jak je drtivá většina amerických akčních filmů mělká a plochá. Z Tropa de Elite doslova sálá vjem autentičnosti, není to konstrukt akčního schématu určený pro zábavu obézních žroutů popcornu. Tohle není natočeno pro pobavení cynického středostavovského západního publika...To má o čemsi vypovídat... Film logicky (zemí původu jistě) ukotvený poblíž fenomenálního Města bohů, nazírající však skutečnost jakoby z druhé strany, sociální vykreslení situace v příměstských slumech tu není prvořadé, v Tropa de Elite jde především o postižení toho obrovského tlaku stresu na příslušníka elitní jednotky. Už úvodní, skvěle nastříhaná, expozice z taneční party s textem písně ,,Dokonce i BOPE se třese, když pochoduje na kopec. Protože jim to nandáme, armádě i policajtům" je více než příznaková. Všechny ty chudinské čtvrti s vlastními zákony, lidská džungle prolezlá korupcí, drogami a zločinem... Odvážit se do favely hraničí se sebevraždou. Sám příběh vlastně ani není důležitý, důležitá je absurdita prostředí, kde relativní jsou jsou veškeré civilizační principy i ideje a ideály, kde není rozdíl mezi dobrem a zlem, mezi správným a špatným, kde každý člověk je jenom predátor...nebo jeho oběť... Skutečný akční film... Podobné filmy: Město bohů, Ônibus 174 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Co dva roky se mé cesty protnou s nějakým brazilským filmem. Co dva roky je to navíc s filmem, na který se dá jen těžko zapomenout. Letos to vyšlo na Tropa de Elite. Snímek, který zašel autentičností a intenzitou žážitku možná až příliš daleko. Typ filmu jakého bychom se v západní produkci prostě nedočkali. Každá z částí je o něčem jiném a trochu jinak. Pravomoci zneužívající speciální jednotky, zkorumpovaná policie, bezvýchodná sociální situace ve slumech, politika, systém, společnost či výcvik jednotek. Vše vás po celou stopáž ždíme až na dřeň, čemuž vydatně napomáhá dokumentární styl à la Greengrass. Přes všechny silné stránky filmu, především pak v jeho druhé polovině, je na něm to nejlepší (či nejhorší, jak se to vezme) přerod Matiase. Z toho mrazí v zádech. Ze záporů jsou tu pouze čistě osobní věci. Ať již to, že Matiasovi brýle působí v elitní jednotce poněkud nevěrohodně, tak i nepřítomnost zahalení obličeje jejich příslušníků (EDIT po čase: po vidění dokumentů Favela Rising a Bus 174 beru tyto mé naivní výtky zpět). Jde o silný film. Dokonce výjimečný. Ovšem v žádném smyslu slova "pěkný". Dobro? Zlo? Ale jděte, to jsou dávno přežité pojmy. Žádné naděje, žádné iluze, žádné dobré pocity; čistá deprese. To je to co ve vás Tropa de Elite zanechá. Na hodně, hodně dlouhou dobu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skoro až polodokument ukazující jak to chodí v brazilské policii a hlavně v BOPE, elitní jednotce, kde ze sta lidí dokončí výcvik jen 5 nejlepších. Kucí se s tim neserou a když vběhnou do favely je zle. Prd prd, čistá akce s chladnou hlavou a drogoví dealeři padají k zemi. Když někdo přežije a chtěj z něj dostat info, tak přijde na řadu dýchání do pytlíku :) Brazílie je holt divočina a po dobrym to tam prostě nejde, to se nám film snaží sdělit. Sleduje navíc příběh dvou kadetů, kteří by mohli nahradit současného kapitána, který jej již unaven svou prací. Akce je tam méně než jsem čekal, a není nějak filmově bombastická, je prostě precizně provedená, aby dealeři neměli šanci. Nejvíc mne ale dostal výcvik, fakt megapeklo. Suma sumárum je třeba Město bohů lepší film, ale tohle zase končí poctivou ranou brokovnicí do ksichtu. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Pravičácká testosteronová a otravně namachrovaná sračka, která diletantsky distribuuje informace ve vyprávění, vytváří si nezáživné narativní alibi pro nechronologičnost a nemůže se rozhodnout, jestli je nám film podáván optikou nespolehlivého vypravěče, nebo se má jednat o fabulaci faktu a kvazidokumentární tendenci v podobé persifláže Města bohů si víc jak 2* nezaslouží. Jo, a ten voice-over je značně redundantní a "nefilmový". Ani se nedivím, že TROPA DE ELITE vyhrála zrovna tam, kde vyhrála, když se na onom festivalu oceňují ve skutečnosti archaické a ideologicky problematické hloupé filmy, o nichž není inspirativní jakkoliv diskutovat. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Brazilské slumy jsou ovládány drogovými kartely. Kvůli všudypřítomné smrti sem nechodí ani policajti. Přesto spolu tyto dvě organizace musejí vyjít. A v Riu se na čestnost nehraje. ČESTNOST ZNAMENÁ VÁLKU!!!..... Chcete drsnej realistickej příběh? Ty z Brazílie patří k těm nejlepším. Jako by reportážní vyprávění kapitána Nascimenta, kterak za sebe hledal náhradu k BOPE - elitní jednotce policie. Upozorňuje na praktiky a chování příslušníků státní policie, kteří neřeší problémy systému, ale svoje a přesvědčivě dokazuje, proč je BOPE užitečná. Otázkou je, zdali to není lidem v této ,,zvrácené společnosti“ jedno. PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Totální Nadhodnocenost! Slabý film s televizní duší. Herci jsou nepřesvědčiví a málo charismatičtí, hrajou až moc teatrálně, Akce je minimum a je nezáživná až pasivní,stopáž přepísklá, daná problematika pro mne nezajímavá a politické vložky byly nudné..Dvě hvězdy za výcvik nových členů, který byl pro mě zajímavým přínosem,ale jako zbytečný, vysoce zapomenutelný film to fungovat může.. možná .. ()

Související novinky

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

15.04.2013

Brazilec José Padilha, který se proslavil dvěma díly nekompromisního nářezu Elitní jednotka, pořád bojuje s remakem RoboCopa. A přestože ho tato zkušenost před několika měsíci přiměla prohlásit, že… (více)

RoboFassbender?

RoboFassbender?

26.09.2011

Není vyloučeno, že Michael Fassbender si po roli androida v Prometheovi Ridleyho Scotta střihne další sci-fi roli. Dokonce jednu z nejikoničtějších vůbec. Brazilský režisér José Padilha, kterého… (více)

A remake RoboCopa vám přináší...

A remake RoboCopa vám přináší...

13.03.2011

Darren Aronofsky? Kdepak, ten od projektu dávno odstoupil kvůli odkladům, způsobeným finančními problémy studia MGM. To se mezitím otřáslo z nejhoršího a rozběhlo jak práce na Hobitovi a třiadvacátém… (více)

Reklama

Reklama