Reklama

Reklama

Bu neng shuo de mi mi

všechny plakáty
Trailer
Hongkong / Tchaj-wan, 2007, 101 min

Na střední školu Tamkang přichází do hudební třídy nový student Le. Ze staré klavírní učebny slyší tajemnou skladbu, jde se proto podívat za zvukem. Spatří tu dívku Yu, se kterou se ihned spřátelí a tráví s ní poté spoustu času. Jenže jednoho dne uvidí Yu Lea s jinou dívkou, a tak uteče. Le na ni čekává před jejím domem, ale dívka se stále neukazuje. Nakonec mu jeho otec poví neuvěřitelný příběh o jedné dívce a hudební skladbě s názvem Secret… (JxMx)

(více)

Recenze (77)

Wade Wright

všechny recenze uživatele

Jay Chou umí zpívat, umí hrát, je hezkej, umí karate, umí kouzlit a dneska se dozvím, že ten hajzl umí i hrát na klavír a ještě k tomu i celkem obstojně režírovat... Secret jistě obsahuje hromadu narativních problémů. Měl jsem obrovský problém s "plot twistem" ve druhé polovině a byl bych stoprocentně mnohem radši, kdyby se film nesnažil tak šokovat a místo toho zůstal komorní. Způsob odvyprávění tohoto problému mi taky nepřišel zas tak skvělej a možná by se pro tentokrát hodila trocha toho prolínání s minulostí. Ano, přišli bychom o "zázračné" překvapení, ale ty payoffs na které se tu hrálo nebyly tak silné, aby to celé udrželi pohromadě. I přes tyto nešvary se však musí 'Secret' něco nechat. Jay Chou dokázal vykouzlit opravdu melancholický snímek, který vás svojí fluidní poetikou nenechá tyto chyby hledat. Místo toho budete opiti emočně fungující romanťárnou, jež je i přes svoji vnitřní banalitu doopravdy milá. Je tak moc milá a roztomile naivní, až mě donutila se pro tentokrát při mém hodnocení nerozhodovat logikou, ale srdcem. Dlouho hledám smysl filmu a jsem rád, že se vždycky nakonec najde někdo, kdo to namísto použití správné techniky zkusí urhát přes svoje pocity a instinkt. Tohle všechno je přeci jen umění a nad uměním se občas vyplatí nepřemýšlet. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděla film, který by mi dovolil takhle si ho užít a rozplývat se nad ním. Pro mně bylo rozuzlení naprosto nečekané a o to více mě dojalo. Jay Chou ukazuje, že je mnohostranně nadaný a jde vidět, že si s tím vyhrál. Na hlavní hrdinku se mi také dívalo moc hezky. Je to pastva pro oči, uši i srdce. Závěrečná scéna je při nejmenším geniální. Nádherná podívaná, která snad neměla chybu. 5* ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to skvelá romantická dráma. Má vydarený príbeh o mladíkovi, nadanom študentovi, ktorý prichádza na novú hudobnú školu, aby tu zdokonaľoval svoju hru na klavír a vďaka hry zaujímavej melódie si všimne symatickú spolužiačku, ktorá ho hneď očarí. Prakticky okamžite si k sebe nájdu cestu a vytvoria pár, ale o mladíka stojí aj iné dievča, čo situáciu komplikuje a priateľka zmizne. No mladík sa len tak nevzdá, urobí všetko preto, aby ju našiel a vrátila sa k nemu, no postupne si uvedomuje, že jeho láska ukrýva nečakané tajomstvo. Spracovanie sa ale mimoriadne vydarilo. Už od samotného začiatku som mal pocit, že sa bude jednať o prvotriednu žánrovú kvalitu a presne to sa aj stalo. Skvelé postavy, ktoré si ma získali prakticky okamžite, atraktívne prostredie umeleckej školy a s tým súvisiaca hra na klavír, perfektná chémia medzi hlavnými hrdinami, ktorým som to skutočne prial a dokonca ešte aj ten vzťah medzi tromi postavami, teda hlavným hrdinom a dvomi dievčatami, ktoré ho majú radi pôsobí na rozdiel od mnohých podobných filmov tak prirodzene, že ma to vôbec nerušilo. Navyše sa to celé nesie vo veľmi príjemnej atmosfére a tak už z prvej polovice som bol skutočne nadšený, pričom by mi ani nevadilo, keby film v rovnakom štýle pokračoval až do konca. Ale aj tak len pri tomto nezostane, v druhej polovici sa objaví aj nejaký ten nečakaný zvrat a toto môžem rozhodne len chváliť, celé to tajomstvo ohľadom dievčaťa je vynikajúce zvládnuté, prišlo mi aj celkom originálne a filmu dodá nový náboj. A tak sa ma ten skvelý pocit držal aj v druhej polovici a našťastie nesklame ani úplný záver. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, sympatický Jay Chou v hlavnej úlohe, skvelé dievčenské postavy, obzvlášť Kwai Lun-Mei, poteší Anthony Wong ako otec hlavného hrdinu a nesklame ani tých pár zvyšných vedľajších postáv. Réžia a technická stránka sú perfektné, toto je po všetkých stránkach prvotriedna kvalita a o to viac ma prekvapuje, že to režíroval samotný Jay Chou, ktorý už pri svojom debute ukazuje takýto talent. A plusom je rozhodne aj hudba, pričom mi sadli aj tie klavírne skladby. Takže ma vôbec nenapadá, čo by som tu mohol vytknúť, Secret je rozhodne jeden z najlepších filmov svojej kategórie. 87% ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Musíte milovať Južnú Kóreu tak bezhranične, ako ju milujem ja, aby ste zniesli toľko sentimentu, romantiky, melanchólie či smútku. Ja som bola spolu s nádychom fantastična a podmanivého klavíra, ktorý sa stáva akýmsi kľúčom k vyvrcholeniu, okúzlená a nechcela som, aby sa to skončilo. Tá záverečná snová scéna, tie tajuplné bolesťou podtrhnuté oči hlavnej hrdinky, tie nebesky krásne klavírne sekvencie, snaha priviesť diváka na pokraj znesiteľnosti. Uverila som zámerom režiséra a rada sa nechám týmto nesmrteľným príbehom dojímať znovu a znovu... Nič pre cynikov. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Červená knižnica na plátne nie je na zahodenie, pokiaľ obsahuje v sebe srdcervúce vlnenie. Namiesto neho sa v Tajomstve dostaví len tuctový príbeh študentskej lásky. Originalitu má zaručiť jeho skutočná podstata, spočívajúca v mystickom tajomstve. Zobrazenie scén jeho odkrytia ale sprostredkúvajú scény vylepšené digitálnymi trikmi, ktoré namiesto povznášajúceho pocitu úžasu zanechali emócie len v stave chladného psieho ňufáka. Súhlasím s Rudovousom - zázrak sa nekoná. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Bez váhání jeden z nejlepších filmů, co jsem kdy viděl. Všechno je tu takové, že vás to do sebe prostě vtáhne a nepustí ani po skončení; všechno je natočené tak, že by mě filmošťouralové hodně překvapili, kdyby si něco vymysleli. Secret je něco, co se musí vidět a zároveň něco, co snad každý musí alespoň trochu cítít. Přenádherná romance. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Film The Secret rozhodně není vhodný ke sledování, pokud nejste absolutně odpočatí a soustředění, protože ta "banální" romance, začne být časem velice zajímavá a bude dávat smysl. Relativně civilní výkony hlavní dvojice (konečně film pro Kwai Lun-Mei, kde mohu dát 4 hvězdy, tato talentovaná herečka má smůlu na výběr titulů), perfektní Anthony Wong ve vedlejší roli. Kromě romantických chvil i nenápadně zapracovaný humor, silné a zapamatovatelné momenty tady rozhodně jsou, ať piano battle, Elvis na večírku, tak famózní kamera za kterou je Mark Lee (zejména scény na střeše a u moře). Nenápadný film v poklidném tempu, ale s velkým srdcem. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

At mi vsichi nadsenci prominou, ale u tohoto tajemneho melodramatu se musi obejit bez meho aplauzu. Je to tedy celkem hezky film a ma plno pozitiv. Ale tentokrat se na rozdil od filmu zazrak nekona. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Slabších pět hvězd, ale přesto... Film si mě získal svým pěkným tajemným příběhem a především svou klavírní hudbou (doporučuju soundtrack). Konec se mi zdál sice trochu divný a ne úplně dotažený, avšak celý film mi ještě poměrně dlouho "strašil" v hlavě, což se nepovede jen tak ledajakému filmu. Filmy, které mi zůstávají v mysli napořád, jsou pro mě ty nejcennější. Pak jsou zde filmy, jako právě Secret, které mě nepustí ještě pár následujících dnů, a to je pro mě důkaz, že takový film skrývá nějaké vnitřní kouzlo. ~(4,6)~ ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Pro mne zatím jedno z největších asijských romantických zklamání. Skvělá forma, která však neměla žádný silnější ( co do emocí) obsah, který nakonec trochu zachránil mysteriozní závěr. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ale však veď áno, ak nie je niekto v ázijskom romantickom filme smrteľne chorý, tak má aspoň astmu. Ale tu ma čakalo ešte väčšie prekvapenie na konci. Vcelku príjemný romantický film s nádhernou muzikou, sympatickými hercami a ten súboj klavírov som si pustila hneď niekoľkokrát a spomenula som si ešte na jeden môj obľúbený https://www.youtube.com/watch?v=1pjQ7qYQU90 ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Romance, na jejímž konci jsem si téměř okusoval nehty. Dosud jsem neviděl podobnou zápletku. Silná hongkongsko-tchaiwanská odpověď na jihokorejské a japonské romance. Číňané "umí" nostalgii. Přímé, jasné, čisté (kromě názvu filmu, který je dvojsmyslný). Krásná klavírní hudba. Chci vidět znova! ■ Viděno podruhé. Původní hodnocení 5* naprosto zasloužené! Napodruhé jsem si díky znalosti dějové zápletky uvědomoval v první části filmu logické drobnosti, které mi napoprvé unikly nebo nic neřekly. Také jsem na YouTube našel video s krásnou hudbou z filmu. Linky zde dlouho nevydrží, lepší, když si do vyhledávače na YouTubu dáte:《不能说的秘密》路小雨 mv 120秒 a kliknete na první video odshora. Má dobrou kvalitu. ■ Viděno potřetí. Začínám oceňovat propracování vztahu. ■ Píseň, která zazní při rugbyovém zápase, má název Sunny Doll (晴天娃娃), což se dá přeložit jako "Sluneční panenka". Další píseň z úvodu filmu, při procházce podél moře, se zase jmenuje Angel, "Anděl". Jméno hlavní hrdinky se do angličtiny překládá jako "Rain", stejně se jmenuje i další skladba ve filmu. Jay Chou nazpíval i píseň k závěrečným titulkům. ■ Dnes jsem napsal o filmu blog: http://scobak.blog.sme.sk/clanok.asp?cl=237202&bk=45019 ■ Nedá mi nenapsat úvahu ke vztahu a chování obou hlavních postav. Pozor, SPOILER (nebo spíš poznámky k spoileru)!!! Tajemství, které dívka skrývá, je zásadní i pro její chování. Je volná. Nemusí se chovat podle očekávání ostatních. Je jen a jen pro něj. To, co prožívá, je dobrodružství. S klukem, o kterém věří, že je jí souzen. Proto je uvolněná a bezstarostná. Na druhou stranu je toto tajemství zásadní i z jeho pohledu. Není to očividné, ale je namyšlený a lehce egoistický. Když si je jist její láskou, baví ho ji popichovat a nedochází mu, že ji to bolí. Troufám si tvrdit, že nebýt dějového zvratu, ve kterém mu dojde, co vše v ní má a díky kterému se rozhodne obětovat vše, jen aby mohl žít s ní po boku, by se rozešli. Proto je tajemství pro film velmi zásadní. Ještě víc člověku dojde, když si uvědomí celý název filmu v čínštině: Tajemství, které nesmí být vysloveno. Dvě osoby znaly tajemství. Jedna ho vyslovila druhá ne. Dopadly diametrálně odlišně. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

"Bu neng shuo de. mi mi" jsem si pustila, protože měl mít údajně dobrou hudbu. Neměl. Měl tu nejlepší hudbu co jsem kdy slyšela, v druhé půli jsem samovolně uronila asi deci vody s množstvím soli, tento film je jedinečný. Ze začátku vás asi jako každého Evropana pobaví ohromně legrační řeč, jste okouzleni naivním mládím (přestože jste sami mladí), ale jak se příběh začíná rozmotávat, víte, že nakonec dojde k nevyhnutelnému a pláčete jako malé dítě, když zjistí, že Ježíšek neexistuje. Toto jsou moje možná zmatené pocity bezprostředně po shlédnutí, oči mám ještě červené a vím, že si to pustím brzy znovu. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Klasický romantický film s týchto končín, napodiv v tomto mi nič nejako extra neprekážalo. Základná zápletka síce možno pripomína moje pubertálne romantické sny (i keď samozrejme tam by bol koniec iný), ale tak zase je to v peknom obale a hlavne sa to celé naozaj skvele počúva. Takže v tomto prípade spokojnosť. 75%. Videné v rámci Challnge tour - 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Možná ne tolik originální téma, který je ale v naprosto dokonalym a originálním obalu a skrývá všechno to krásný, co dneska východoasijská kinematografie vytváří. To finále by mohlo bejt i o trochu delší, nestačil jsem si ho pořádně vychutnat. Díky bohu, po dlouhý době zase jeden přenádhernej film. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná nuda, skoro žádná atmosféra a nulová chemie mezi dvěma hlavními postavami. Žel, skoro 75 minut filmu je jen a jen o jejich postupném, pomalém sbližování, sem tam proloženém nějakým krátkým klavírním sólem. Sto let stará škola je nasnímaná naprosto nevzrušivě, to už větší atmosféru má ulička s keři a kytkami, kam vozí mladík slečnu na kole domů. Onen zvrat po té nudné hodině a něco se dal tušit, jenže pro tu nulovou chemii to s člověkem nijak moc nehne (a popravdě, ta druhá holka je taky pěkná štabajzna, takže bych čekal i nějaké naznačení, proč tamta jo, a tahle ne, není to příliš jasné ani zřejmé, a kecy o tom, že láska si nevybírá - to funguje v pohádce, láska na první pohled, tady ti dva nemají žádný, ale fakt žádný vývoj vztahu). Navíc to pak nedává logicky smysl, případně nám ty scény ukáže pan režisér v trochu jiném podání (třeba ten zamilovaný lísteček putoval na čí jméno do které lavice teda?), a nějak jsem nepochopil, co je se současnou holkou, jestli se otrávila léky nebo je v léčebně, kde vlastně je? Závěr je efektní, ale emoce v tom fakt nejsou a úplný závěr jsem čekal taky silnější, než je opět poprvé na sebe kouknou a je jasno. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Postavy sympatické, prostredie školy tak isto, pekná hudba, piano battle ako výborný nápad, taktiež mi sadlo zafarbenie filmu. V polovici to trochu stratilo tempo, potom ma to ale prekvapilo (keď už som si myslela, že viem o čo ide, prekvapilo ma to druhý raz) a finále bolo strhujúce. A Chou má talent. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Kto by to bol povedal, že klasickú Kórejskú melodrámu s jej neopakovateľnou atmosférou dokážu natočiť aj Číňania. edit 2023: Tak aj rokoch a na druhý pokus to stále dokonale funguje, až si hovorím, prečo som to videl len dvakrát, keď je to taká pecka. Znova som si užíval aj klavírne predstavenia, ktoré sú úchvatné. A keďže sa mi behom tých rokov z hlavy vyparila pointa, tak som bol znova príjemne prekvapený prerodom žánru filmu v druhej polovici. Tá zmena pôsobí prirodzene a film pozdvihuje o úroveň vyššie. Snáď len na konci som mal znova chuť, aby to pokračovalo ďalej, kľudne aj ďalšiu hodinu. Takže snáď si to tretíkrát pustím skôr ako za ďalších 12 rokov. 9/10. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Mám toho veľa napozerané (aj kórejské), takže som pointu, na ktorú hlavný hrdina príde po vyše hodine, odhalil behom prvých piatich minút. No ani to neskazilo krásny filmový zážitok z úžasnej romantiky, akú vedia len v Ázii. Bez slzičiek to nejde. ()

Reklama

Reklama