Reklama

Reklama

VOD (1)

V SAW 5 pokračuje Hoffman v práci Jigsawa. Jeho tajemství je však skoro prozrazeno a on se musí vydat na lov, aby zabránil svému prozrazení. (oficiální text distributora)

Recenze (571)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Doposavad se mi každý díl Saw líbil, ale s tímhle už nemůže být člověk úplně spokojený, ani kdyby stokrát chtěl. Je dost možný, že jsem plno věcí nepochopil (neboť je to celé neskutečně zmatečně poskládaný sled scén, které se odehrávají v různých časech, Strahm a Hoffman jsou si za šera hodně podobní, chování té uvězněné zprvu-pětice se pochopit nedá), ale z toho, co jsem zachytil, soudím následující. A) Saw 5 má v podstatě tři dějové linie, které se různě proplétají mezi sebou navzájem, ale i s dějem minulých epizod. B) První linie se zabývá tím, jak se detektiv Hoffman dostal k pozici Jigsawova nástupce. Divák je tedy nucen sledovat velmi otravné flashbacky, které nic zajímavého nepřináší, nýbrž jenom zbytečně pitvají už dávno uzavřené zápletky. A přitom by se dala Hoffmanova role v předchozích událostech vyjevit jedním krátkým, v přítomnosti se odehrávajícím dialogem (nebo monologem). C) Druhá linie jako jediná posouvá děj trochu kupředu. Sledujeme v ní přeživšího agenta Strahma, který podniká soukromé vyšetřování proti Hoffmanovi, protože tuší, že v tom taky jede. Tahle část děje přímo neuvěřitelně spoléhá na náhodu (popřípadě na vševědoucnost vybraných aktérů), což téměř znemožňuje, aby si přemýšlející bytosti tenhle film užily. No a její vyústění mělo být nejspíš klasickou sawovskou šokující pointou, avšak bohužel - tentokrát jsem na konci poprvé překvapený nebyl. D) Třetí linie mohla být nejzajímavější - dočkáme se místností s nastraženými pastmi a pětice uvězněných lidí. Bohužel na tuto linii nezbývá moc času (přednost dostala otravná linie první) a chování postav postrádá logiku takovým způsobem, že jsem měl potíže uvěřit, že to tvůrci tentokrát myslí vážně. Takže se z ní nakonec stala jenom taková smutná připomínka časů minulých, u které je pro její zjevnou podobnost s konceptem Saw II nápadně vidět kvalitativní sešup. Čekal jsem tu alespoň nějakou zajímavou pointu - přehlídnul jsem ji, anebo tu fakt žádná není? Zkrátka Saw 5 je pro mne zklamáním. Dávám tři hvězdy - je to celkem dobře řemeslně odvedená práce, kterou sráží scénář. Propřístě bych jej tedy raději svěřil někomu schopnějšímu, protože potenciál tu stále je veliký - jak lze vidět z poslední, sakra působivé (leč nepřekvapivé) scény. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tenhle zarezlý setrvačník, který neustále obrací naruby to, co minule vydával za nejhlubší pravdy, by už měli Lionsgate raději zastavit. Nedělá jim moc dobré jméno. Tenhle díl vás vlastně ničím nenasere, děj se točí kolem dokola jako posledně, avšak s bonusem v podobě úkolů, které se vyznačují tak hlubokou sofistikovaností a morálními podtexty, až jdou do parodie sebe sama a divácké emoce nijak hluboce nerozdmýchají. Tupý sled zběsile nastříhaných obrazů, kde většinu času tráví chlap, který mnoho dílů nazpět zemřel a ti ostatní by si to za svoji míru nesympatií zasloužili taky, vás tak vlastně akorát obere o hodinu a půl života. Existuje 100 a jeden způsob, jak ho využít líp… ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přezevšecky pochyby jsem na Saw pětku šel do kina a abych se přiznal, docela jsem se bavil. Saw 5 není tak krvavá jako její předhozí díly, nesnaží se zaujmout jen krví, a morbidností smrtí, snaží se trošičku docílit faktu, že příběh, kterým nás po několik let obklopovala je vlastně jinak, než by být měl, nebo spíše po několik let byl, což se dalo čekat. Nenapadá mě, co jiného by se na to všecko dalo vymyslet. Rozhodně jsem se ale po hodinu a půl docela i bavil. Sice to skončilo jak jinak než otevřeně, takže nezbývá nic jiného než počkat na příští Halloween, ale po hodně špatné čtyřce jsem byl vcelku potěšen. Hlavně tedy tím, že z až příliš zlého a krvavého ztvárnění se trošku upustilo, a to především. Jen stále po shlédnutí filmu nemohu setřást ten pocit, že pětka byla vlastně o ničem. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10,8miliónaTržby USA $56,746,769Tržby Celosvetovo $113,857,533Tržby za predaj DVD v USA $25,662,086 //počet predaných kusov 1,408,616║ A opäť to ide príbehovo strmhlav dole, odsúdení Jigsawom(alebo teda jeho nasledovníkom) a ich vykúpenie cez pasce tu je na úplne vedľajšej koľaji, doslova tak nevýraznej že tu je takmer zbytočná. Za to som prekvapený kto všetko konšpiračne za plánmi, únosmi, pascami, stojí, nie je to úplne vyladené a prehľadné ale dá sa na to pozerať, len neviem dokedy tvorcovia v tomto prešpikovanom príbehu plného odoziev na predošlé diely chcú pokračovať, lebo táto skladačka sa stáva tak gigantickou vetvou že za chvíľu v tom bude zahrnutý asi každý okolo idúci. Mohla by už konečne prísť nejaká finálna bodka aby to malo aspoň aký taký zmysel a aby sa mohla táto séria zapísať medzi tie horrorovo vydarenejšie. SAW V už rázne dochádza dych! čo nás čaká potom v VI? /40%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Pořád to tak nějak ze setrvačnosti funguje. Podobným způsobem jako Velmi Křehké Vztahy. Komu stačí trochu torture porna prokládaného soap detektivkou a omláceným vizuálem, ten si může udělat další čárku. Pila projde divákem jako nůž horkým máslem. Bez chuti a zápachu, neudělá neplechu. Tedy až na tu ztrátu času samozřejmě. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tak zase trochu jinak, ale přesto úplně stejně. Jigsaw by se dal přirovnat k nesmrtelnému, které obchází neviditelný a připravuje všechny možné pasti na zkažené lidstvo... a mě se to líbí. Přestože je Jigsaw už opravdu hodně recyklovaný (100x vymačkaný citron....) bez jeho hlasu si dokáže divák Saw těžko představit a upřímně, možná ani nechce. Tentokrát je krev a nechutnosti na mnohem nižší míře než dříve a to je ku prospěchu, i když se děj stále nepřibližuje překvapivým koncům prvních dílů, což mě dost mrzí. Do příště doufám v nějakou inovaci, opět starý dobrý videoklipový styl a v Jigsawův hlas z jeho kryogenní komory, kde odpočívá a plánuje svá "další díla". PS: proč jsou na plakátech ty sestřičky a ve filmu nic? ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Patrick Melton, Marcus Dunstan .. Ve stručnosti - nebál bych se SAW V označit za lepší než dva předešlé díly série, kde se kal dna hororové tvorby pomale blížil. I když jde i nyní o absolutně nevzrušivou řezničinu (vzal jsem si k filmu talíř s jídlem a spokojeně hltal zatím co film plynul..), nemá zase tak hloupý příběh (rozuměj v rámci žánru, kde se zázraky nečekají a ani nedějí!) a provázanost s předešlým průběhem docela funguje a pořád se něco dalšího rozkrývá. Škoda, že finále není silnější. ___ Přestat SAW točit jako krvavě hororovou sérii (v podstatě nefunkční, protože nestraší/nehnusí se) a více rozpracovat slabé thrillerové linky, možná bych nebyl proti zaokrouhlit celek na deset dílů... :-)) ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Další rok, další halloween, další Saw. Nová zápletka, nové postavy, pitvání starých (zápletek i postav). Já nemůžu být nespokojený. Nejsem z těch, co baží po krvi. A přesto se mi to líbilo. Protože je tu chytrý příběh. Ať si kdo chce říká co chce. Nehledě na to, že to nebylo zase tolik krvavé, spíš trochu víc á la Roxette ;o). ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Zdravím vás agente Strahme. Pokud slyšíte tohle, tak jste konečně našel to, co jste hledal..... Ať si kdo chce co chce říká, metody Jigsawa jsou účinné. Tenhle SAW je trochu jinej. Je o souboji dvou agentů, o zásadách a o tom, jak to dopadá, KDYŽ VÍTE a je vám to k hovnu. To vše za doprovodu kapající krve a ozubených kol. Když už jsem vydržel až sem, tak VI. dám taky! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Doma ctíme pravidlo, že správná vana nemá být plná vody, ale krve. 2.) Mám ve skautu na starosti ,,bojovky“. 3.) Budu vědět co dělat, když je dědictvím truhla. 4.) Po večerech doma skládáme puzzle z lidské kůže. 5.) Často přemýšlím, za jakou cenu jsem ochoten přežít. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

SAW V na mne zapůsobil. Škoda jen, že jsem si už moc nepamatoval, co bylo v předcházejících dílech. Navrhoval bych nějakou rekapitulaci před dalším dílem a nebo ať se točí častěji, než 1 x v roce. Pak mi to bude dávat větší smysl :-) ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Charlie Clouser: 1. Trap Attacks - Charlie Clouser ,2. True Believer - Testament ,3. Death And Destruction - Ministry ,4. What's Next - Filter ,5. Thanks Again, Again - Almighty ,6. The Banishment - Prong ,7. The Dawning Of Doom - Die Krupps ,8. Power Player - Clutch ,9. ugLi - Skinny Puppy ,10. Strangers - William Control ,11. Unlaced - Emilie Autumn ,12. Blood And Music - Fixmer/McCarthy ,13. Wizard Of Sextown - Revolting Cocks ,14. Date Of Expiration - Funker Vogt ,15. What It Takes - Charlie Clouser , ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Hlavní dějová linie se sice kolem Jigsawa pořád dokola omotává a nedokáže se ho pustit (při Bellově neutuchajícím charizmatu se snad ani není čemu divit), ale vyšetřovací odbočky a překvapivě dobře fungující "dlouhá" past nějakým zvláštním způsobem fungují lépe než celý předchozí díl dohromady. Byla to sice labutí píseň, ale ona lehká spokojenost za to (bohužel naposledy) stála. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Tak tu už som sa vážne strácal v deji a potvrdilo sa mi, že je dobre, že som prvým trom dielom dal 3* (aj keď ma až tak veľmi nebavili), lebo štvorka (a dnešná päťka) sú naozaj o triedu horšie. Objavuje sa síce Jigsaw v početných flashbackoch, ale už to nie je ono. „Súčasný“ dej je napriek nechutnosti pascí o ničom, postavy hysterické a nesympatické, dialógy majú ku klenotom strieborného plátna sakra ďaleko a miestami sa tu tak ziapalo, až som toho fakt mal po krk a boleli ma z toho uši. Za najväčší problém Saw 5 považujem hrozne nezaujímavé dve mužské postavy, ktoré sa na seba podobajú, takže som miestami nevedel, na koho sa práve pozerám (!). Páči sa mi nekompromisnosť série (čo sa týka likvidácie dôležitých kladných postáv) + prekvapivé konce (teraz neriešim, či mali dávali logiku), ale päťka ma nebavila. Ale rád som videl Drakea z Votrelcov. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

V kontextu série skvěle fungující, nicméně poněkud vyčpělé. Originalita pastí je ta tam (prakticky žádná není zapamatováníhodná), postavy se neznalým a nepozorným divákům asi lehce pletou a závěr, opět podbarvený skvělým hudebním tématem, prostě nemá koule předchozích dílů. Navzdory tomu jsem se dobře bavil a vyhlížím další díl. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zatím asi nejhorší Saw. Pořád je to ucházející zábava, ale... Na příště doporučuju konečně opustit tenhle jeden velký příběh, už mi dělá problém pochopit jak se to čím dál víc prolíná a zamotává, jen mlhavě jsem si teď vzpomínal, o co vlastně šlo ve čtyřce. Přijde mi, že v tomhle bodě už je rozvíjení toho jednoho děje celkem sebedestruktivní záležitost. A bude čím dál víc... No takže pustit se do novýho a zachovat jen ten základní koncept, aby to pořád bylo SAW. Malinko to tím osvěžit. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Saw lze definovat jako novodobý hororový fenomén a úřady prý opravdu uvažují o tom, že měsíc říjen přejmenují na Pila. Avšak ačkoliv tržby vždy několikanásobně převyšují náklady na výrobu, rok co rok je pilka tupější a tupější (rozuměj výdělky se pravidelně snižují). Po čtvrtém dílu, který mě dost zklamal, jsem znovu našel odvahu a pustil si pátý zářez. A s úlevou konstatuji, že se mi líbil více než ten předchozí. Nejspíš to bude tím, že toto pokračování se hodně soustředí na zacelení děr a dokreslení několika načrtnutých obrazů v celém příběhu. Uvidíte věci z jiných úhlů a pohledů. Flashbacky jsou také jedinou možností, jak nyní zakomponovat do dalších dílů postavu Jigsawa, kterého zahrál opět charismatický Bell. Trochu vyčpěle působí zdejší pasti, snad kromě té první a poslední. Saw 5 mi docela dobře zapadá do žánru detektivek, zároveň ji ale taky vnímám jenom jako částečnou spojnici mezi předchozími díly a nikoliv jako díl samostatný, protože příběh v podstatě posunula o nepatrný kousek. Za rok tu máme pasti, krev a toporného Mandylora v šestém vydání. 50% Děkuju uživateli Tom Riddle za přehledné vpravení do celého zašmodrchaného Saw příběhu. 11 miliónů dolarů(rozpočet)/104 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)/41 miliónů dolarů(čistý zisk z kinoprojekcí) ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Jediné věci na téhle sérii fakt nerozumím - proč na to ještě hledím? Možná jsem staromódní, ale neměl by se člověk u hororů aspoň trochu bát? ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Největší paradox pátého Saw tkví v tom, že třebaže je provázáno zejména s prvním Saw více než díly předchozí, tak nutnost jejich znalosti je zde nejmenší. Divák si totiž nebude všechny ty rádoby vysvětlivky minulosti obtížně doplňovat do předchozích dílů, nýbrž je složí jen k sobě tak jak jsou, jakožto útržkové flashbacky podkládající pouze příběh Saw V, nikoliv celé série. Ovšem znechucení filmem nepramení z lenosti, či zapomětlivosti, Saw V nabourává to, co před tím už jednou dávalo jakš-takš smysl a samotné nepřináší nic převratného. Opět pár brutálních smrtí, povrchní děj, do kterého by se zase dalo vložit x vsuvek a flashbacků a nezajímavé a nepropracované postavy... Tudíž jedinými diváckými atrakcemi zůstávají působivý závěr (z kterého lze vyvařit 10 dalších Saw) a brutalita s krví, která snad nikdy neomrzí... 4/10 ()

Související novinky

Výpravě v doubravě lidožravý grizzly ukáže se...

Výpravě v doubravě lidožravý grizzly ukáže se...

23.01.2012

Souboj civilizovaného člověka s divokou přírodou je vděčný námět. Je fajn, když se občas přehází pořadí v potravním řetězci. Byli jsme toho svědky v dnes už klasickém dobrodružství Na ostří nože, se… (více)

Reklama

Reklama