Reklama

Reklama

Zelená zóna

  • USA Green Zone (více)
Trailer

VOD (1)

V roce 2003 se v okolí paláce svrženého diktátora Saddáma Husajna pohybují okupační vojska, snažící se stabilizovat vzniklou situaci. Velitel Roy Miller stojí v čele elitního armádního týmu a má za úkol najít zbraně hromadného ničení. Jejich údajná přítomnost byla hlavní záminkou k invazi spojeneckých sil do Iráku. Zpravodajská služba dodává Millerově jednotce souřadnice míst, kde se zbraně nacházejí. Jenže když vojáci dorazí k jednomu ze skladů, jsou překvapeni, že je prázdný. Je to již třetí místo, kam jeho oddíl dorazil a nic nenašel. Při poradě velitelů Miller upozorňuje, že informace od zpravodajců jsou špatné a naprosto nepřesné. Hned v zárodku je umlčen lidmi z tábora prozatímního šéfa irácké správy Clarka Poundstonea. Naopak jeho oponent, agent CIA Martin Brown, nabízí Millerovi pomoc. S přispěním poznatků novinářky Dayneové začíná Roy rozkrývat tajemné vazby vedoucí od vysoce postaveného generála irácké armády až k pohlavárovi Pentagonu, operujícímu v Iráku. (TV Nova)

(více)

Recenze (847)

Bucounit 

všechny recenze uživatele

Prišlo mi to všetko také prvoplánové, nezaujímavé o nikom poriadne nič nevieme. Damon celý film niekde behá a v každej vete používa frázu "nič sme tam nenašli" a ešte k tomu to je maximálne neakčné a pritom to mohla práve akcia trocha vyzdvihnúť. Prirovnania k Bournovi nechápem, napadol ma tak akurát Labyrint Lži ktorý bol ale o dve triedy lepší, zábavnejší a mal viac čo povedať. Keď sa nad tým tak zamyslím napadá ma jedno slovné spojenie - zbytočný film. ()

Charon11 

všechny recenze uživatele

Jsou tady k tomu výhrady. Za mě, je to zábavné, místy dobrá vojenská akce, klade to dost otázek ohledně zahraniční politiky a zájmů USA, bohužel místy mírně naivní (Dont be naive). Já se bavil, mohu jen doporučit. ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Technicky vymazlené, jak je u Greengrasse zvykem, díky roztěkané kameře to má skutečně švih, ačkoliv tu akce moc není, ale příště bych těmi roztřesenými záběry trochu šetřil. Obsahově zajímavé, i když už nějakou dobu ne aktuální, jen je škoda že se o vojákovi Millerovi nedozvíme nic osobního, bylo by to celé působivější. ()

Say 

všechny recenze uživatele

[+]: Příběh napěchovaný záživným a především promyšleným dějem, který splétají výborné zápletky. Chybí nudné scény. [+]: Jistá střízlivost v akčních scénách a umírněnost abnormálních hrdinských kousků. [+]: Matt Damon stále zůstává při svém standartu a opět dokázal ztvárnit charakter, který se drží při zemi. [+]: Spousta lidí bude hledat paralely mezi tímhle snímkem a oskarovým bezatmosférickým The Hurt Locker. Zatímco tam je nutno obrnit se špetkou nadsázky, zde je děj brán vážněji. [+]: Písčitý vizuál a noční scény s šumivým (něco na způsob night-vision) obrazem. [+]: Kamera zásadně z ramene a pohyblivá. [+]: Trefně zachycená moderní vojenská technologie. Nakolik reálná nedokážu posoudit, ale zaujala mě. [:]: Dobře časovaný střih, který u válečných snímků vyžaduji. Ale ještě kousek k dokonalosti chyběl. [-]: Některé dialogy (pouze během akce) ve scénáři nebyly úplně domyšlené. [♪]: *** [♫]: **** John Powell [=]: Film je podle mého trošku nedoceněný a může za to již zmiňovaný The Hurt Locker a verdikty typu ,,Čtvrtý Bourne" což je opravdu mimo. Terminátor není Predátor, stejně tak Rocky není Rambo. ()

Jorge-Z 

všechny recenze uživatele

Greengrass mě tímto filmem trošku zklamal. Samozřejmě, že po něm nemůžu chtít další bournovku jak to bylo ohlašováno. Občas mě štval Damon aka Roy Miller, s jeho snahou najít zbraně hromadného ničení a ptát se nějakého nevýznamného iráčana, ať vyklopí kdy ty zbraně jsou byly úsměvné. Ovšem na druhou stranu se mi líbilo, jak Greengrass přistupuje k postoji americké vlády k situaci v Iráku a o nestranosti k jedné či druhé straně. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Damon se začíná řadit k mé škatulce, které bezpečně vévodí D. Washington - co film, to blbost a nuda. Damon jde pravda o laťku výš, ale jeho špionážní krimi filmy či co to je za kategorii mne prostě nebaví. Byť jinak preferuji filmy s titulky, zde jsem po dlouhé době ocenila dabing - kdo má ty "kecy" číst? Nevím, trochu mi to přijde, jako když si kluci hrajou na vojáčky, já vím, že tady jde o skutečnou válku, ale raději dokument, než film, kde si na ty vojáčky hrají filmaři. Coby nemilovník tohoto žánru hodnotím - je to asi o něco lepší průměr, ale stejně jsem si to nijak zvlášť neužila. Takže za tři. ()

Mikeel 

všechny recenze uživatele

"Akčnímu thrilleru Zelená zóna se přezdívá „čtvrtý Jason Bourne“. Do jisté míry oprávněně." Tak s touhle větou si dovolím silně nesouhlasit. Protože Green Zone nemá z Bourneovek ani minimum. Přišlo mi to utahané, rozplizlé a nijak zvlášť zajímavé. Matt Damon je jediným plusem filmu, protože na něm i celý stojí. Nebýt tam on, hodnocení by možná šlo ještě níž. Podobné jako Labyrint lží, na akční film mi přišla akce unylá a "málo akční". Na film válečný zas málo atmosféry války. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Radšej mohla dvojica Greengrass-Damon spraviť poriadneho Bourne-a štvorku, než toto. Ono to nie je zlý film, len je taký všedný ničím nevyčnievajúci nad ostatnými vojnovými filmami, z mojho pohľadu. Záverečná naháňačka dlhá a neprehľadná a okrem nej ani neviem, že vo filme niečo bolo, čo by stálo za zapamätanie. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Kdo se nechal nachytat na idiotskou reklamu: "4. Jason Bourne". bude, bezpochyby, zklamán. Komu se líbí "Labyrint lží" , ten by mohl být spokojený. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Možná je to tím, že jsem viděl dost filmů z Iráku, aby mi některé přišly realističtější ( Americký sniper ), s lepší atmosférou ( The hurt locker ), s lepší zápletkou ( Karbala) více strhující ( The wall) a dokonce zábavnější ( War dogs ) než je tohle dílo, které si hraje s jednou z konspiračních teorií jako by scénář psal Michael Moore. Ne že bych nevěřil této variantě, ale přišlo mi stupidní, aby sektářskému násilí málem zabránil jeden z nevýznamných vojáků jako byl hlavní hrdina. Kdyby to někdo natočil v roce 2004 tak smeknu, ale takhle to je jako pořekadlo Po bitvě je každý generál, když víme co způsobilo rozpuštění irácké armády. ( mimochodem nikde není dáno, že kdyby se ta armáda nerozpustila, že by ty problémy nenastaly). Samotný film mne moc nevtáhl do děje, ikdyž celkem je vyprávění svižné, jenže furt ve tmě, přestřelka žádná pořádná a Damon to neutáhne. V kontextu tematicky podobných filmů mne tenhle vůbec nebavil. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Pěkných 90%. Od začátku je člověk v napětí a pozornosti, co se stane. Kdy někde něco bouchne, kdy něco přiletí nebo co se vlastně stane. Poté se do toho vloží politika, intriky, pravda a lež. A máme zde další rozměr. Poté se přidá trošku detektivního prvku a nakonec neskutečná snad 30 minutová akční sekvence. A do toho výborná hudba. A je konec. Uteče to jak voda a na konci se člověk dostane z transu. Od začátku do konce nesmí člověk ani na chvíli polevit v soustředění, ani to moc nejde. Stále sleduje, co se děje a co se asi stane. S přibývajícím časem se tempo stupňuje a poslední půlhodinka je totální nářez. Je zde krásně vidět import demokracie na Blízký východ, kdy asi nejde ani tak o tu demokracii... Ale zde nehodnotíme politiku, ale film. Skvěle zpracovaná sonda přímo z místa - reálně pojatá, civilní, ukazuje vše, jak asi je, a člověk se místy nestačí divit... Jak zde někdo srovnává s Bournem. Srovnání ano, ale pouze v pojetí - civilní, reálné. Obsah je samozřejmě někde jinde a jde jiným směrem. Každopádně zde dle mého hodnocení neodpovídá kvalitě snímku. Téhle trojce D+G+P to prostě spolu šlape. Velká spokojenost! Howgh! ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

O tom jak to mohlo být o počátku války v Iráku. Jedna z verzí o ZHN a programu jejich výroby. Demokracii, kterou Američané nosí i tam, kde o ní nestojí za podmínek, které nadělají víc škody než užitku. Člověk musí znát historii, blízkou i starší, aby nehltal jen zprávy a denní lži o tom jak se kde věci mají. Nenechme se vždy ovlivnit pouze jediným zdrojem nebo svrchovanou pravdou. Výborná akce, skvělý Matt Damon a zničující syrovost zničeného Bagdádu. ()

krusty2 

všechny recenze uživatele

Velke plus za odvahu opisat americku zahranicnu politiku.Myslim si a hlavne verim ze taketo to tam je. Ako film davam za 4*, prislo mi to ze to naj bolo na zaciatku a postupne to klesalo. ()

El Loco 

všechny recenze uživatele

JASON BOURNE IN BAGHDAD...V krátkej dobe sa do premietania dostali 2 výrazné filmy o vojne v Iraku, kedy sme sa po Oscarovom THE HURT LOCKER konečne dočkali Greengrassovho GREEN ZONE. Kým však film Kathryn Bigelow opisuje každodennú smrteľne nebezpečnú prácu amerických pyrotechnikov a obracia tak svoju pozornosť na individuality a dosah vojny na ich charaktery, Paul Greengrass sa (čiastočne fiktívne) venuje samotnej podstate vojny v Iraku, ktorá začala inváziou v roku 2003 pod zámienkou hrozby použitia zbraní hromadného ničenia zo strany irackej vlády na čele s nesmrteľným vodcom Saddámom Husajnom. V súčasnosti už všetci dobre vieme, že žiadne WMD sa v Iraku nenachádzali a na skutočný dôvod tejto vojny sa tak treba spýtať predchádzajúceho prezidenta USA, Georga W. Busha (i keď väčšina asi tuší...). V hlavnej úlohe nadporučíka Roya Millera sa objavuje Paulov obľúbenec Matt Damon a pri pohľade na majstrovsky natočené scény (samozrejme s „roztrasenou“ kamerou) a bournovsko trade-markový boj, po pravde hladného jednotlivca, proti Pentagonu (CIA, vláde...doplňte si) sa dostaví pocit akoby sme sledovali ďalšiu časť tejto skvelej agentskej série. Scenár k GREEN ZONE pochádza z pera Briana Helgelanda a je inšpirovaný knihou amerického novinára (The Washington Post) s indickými koreňmi Rajiva Chandrasekarana „Imperial Life in the Emerald City: Inside Iraq's Green Zone“, ktorý v nej ostro kritizuje americkú politiku v Iraku...Sám som zvedavý, s akým ohlasom sa tento kontroverzný film stretne u amerického publika, ale pri všeobecne negatívnom postoji k vojne v Iraku aj zo strany súčasného amerického prezidenta Baracka Obamu by určite mohol pasovať do volebnej kampane Demokratickej strany :-)...Už v tejto chvíli je ale jasné, že film má minimálne jedného prominentného fanúšika, ktorým nie je nikto iný ako známy kritik Bushovej vlády a neúnavný „pichač do osieho hniezda“ Michael Moore, ktorý na svojej Twitter stránke napísal, že ide o najúprimnejší film o Iraku, aký bol doteraz natočený v hollywoodskej produkcii... ()

(Z)denny 

všechny recenze uživatele

Skvělé válečné konspirační drama, plné akčních scén. Lépe řečeno, je to jedna velká akční scéna.. Jen je trošku na škodu, že některé záběry byly snímány kamerou přidělanou na ždímající Tatramatce, ale na to jsme si už u filmů Paula Greengrasse mohli zvyknout. Bohužel, já jsem si nezvykl.. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Greengrass tentokrát stojí mezi fikcí (Bourne) a realitou (Let 93 - popírači existence letadla prominou) a předkládá divákovi mix obojího. Řekněme hned, že Greengrass podává příběh skvěle, minimálmě stejně lehce a působivě jako v Bournech. Scénář není nijak výjmečný, což ale nevadí, úžasné tempo a dynamika vyprávění tenhle fakt úspěšně zakryje. Film je opět nesmírně kompaktní, skvěle sestříhaný a natočený jakoby nesmírně lehce a samozřejmě, v tomhle ohledu se s Greengrassem těžko může někdo měřit. Nadbytečné ani chybějící scény neexistují, všechno je na svém místě, tam, kde má být. Zvolená metoda má ovšem také svá úskalí, není čas na vyjádření emocí a pokud ano, pak ji další hektické scény smetou. Není také čas na identifikaci s postavou, divák je v pozici zaskočeného návšrěvníka baru, který v televizi nad destiláty sleduje překvapivé televizní zpravodajství. Na začátku se nadechne a na konci vydechne. To už je konec? "Jo, řek jsem vám to trochu rychle, vite, měl jsem na to jen 115 minut". To je dobře, příště se zase těšíme ()

dickadonna 

všechny recenze uživatele

Fuck. It fuckin matters, the reason we go to war fuckin matters. Aka fakt to byla chyba rozvedky, nebo se to proste prehlizelo, za vidinou vyssich cilu v oblasti, ropy, kontroly, atp...? Sic takovejch teorii uz bylo mraky, v tomhle podani se na to aspon kurevsky dobre kouka a je to napinavy, i kdyz v podstate od pulky vite jak to skonci. Nicmene ja bych klidne veril, ze takhle nejak to mohlo bejt, do valky uz se nechodi z cestnejch duvodu. ()

masiko 

všechny recenze uživatele

Bohužel to není tak detailně vymazlené jako Bourne, ale příběhově má Green Zone navrch - nevím jestli je to zásluha Helgelanda nebo knižní předlohy. ()

Související novinky

Greengrass a Hanks versus piráti?

Greengrass a Hanks versus piráti?

06.06.2011

Paul Greengrass to i přes pověst kvalitního filmaře nemá v Hollywoodu lehké. Jeho poslední film Zelená zóna byl totiž propadák. A znáte to – prachy jsou až na prvním místě. Původně britský filmař si… (více)

Greengrass kašle na Bournea

Greengrass kašle na Bournea

03.12.2009

Nejdřív se říkalo, že Paul Greengass a Matt Damon jsou plní entusiasmu, pokud jde o čtvrtou akci „agenta bez minulosti“. Pak ale šly dobré vztahy Greengrasse a studia Universal do kompostu. Důvod?… (více)

Čtyřky útočí

Čtyřky útočí

17.03.2009

Ať už vás napadlo cokoli, následující řádky jsou samozřejmě o možných pokračováních úspěšných trilogií. Matt Damon potvrdil, že se s Paulem Greengrassem opravdu chystají na dalšího Bournea, ale že… (více)

Herecké posily 2: Chlapi

Herecké posily 2: Chlapi

07.03.2008

My jsme vás varovali! Včera tady byla smršť ženského půvabu, dnes se budeme věnovat obsazování té ošklivější části herecké obce do rozjetých projektů. Ale nebudeme skrblit ani zajímavými novými… (více)

Reklama

Reklama