Reklama

Reklama

Zelená zóna

  • USA Green Zone (více)
Trailer

VOD (1)

V roce 2003 se v okolí paláce svrženého diktátora Saddáma Husajna pohybují okupační vojska, snažící se stabilizovat vzniklou situaci. Velitel Roy Miller stojí v čele elitního armádního týmu a má za úkol najít zbraně hromadného ničení. Jejich údajná přítomnost byla hlavní záminkou k invazi spojeneckých sil do Iráku. Zpravodajská služba dodává Millerově jednotce souřadnice míst, kde se zbraně nacházejí. Jenže když vojáci dorazí k jednomu ze skladů, jsou překvapeni, že je prázdný. Je to již třetí místo, kam jeho oddíl dorazil a nic nenašel. Při poradě velitelů Miller upozorňuje, že informace od zpravodajců jsou špatné a naprosto nepřesné. Hned v zárodku je umlčen lidmi z tábora prozatímního šéfa irácké správy Clarka Poundstonea. Naopak jeho oponent, agent CIA Martin Brown, nabízí Millerovi pomoc. S přispěním poznatků novinářky Dayneové začíná Roy rozkrývat tajemné vazby vedoucí od vysoce postaveného generála irácké armády až k pohlavárovi Pentagonu, operujícímu v Iráku. (TV Nova)

(více)

Recenze (847)

sladkemlicko 

všechny recenze uživatele

Že je Born klasika kde si M.Damond dělá co chce ví asi všichni. Ale to co jsem viděl v tomto filmu mě doopravdy dostalo. Silný a v mnoha ohledech jistě pravdivý příběh osamělého "bílého rytíře",který se snaží zjistit pravdu o americkém tažení Irákem bez nálezu jakýhkoli zbraní..Ani vteřinu jsem se nenudil,film diváka nenechá vydechnout,neustálé zvraty a temná atmosféra to je Zeléná zóna. Pokud je pravda co se tam tvrdí,tak.........jistě víme to všichni. Tleskám a smekám..Děkuji za takový odvaz bez servítek. Konečně podařený antiamerický film,kde si to rozdávají amíci s amíky. Uff...nadšení neskrývám..:) ()

majky.20 

všechny recenze uživatele

Green Zone je skutečně majstrštikové dílo co se týče kamery. Prvních pár minut filmu diváka zavede děje, ale ne nějak impulsivně, spíše trochu komatovým tempem, které mu ale nic neubírá. Z komatu se film probírá do reality, aby před polovinou začal silně gradovat a v poslední půlhodině vyvrcholil. Damon si zopakoval roli, kde akce střídá akci, ale na první díl Bournea kouká trošku s odstupem. Film bych poslední částí a nabytostí dějové linky s akčním povlakem přirovnal k filmu Království s J. Foxem, kde posledních 15 minut bylo podobně vyostřených. Tenhle film má, ale něco navíc, páč takovýhle film dlouho na motivy akčního drama scházel. S poslední půlhodinou nepřetržitě nabytou akcí je jak už jsem výše psal krásnou vzpomínkou na Bournea. ()

dogzila 

všechny recenze uživatele

Našťastie sa tento film až tak nezamerikanizoval, a nečakajme ani vodopád akčných scén. Trochu pritiahnuté za vlasy ale 100x lepšie ako oscarový protejšok the hurt locker. ()

johny.duch 

všechny recenze uživatele

Tento film mě uchvátil ne díky zpracování, ale díky příběhu. I když se na tvorbě flmu podíleli američané, byli ochotni otevřeně připustit, že v Iráku ZHN nebyly a rozpouání války byla shana o něco úplně jiného. Tvůrci si ovšem dali velký pozor, aby nebyla obviněna vláda USA. bylo to spíše svaleno na v§li jednotlivce, ale jestli je to pravda můžeme se jen domýšlet. Tento film je neuvěřitelně k nezastavení. Pořád se něco děje ať už přestřelky ve městě, honičky či uvádění "hloupého pěšáka" do zpravodajské služby. Tenhle film mě naprosto uchvátil a doporučuju ho všem, kteří mají nějaký názor na válku v Iráku. ()

nogi 

všechny recenze uživatele

je fakt, že srovnávat tenhle film s Bournem je nesmysl. Velitel Miller (M.Damon), ztrácející všechny iluze o správnosti jeho přítomnosti v Iráku sice není úplně hloupý, ale nedostal příliš prostoru k předvedení své intelingence ;) ()

Boj@n_05 

všechny recenze uživatele

Strhující akční film, který vnáší zprostředkovaně pravdu o tom jak to vlastně bylo se zbraněmi hromadného ničení v Iráku, že válka byla rozpoutána jen proto, že bylo potřeba odstranit S.Husajna a získat ropná území a né proto, že Irák měl vlastnit ZHN a měl údajně mít napojení na ter.sít AL-KAIDA. ()

gerojmanus 

všechny recenze uživatele

Od první vteřiny do poslední je to jízda, která sfoukne Bourny jak svíčku. Ze začátku jsem si i myslel, jestli Greengrass nazašel až moc daleko, chvilku jsem byl totiž rád, že jsem stačil zhruba vnímat nějaký rychle se pohybující postavy, natož sledovat kdo se kam přesouvá a kdo na koho vystřelil první, ale na štěstí se to vrátilo do staré dobré greengrass meze a cca od 10 minuty to nemá v podstatě žádnou chybku. Je až neuvěřitelný, jak spojení Damon - Greengrass funguje a jak se mi zdálo, že Matt přived už na uplnou hranici možností postavu Jasona Bourneho, tak tady šel snad až za hranici a s těží tohle spojení vyprodukuje ještě dokonalejší jízdu, než je Green Zone. ( I když v to tajně doufam..:-) ). A poslední poznámka, co se týká samotného děje...Asi záměrně to bylo všechno tak polopatický a předem jasný. Nemá smysl přece do týhle americký šaškárny, která je všem známá, přidávat nějakou zapeklitost alá Bourne. Tady to je o ničem jiným..Jen tak přemejšlim, že špičky USA toho týpka v kulatých brejlích asi nemaj moc v lásce.::-) ()

jay.jay.13 

všechny recenze uživatele

Paul Greengrass patří mezi moje nejoblíbenější režiséry, miluju jeho osobitej dokumentární styl, roztěkanou kameru, rychlej a přesnej střih i syrovost, s jakou dokáže z diváků ždímat emoce bez toho aniž by se uchýlil k laciným trikům jako je tklivá hudba nebo zpomalovačky. Od jeho další spolupráce s Mattem Damonem jsem čekal takový neoficiální pokračování Bournovské trilogie, "Zelená zóna" je ale uplně jiný film. Nikoli však formou - dokumentární styl zůstává. Stejně jako u obou Bournů dokáže režisér do každý scény narvat takovou dynamiku, že se ani nedá říct že by ve filmu byla nějaká akční scéna - i obyčejnej rozhovor je totiž tak našlapanej a kynetickej, že by mu to mohly akční scény v jiných filmech jen závidět. Rozdíl mezi dialogem a přestřelkou (kterých moc neni) je tak pouze v tom, zda herec drží v ruce telefon nebo samopal. Skvělá kamera (s trademarkovskýma "zoomama"), perfektní střih, který je sice rychlej, ale každej záběr, třeba jen půlvteřinovej, je jasně čitelnej a přehlednej. Technicky tedy dokonalost (prostě klasickej Greengrass). Samotnej obsah už dokonalej neni, ale špatnej rozhodně taky ne. Je to vlastně klasickej politickej thriller viděnej očima vzpupného vojáka, kterýmu se nelíbí, jak to tam nahoře vedou. Přestože ale příběh pojednává o velice závažných tématech (defakto naprosto odsuzuje americkou invazy do Iráku kvůli neexistujícím atomovkám), nemůžu se zbavit pocitu, že celou dobu klouže jen po povrchu, nezakousne se pořádně do hloubky. Navíc film ke konci dost ztrácí dech, hlavně mi vadila závěrečná honička, která je neúměrně dlouhá na to, že v ní prostě jen jeden chlap pronásleduje druhýho. Stejně tak filmu moc neprospívá fakt, že každý, kdo aspoň někdy čte noviny, ví, jak to nakonec dopadne - tedy že se hlavnímu hrdinovy nepodaří konspiraci prokázat a zlý americký imperialisti budou dál drancovat ubohou islámskou zemičku s ubohými islámskými teroristy. Ale filmu s takhle bravurní režií a technickou stránkou to ubírá jen málo. ()

Smoldo56 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné. Napriek tomu že celý čas je poctivo zabitý akciou, v ktorej sa Matt Damon rozhodne zistiť pravdu po boku s fenomenálnym Brendanom Gleesonom, je film jednou veľkou nudou. Je možné že sklamanie na konci prinieslo svoje ale u mňa sa to na Bourna nechytá ani zďaleka. Keď k tomu pripočítam zbytočne prekombinovaný scenár a dlhú stopáž = akcia s vynikajúcim obsadením za cenu veľkej nudy. Precenená záležitosť, ktorá neni zďaleka taká ako všetci od nej čakajú. ()

Gobio 

všechny recenze uživatele

Nechci to vůbec srovnávat s bournovkama protože tenhle film si to nezaslouží. Je to řemeslně natočený film plný akce a dokonce kdy se nám naposledy stalo aby byla CIA v kladné roli. ()

Figuto 

všechny recenze uživatele

Tenhle Greengrass se mi zamlouvá mnohem více než ten Bourneovský. Zpočátku mě sice opět otravovala Powellova hudba, ale postupně se to srovnalo. Brilantní kousek kategorie protiválečných snímků se zabývá prosazováním amerických zájmů v Iráku. Hodnotit takovéto filmy pouze z filmového hlediska a zábavnosti je zcestné a nedůstojné. 9/10 ()

elgato 

všechny recenze uživatele

velice zručně natočený film. Každá scéna je výborně natočená, má to tempo, má to myšlenku, dějové zaškobrtnutí nepotkáte ... ale výsledkem je průměrný zážitek. ()

karmalat 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobré. Místy trochu uspěchané a naivní, ale shlédnutí tohoto filmu Vám dá pocit o relativitě spravedlnosti v režii USA. A to si rozhodně nedělám iluze o ostatních vládách. Taková docela šikovná mixáž jakoby dokumentárního a smyšleného příběhu. Myslím, že takových filmů je zapotřebí více. ()

frankie12 

všechny recenze uživatele

Mám rád Matta Damona, Paul Greengrass zatím taky nezklamal a to se nemění ani s Green zone. Frenetická kamera, dobré herecké výkony. Výborná režije poměrně jednoduchého a předvídatelného scénáře. ()

Marčus 

všechny recenze uživatele

Maličko jsem se motal ve jménech, ale klobouk dolů, tohle je opravdu pořádný náklad. Věrohodnost maximální, gradace, dialogy, nenašel jsem chybu a můžu jen doporučit. 95 % ()

havr 

všechny recenze uživatele

Film ma spad a divak se u nej asi nenudi..pri zamysleni, ze spousta takovych veci se stat mohla a asi i stava, je cloveku tak trochu ouzko..co vlastne je pravda a kdo si ji prosazuje..jak se veci ve skutecnosti maji a kdo z toho vseho profituje..radsi nedomyslet..nicmene do kvalit trilogie Jasona Bournea filmu neco chybi.. ()

Související novinky

Greengrass a Hanks versus piráti?

Greengrass a Hanks versus piráti?

06.06.2011

Paul Greengrass to i přes pověst kvalitního filmaře nemá v Hollywoodu lehké. Jeho poslední film Zelená zóna byl totiž propadák. A znáte to – prachy jsou až na prvním místě. Původně britský filmař si… (více)

Greengrass kašle na Bournea

Greengrass kašle na Bournea

03.12.2009

Nejdřív se říkalo, že Paul Greengass a Matt Damon jsou plní entusiasmu, pokud jde o čtvrtou akci „agenta bez minulosti“. Pak ale šly dobré vztahy Greengrasse a studia Universal do kompostu. Důvod?… (více)

Čtyřky útočí

Čtyřky útočí

17.03.2009

Ať už vás napadlo cokoli, následující řádky jsou samozřejmě o možných pokračováních úspěšných trilogií. Matt Damon potvrdil, že se s Paulem Greengrassem opravdu chystají na dalšího Bournea, ale že… (více)

Herecké posily 2: Chlapi

Herecké posily 2: Chlapi

07.03.2008

My jsme vás varovali! Včera tady byla smršť ženského půvabu, dnes se budeme věnovat obsazování té ošklivější části herecké obce do rozjetých projektů. Ale nebudeme skrblit ani zajímavými novými… (více)

Reklama

Reklama