Reklama

Reklama

Ebenezer je lakomý, starý lichvář, který nenávidí všechny a všechno, včetně Vánoc nebo svého synovce Freda. O sedm let později, je opět Štědrý den, Ebenezer odmítá Fredovo pozvání na vánoční večírek a odmítá přispět na charitu. Jde domů, kde se mu zjeví duch jeho zemřelého partnera, který ho varuje, aby se zřekl života lakomce a začal dělat pokání, jinak ho čeká v posmrtném životě tvrdý trest. Také mu řekne, že ho navštíví tři duchové. Stařec je vyděšený, ale nakonec tomu všemu moc nevěří. Jenže v noci se mu zjeví Duch minulých Vánoc, který ho bere na cestu zpátky v čase, do jeho mládí, kdy dal přednost penězům před láskou. Za další hodinu přichází Duch současných Vánoc, který mu ukazuje radosti a spokojenost všech, kteří milují Vánoce. Za chvíli přichází i Temný stín, Duch Vánoc budoucích. Ten bere Ebenezera do budoucnosti a ukazuje mu, co se bude dít po jeho smrti. Duchové Vánoc mu otevřeli oči a odkryli pravdy, kterým nikdy nechtěl uvěřit. Dřív než bude příliš pozdě, musí otevřít své srdce a odčinit všechno špatné, co v životě udělal. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (701)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Vlastne som to pôvodne ani nechcel vidieť - Beowulfa síce žeriem, ale Polárny expres fakt nemusím. Vianočná koleda má prekvapivo bližšie k tomu Beowulfovi: chcel by som vidieť, ako sa tvárili zástupcovia Disneyho, keď prišiel Zemeckis s hotovým "hlavným vianočným rodinným filmom" a vyvalila sa na nich atmosférická dark fantasy, miestami zabiehajúca do nefalšovaného hororu. Animácia je v podstate ohavná, ale herecké výkony výborné a réžia bravúrna - tú smršť vizuálnych nápadov by Zemeckis nikdy nemohol realizovať v hranom filme, treba si to konečne uvedomiť. Dobré, fakt dobré. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Film může za čtyři hvězdičky poděkovat spíše mé vánoční náladě, protože ve skutečnosti jsem zklamána. Daleko víc se mi líbil zde podceněný Polární Expres. Efekty jsou sice nádherné, ale není to nic, co bychom již neviděli, nemá to vyloženě tu krásnou vánoční atmosféru. A chvílemi to byla vážně nuda. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vánoční koleda jako můj první 3D (a taková malá zkouška technologie před revolucí s názvem Avatar). Robert Zemeckis a jeho posedlost CGI animací je známá a osobně si myslím, že tím lehce zahazuje svůj talent. Mohlo vzniknout dost kvalitních filmů, místo Polárního expresu, Beowulfa a třeba i Vánoční koledy. Všichni totiž mají jedno společné a to, že stárnou hodně rychle a nedokáží naplnit očekávání po velkém technologickém kroku. Vánoční koleda se tak díky animaci stává pouze příjemnou pohádkou, která Dickense příjemně využívá, aby v druhé půlce zahodila zábrany a začala hrozně nudit. Je poznat, že Zemeckis chtěl do filmu dostat hodně efektních záběrů, ale druhá půlka je hrozně nudná a prázdná. Je to problém i proto, že koleda je klasickou pohádkou o špatném a šetřivém muži, kterého nikdo nemá rád a on díky "duchům" prozře a chce se změnit. V 98 minutách vás nic nepřekvapí, co do příběhu, ale chvílemi potěší 3D efekty, které celou tu atmosféru vánoc skvěle dotváří. Bohužel, jak jsem psal už asi dvakrát, druhá půlka to opravdu kazí a i díky ní nevím, pro koho Zemeckis primárně tohle točil. Pro dospělé je to dětinské a předvídatelné, pro děti je druhá půlka asi těžko pochopitelná a spíše se jí budou bát a ti ostatní? Na druhou stranu technické provedení je krásné, detailní a postavy se přibližují realitě (snad kromě obličejů, tam stíhá jen Carrey se svou hlavní postavou, na kterou byl viditelně kladen 10x větší důraz než na ostatní). Ovšem třeba takový druhý duch vánoc svou neskutečnou detailností a působivostí světel umí ohromit... Více zde. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zemeckis je skutočne majster v tých animáciách (Expres, Beowulf) a po Polárnom exprese prináša ďalší film, s vianočnou témou. Dickensov príbeh je silný a dobrý sám o sebe, no rovnako ako v Polárnom exprese, aj tu Zemeckis používa šikovne kameru, scény zaujmú svojou hravosťou a hudba od Alana Silvestriho navodí to pravé čaro Vianoc. Na vianočné obdobie je tento film ako stvorený. Update: v 3D je to ešte lepšie. 95% - 5* ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Krásná animace, překrásná hudba a perfektní vánoční atmosféra starého Londýna. Po technické stránce nemám výhrady, vyprávění mě už tolik nenadchlo, tempo kolísavé a celkově mě Dickensova Vánoční koleda tolik nenadchla, jako jiné příběhy, proto pouze za 3,5*, za ten úsměv na konci zaokrouhleno nahoru :) ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Jim Carrey, který hraje starého vetchého Vydřigroše, je o 16 měsíců mladší než Colin Firth, který hraje jeho synovce, statného Freda. (HappySmile)
  • Tržby ze severoamerických kin byly 137,9 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových 325,3 mil. (Zdroj: ČSFD)
  • Kvôli propagácii filmu sa produkčná spoločnosť Disney spojila s americkou vlakovou spoločnosťou Amtrak. Spoločne vypravili vlak, ktorý jazdil po celej krajine, pričom pasažierom spríjemňovalo cestovanie premietanie rôznych scénok zo snímky. (misterz)

Související novinky

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

23.09.2019

Ještě nemáme ani prosinec, a už se musím pustit do rozebírání nejkrásnějšího období roku, Vánoc. Můžou za to totiž herci Will Ferrell a Ryan Reynolds, kteří se teď čerstvě upsali novému muzikálovému… (více)

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Zemeckisův vodní svět

Zemeckisův vodní svět

07.04.2010

Studio Disney sice po slabých komerčních výsledcích Vánoční koledy přestalo financovat Zemeckisovo ImageMovers Digital (a v lednu 2011, po dokončení Mars Needs Moms!, jej nadobro uzavře), ale… (více)

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Reklama

Reklama