Reklama

Reklama

Jan Saudek - V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu

  • USA Jan Saudek (festivalový název)
všechny plakáty
Trailer 1

Obsahy(1)

Celovečerní dokumentární film JAN SAUDEK, s podtitulem „V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu“, vypráví osobitým způsobem syrově pravdivý životní příběh hrdiny i odpadlíka. Podává jej jako velkolepé drama. Drama plné barev vzrušujících obrazů, ale také provokujících myšlenek, iluzí a idejí. Jan Saudek, světově uznávaný fotograf, v zahraničí mnohokrát oceněný a vystavovaný daleko dříve, než ho poznala široká veřejnost v rodné vlasti, vystupuje před kamerou v mnoha rolích. Často je mění, často překvapuje, nejčastěji šokuje. Přesto se ani tento velký stvořitel iluzí zcela neschoval před pronásledujícími třemi kamerami a nemilosrdně odhalujícím okem režiséra. génia.

Svým tvůrčím pojetím se dokument nehlásí k tradiční formě tohoto žánru. Snaží se s ní zacházet volně tak, aby dokázal pojmout a interpretovat celou složitost umělcovy osobnosti. Každá ze tří do sebe navzájem propojených obrazových linií vypovídá o jiném světě. Ta barevná je filmová, čistá a „realistická“, vypráví a podává faktické informace. Černobílá se zabývá nitrem samotného autora, a proto mu nikdy nestojí tváří v tvář. A syrově dokumentární kamera přímo z ruky režiséra mapuje intimní chvíle, kam doposud nebylo dovoleno vstoupit žádnému filmaři. Chvíle, kdy Jan Saudek prožívá své intelektuální, citové a sexuální „orgie“. Stejně tak je ale svědectvím o opravdových citech, o štěstí a o samotě génia.

Autor a režisér Adolf Zika vychází z dlouholetého přátelství s portrétovaným. Přestože si jej hluboce váží, neomezuje se na pouhé zaznamenávání vyslovovaných pravd kontroverzního mistra fotografie. Spolu s divákem se snaží nahlédnout za umělcovu masku, a to i za cenu bolestivých odhalení – dostat se až na samou dřeň těchto „pravd“.

V některých pasážích dokumentu by se možná dalo hovořit o záběrech a scénách, které jsou za hranicí etiky a morálky současné společnosti. Přesto se nejedná o první český pornofilm v kinech, ale o největší love story posledních let. Válka, utrpení, ztráta nejbližších jsou zde v kontrastu ke slepé lásce, vysněné rodině a neuchopitelnému lesku slávy. Chudoba, zatracení a zneuznání v kontrastu k bohatství, pokryteckému obdivu a nebe se dotýkající svobodě v nezastavitelném stárnutí. O tom a mnohém nevysloveném a nevyslovitelném je tento strhující dokument o životě a díle nejslavnějšího žijícího českého fotografa Jana Saudka. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Carodej_pes

Carodej_pes (hodnocení, recenze)

Shadwell: bohužel nezvedlo. Sami si tu děláme ostudu modrým hodnocením. Ještě že tenhle web není ve světovým podvědomí...

akicita

akicita (hodnocení, recenze)

Tak mi připadá, že Saudek ukazuje ve svých knihách a na výstavách pořád jen to samé. Nebo že by měl celé ty roky fotky "na jedno brdo"? Asi jo.

Radko

Radko (hodnocení, recenze)

Len zopár poznámok k diskusii: Často sa tu spomínalo slovo psychopat. Dnešná lekárska terminológia hovorí o "poruche osobnosti" a to práve z dôvodu, že označenie "psychopat" v sebe nesie negatívne emočné zafarbenie, vyvolávajúce dojem, že pokiaľ niekto trpí duševnou poruchou (zdorazňujem TRPÍ), tak je zároveň vždy a za každých okolností nezvládnuteľný násilník, s nevyspytateľným správaním voči sebe aj okoliu. Väčšinou to tak nie je. A k filmu -zatiaľ nevidel, ale teším sa. Ak bude minimálne z polovice tak skvelý ako Saudkova spomienková kniha Svobodný, ženatý, rozvedený, vdovec nebudem čas v kine (resp. pred tv obrazovkou) považovať za stratený.

sniper18

sniper18 (hodnocení, recenze)

Ja si myslím, že keby ľudí zaujímala ekológia, tak by naša planéta na tom nebola tak zle ako je teraz. A ked´ niekoho ekológia zaujíma, tak neuráža ekologických aktivistov.

Faidra

Faidra (hodnocení, recenze)

Můžu dodat už jen to, že si zřejmě o Saudkovi myslí, že umí fotit, poměrně dost lidí, stejně jako se dost lidí zajímá o to, co se děje s naší planetou. Pronášet generalizace typu, že ochrana životního prostředí nikoho nezajímá (netušila jsem, že jsem nikdo) a jaké je dnešní lidstvo, je pro mě nanejvýš tak ukázkou pohodlnosti, pohrdání lidmi, malé schopnosti kritického myšlení a ochoty zjistit si fakta. Že o Seagalovi na tomto poli slyšel málokdo, může být totiž také tím, málokoho zajímá ne ekologie, ale Seagal.

StarsFan

StarsFan (hodnocení, recenze)

Saudek je uznávaný v mnoha částech celého světa (dokonce dříve než v ČR), takže asi tak špatný fotograf nebude. A že byl Seagal prvním světovým ekologem ze showbyznysu? Neřekla bych. Třeba jen můj oblíbenec Pierce Brosnan podporoval ekologické aktivity už dávno předtím než byl Bondem a Aljaška v plamenech přišla do kin. Ale ani ten nebyl první. Al Gore, tehy politik, se zajímal o ekologii od šedesátých let. RFK jr. na tom je podobně. A co Dersu Uzala z roku 1975 od Kurosawy? V hudbě se taky náměty o ekologii objevují od 60. let. I hippies měli přece jen blízko k přírodě :-) Rozhodně bych nebrala Seagala jako toho prvního. Nedávno jsme se bavili o někom slavném, kdo žil minimálně před sto lety, jako o jednom z prvních celebrit-ekologických aktivistů, ale to jméno si teď nemůžu vybavit. Ale to je jedno. Jen chci ukázat, že podle mě Seagal rozhodně nebyl ten první.

sniper18

sniper18 (hodnocení, recenze)

Ja fotografovanie nepovažujem za úchylnosť, ked´ niekto fotiť vie, tak proti tomu nič nemám, ale to podľa mňa sa o Saudkovi nedá povedať. A tomu, že aj napriek Seagalovej snahe toho neni o ňom z hľadiska ekológie moc počuť sa vôbec nečudujem, pretože ochrana životného prostredia a zvierat nikoho nezaujíma, také je dnešné ľudstvo. Seagal bol prvý zo svetového šoubiznisu, kto upozornil na tieto problémy. Dôkazom je aj napríklad jeho Aljaška v plameňoch. A samozrejme tomuto dokumentu sa vyhnem, ale nepáči sa mi, že práve tento dokument ide do kina a pritom mnoho kvalitných dokumentov po príbehovej aj obrazovej stránke môže o kine iba snívať.

Faidra

Faidra (hodnocení, recenze)

Sniper18: Názory na to, co je úchylné, se mohou drasticky lišit. Ne že bych producírování se v akčních béčkách, filmové hraní si na střelnici se živými terči a machrování nad tím, jaký je někdo umělec a chlap, když s obličejem ztuhlým jako po koňské dávce novokainu nese své sádelnaté tělo městem, považovala za něco mimořádně úchylného, ale znechucuje mě to dost na to, abych se tomu vyhýbala obloukem, takže nechápu, proč se ti, kteří považují za úchylnost fotografování, nevyhýbají dokumentu o Janu Saudkovi. Je zajímavé, že když je tedy Seagal tak dobrý v mnoha oborech, přes všechnu jeho snahu o něm není ani slyšet. A podle mě nad ním o generaci starší Saudek vítězí i po té fyzické stránce, protože je na tom pořád o dost lépe než chlapi, kteří by mohli být jeho vnuci (ale vzhledem k životu strávenému vysedáváním u PC, televize a stolu v hospodě mají těla zchátralejší než mnohý šedesátník). Protože mistr bojových umění s padesátikilovou nadváhou je něco tak nehorázně směšného, že je to až k pláči...

sniper18

sniper18 (hodnocení, recenze)

Faidra: Ja si budem radšej vážiť niekoho, kto je ekologický aktivista, ochranca zvierat, hudobník a majster bojových umení ako niekoho, kto sa venuje takýmto úchylnostiam. Možno Saudek je inteligentný a múdry, ale pochybujem, že keby bol, tak by sa venoval tomu, čomu sa venuje.

Faidra

Faidra (hodnocení, recenze)

Sniper18: 1. Právě proto, že je Saudek reálným člověkem, bychom se k němu měli chovat s úctou a respektem, jaký si živá a cítící bytost zasluhuje, tj. když nic jiného, neodsuzovat ho, když ho osobně neznáme, a neplivat na něj za jeho zády, 2. Jsou lidé, kteří zachraňují své nebo cizí životy, vyšetřují zločiny a domáhají se spravedlnosti a nepotřebují k tomu vyvražďovat celá města a předvádět nevkusnou reklamu na samoúčelné násilí (které je odpovědí na všechno) ve filmech, které osobně pokládám většinou za primitivní a vulgární (opakuji, že je to jen můj osobní názor, který nikomu nenutím a že neodsuzuji akční filmy jako celek, jsou takové, které mám ráda), 3. Protože si toho "úchyla" vážím, zajímá mě jeho osobnost, baví mě jeho humor a respektuji ho jako někoho, který se dokázal prosadit u nás i ve světě nikoli uhlazenou cestou poklonkování a držení huby a kroku, ale cestou osobitou a nekonvenční, což samozřejmě nedá spát těm, kteří v životě nedokázali a nedokáží nic. A protože i kdyby nic z toho neplatilo, bránila bych právo každého na objektivitu a spravedlnost. Čehož se Saudkovi ve vodách ČSFD snad konečně začíná dostávat.

tofi

tofi (hodnocení, recenze)

Mozna ne vynikajici dokument, ale urcite to neni zadny odpad!

Bajda

Bajda (hodnocení, recenze)

jj - né, že bych Saudka nějak extra musel, ale ať už je jakejkoliv, je to ikona české fotografie a jeden z našich nejznámějších fotografů, který prostě něco dokázal. Kolik umělců bylo úplně vyšinutých, chovalo se nemorálně, přetvařovalo se apod.? mooooooooc. Navíc i když si hraje na strašnýho suveréna, když jsem viděl 13. komnatu o něm....v určitých chvílích mě ho bylo vážně líto, jak se musí přetvařovat i sám před sebou. Mimochodem taky jste si všimli, jak v poslední době plno lidí píše do komentářů věty co patří do diskuze...strašně mě to s***. Jinak souhlasím se Shadwellem a StarsFan.

StarsFan

StarsFan (hodnocení, recenze)

Já si Saudka svým způsobem vážím nebo ho minimálně dokážu respektovat. Žije jinej život, ale to žil i Dalí a řada dalších... jenom kvůli tomu to ale nejsou psychopati a jenom kvůli tomu bych rozhodně Pacinův budoucí projekt ani tenhle dokument nehodnotila odpadem. Jen můj názor.

zlabus

zlabus (hodnocení, recenze)

Saudek je jen velmi originální osobnost, kterou plno lidí nemůže vystát, právě pro jeho originalitu. Osobně ho nějak nemiluji, ale občas u mě zaboduje svými názory na politiku a všeobecné dění.

sniper18

sniper18 (hodnocení, recenze)

Faidra:1. Steven Seagal vo svojich filmoch predstavuje fiktívne postavy a Jan Saudek je reálny človek. 2. Neviem, prečo človek, ktorý si chce zachrániť život, pomstit sa alebo vyšetriť nejaký prípad by mal byť psychopat. 3. Prečo sa vlastne zastávaš takého úchyla?

Faidra

Faidra (hodnocení, recenze)

Sniper18: Nechci se tě nějak dotknout, ale někdo jiný by zase klidně mohl říct, že filmy o psychopatech jsou filmy s tvým nejoblíbenějším hercem.

StarsFan

StarsFan (hodnocení, recenze)

Psyhopatem bych ho rozhodně nenazývala... ale zajímalo by mě, jestli má ten dokument tak špatný hodnocení proto, že tak špatnej je, nebo proto, že Saudka řada lidí nedokáže vystát.

Reklama

Reklama