Reklama

Reklama

Jan Saudek - V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu

  • USA Jan Saudek (festivalový název)
všechny plakáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Celovečerní dokumentární film JAN SAUDEK, s podtitulem „V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu“, vypráví osobitým způsobem syrově pravdivý životní příběh hrdiny i odpadlíka. Podává jej jako velkolepé drama. Drama plné barev vzrušujících obrazů, ale také provokujících myšlenek, iluzí a idejí. Jan Saudek, světově uznávaný fotograf, v zahraničí mnohokrát oceněný a vystavovaný daleko dříve, než ho poznala široká veřejnost v rodné vlasti, vystupuje před kamerou v mnoha rolích. Často je mění, často překvapuje, nejčastěji šokuje. Přesto se ani tento velký stvořitel iluzí zcela neschoval před pronásledujícími třemi kamerami a nemilosrdně odhalujícím okem režiséra. génia.

Svým tvůrčím pojetím se dokument nehlásí k tradiční formě tohoto žánru. Snaží se s ní zacházet volně tak, aby dokázal pojmout a interpretovat celou složitost umělcovy osobnosti. Každá ze tří do sebe navzájem propojených obrazových linií vypovídá o jiném světě. Ta barevná je filmová, čistá a „realistická“, vypráví a podává faktické informace. Černobílá se zabývá nitrem samotného autora, a proto mu nikdy nestojí tváří v tvář. A syrově dokumentární kamera přímo z ruky režiséra mapuje intimní chvíle, kam doposud nebylo dovoleno vstoupit žádnému filmaři. Chvíle, kdy Jan Saudek prožívá své intelektuální, citové a sexuální „orgie“. Stejně tak je ale svědectvím o opravdových citech, o štěstí a o samotě génia.

Autor a režisér Adolf Zika vychází z dlouholetého přátelství s portrétovaným. Přestože si jej hluboce váží, neomezuje se na pouhé zaznamenávání vyslovovaných pravd kontroverzního mistra fotografie. Spolu s divákem se snaží nahlédnout za umělcovu masku, a to i za cenu bolestivých odhalení – dostat se až na samou dřeň těchto „pravd“.

V některých pasážích dokumentu by se možná dalo hovořit o záběrech a scénách, které jsou za hranicí etiky a morálky současné společnosti. Přesto se nejedná o první český pornofilm v kinech, ale o největší love story posledních let. Válka, utrpení, ztráta nejbližších jsou zde v kontrastu ke slepé lásce, vysněné rodině a neuchopitelnému lesku slávy. Chudoba, zatracení a zneuznání v kontrastu k bohatství, pokryteckému obdivu a nebe se dotýkající svobodě v nezastavitelném stárnutí. O tom a mnohém nevysloveném a nevyslovitelném je tento strhující dokument o životě a díle nejslavnějšího žijícího českého fotografa Jana Saudka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (99)

woody odpad!

všechny recenze uživatele

Děsivé. Jan Saudek se rozpovídá o všem. O Mengelem, koncentráku, STB, kolik ženských ošukal, kolik ne, kolik fotek udělal, o bratrovi, o své dceři na heroinu, o svých parchantech. A Adolf Zika jako správně mydlý a naprosto mega hustě super nestranný pozorovatel mu přitakává. Za tohle budou Lhurgovic krávy dojit ještě pět let zkyslé mléko. (LFŠ 2008) ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Pan Saudek je nesmírně zajímavý člověk, kterému občas nerozumím a občas obdivuju jeho odvahu dělat věci, které dnešní společnost považuje za zvrácené. Umělci asi takoví jsou a budou a ačkoliv za Saudkova nejlepší díla považuji fotky jím nafocené před desítkami let, jako osobnost mě pořád fascinuje. I přes jeho extravagantní vystupování ho vidím jako introverta, i přes jeho stáří je jeho fyzická kondice výborná a i přes jeho místy kontroverzní názory na mě působí nesmírně inteligentně. Ano, přiznávám, že se nedokážu odpoutat od hodnocení tohoto dokumentu samostatně, bez postavy, o které je natočen. Jinak bych totiž asi šla o hvězdičku níž. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

No, hustý teda ... Film o něm jsem sice ještě neviděla, ale prý tam bylo řečeno i to, jak se rozešli se Sárinou a co mu provedla, mrcha jedna. V tomto dokumentu jsme si mohli poslechnout i jeho současnou, patrně o padesát let mladší, partnerku, která na toto téma v rozhovoru také narazila. Rozhovor s ní proběhl taky zajímavě. Před kamerou seděla obézní, mladá paní v tílku, v náručí batole sající z jejího velkého prsu. Ta si z toho viditelně nedělala žádné vrásky. Televize netelevize, mimčo má hlad. Každopádně jsem se i v brzkou ranní hodinu od jeho příběhu nemohla odtrhnout a úplně jsem zapomněla na spánek. Tiše jsem panu Saudkovi záviděla tu vynikající fyzičku. V sedmdesáti uběhnout několik kilometrů po parku a pak si ještě pro formu hodit množství výmiků a shybů ... svou čelist jsem sbírala z prachu verandy. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[LFŠ 2008] Saudka nemusím, což by ani nevadilo, a není to důvod, proč hodnotím tak, jak hodnotím. Jde o to, že samotný dokument je opravdu velmi špatně natočený, což způsobuje především Zikův téměř nektritický obdiv Saudka. Není odhaleno nic, co by o Saudkovi nebylo již předem známo, co by nebylo ve všeobecném povědomí. Saudek ze své pózy nevystoupil, a jestli ano, tak ne před kamerou, na to už ji má moc dobře naučenou. Takže dokument o ničem, skutečně, nedozvěděl jsem se vůbec nic nového, zajímavého, o Saudkovi vypovídajícího. Ani nevím, proč tomu vlastně dávám 1*. Aby nedošlo k nedorozumění, netoužím po dokumentu, který by Saudka zkritizoval, ale takhle jednostranný pohled je naprosto k ničemu. A "tím je řečeno vše." ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Saudek je divný muž s nepopierateľne geniálnym okom (pokiaľ teda čučí na svet cez hľadáčik flexaretky). Jeho názory a ideologická perspektíva ma v mnohých smeroch míňa mílovými oblúkmi, ale zároveň svojim spôsobom fascinuje. Kaleidoskop života umelca, o ktorom viac vedieť nechcem, ani nepotrebujem. Spokojnosť. 75% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

"Umění je blbost. Toho se držme." Aneb ve své době kontroverzní dílko, dnes jen obyčejný dílek puzzle do skládačky o Janu pábiteli, Janu prášilovi. Jan je osobností, která si svůj díl pozornosti zaslouží, tak mu ji neodpírejme. I kdyby nás nenaučil nic jiného, než, že krása má mnoho podob, stačilo by to bohatě na záznam v paměti. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Živočišnost snímku tryská z obrazovky. Slušný prostor dostala i Šárka, která vůbec nebyla směšná, ale projevuje se jako charismatická mladá dáma. Výpověď je mnohem čistší a průzračnější než v mladším snímku Fotograf. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle dokument si ode mne rozhodně 4* zaslouží. Panu režisérovi tleskám, lépe to udělat asi ani nešlo, velice objektivní a široký záběr této rozporuplné avšak nepochybně zajímavé osobnosti. Jan Saudek vyobrazen jako jeden z posledních bláznivých a přitom duchem stále mladých pábitelů. Jinak holky a ženy radši se mu obloukem vyhněte, ještě stále by vás tenhle "dědek" mohl okouzlit a dobře víte, jak by to pak dopadlo. Obdiv za jeho odvážné odpovědi, které jsou skutečně často daleko za hranicemi dobrého vkusu a zavedených norem. Jeho vášeň pro obskurní a většinou nechutně tlusté ženy je až fascinující. Každopádně tento dokument rozhodně není nudný a přitom nabízí spoustu témat na zamyšlení. Blázni hýbou světem. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Saudkova extrémní otevřenost, jakkoliv je míněna upřímně - v pochybování o sobě samém, přiznání chyb a zároveň jejich zlehčování, které je ale jen pro divákovo oko - jeho srdce mu musí napovědět, že milý Jan je na sračky a trpí úplně jako každý z nás když trpíme a on netrpí za to co si v životě pokurvil asi zrovna málo. Ale to jsem odbočil. Zkrátka tato upřímnost se nenosí, protože pochopitelně ztrácí na pietě, na tajuplnosti, smývá se ten fakt, že každej si to musí vytrpět tak nějak pro sebe a bejt chlap. Ono říct o sobě, že jsem strašný hovno a myslet to upřímně je totiž docela slabošství a nasere to hlavně ty, kterým asi přijde, že na takovou stěžovačku nemá mistr tak docela právo vzhledem k úspěchu kterejch dosáhl. Takovýto: "Ty mi budeš říkat, že jsi sračka když já nikdy to co ty nedokážu? To jako chceš říct že jsem větší sračka než ty jo? :(" Ano woody, jsi větší sračka než Jan Saudek a tolik žen jako on nikdy nepomiluješ. A co se týče kvalit Saudkových fotografií (kdy se tady někdo odkazuje na Sudka, který fotil úplně něco jiného, a Drtikola, který fotil úplně někdy jindy) - jsou nepochybně technicky dokonalé a tematicky intenzivní. Kýč to je (takový ten přiznaný, čili jestli se jedná o kýč je trochu sporné), moc se mi to nelíbí ale jedná se o takovou deformaci reality, která mnoha lidem vyhovuje a dá se na to koukat aniž by vám to přivodilo bolehlav. ()

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

Velekněž obludných prdelí a povadlých čůráků, guru olizovačů oprýskalých kožek a ošahávačů vytahaných myšlenek, bratr toho lepšího a věčný doháněč, exhibicionistická onuce, která kudy neproleze, tudy se prosere, autor asi 20ti pěkných věcí, ze kterých dvacet let žije, pan Saudek, si nezaslouží takový pořad ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

občas forma přesahovala obsah, ale i tak se zdařilo poodkrýt život a dílo člověka (pro někoho umělce, pro jiného šílence, pro dalšího.....) jménem Jan Saudek. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

dokument, který si nebyl schopen udržet mou pozornost, je buď nezajímavý, moc dlouhý, málo šokující, nebo prostě špatně pojatý... tady je to tak od každého trochu - nic, z čeho bych si sednul na p***l, nebo snad nedejbože na ní seděl v kině... 40% P.S.: jak správně postřehl qualkalim, mnohem poutavější bylo vyprávění Ireny Obermannové ve 13. komnatě... shlédněte a porovnejte. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Mírně nadprůměrný dokument, který je zajímavý především kvůli fanfarónské a v lecčems inspirující osobnosti Jana Saudka, režisér filmu ve svém dokumentu spíše jen otravuje: svými banálními dotazy a neschopností vytěžit z takto kvalitního tématu více... ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Adolf Zika má takové štěstí, že si pro svůj dokument vybral osobnost zajímavou samu o sobě! Člověka dokument sice z velké většiny baví, ovšem jen díky originálním, i když ne vždy upřímným zpovědím Jana a jeho nejbližších. Sám režisér jim jejich výstupy spíše kazí, jeho mluvené otázky nejenže ruší, ale nad jejich neohrabaností se sami chcete zpovídaným omluvit. Stejně tak hloupé jsou ty propojovací texty nastrkané do celého dokumentu. Jsem si jistá, že s trochou snahy a kreativity by v nich zmiňované skutečnosti šly určitě vyjádřit jinak.. Také mnoho nezajímavých záběrů na slavného fotografa a kýčovitých pohledů na Prahu šlo docela jednoduše nahradit těmi Saudkovými díly, které režisér vystavuje v samostatných sekcích s hudbou. Ty totiž snímek zbytečně prodlužují a Saudkova zpověď v jejich kontextu působí jako nudně sebestředná onanie. Saudek na začátku snímku říká: "Umění je blbost. Toho se držme. Já jsem pro vítězství zdravého rozumu." Obávám se, že pan Zika nezvládl použít ani jedno. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na neodhalenou duši Jana Saudka..je ovšem tento pohled stále zajímavý?! Jana Saudka, jako umělce či člověka nijak zvlášť neobdivuji (tedy kromě jeho fyzické kondice..ta je v jeho věku neuvěřitelná), přesto jsem byl zvědav, co se o něm od Adolfa Ziky dozvím. Bohužel, Saudek je takový jaký je..arogantní a myslí si, že všechny přechytračí. Režisérovi dal nahlédnout pouze tam, kam chtěl, a když už se Zika začal dostávat hlouběji (nejspíš kvůli špatnému psychickému stavu Saudka), pan umělec s ním zkrátka přestal na měsíc komunikovat. Tečka. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Některé Saudkovy fotografie se mi moc líbí, denně procházím kolem jedné, kterou mám opravdu rád. Nicméně dokument jako takový ve mně příliš silný dojem nezanechal. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Tento dokument jde trochu opoždněně již po známých stopách Jana Saudka. Zachytává jeho život v době, kdy především prožívá velké životní zklamání z podvodu, který na něj spáchala jeho bývala družka a žena jeho syna Sára. nedovedu pochopit, jak jí mohl dát soud za pravdu, příčí se to dobrým mravům...Autor dokumentu se neumí ptát, když s něčím přijde, tak je to jen to, co už Jan Saudek někde řekl dost, o čem už psal, a tak to na mě působí jako by už neměl co říct, jen je rád, že s ním někdo točí, že se o něho někdo zajímá, což skrz uvedené zklamání od mrchy Sáry je pochopitelné... Po tomhle dokumentu se rozešel s ženou, která je v tomhle dokumentu a má další dvě děti... Kdo má Jana Saudka rád, ten je rád i za tenhle dokument a já mezi ty lidi patřím. ()

Reklama

Reklama