Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnou událostí v roce 1976, kdy kalifornská vína definitivně ukončila nadvládu Francie. Úkolem Stevena Spurriera (Alan Rickman) bylo sesbírat pár vzorků zámořských vín, aby bylo spravedlnosti učiněno za dost. Nikdo nepředpokládal, že by tato vína mohla být konkurenceschopná, mezi profesionálními degustátory to bylo považováno jen za dobrý vtip. Steven ovšem záhy zjistil, že i přes rozdílné postupy jsou zdejší vína více než konkurenceschopná. Vše vrcholí velkou soutěží, kde se obě naprosto odlišné vinařské kultury střetávají. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

dormouse 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky-široké pásmo, kas se schová poctivý film i slabý odvar. Bottle Shock bych spíš řadila k tomu druhému. Samá klišé, ty řeči, co všechno za chutě jsou ve víně ukryty, byly tak často parodovány, že už nemohou nevyvolat úsměv na rtech. A každý vinař asi ze sebe trousí moudra kudy chodí, jinak by nemohl být vinařem. Oč vřeleji bych uvítala dokument o výrobě vína, než záběry na vinici při zapadajícím slunci. ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

Kdyby se více věnovali vínu, jeho vzniku a lidem okolo z profesionálního hlediska, a méně do toho míchali prvoplánovou romantiku, udělali by lépe. Alan Rickman a Bill Pulman jsou skvělí jako vždy, ale zato mladí herci jsou nezajímaví, také asi díky scénáři, který jim nedal moc zajímvých scén.Ffilm má své skvělé momenty, ale více těch nudných, okoukaných..po prvním pokoukání jen za 3***. Na podruhé úplně jiný zážitek, ono koukat se na film ve skupince a pak sama je přeci rozdíl. Ten film má v sobě poetiku, stejně jako každé víno. Myslím, že jsem se svezla na vlně a neutopila se pro tentokrát.... "Wine is sunlight held together by water" - krásné....dneska mi to sedlo daleko víc a ty okoukané scény najednou měly i další význam...stačí být naladěn na vinné vlně....4* ()

Reklama

fmash 

všechny recenze uživatele

Začnu tím, jaký má tento film být. Má být o víně, má být přívětivý až těžce pohodový, má vyvolat chuť otevřít si lahev (nejlépe kalifornského) vína. Tak nějak si totiž představuji, že znělo zadání nějaké kalifornské vinařské asociace, na jejímž zasedání ke třicátému výročí evropského úspěchu někdo nadhodil, že trocha propagace by bodla. Oslovení tvůrci tedy sáhli po osvědčených receptech a jali se filmovat. Tak jako je Krajina střelců udělaná pro „koníčkáře“, Víno roku je pro vinaře. Prosluněné pohledy na vinice, povalování na jazyku, vyjmenovávání vůní... Oproti (ani já se tomu srovnání nevyhnu) Bokovce to gurmánství ale nevyzní tak přirozeně (holt Giamatti) a jinak průměrný Dobrý ročník zase nepůsobil tak prkenně. Víno roku je jednoduše moc vypočítavé, rozvleklé (co třeba ta degustace u Paříže s vyjmenováváním všech přítomných??), Rickmann ve své „snejpovské“ poloze přehrává, naznačené sociální motivy jsou uměle naroubované a celkově... No dobře, je to prostě must pro milovníky vína (ostatně i já si nakonec tu lahev otevřel, uznávám) a na tři hvězdy zaokrouhluji nahoru proto, že je film podle skutečné události. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Ve všech ohledech běžný film. Jeden z mnoha. Přiznejme si, že "skutečná událost", kdy neznámé kalifornské víno porazilo na mezinárodní degustaci francouzské stálice, je příliš banální a na film nestačí. Jeho tvůrci si toho byli vědomi a většinu svých snah proto vynaložili na obšírné představení zúčastněných, vedeni správnou úvahou, že když je pointa jasná předem, musíme si mimořádně oblíbit postavy, abychom si ji s nimi mohli náležitě vychutnat. Skončilo to jen polovičním úspěchem. Film má neuvěřitelnou, pravděpodobně rekordní, HODINOVOU expozici. Ano, celou hodinu trvá, než se přestane plkat o tom, v jaké jsou všichni mizérii, a začne se něco dít. Alan Rickman jako neúspěšný obchodník s vínem, který celou tu degustaci uspořádá, je jednoznačně nejzajímavější figurou ve filmu a jediným důvodem, proč jsem už v polovině neusnul. Je škoda, že má tak málo prostoru na úkor bez výjimky nezajímavých amerických vinařů v čele s ufňukanou primadonou v podání Billa Pullmana. Nicméně po té slabší první části se to přece jen zmátoří a je pravda, že podobně jako třeba v Bobulích se na film díky prosluněným záběrům na vinice pěkně dívá. 50% ()

cross 

všechny recenze uživatele

Stejně jako ostatní filmy o víně - prostě pohodička....s příjemnou hudbou, sympatickým obsazením, hezkým vinařským prostředím, nenáročným příběhem a patřičně uspokojivým zakončením... Bohužel, bez přemíry vtipu a invence.. Dívá se na to dobře, i chuť Chardonnay vám lehce nasákne na patro, ale v porovnání s českými Bobulemi dám radši přednost filmové Jižní Moravě, která mě bavila přece jen o něco víc... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Scény z pařížské ulice byly natočeny v Sonomě v Kalifornii. Použitá auta byla propůjčena členy Arcane Auto Society Car Club. Majitelé pak byli členy komparsu ve scénách, kde se jejich auta objevovala. (Caszidy)

Reklama

Reklama