Reklama

Reklama

Precious

  • USA Precious (více)
Trailer

Šestnáctiletá obézní Afroameričanka Claireece „Precious" Jones (Gabourey Sidibe) žije krutým životem. Nejen, že hlavní hrdinku psychicky týrá a ponižuje její matka (Mo´Nique), ale navíc čeká již druhé dítě se svým nepřítomným otcem. Oporou jí není ani okolní svět a školou prochází s dobrými známkami, aniž by si kdokoliv všiml, že neumí číst ani psát. Precious je někdy na dně, ale nikdy se nevzdává. Pod hrozbou vyloučení ze školy přijímá nabídku přestupu do alternativní školy. I když nezná význam slova alternativní, instinkt jí napovídá, že je to příležitost, na kterou čekala. Zde potkává trpělivou učitelku, paní Rainovou (Paula Patton). Precious nastupuje na novou cestu, která ji vyvede z temnoty, bolesti a bezmocnosti k lásce a svobodnému rozhodování. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (372)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Precious bych jistě hodnotila lépe, kdyby Daniels klidně více zatlačil na pilu v emocionálně vypjatých scénách a místo toho si odpustil zbytečnou snahu o "umění". ()

Houdini

všechny recenze uživatele

Oscar 2 : Herečka VR - Mo'Nique, Scénář - A + 4 nominace: Nejlepší film, Režie, Herečka HR - Gabourey Sidibe, Střih ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Oči vytřeštěné, čelist padá k zemi, mozek se zdráhá uvěřit, že je ve vyspělé společnosti něco takového ještě vůbec možné... jen to srdce se bohužel nepodařilo zcela zapojit. Ale možná je to moje vlastní chyba - ten příběh je tak strašně odpornej, že jsem neměl odvahu si jej s Precious odžít na vlastní kůži. PS: Matku Precious považuju za jednu z nejhnusnějších filmových postav, a to počítám i Vetřelce a motoličího mutanta z Akt X (2x02). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dost temné drama, které si koledovalo o to, aby dostalo Oskara. Ještě aby ne, vždyť život je svině a tady se nám ukázal v tom nejhorším možném světle. Pravda ale je, že mi ve filmu chybělo daleko více depresivních, smutných a vážných scén. Celé se to jakoby odehrávalo ve světě Precious a celé to ve skutečnosti vypadalo hrozně zkresleně. Gabourey Sidibe nicméně předvedla neuvěřitelný výkon a za to by si tu pozornost zasloužit měla. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $47,566,524Tržby Celosvetovo $63,647,833 ║ krásna to amerika /20%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Geoffrey Fletcher .. Tohle zlatíčko si užije pořádný nátlak. Jen život píše ty nejbizarnější lidské příběhy, zde navíc s tíživým sociálním podtextem. Technicky a především herecky silná, precizní podívaná. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, ze pribeh je nesmierne silny, nedostalo ma to tak, ako som myslela (dufala). O tom, co sa vo filme udialo nie je potrebne pisat, je to naozaj priserne, trestuhodne a posledna polhodina mi sposobila zimomriavky. A o hereckom vykone Mo'Nique alias matky Precious sa snad ani nemusim vyjadrovat, to je podla mna na Oscara. To, co predviedla bolo tak strhujuce, ze bude musiet naozaj dostat este minimalne 10 pozitivnych roli, aby mi vyciarkla z mysle tu odpornu postavu, ktoru tu tak bravurne stvarnila. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Příliš mnoho utrpení hlavní postavy na úkor nějakého příběhu, kterého bych se chytil a víc mě zajímal. Kdyby se na ní alespoň na konci obrátilo štěstíčko, ale ono teda ani moc ne. Herecky supr. A scéna, když si Precious představuje, že jsou s matkou ve filmu Horalka a matka jí italsky říká: "žer ty tlustá děvko," byla opravdu bizarní. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Jmenuje se Claireece ,,Precious“ Jonesová, je jí 16, chodí na základní školu, čeká svoje 2.dítě a sní o normálním životě..... Velice zajímavě natočený příběh, na který se velice špatně dívá. Ne snad kvůli tomu, že by Claireece byla škaredá hromada černýho tuku, která si přeje, aby na ní z nebe spadlo piáno, gauč, telka nebo možná - máma. On to totiž není film. Je to skutečnost. A vede k zamyšlení. To co mě však napadá, nejsou příjemný věci. Závěrečná, až dokumentární výpověď dokládá, že zkurvený monstra nejsou jen ve sci-fi hororech, ale nejčastěji se vyskytují v normálním životě. To je síla na kterou ještě nejsem připravenej a měl jsem nutkání ,,to“ vypnout. Možná TO jen nemůžu pochopit. Ale ,,TOHLE“ pochopí asi málokdo. A tak se ptám, co mě vede k tomu dívat se na film věnovaný dětskému utrpení? Jedině snad profesní zvědavost. Sadista opravdu nejsem! PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne Víte že? Film vznikl na základě jediného románu autorky Ramony Lofton, která je známá pod pseudonymem Sapphire ,,PUSH“ ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Po pozretí tohto filmu som mal trochu zmiešané pocity. Bol to dobrý film, ale nie až tak dobrý, ako som čakal, a bohužiaľ, nič excelentné som na ňom nevidel. Okrem toho ma počas sledovania dosť rušili pasáže s predstavami hlavnej hrdinky. Čakal som predsa len trochu viac, jednoducho keď pozerám drámy tohto typu, chcem byť prekvapený, šokovaný, chytať sa za hlavu a pýtať sa samého seba, ako sa vôbec niečo také mohlo stať. Tu to proste nefungovalo, chýbali mi aj emócie, a tak sa mi film nedostal pod kožu takmer vôbec. V tejto tématike jednoznačne odporúčam radšej The Heart Is Deceitful About All Things. Drámu hodnotím na 60-65%, a to hlavne za pekný príbeh a vynikajúce herecké výkony. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Budu vypadat jako okoralá necitelná zrůda, ale příběh týrané, incestně znásilňované šestnáctky s dvěma dětmi, která nemá jinou možnost než se se složenýma rukama pasivně utíkat do snů, která už je svým trápením naprosto umrtvená, a která si tudíž nemůže v žádném případě pomoct sama a musí jí být pomáháno, tak tento příběh má zcela nulový dramatický potenciál. Na plátně mě nezajímá mučednické utrpení, ale to, jak se s ním postava vypořádá. Že by se Precious zvedla a dokázala se svou situací něco sama udělat, to je za těchhle podmínek čirá fantasy. Každá lidská tragédie je hrozná, ale ne o každé tragédii lze natočit film. Pokud ovšem jeho cílovými diváky není SM publikum slintající nad Umučením Krista. PS: postavu andělské učitelky, která padlé ženě ukazuje cestu ke světlu, už prosím nikdy víckrát ze smetiště nevyhrabávat. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jen máloco je mi protivnější než prvoplánová deprese a Precious mi první třetinu nedala nic jiného než ji. Všichni jsou zlí, všechno je v háji, všechno je hnus. Až odhodlaná učitelka Blue Rain s programem "Each one teach one" zachránila nosnou linku od toho, aby se pod vším tím pesimismem zhroutila. Ale špatný film jsem určitě neviděl. Všichni hrají opravdu výborně a fandit hlavní hrdince po tom všem prostě musím. Komplexně výjimečná událost se ale nekoná ani náhodou. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Svoje prvé dieťa som porodila na zemi v kuchyni, kým ma mama kopala do hlavy. TOTO ste mali na mysli, keď ste vraveli, aby som povedala prvé, čo mi napadne?“ Videl som votrelca drať sa naprieč hrudníkom, videl som rezanie v KANIBALOCH, znásilnenie v STRAW DOGS. Ale toto bola stokrát tuhšia káva. Bez cukru, len osem polievkových lyžíc Arabici v omlátenej dvojdecovej šálke, ktorú pred vami kde-to chytal, takže máte veľkú šancu okrem hnusnej tekutiny dostať ako bonus ešte aj žltačku. Šokujúcich zvratov v PRECIOUS bolo v určitej chvíli tak veľa, že som si chvíľu seriózne myslel, že to vypnem a nikdy nedopozerám. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Silné a poměrně dost drsné drama na téma: zneužívání, životní špína, bezvýchodnost. Mě se to dotklo, zapůsobilo ('vynucenost a nepřirozenost' bude asi dost subjektivní... EMO? :D), nuda ani omylem. Letmo jsem podíval na komenty a zdá se mi, jako by to kdekdo vůbec nepobral. Mně ten film přišel upřímný, uvěřitelný (opak leda že jste naivní nebo uvěřit nechcete) a zajímavý, a to nejsem typ diváka, který by se nechával strhnout a zapomínal svůj objektivní pohled. Oscary po zásluze, i po technické stránce věci. PRECIOUS - hnus a krása, nahoru a dolů. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Precious to hodně dlouho trvalo, než se konečně vzbouřila a postavila na vlastní nohy. Tak dlouho, že už bylo vlastně pozdě. Její matka byla jedno z nejodpornějších stvoření, co jsem kdy viděla, zato ta herečka, co si jí zahrála, si opravdu zaslouží nominaci na Oscara. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Předsudky vůči filmům se nevyplatí... Precious nakonec skutečně je silný film, který stojí za to vidět a Oscara jsem mu přál mnohem více než favorizovanému Hurt Lockeru. V podstatě jednoduchý příběh o nefungujícím vztahu dcery a matky obalený mnoha dalšími problémy.Připomnělo mi to Rekviem za sen. To má ale tu výhodu, že drogy jsou mnohem víc "cool" téma a film o rasizmu, obezitě a hledání sebe sama vzbuzuje už před shlédnutím pocity kýčovitosti a moralizování. I já tu chybu udělal, ale po Precious si dám na brzké soudy pozor. Místy sice skutečně trochu moc tlačí na pilu, to nemá smysl popírat, ale stejně jde o dobrý film, který se sice snadno odsoudí jako kýč, ale ono je potřeba točit takové filmy... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

XXL matka žárlící na dlouhotrvajícím incestem poznamenanou XXXL dceru, tatínek, co je otec i dědeček v jednom a zázemí zcela dysfunkční rodiny meloucí veškeré šance býti jiný na padrť - ještěže se zjeví lesbický anděl s aurou svátosti, co pomůže najít ze zdánlivého no way out inferna cestu ven.. Akademicky vděčné sociální drama postavené na civilních hereckých výkonech (především Mo´Nique, jejíž excelentní mrcha, požírající prasečí nožky zásadně se zelím, dokáže vzbudit nenávist vskutku dovedně), které se však k mému zklamání místo očekávané gradace rozplynulo v emočně nevýrazném konci. Překvapily role L.Kravitze i M.Carey, kterou jsem po náhlém úmrtí všech vizážistů světa a zničujícím požáru továrny na Dermacol, přiznávám se, vůbec nepoznal, ale rozhodně si zaslouží pochvalu za odvahu do takové role jít. Jinak při sledování Precious si nelze nevzpomenout na každoroční výroční zprávu amerického ministerstva zahraničí, v níž nás společně se Slovenskem kárají kvůli diskriminaci některých etnik a souvisejícímu nedodržování lidských práv. A přitom by úředníčkům strýčka Sama tak krásně slušel v rukou nástroj na zametání, kterým by nejdříve odstranili nečistoty před vlastním prahem.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Silný, až neuvěřitelně depresivní příběh ze země svobody a neomezených možností, zasazen do let osmdesátých, předveden úchvatnými výkony Mo'Nique a Gabourey Sidibe, podpořen hvězdami hudebního světa Lenny Kravitzem a Mariah Carey. Natočen Lee Danielsem, který se nebojí ukázat násilí v nechutné (ne zobrazením, ale vyvoláním pocitu odporu) formě - hod televizí, hod dítětem, znásilnění vlastním otcem a zneužití matkou.. Mohl bych pokračovat, za vše mluví vynucená přestávka na cigaretu. Film se mi (i když jsem se držel asi do tří pětin) nepodařilo přejet na jeden pokus. Vícekrát ne, děkuji. Více na etparadise. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Být afro-američanem, tak tvůrce téhle slátaniny nechám oběsit. Hlavní hrdinka sní o bílé barvě pleti, touží po přirozeně blonďatých vlasech a prosazení se ve světě jako popová hvězdička. Logika, ať už v chování postav či v samotném ději, zde neexistuje, hlavně že se při sledování mohou všichni modlit k panu Vedoucímu tam nahoře, zatímco Precious sedí v koutě na hráchu se založenýma rukama a nechá se od života mlátit hlava nehlava. Jsem necita? Možná, ale tomuto tzn. veledílu nevěřím ani nos mezi očima... natož pak nějakou autenticitu. ()

Související novinky

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama