Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uprostřed deštivé noci v jedné ze slepých washingtonských ulic dochází k úkladné vraždě navenek bezvýznamného pouličního feťáka. Vlastně nejen jeho. Za oběť padne i náhodně jedoucí cyklista, který se, jak už to v podobných případech bývá zvykem, ocitl v nesprávný čas na nesprávném místě. Tutéž noc v metru najde svou smrt i mladá ambiciózní žena - osobní asistentka prestižního kongresmana Stephena Collinse. Do celého případu se okamžitě obuje charismatický investigativní novinář Cal McAffrey, který je blízkým přítelem zmíněného politika. Jeho novinářskou objektivnost a střízlivost pečlivě hlídají jeho kolegyně Della a šéfredaktorka Cameron Lynneová. Vzhledem k tomu, že pátrání míří do nejvyšších míst vrcholné politiky, měly by mít spíš strach o samotného Cala než o jeho práci. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (632)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Výjimečně zábavný počin mezi politické-novinářskými dramaty. Nedávno jsem sledoval Všichni prezidentovi muži a Noviny (oběma filmům je Na odstřel velmi podobný!) a Na odstřel jim oběma ukazuje, jak natočit obsahově složitý snímek s velmi dobrým a zábavným tempem. V obou zmiňovaných filmech mi právě tempo a větší odsýpání příběhu chybělo a konečně jsme se dočkal a hned útok na 5*. Obsazení je jedním slovem báječné, ať kritizovaný Ben Affleck, obtloustlý Russel Crowe nebo mladičky krásná Rachel McAdams. Všichni odvádějí velký kus práce a celý snímek se i díky nic dostává do kategorie "tohle se dá doporučit snad každému a vždy s úspěchem". Mou spokojenost podpořila také hudba, která ve správných okamžicích přitlačí na pilu až mi nabíhala husí kůže. Možná jemné zkrácení by filmu ještě více prospělo, ale i tak je to skvělá podívaná s velmi dobrým příběhem a perfektním provedením. V Kevinovi Macdonaldovi roste osobnost. Nejlepší novinářské drama posledních let. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Škoda, že novinárskej linke kladú scenáristi toľký dôraz, keď v potrebách diváka hrá až druhé husle. Postava šéfredaktorky Helen Mirren a jej snaha vydať čo najlepší článok je tu iba brzdiaci element. Divákovi predsa nejde o noviny, ale o odhalenia tajomstiev, vývin vzťahov medzi výborne zahranými postavami a obavy o ich životy v nebezpečnej vysokopolictickej hre. Nestačil snád ako vlajková loď žurnalistiky sám výborný Russell Crowe? Ináč ale veľmi slušné, Ben Affleck v pohode a emócie medzi Croweom a Robin Wright Penn cítite na vlastnej koži. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Zase jednou si filmaři zasurfovali na módní vlně kopání do "strůjců" války v Afghánistánu, Iráku a tzv. války proti terorismu. Bylo by to snad i bohulibé, jednat se o nějaké originálně ztvárněné pacifistické dílo, jako je třebas Medemova Chaotická Anna. To bychom ovšem chtěli jako diváci příliš. Nedostane se nám ani odkrytí skutečné povahy zákulisních praktik americké politiky a hlubšího pohledu na pozadí oněch konfliktů. Ne, v politické rovině nejde o nic jiného než o kydání hnoje na hlavu "jestřábů" a hnůj se kydá nástrojem primitivním, vidlemi. Záporáci se tedy neštítí vražd, zastrašování, ani špinění oponentů. Nevídané je tu nevídáno, podezřelá okolnost střídá podezřelou okolnost, klubko zákulisních vztahů zví gordického uzlu a každý milovník konspiračních teorií ví, že největší ještírek je ten, který se tak pramálo jeví a odhalí se až na konci. Zbývá se tak jen těšit z očekávání, zda-li hrdinové bez bázně a jen s malou hanou odhalí či neodhalí to spiknutí bez obsahu, u kterého je důležité jen to, jak je spiklé ze zlých lidiček, kteří baží pouze po moci a penízkách (ne pro USA, pro sebe samotné). Scénář se ještě pro jistotu dovycpe vztahovým trojúhelníkem bez vášně, snad aby bylo vidět, že investigativní novináři jsou taky jen lidé a můžeme se s nimi ztotožnit. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ve filmu není nouze o překvapující zvraty, kteý gradují ve finálové části filmu. Russell Crowe tady jako muž péra pěkně zahuštuje atmosféru a ač je film herecký obsazený a zahraný velmi kvalitně. Film údává tempo právě jeho postava. Cal McAffrey je novinář, který připomíná osla co má před sebou mrkev, za kterou se žene tak dlouho dokud jí má před očima. Napětí je rovněž naroubováno právě na Cala, protože už od první scény mě byl tenhle baculáč děsně sympatickej, takže je pak velmi lehký mu fandit, mít o něj strach a nebu mu z pohodlí křesla trapně přitákávat a to znamená jen jednu užasnou věc, filmu se povedlo mě do svýho světa zatáhnout a zainteresovat a tudíž i prožít. Škoda, že Rachel, která je opět krásná x 10, nedostala větší prostor, Beníka taky beru a Helen to není nikdy žádná posíračka filmů. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Hodně zručně zrežírováno Kevinem MacDonaldem, vynikající Russell Crowe jako Cal McAffrey ( zkušený reportér deníku The Washington Globe ). Toto je role šitá přesně jemu na míru! Trošku se nám v poslední době zakulatil a získal pár šedých vlasů, ale po řídícím agentovi CIA Hoffmanovi z Body of lies , další hodně povedený výkon a je to především on, kdo táhne tento snímek! Rachel McAdams ( jako jeho začínající kolegyně) si uvědomila, že se Russellovi nemůže rovnat a tak zbytečně " netlačí na pilu " a výsledkem je, hodně příjemný a sympatický výkon. Helen Mirren a především má oblíbenkyně Robin Wright Penn sice nedostávají tolik prostoru, ale potěší a zejména Robin přesně vystihla charakter své postavy. Jason Bateman je výborný, kdo byl ale " zoufalý " , to byl Ben Affleck jako kongresman a přítel Cala Stephen Collins. Ten jeho " prkený " výraz, to je k uzoufání a člověka to otráví. Co sráží tento snímek ( a mně brání dát větší hodnocení ) je fakt, že scénář sleduje tři roviny příběhu: thriller, politicko- žurnalistické téma a osobní rovinu. Celkový výsledek tak není vůbec špatný, nicméně já osobně bych klidně uvítal " vypuštění " politické roviny a " spokojil se " s kombinací příběhu o zákulisí a " oslavě " staré dobré novinařiny v kontextu s osobní stránkou. Takto nedostáváme snímek ( příběh ), který by nás ohromil, ale i díky notně odlehčenému tónu ( opravdu hodně povedených vtipných pasáží) a výkonu Russella Crowa se jedná o hodně zdařilou " jednohubku " . p.s. nemůžu si pomoct, ale co sráží tento snímek úplně nejvíce a mně brání dát vyšší hodnocení, je tragický výkon Bena Afflecka. 3+1/2* ()

Galerie (90)

Zajímavosti (28)

  • V záverečných scénach filmu kráča Cal McAffrey (Russel Crowe) smerom k nemocnici. V skutočnosti je to sídlo Úradu pre bývanie a rozvoj miest Spojených štátov amerických. (Arsenal83)
  • Na zdi Calovy kancelářské kobky si můžeme všimnout částečně zakryté fotografie dvou skutečných novinářů: Boba Woodwarda a Carla Bernsteina. Ti jsou známi díky aféře Watergate. (Othello)

Související novinky

Ridley Scott a rozparovač

Ridley Scott a rozparovač

16.10.2009

Hollywood našel nový zdroj inspirace (nebo kradení námětů, chcete-li). Po Na odstřel a Edge of Darkness (právě vyšel nadupaný trailer a Mel Gibson je navzdory hlubším vráskám opět za drsňáka) se… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Starověký Řím na plátnech i obrazovkách

Starověký Řím na plátnech i obrazovkách

01.04.2009

Nikdo neví, odkud ta móda najednou přišla (vždyť posledně tady byl průšvih s názvem Poslední legie), ale najednou filmové a televizní tvůrce ohromně zajímá antický Řím. Kromě plánovaného… (více)

Crowe jako kontroverzní komik?

Crowe jako kontroverzní komik?

20.08.2008

Russell Crowe měl právě v těchto dnech honit Robina Hooda po Sherwoodském lese, ale projekt Nottingham byl přesunut na příští jaro (jedním z důvodů je prý požadavek Ridleyho Scotta natáčet v svěže… (více)

Reklama

Reklama