Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uprostřed deštivé noci v jedné ze slepých washingtonských ulic dochází k úkladné vraždě navenek bezvýznamného pouličního feťáka. Vlastně nejen jeho. Za oběť padne i náhodně jedoucí cyklista, který se, jak už to v podobných případech bývá zvykem, ocitl v nesprávný čas na nesprávném místě. Tutéž noc v metru najde svou smrt i mladá ambiciózní žena - osobní asistentka prestižního kongresmana Stephena Collinse. Do celého případu se okamžitě obuje charismatický investigativní novinář Cal McAffrey, který je blízkým přítelem zmíněného politika. Jeho novinářskou objektivnost a střízlivost pečlivě hlídají jeho kolegyně Della a šéfredaktorka Cameron Lynneová. Vzhledem k tomu, že pátrání míří do nejvyšších míst vrcholné politiky, měly by mít spíš strach o samotného Cala než o jeho práci. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (632)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Poctivá kriminálka jak ze staré školy. Scénář je v rámci žánru velice dobrý a i když jsem ten konec tušil někdy od poloviny filmu, tak to i tak bylo docela napínavý. Postavy jsou výborně napsané, i když je jich tam možná až moc a taková Robin Wright Penn tam byla trochu navíc. Herci jsou ale jinak výborní. Russel Crowe hraje svůj tradiční (nad)standart stejně jako Helen Mirren. Ben Affleck už se dostal z období, kdy ho každý nenáviděl a hraje taky velmi dobře a sympatickou Rachel McAdams se také po dlouhé době rád někde viděl. Prostě solidně natočená a odsýpající kriminálka, kterou by si příznivci žánru neměli nechat ujít. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ač mírně pupkatý, ukázal Maximus Decimus Meridius, že péro je mnohdy ostřejší, než meč.. Politicko-ekonomická moc vs. sedmá velmoc. Rozplétací tanec na tenké linii mezi policejním případem a novinářským příběhem, aneb není potřeba interpretací ani názorů, když máte možnost nakrmit tiskárenské stroje drtivými fakty.. Macdonaldovo vyšetřování Pizzaboygate bezesporu slušně odsýpá a může se opřít o velmi dobré herecké výkony (Crowe, Bateman, Wright), ale těžko se smiřuji s nyní moderními twisty za každou cenu, obzvláště pokud jsou vykonstruované a mávají arogantně rukou nad dosavadním děním. Není nutno před jménem Gilroy automaticky stahovat kalhoty, neboť i jeho brod často bývá daleko a sklouzává do konfekční produkce.. Ostatně, co taky čekat od filmu, jehož nejlepší scéna je první příjezd Cala a jeho švédského odpadkového koše na místo činu za songu "The Night Pat Murphy Died" a co marně schovává Afflecka do stínů digitálních kamer, aby (ne)vynikl jeho široký herecký rejstřík.. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

V deji filmu sa objavujú mnohé momenty, v ktorých mohol príbeh skĺznuť do priemerného politického thrilleru, a ktorý by potom len s veľkou námahou vykukol do nadštandardných kvalít. Tieto momenty sa ale tvorcom podarilo úspešne eliminovať a príbeh sa rýchlo stáva nepredvídateľným a pútavým, s inteligentnou zápletkou, ktorá sa zamotáva ako klbko. Tento veľký spletený závin faktov a zaujímavých udalostí sa nakoniec podarí rozmotať až v samotnom závere. Záver samotný možno nemusel byť až taký poprekrúcaný, ja osobne som mal s ním trošku problém. S politickou tématikou u mňa niekedy nastáva problém, pretože sa s ňou zvyšuje frekvencia zívania za minútu. Odstránenie aj tohto problému sa autorom podarilo hlavne vďaka pestrému a svižnému deju, pikantným dialógom, decentným hláškam a dokonca nechýbali ani náznaky akčných scén. Pred, i za kamerou sa objavili viacerí moji prominentní favoriti a tak som sa rozhodol by prísny a nezhovievavý, a borci dokázali, že si moju obľubu udržia aj naďalej. 80%. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Hodně zručně zrežírováno Kevinem MacDonaldem, vynikající Russell Crowe jako Cal McAffrey ( zkušený reportér deníku The Washington Globe ). Toto je role šitá přesně jemu na míru! Trošku se nám v poslední době zakulatil a získal pár šedých vlasů, ale po řídícím agentovi CIA Hoffmanovi z Body of lies , další hodně povedený výkon a je to především on, kdo táhne tento snímek! Rachel McAdams ( jako jeho začínající kolegyně) si uvědomila, že se Russellovi nemůže rovnat a tak zbytečně " netlačí na pilu " a výsledkem je, hodně příjemný a sympatický výkon. Helen Mirren a především má oblíbenkyně Robin Wright Penn sice nedostávají tolik prostoru, ale potěší a zejména Robin přesně vystihla charakter své postavy. Jason Bateman je výborný, kdo byl ale " zoufalý " , to byl Ben Affleck jako kongresman a přítel Cala Stephen Collins. Ten jeho " prkený " výraz, to je k uzoufání a člověka to otráví. Co sráží tento snímek ( a mně brání dát větší hodnocení ) je fakt, že scénář sleduje tři roviny příběhu: thriller, politicko- žurnalistické téma a osobní rovinu. Celkový výsledek tak není vůbec špatný, nicméně já osobně bych klidně uvítal " vypuštění " politické roviny a " spokojil se " s kombinací příběhu o zákulisí a " oslavě " staré dobré novinařiny v kontextu s osobní stránkou. Takto nedostáváme snímek ( příběh ), který by nás ohromil, ale i díky notně odlehčenému tónu ( opravdu hodně povedených vtipných pasáží) a výkonu Russella Crowa se jedná o hodně zdařilou " jednohubku " . p.s. nemůžu si pomoct, ale co sráží tento snímek úplně nejvíce a mně brání dát vyšší hodnocení, je tragický výkon Bena Afflecka. 3+1/2* ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Výjimečně zábavný počin mezi politické-novinářskými dramaty. Nedávno jsem sledoval Všichni prezidentovi muži a Noviny (oběma filmům je Na odstřel velmi podobný!) a Na odstřel jim oběma ukazuje, jak natočit obsahově složitý snímek s velmi dobrým a zábavným tempem. V obou zmiňovaných filmech mi právě tempo a větší odsýpání příběhu chybělo a konečně jsme se dočkal a hned útok na 5*. Obsazení je jedním slovem báječné, ať kritizovaný Ben Affleck, obtloustlý Russel Crowe nebo mladičky krásná Rachel McAdams. Všichni odvádějí velký kus práce a celý snímek se i díky nic dostává do kategorie "tohle se dá doporučit snad každému a vždy s úspěchem". Mou spokojenost podpořila také hudba, která ve správných okamžicích přitlačí na pilu až mi nabíhala husí kůže. Možná jemné zkrácení by filmu ještě více prospělo, ale i tak je to skvělá podívaná s velmi dobrým příběhem a perfektním provedením. V Kevinovi Macdonaldovi roste osobnost. Nejlepší novinářské drama posledních let. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (28)

  • V úvodní scéně si v autě Russel Crowe zpívá písničku "The Night Paddy Murphy Died" (ta noc, kdy zemřel Paddy Murphy), starou lidovou píseň pocházející z Newfoundlandu. V roce 2008 kapela Gaelic Storm nahrála skladbu "The Night I Punched Russel Crowe" (ta noc, kdy jsem praštil Russela Crowa), údajně založené na skutečné události, kterou má na svědomí zpěvák této kapely. (Othello)
  • Při stavbě lokací filmaři vycházeli především z osobních návštěv The Washington Post a Los Angeles Times. (jenik71)
  • Scéna, ve které Anne Collins vydává prohlášení tisku, je natáčená v knihovně kongresu ve Washingtonu, a komparz zde mimo jiné tvoří i skuteční význační žurnalisté jako Bob Woodward, Margaret Carlson, Bob Schieffer, John Palmer, E. J. Dionne Jr., Katty Kay, či Steven Clemons. (Othello)

Související novinky

Ridley Scott a rozparovač

Ridley Scott a rozparovač

16.10.2009

Hollywood našel nový zdroj inspirace (nebo kradení námětů, chcete-li). Po Na odstřel a Edge of Darkness (právě vyšel nadupaný trailer a Mel Gibson je navzdory hlubším vráskám opět za drsňáka) se… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Starověký Řím na plátnech i obrazovkách

Starověký Řím na plátnech i obrazovkách

01.04.2009

Nikdo neví, odkud ta móda najednou přišla (vždyť posledně tady byl průšvih s názvem Poslední legie), ale najednou filmové a televizní tvůrce ohromně zajímá antický Řím. Kromě plánovaného… (více)

Crowe jako kontroverzní komik?

Crowe jako kontroverzní komik?

20.08.2008

Russell Crowe měl právě v těchto dnech honit Robina Hooda po Sherwoodském lese, ale projekt Nottingham byl přesunut na příští jaro (jedním z důvodů je prý požadavek Ridleyho Scotta natáčet v svěže… (více)

Reklama

Reklama