Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace šesté knihy fantasy série "Zeměplocha" Terryho Pratchetta. Příběh ne nepodobný "Macbethovi" v nastudování Divadla v Dlouhé... Dnes už takřka kultovní inscenace pražského Divadla v Dlouhé pobaví nejen znalce "Zeměplochy", ale i absolutní laiky, protože je v první řadě výbornou komedií. A víte-li něco o Shakespearovi a jeho "Macbethovi", pobaví vás Soudné sestry dvojnásob. Na Zeměploše, která je placatá a putuje vesmírem na zádech obrovské želvy, se začaly dít nepředstavitelné věci, neboť do královské politiky se zamíchaly tři čarodějky - Bábi Zlopočasná, Stařenka Oggová a Magráta Česneková. Nelíbila se jim totiž krutovláda Lorda Felmeta, který dosedl na trůn poté, co zavraždil krále Verence, z kterého se tímto stal duch... Soudné sestry jsou vtipnou a svéráznou variací na "Macbetha" i jiné shakespearovské příběhy. Setkáte se tu s mnoha postavami tohoto temného dramatu: s vévodou a vévodkyní, kteří usilují (zprvu úspěšně) o trůn, s celým vévodovým dvorem včetně šaška a ducha zavražděného krále, s hereckou trupou, ale především s již zmíněnými třemi čarodějkami, kterým se nakonec podaří vrátit královskou korunu na tu správnou hlavu... Ale nebyl by to Terry Pratchett, aby se v příběhu neobjevily nové okolnosti, situace, se kterými Shakespeare nepočítal; a nakonec i překvapivé rozuzlení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

easaque 

všechny recenze uživatele

velmi slušné divadelní zpracování jedné Pratchettových knížek na prknech českých divadel. Vytvořená atmosféra je dobrá, stejně jako kostýmy či herečtí představitelé, i když někteří (především mužští) se tu dost předvádí a trošičku to kazí. Ale náladu mi to nezkazilo a připomělo mi knížku, kterou jsem kdysi dávno četl. Takže 4 hvězdičky si určitě zaslouží. [ PŘÍBĚH: 3 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

MartyMcFly89 

všechny recenze uživatele

Kdyby tak byla zfilmovaná/zdramatizovaná, či zanimovaná každá jeho kniha. Četl jsem všechny, až na Maurice a jsem za to rád. Mnohem více si pak užiji humor nabízený v divadelní verzi. Macbetha neznám, ale zhruba vím, o čem je. Užil jsem si to stejně. Zdá se mi, že čím víc člověk přečte jeho knih, tím více se stává nekritickým. Zahráno výborně, i když Smrtě jsem si představoval jinak (animovaná verze Soudných sester například). ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Smťův step, výborná Magráta Česneková a ještě lepší Stařenka Oggová, ušní červ Ježčí píseň, Táborského herecký koncert... co ještě chcete? Snad jen další zpracování Prattchetových knih Divadlem v Dlouhé. „To je děsné království! To vám tady vážně pořád prší?“ „Někdy přestane, pane. To když začne sněžit. A občas tady máme epesně boží mlhy!“ ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Nejlepší divadelní představení, jaké jsem kdy viděla. Úžasné kulisy, kostýmy, herecké obsazení - obzvlášť všechny tři čarodějky, Smrť a samozřejmě také šašek v podání Miroslava Táborského. Tuhle hru jsem viděla na živo a nemůžu si ji vynachválit - je to totiž hra hodná Terryho Pratchetta, a to rozhodně není málo. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Kdesi hluboko ve vesmíru pluje obrovská želva. Jmenuje se A-Tuin. Měří 16 000 km. Na svém krunýři, který je pokryt zamrzlým metanem a zbrázděn nárazy meteoritů, nese čtyři slony. Na jejich hřbetech se vyskytuje obrovský otáčející se kotouč. Ten kotouč se nazývá Zeměplocha. Oblíbil jsem si knihy Terryho Pratchetta, a tak jsem se ze zvědavosti podíval na jednu divadelní hru dle jeho námětu. Sám autor toto české zpracování označuje za jedno z nejlepších. Fantastický svět Zeměplochy, ironické parodování všeho, co doposud lidstvo zplodilo a co jej napadlo (tedy hlavně Shakespeara), zatím nenašlo cestu do filmové podoby. O to tato hra je cennější. Pokud knihy Terryho Pratchetta neznáte, možná děláte chybu. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (5)

  • Divadlo v Dlouhé se k Terrymu Pratchettovi dostalo díky Jakubu Burešovi, synovi režisérky divadla Hany Burešové. Jakub Bureš zjistil, že Pratchettovy knihy existují i jako dramatizace Stephena Briggse. Soudné sestry se divadlu k jejich vlastní adaptaci zdály nejlepší pro jejich koncentrovaný dramatický příběh, ale také proto, že jsou vlastně parafrází Shakespearova Macbetha. (suicide)
  • Představitel mrtvého krále Verence (Jiří Wohanka) měl v podobě ducha na nohou tenisky s vysokou měkkou podrážkou. Ta byla vyrobena kvůli tomu, aby se herec po jevišti pohyboval tiše jako duch. (Novom)
  • Divadlo si původní Briggsův text upravilo, protože dramatizátor Briggs vypustil třeba postavu Smrtě. Jelikož se jedná o velice oblíbenou postavu v Pratchettových příbězích, rozhodlo se ji divadlo do inscenace vrátit. (suicide)

Reklama

Reklama