Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace šesté knihy fantasy série "Zeměplocha" Terryho Pratchetta. Příběh ne nepodobný "Macbethovi" v nastudování Divadla v Dlouhé... Dnes už takřka kultovní inscenace pražského Divadla v Dlouhé pobaví nejen znalce "Zeměplochy", ale i absolutní laiky, protože je v první řadě výbornou komedií. A víte-li něco o Shakespearovi a jeho "Macbethovi", pobaví vás Soudné sestry dvojnásob. Na Zeměploše, která je placatá a putuje vesmírem na zádech obrovské želvy, se začaly dít nepředstavitelné věci, neboť do královské politiky se zamíchaly tři čarodějky - Bábi Zlopočasná, Stařenka Oggová a Magráta Česneková. Nelíbila se jim totiž krutovláda Lorda Felmeta, který dosedl na trůn poté, co zavraždil krále Verence, z kterého se tímto stal duch... Soudné sestry jsou vtipnou a svéráznou variací na "Macbetha" i jiné shakespearovské příběhy. Setkáte se tu s mnoha postavami tohoto temného dramatu: s vévodou a vévodkyní, kteří usilují (zprvu úspěšně) o trůn, s celým vévodovým dvorem včetně šaška a ducha zavražděného krále, s hereckou trupou, ale především s již zmíněnými třemi čarodějkami, kterým se nakonec podaří vrátit královskou korunu na tu správnou hlavu... Ale nebyl by to Terry Pratchett, aby se v příběhu neobjevily nové okolnosti, situace, se kterými Shakespeare nepočítal; a nakonec i překvapivé rozuzlení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Musím dát plné hodnocení. Soudné setry považuji za slabší Pratchettovu knihu, plnou hluchých míst. V této divadelní hře naštěstí pochopili, že některé dějové odbočky bylo třeba vyškrtnout, anebo místy děj zjednodušit. Výsledkem pak je tato velice zábavná a nápaditá adaptace. A právě faktu, že režisérka a skvělí herci dokázali vytáhnout poněkud průměrný příběh do strhující podívané, si velice cením. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Na to, že šlo o školní akci, jsem se bavila až ukrutně dobře. Akorát první půle by se dala zredukovat na nějakých dvacet minut a naopak část po přestávce bych kapánek natáhla. Ale co na Smrtě a královnu se špičatejma prsama (a hlavně na ten odloženej pohárek) asi budu ještě nějakou dobu s úsměvem vzpomínat. Mohlo by bejt víc takovejch mimoškolních dopolední v rámci vzdělávání. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Jsem příznivcem sci-fi a fantasy mě míjí což se dá přirovnat ke Spartě a Slávii. Byl jsem zvědavý, jestli se na tento kus bude dát dívat nefanouškovským okem , když o kosmologii Zeměplochy nic nevím. Trochu mě vyděsil i popis, že je kus střihnutý shakespearovskými motivy společně s problémy národního hospodářství, a s problémem xenofobní nesnášenlivosti. V Zeměploše jde prý o odraz nějakého skutečného světa a čarodějky zde zajišťují zeměploššskou stabilitu. Intenzivní přenos energií zde prý může mít až viditelnou podobu. Působí to na mě jako taková akční pohádka, veselá fantasy. V představení vidíme rychlé střídání scén, je tu výrazná stylizace postav a zajímavá práce se zvukem, nebo barevná výtvarná stylizace. Lze se kromě smíchu i bát. V druhé půlce mě zaujala pravdivá hláška "čas je jako guma, umíš si ho natáhnout jak se ti to hodí". ()

Elrond88 

všechny recenze uživatele

100%, Nejenom jelenům slušejí parohy, může je nosit vlčák i drozd, jen ježek nemůže, radši jdi od toho, i když ta ježková je pěkná kost. Usměj se na lišku, navštiv ji v pelíšku, za trochu lásky bys světem šel bos, u ježků neklepej, radši jdi od toho, i když ta ježková je pěkná kost! Refrén Když rozdovádíš sta a sta a starou ježkovou, jí postaví se ka a ka a každá bodlina. Však tobě zvadne ta a ta a ta tvá jediná, Však tobě zvadne ta a ta a ta tvá jediná. Ježkové prostě takové už jsou, ač chtěli by to tak stejně nemohou... Tohle prostě miluju! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Píchy píchy umřu smíchy... A nebo že by ne? Soudné sestry, adaptaci šesté zeměplošské knihy Terryho Pratchetta, jsem na prknech Divadla V Dlouhé viděl již dvakrát... A pokaždé ve zcela jiném "světle". Poprvé před lety to bylo skvělé, osvěžující, plné elánu a šlo o příjemné zpestření pražské divadelní scény. Skvělé obsazení výsledný dojem pak již pouze umocňovalo a nijak nevadilo ani několik slabších "estrádnějších" momentů. Výstupy Smrtě v podání Petera Vargy právem zkultovněly. Podruhé to bylo v červnu 2007 a šlo o zážitek o jednu kvalitativní třídu horší. Nevím zda již je soubor tímto kusem znuděn, ale šlo o ostudně odfláknuté a bez šťávy odehrané představení. Dobře odvedené řemeslo, ale nic navíc do toho ansámbl nevložil. Bylo až příliš evidentní, že spoléhají na památné momenty, které vždy zaberou - a nutno uznat, že zabraly i tentokrát. Jde nesporně o dobrý kus. Na to je Pratchettovská parafráze Shakespeara až příliš výtečná. A kamery České televize naštěstí zaznamenaly první případ. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (5)

  • Divadlo si původní Briggsův text upravilo, protože dramatizátor Briggs vypustil třeba postavu Smrtě. Jelikož se jedná o velice oblíbenou postavu v Pratchettových příbězích, rozhodlo se ji divadlo do inscenace vrátit. (suicide)
  • Po představení, kterého se účastnil i Terry Pratchett, zazpívalo spisovateli celé divadlo písničku k narozeninám. Ten je při tom doprovázel loutkou malého šaška, kterou mu Šašek (Miroslav Táborský) dal před tím do ruky. Pratchett ji přijal jako dárek, takže bylo nutné na další představení vyrobit loutku novou. (Novom)
  • Představitel mrtvého krále Verence (Jiří Wohanka) měl v podobě ducha na nohou tenisky s vysokou měkkou podrážkou. Ta byla vyrobena kvůli tomu, aby se herec po jevišti pohyboval tiše jako duch. (Novom)

Reklama

Reklama