Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace šesté knihy fantasy série "Zeměplocha" Terryho Pratchetta. Příběh ne nepodobný "Macbethovi" v nastudování Divadla v Dlouhé... Dnes už takřka kultovní inscenace pražského Divadla v Dlouhé pobaví nejen znalce "Zeměplochy", ale i absolutní laiky, protože je v první řadě výbornou komedií. A víte-li něco o Shakespearovi a jeho "Macbethovi", pobaví vás Soudné sestry dvojnásob. Na Zeměploše, která je placatá a putuje vesmírem na zádech obrovské želvy, se začaly dít nepředstavitelné věci, neboť do královské politiky se zamíchaly tři čarodějky - Bábi Zlopočasná, Stařenka Oggová a Magráta Česneková. Nelíbila se jim totiž krutovláda Lorda Felmeta, který dosedl na trůn poté, co zavraždil krále Verence, z kterého se tímto stal duch... Soudné sestry jsou vtipnou a svéráznou variací na "Macbetha" i jiné shakespearovské příběhy. Setkáte se tu s mnoha postavami tohoto temného dramatu: s vévodou a vévodkyní, kteří usilují (zprvu úspěšně) o trůn, s celým vévodovým dvorem včetně šaška a ducha zavražděného krále, s hereckou trupou, ale především s již zmíněnými třemi čarodějkami, kterým se nakonec podaří vrátit královskou korunu na tu správnou hlavu... Ale nebyl by to Terry Pratchett, aby se v příběhu neobjevily nové okolnosti, situace, se kterými Shakespeare nepočítal; a nakonec i překvapivé rozuzlení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Píchy píchy umřu smíchy... A nebo že by ne? Soudné sestry, adaptaci šesté zeměplošské knihy Terryho Pratchetta, jsem na prknech Divadla V Dlouhé viděl již dvakrát... A pokaždé ve zcela jiném "světle". Poprvé před lety to bylo skvělé, osvěžující, plné elánu a šlo o příjemné zpestření pražské divadelní scény. Skvělé obsazení výsledný dojem pak již pouze umocňovalo a nijak nevadilo ani několik slabších "estrádnějších" momentů. Výstupy Smrtě v podání Petera Vargy právem zkultovněly. Podruhé to bylo v červnu 2007 a šlo o zážitek o jednu kvalitativní třídu horší. Nevím zda již je soubor tímto kusem znuděn, ale šlo o ostudně odfláknuté a bez šťávy odehrané představení. Dobře odvedené řemeslo, ale nic navíc do toho ansámbl nevložil. Bylo až příliš evidentní, že spoléhají na památné momenty, které vždy zaberou - a nutno uznat, že zabraly i tentokrát. Jde nesporně o dobrý kus. Na to je Pratchettovská parafráze Shakespeara až příliš výtečná. A kamery České televize naštěstí zaznamenaly první případ. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Svět Terryho Pratchetta a jeho Zeměplochy mi dosud zůstával neznámý, byť jsem o něm zprostředkovaně mnoho slyšel. První setkání přes divadelní prkna dopadlo šťastně. Svěží dílko, které sází nejen na kvalitní herecké obsazení, ale i nápaditou scénu, zajímavé kostýmy a neotřelé režijní postupy. Klára Sedláčková coby mladá čarodějka a spolehlivý Táborský jako šašek ve svých rolích excelují, ale ostatní se nenechávají zahanbit. Příjemná, moderně pojatá komedie, která má šanci oslovit široké publikum bez laciné podbízivosti. Celkový dojem 90 %. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% - Hodnotím tak trochu naslepo. Ale četl jsem knížku, a v Divadle v Dlouhé jsem na tomto představení byl. Je svěží, vtipné, nápadité, a dobře se vyrovnalo s nelehkou úlohou transformování geniálního charakteristického Pratchettova humoru v divadelní počin. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Divadlo není mé oblíbené médium (jsem holt kulturní barbar), ale představení hry na motivy Terryho Pratchetta, vysílané na ČT2, mě kupodivu nezklamalo, jak jsem očekávala. Jistě kniha je mnohem lepší, vtipnější, detailnější, jak už to tak chodí, ale tohle mě taky zabavilo a rozesmálo. Trojice čarodějek, parafráze na Shakesperovu hru a všudypřítomný Smrť - nevím, nakolik to osloví diváky neznalé Pratchettových knih, z mého hlediska pěkných 75%. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Skvělé divadelní představení v podání činohry Divadla v Dlouhé založené na motivy jedné z knih z legendární fantasy série o Zeměploše z pera Terryho Pratchetta. Víc takových veseloher! ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Pratchetta mám moc a moc rád, i když jsem z jeho olbřímího díla o Zeměploše četl jen pár knih. V divadle by to asi byl větší zážitek, ale i tak to bylo velmi, velmi povedené... ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Nejlepší divadelní představení, jaké jsem kdy viděla. Úžasné kulisy, kostýmy, herecké obsazení - obzvlášť všechny tři čarodějky, Smrť a samozřejmě také šašek v podání Miroslava Táborského. Tuhle hru jsem viděla na živo a nemůžu si ji vynachválit - je to totiž hra hodná Terryho Pratchetta, a to rozhodně není málo. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jsem příznivcem sci-fi a fantasy mě míjí což se dá přirovnat ke Spartě a Slávii. Byl jsem zvědavý, jestli se na tento kus bude dát dívat nefanouškovským okem , když o kosmologii Zeměplochy nic nevím. Trochu mě vyděsil i popis, že je kus střihnutý shakespearovskými motivy společně s problémy národního hospodářství, a s problémem xenofobní nesnášenlivosti. V Zeměploše jde prý o odraz nějakého skutečného světa a čarodějky zde zajišťují zeměploššskou stabilitu. Intenzivní přenos energií zde prý může mít až viditelnou podobu. Působí to na mě jako taková akční pohádka, veselá fantasy. V představení vidíme rychlé střídání scén, je tu výrazná stylizace postav a zajímavá práce se zvukem, nebo barevná výtvarná stylizace. Lze se kromě smíchu i bát. V druhé půlce mě zaujala pravdivá hláška "čas je jako guma, umíš si ho natáhnout jak se ti to hodí". ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Ano, takto si člověk představuje Terryho Soudné sestry, když je čte. Skvělou parodii na Macbetha, plnou vynikajících herců, mužů a žen, kteří hrají to správné divadlo.. Nemůžu se rozhodnout, kterou čarodějku mám nejraději, protože byly všechny tři výtečné, rovněž Miroslav Táborský v roli šaška exceluje. Ke konci už snad jen počítáte, v kolika rolích a převlecích se tam objevil Vlastimil Zavřel a přejete si, abyste byli účastni přímo samotného představení. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Na Soudných sestrách jsem byl dvakrát v divadle a v obou případech to bylo naprosto dokonalý. Podle Pratchetta nejlepší divadelní zpracování jeho knih. Co víc k tomu dodat? Rozhodně lepší než následující Maškaráda. ()

McClane 

všechny recenze uživatele

Knihy Terryho Pratchetta mám velmi rád a tohle je velmi povedená inscenace. Magráta, Bábi i Stařenka vypadají skoro přesně tak, jak jsem si představoval. Nechápu, proč jsem se ještě nedokopal do divadla. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Divadlo v Dlouhé je dle mého názoru bezkonkurenčně nejnápaditější a nejsvěžejší současná pražská scéna. Soudné sestry sice pro mě byli po Maškaráde mírným zklamáním, ale N. Vicenová a J. Pokorná v rolích čarodějek mě opět skvěle pobavili, stejně jako nápaditá scénografie. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Na to, že šlo o školní akci, jsem se bavila až ukrutně dobře. Akorát první půle by se dala zredukovat na nějakých dvacet minut a naopak část po přestávce bych kapánek natáhla. Ale co na Smrtě a královnu se špičatejma prsama (a hlavně na ten odloženej pohárek) asi budu ještě nějakou dobu s úsměvem vzpomínat. Mohlo by bejt víc takovejch mimoškolních dopolední v rámci vzdělávání. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Soudné sestry na divadle... Do dneška si pamatuju, že z Kláry Sedláčkové cosi nepojmenovatelného intenzivně sálalo. Marná (lásky) snaha...Z televizní obrazovky sálá jenom statická elektřina a to musíte být ještě blízko a mít chlupatý ruce, abyste jí cítili. Divadelní představení ze záznamu je prostě něco jako domácí erotické video. Můžete tak akorát vzpomínat, jak jste si to před léty užili, ale ten původní feeling je prostě tatam. Na druhou stranu je ale velmi dobře, že vzniknul alespoň "odraz" tohoto neobyčejného fláku. Protože jinak by byly příští generace neprávem ochuzeny o (vícnež)solidní komedii s vynikajícími hereckými výkony. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Musím Divadlu v Dlouhé skutečně naplno zatleskat. Povedlo se jim udělat skutečně velmi dobrou adaptaci Pratchettovy předlohy tak, že i divák neznalý poměrů může odejít s pocitem skvěle strávených a zábavných dvě a půl hodin. Každý si může najít to svoje. Tvrdou lady Felmetvou, ostrou Bábi Zlopočasnou, pijanskou Stařenku Oggovou, šaška... Všechno z jemného britského humoru Terryho Pratchetta. A nad tím vším ční ještě výkon tomáše Turka coby vévody Felmeta. To, co předvedl Ledger jako Joker v Temném rytíři předvádí bez jakýkoli problémů Turek na podiu Divadla v Dlouhé již několik let. Neskutečné herectví. Musím říci, že bych původně dal jenom 4*, ale druhé shlédnutí a Tomáš Turek mě přesvědčili, ať ještě jednu hvězdičku přihodím... ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Umocněno zážitkem z divadla. Televizní záznam divadelních představení, nikdy nedodá tu zvláštní atmosféru, pro kterou se do divadel chodí. Ovšem zaplať pánbůh, že se do TV dostanou. Jinak nemá cenu o adaptaci této hry více psát, protože už to popsali pode mnou mnohem lépe jiní. pro mne špička. ()

Reklama

Reklama