Reklama

Reklama

Historické drama, kronika života aristokratky Georgiany Cavendish, vévodkyně z Devonshiru. Georgiana (Keira Knightley) byla na 18. století, ve kterém žila, velmi moderní a pokroková žena. Její patriarchální manželství podle konvencí, s morózním, uzavřeným manželem (Ralph Fiennes), neschopným projevit jakýkoliv cit, ji neuspokojovalo. Ona milovala společnost, byla výbornou hostitelkou a společnost milovala ji. Nevyhýbala se hazardu a zamilovala se  do mladého politika  Charlese Greye. Manžel však, i když měl poměr s její nejlepší přítelkyní, donutil Georgianu, aby se své lásky kvůli dětem vzdala. (JOJ Cinema)

(více)

Recenze (562)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Režisér Saul Dibb, o kterém jsem asi nejen já v životě neslyšel, zfilmoval jeden z těch zajímavých historických příběhů a to ten o vévodkyni Georgianě. Kostýmy rozkošné, lehká hudba Rachel Portman moc pěkná, ale celkově povrchní, chladné a bez citu stejně jako Ralph Fiennes, u kterého je to ale na rozdíl od filmu považováno za klad. The Duchess je sice o trochu lepší než The Other Boleyn Girl, ale film mě k sobě prostě nedokázal připoutat a to i přesto, že mám Keiru Knightley rád, ale zde se tváří jen jako porcelánová panenka než herečka. (6/10) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Když přijde, upírají se na ni všechny pohledy. Když nepřijde, je předmětem konverzace.“ Keira Knightley na sebe plným právem stahuje veškerou pozornost a vyniká-li toto veskrze obyčejné kostýmní drama něčím, pak jí. Ze stejné doby a o podobném osudu bych dal přednost formálně mnohem odvážnější Marii Antoinettě. 70% Zajímavé komentáře: Renton, Nathalie, Lavran, gejzuško ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výborná postava v podaní výbornej Keiry. Výkon oscarových parametrov. K tomu tradične presný Ralph, pozoruhodná hudba, úchvatné kostýmy. Réžia sa drží v úzadí, čo sa odráža hlavne na "televíznom" vizuáli a nedostatku dobovej atmosféry. Naopak poteší, ako výrazne je to neaustenovské, hoci dotýkajúce sa podobných tém. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi to nebo se historické filmy dostávají do stádia, kdy je dobré natočit historický film o každé události, o každé historické postavě, která kdy vůbec žila. Za chvíli se tak dočkáme historického filmu o žebrácích z Paříže nebo o mrtvole, kterou v 10. Století vyplaval Dunaj. Na druhou stranu nemůžu této vévodkyni vytknout, že její život zrovna nic lehkého nebylo. Dokonce mě to donutilo se o ní dočíst více informací, než je jen ve filmu. Keira Knightley to každopádně zvládla a popravdě se přiznám, že jsem na historický film nekoukal s takovým zájmem jako právě na život této vévodkyně. Pro mě neznámý příběh z historie tak herci dokázali zfilmovat velice zajímavě se vším všudy. S dobovou atmosférou, hudbou, kostýmy, postavami, lidmi...se vším všudy. Zajímavý, že hazard ve filmu zase tolik neukazovali, prý doteď dluží zemi tři miliony liber. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £13,5miliónaTržby USA $13,848,978Tržby Celosvetovo $40,294,717Tržby za predaj DVD v USA $8,092,211 //počet predaných kusov 482,205║ Až moc jednotvárny intrigánsky dej, bez nejakej strhujúcejšej výstuže, proste dej, ktorý dohromady nemá čo ponúknuť. /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Chladné a odtažité drama, které vlévá krev do žil snad jen hlavní herecký trojlístek a kostýmy. Keira Knightley se svou mladičkou tváří a hubeným tělem vypadá pěkně, ale osobně mi dobově nesedí tolik, jako Hayley Atwell a její adekvátní standardy dobové krásy. Obě doplňuje skvělý a odtažitý Ralph Fiennes. Marketingové propojení s Lady D mi snad kromě oslovení hlavní postavy Lady G přišlo trochu mimo, ale dobrá. Celý příběh je dost předvídatelný, okouzlí však krásným prostředím a úchvatnými kostýmy (o účesech Keiry ani nemluvím). To je vše. Film nenabízí více a ani nechce. Což je pro mě silně nedostatečné, protože zkrátit děj do jedné věty by nebyl problém a celá snaha ukázat, jak ženy dříve byly otrokyně svého muže, je předem příliš jasná a na efekt. Historické drama formálně pěkné, ale jinak prázdné. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jeffrey Hatcher, Anders Thomas Jensen, Saul Dibb .. Musí to být krásné, být tak svobodný. ___ Spokojenost převládla. Pro mě absolutně neznámá Georgiana Cavendish, vévodkyně z Devonshire je představena, jako žena, která prošla mnohými útrapami a pokud se divák správně vloží do jejich pocitů, prožije si zajímavé seznámení. Prostupuje zde intimnost, intriky, okrajově politika, zamilovanost, vede nevěra a jiné aristokratické radovánky. Režisér Saul Dibb (ani jeho kameraman) sice není žádný Joe Wright, takže nepředvádí takové fantastické obrázky a montáže, ale atmosféru a poctivé dobové kouzlo si na úrovni drží. Hudba Rachel Portman je také příjemná, byť ke konci občas lehce Fontánovatí. Herecky je film sázkou na jistoty. Ralph Fiennes svého vévody drží ve strohé, vladařské přízemnosti, zato oslnivá Keira Knightley, to je obvyklá paleta emocí. 75%. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní červená knihovna s Keirou v posteli. Saul Dibb atmosféru věčných "aha!" klevet, společenských konvencí, skrývaných citů a načančané nudy vybudoval tak mistrně, až na mě tu nudu spolehlivě přenesl. A i tu potencionálně zajímavou lesbickou scénu utl hned v počátcích, ach jo. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Freedom is absolute....Tradičněji, vážněji a s anglickým chladem portrétovaná souputnice Marie Antoinette- bez rockových riffů, fontán šampaňského a rozevlátě opulentnímu stylu. Ale dřeň zůstává stejná- hledání svobody v okovech manželství, povinnost předat genetickou informaci mužskému potomkovi v posteli dle metody: close your eyes and think of England, manžel, který projevuje city zásadně psům a dívka, která má navzdory sešněrovaným korzetům volnou duši. Příliš volnou na pozvolna probouzející se 18. století. Nádherně oduševnělá Keira Knightley vdechla své nešťastné Georgianě veselý dívčí půvab Elizabeth Bennet i tragický osud Celie z Atonement- a desítky podob mezi nimi. Je- li tenhle zručně, ale nikterak vynalézavě natočený historický memoár čtivý a oživlý, pak především díky ní. Trvalo ještě více než sto let, než první ženy získaly volební právo. 75% ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Upřímně říkám, že jestli by mi chlap, který se právě vyspal s mou kamarádkou řekl, že on plní své manželské povinnosti (myšleno střecha nad hlavou, jídlo atd.) a já nikoli (zplození syna), tak mu ho bez milosti ufiknu a donutím ho, ať ho sežere!! Vévoda nevévoda!! Obdivuji Georgianu! Byla to silná žena, která pro své děti obětovala sebe. Která žena by to ale neudělala? Vévodkyně kromě tíživého příběhu je symfonie překrásné hudby a nádherných kostýmů a vyvážených hereckých výkonů. Po tomhle filmu můžu být ráda, že ti chlapi v dnešní době sice stojí taky za starou bačkoru, ale můžu si dovolit jim dát aspoň facku a vybrat si s kým chci a nechci spát!! :D ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Neuzavírám dohody. Já zde rozhoduji." Nikdy mi nečinilo potěšení sledovat aristokratické parukáře, ale tentokrát mne celkem potěšil přirozeně despotický vévoda z Devonshire, jehož uznávání lidských práv přesně koresponduje s mým vnímáním feudalismu 18. století. Tento dobrák si občas zlepšil náladu zprzněním manželky Georgiany nebo její kamarádky Bess a ještě si našel chvilku na vyhrožování svým sokům. Tento snímek je sice pohledem z utlačované strany, ale ona chuděra vévodkyně se mi pouze líbila, kdežto její ctihodný manžel přinesl do hry hodně charisma. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Pochmurný komorní snímek o tom, že ani dobré postavení neznamená svobodu a štěstí jedince, natožpak ženy v druhé polovině 18. století. Keiře prohry její hrdinky rozhodně uvěříte, stejně tak Ralphovi chlad a prázdnotu jejího manžela. Jedinou útěchu nabízí hudba Rachel Portman. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

I když jde téma filmu mimo mě (neznám příliš tuto historii a celkově je historie má slabá stránka), film mě uchvátil po celou svou délku. Keira Knightley zahrála svou roli velice dobře, i když by si někdo mohl myslet, že to je na ni veliké sousto. Omyl, po Pokání další skvěle odehraná postava. Příběh není bezchybný, může nudit, ale většinu toho vynahradí vynikající výprava a kostýmy, které jsou takřka dech beroucí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se bál, že půjde jen o další politicky korektní feministickej pohled na dějiny, ale nestalo se tak. Dobu to naopak vystihuje dle mého velmi dobře a i despotický manžel je jen člověk vychovaný ve své době, nikoli zlý člověk. Pro mě to byl i díky skvělému Ralphu Fiennesovi film spíš o něm a o podobě života vyšších tříd, na němž skutečně není mnoho co obdivovat. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vévodkyně stojí někde v půli mezi seriózním historickým dramatem o fungování aristokratických rodin v 18. století a mezi zfilmovanou dobovou bulvární historkou o záletnictví v nejvyšších kruzích. I kdyby se filmař nakrásně chtěl maximálně držet reality a přesnosti v zobrazení společenských vztahů příslušné éry, narazí na zásadní problém. Taková realita a myšlení jsou totiž dnešnímu divákovi bytostně vzdálené, a proto je nepřijme. Máme zkrátka tendenci posuzovat svět minulosti dnešníma očima. Tvůrci stojí v manželském sporu na straně Vévodkyně ztvárněné půvabnou Keirou Knightleyovou, i když dobová morálka stála jednoznačně na straně jejího manžela, který se choval podle dobových zvyklostí. Manželství se zakládala z ekonomických, provozních a reprodukčních důvodů. Plést do toho city byla čistá pošetilost. Na sexuální povyražení a citové vazby sloužili jiní. Na tom, že manželství představovalo mnohem spíš než pohodovou záležitost firmu se sešněrovanými pravidly a nevlídnou atmosférou, měla podstatný podíl i absolutní absence sexuální výchovy a požadavek panenství. Při zachování určité diskrétnosti měly nicméně majetné vrstvy dostatek možností k rozptýlení, byť genderově byli coby živitelé zvýhodněni muži. Kdyby měli lidé oné doby možnost spatřit naši současnost, zhrozili by se, jak lehkovážně přistupujeme k instituci manželství, na které stála tehdejší společnost. Vévodkyně je kostýmní velkofilm, kde je na co koukat a co obdivovat, počínaje velmi solidní výpravou a hereckými výkony předních evropských herců konče. Z komentářů je cítit, že někteří by ocenili spíš styl Jane Austenové a víc romantického ducha, ale taková prostě byla doba. Já měl spíš problém se scénářem, na kterém se ještě dalo víc zapracovat a rozvinout charaktery. Celkový dojem: 65 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Dost mi to připomnělo Marii Antoinettu, která stavěla na stejných základech. Jednoznačně musím vyzdvihnout herecké výkony kamenného, chladného Ralpha Fiennese a Keiry Knightely, kterou sice nepovažuju za kdovíjakou herečku, ale tady mě rozhodně o svém hereckém umění přesvědčila. U příběhu jsem se (překvapivě) vůbec nenudil, navíc byl doplněn dobrou kamerou, kostýmy a v neposlední řadě hudbou. Ze scén mě asi nejvíc dostala ta, kde Georgiana předává svoji Elizu generálu Greyovi. Vlastně ani nevím, proč bych měl zůstat pouze u průměru, Vévodkyně na ty 4* (alespoň u mě) má. ()

Související novinky

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Reklama

Reklama