Reklama

Reklama

Averyho jediným životním potěšením byl jeho čtrnáct let starý nejlepší přítel člověka, pes Red. Pak mu ho zpovykaní výrostci zabili. A tím rozpoutali pomstychtivou bouři. V hlavní roli Brian Cox.Avery Allan Ludlow, veterán z války v Koreji s ošklivými vzpomínkami, žije životem stárnoucího samotáře v malém venkovském městečku, kde provozuje svůj obchůdek s nářadím. Od svého okolí nic nežádá, o pozornost nestojí, jen si chce sem tam v klidu vyrazit na ryby se svým věrným přítelem, čtrnáctiletým psem Redem. Víc nic. Právě během jednoho takového výletu se ale stane zbytečná a krutá tragédie, jejíž obětí je právě Red. Tři dospívající mladíci ho zcela bez rozmyslu odstřelí brokovnicí. Bolestí zdrcený Ave nakonec s pomocí místního novináře vypátrá viníky a žádá spravedlnost, ale jak městské autority, tak rodiče výrostků a sami teenageři se mu jen vysmívají. A tím podněcují skrytý plamen, který již dlouho nezahořel, ale i tak je stále stejně nebezpečný. Avery ví, co je právo. Ale také zná význam slova pomsta. V dramatickém thrilleru Trygvea Allistera Diesena a Luckyho McKeeho mu charismatickou tvář propůjčil skotský držitel cen Emmy a BAFTA Brian Cox. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

zdenny 

všechny recenze uživatele

Uvažuji mezi dvěmi a třemi hvězdami. Po přečtení obsahu a hodnocení jsem očekával něco jako Eden Lake do lidského rozměru uzemňován Gran Torinem. Zbylo z toho vlastně lokální drama, ale ne toho typu, které mám rád. Nebyl to film ani o pomstě, ani s nějakým vyšším morálním apelem (jen jednou s celkem klišovitým, kdy reportérka v televizi řekla, že morálka dané země se měří tím, jak lidé této země zacházejí se zvířaty - to stejné už jsem slyšel i o zacházení s vězni). Za úvahu stála skutečnost, že se osamělý pán snažil o principiální dobrání spravedlnosti. Jednou ale řekl, že mu stačí, když se kluci omluví a budou svého činu upřímně litovat, když se mu ale jeden z nich omluvil, řekl mu: "A co dál?". Takže vlastně člověk ani neví, zda tu omluvu chtěl prioritně nebo zda se mu jednalo o pomstu anebo prostě ani nevěděl, co chce. Já osobně jsem čekal, že kluka utáhne na vařené nudli (akce, kdy jej kluk napadl s baseballovou pálkou) a při sečtení všech těchto provinění - za účasti svědků - si kluk půjde na nějaký čas sednout do lochu aby měl čas uvažovat co a jak dál se svým životem. Nestalo se tak a film postoupil dál, a to už jsem si říkal, jestli se kvůli zabití jednoho starého psa nedělá moc velký rozruch, (což nakonec i retrospektivně uznává i sám hlavní hrdina) což mělo za následek smrt dvou chlapců v celkem stupidní zápletce v lese. Jediné, co jsem si ze smrti těch chlapců vzal byla analogie se smrtí obou synů hlavního hrdiny, což nás "moralisty" musí nutit k zamyšlení, jak můžou mít dva lidé s naprosto odlišnými principy výchovy podobné výsledky ve výchově samotné. Možná toto cítil i hlavní hrdina a tak situaci příliš nehrotil, i když se tak smutnou shodou okolností nakonec stalo. Film sám o sobě byl v některých fázích utahaný, v některých obrazech mi připadalo jako by se herci usmívali, prostě nemělo to (pro mě jako diváka) tu sílu jako dva výše uvedené filmy. A protože mě film dostatečně nenaplnil, dávám dvě hvězdy, přestože mi z toho není zrovna nejlíp. PS: Citace z filmu: "Mladé srdce je někdy zlé, později lituje". ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Konečně docela civilně pojaté drama v americké produkci.Jen nechápu, proč do příběhu byla uměle naroubovaná ta ufňukaná ,,reportérka" a velká škoda ,že američani zřejmě neumí natočit komorní drama bez nějaké té mrtvoly či masakru. (sladký dojáky jako např. Madisonské mosty,nebo bláboly typu E.Brockovich,nepočítám)---Jinak brilantní Brian Cox,-role ušitá mu na míru. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Avery Ludlow (Brian Cox), válečný veterán, dnes již důchodce na plný úvazek nechce nic jiného, než mít ode všech svatý klid - zvlášť po tragédii, která postihla jeho rodinu, ze které mu zůstal jen věrný pes Red. Ale to by se jednoho dne nemohl potkat se skupinou výrostků v čele s Dannym (Noel Fisher), kterého svojí flegmatičností (a prázdnou peněženkou) dožene k vraždě právě psa Reda. A když se Avery pokouší vymoci si trochu spravedlnosti a omluvy, ať již po Dannyho otci (Tom Sizemore) nebo po úřadech, všude jen naráží na nepochopení a posměch. A tak se pokouší domoci se spravedlnosti sám ... Když jsem na film náhodou narazil, říkal jsem si - jojo, hraje tam Brian Cox a Tom Sizemore, oba si chtějí na stará kolena ještě vydělat pár dolarů, tak půjdou do každé bejkárny - ale mrknu na to, co kdyby. A musím říct, že jsem byl velmi mile překvapen filmem - a podobně, jako u nedávného Eden Lake zhrozen tím, čeho jsou někteří lidé schopni (já vím, můžete namítnout, byl to jen film - ale podobné chování, jako předvádí Dannyho otec vidíte i u nás dnes a denně). K hereckému obsazení - oba hlavní představitelé na sebe strhávají celý film pozornost, a musím podotknout, že Tom Sizemore se mi líbil (i když možná vzhledem k roli nelíbil) daleko víc. Od plného hodnocení mě odradil jen trošku přeslazený závěr.. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Naozaj to pripomínalo v niečom film Gran Torino, ale nebolo to až také dobré. Príbeh je zaujímavý a popisuje charakteristiky dnešnej doby ako sú ľahostajnosť, kriminalita, nespravodlivosť, neférovosť. Musím mu však vyčítať reálnosť a uveriteľnosť, či podivnú akciu, to moje hodnotenie zráža dosť nízko. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Príbeh vzdialene pripomína film Clinta Eastwooda Gran Torino. Nezmieriteľnosť boja núti k zamysleniu nad peripetiami života, ktoré nás občas donútia riešiť otázky priorít, zlé zhodnotenie aktuálnej situácie potom môže viesť až k fatálne tragickým koncom. Film má pomalšie tempo, ale nemyslím si, že je nudný. Naopak, vystihuje všetku tragiku života starého muža. Silný film, silný zážitok. Mne sa to páčilo. Veľmi zaujímavý film, ktorý vo mne zanechal hlboký dojem. V hlavnej úlohe sa predstavil Brian Cox, ako vojnový veterán. Postavy sú výborne napísané a zahrané, atmosféra by sa v niektorých scénach dala krájať. A aj keď sa to celé odvíjalo úplne iným smerom než akým som myslel že to bude smerovať, tak som vcelku vlastne veľa spokojný, už len vďaka tomu drsnému záveru. Škoda až veľmi pomalého tempa, ktoré to miestami naozaj dosť brzdí. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné novely, kterou napsal Jack Ketchum. (Terva)

Reklama

Reklama