Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když jsou patrioti vlastenecké rodiny Yang zabiti barbarskými útočníky, jejich obětavé ženy popadnou hrdinsky zbraně a vedou zbývající vojsko k obraně hranic své země, a to i přes naprostý nedostatek podpory ze strany krále. (Epistemolog)

Recenze (6)

ladynka 

všechny recenze uživatele

Za schopné, samostané a přitom obětavé hrdinky, za úchylného prince olizujícího zkrvavený bič a vůbec za velice solidní výpravu a akční scény. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Čo z toho, že tento historický epos je veľkovýpravný, masový a náklady na jeho výrobu boli nemalé, keď zlyháva už v samotnej myšlienke, a to v ženskej vlastneneckej famílii. Chlapi padnú vo vojne a ich ženy to vezmú tak osobne, že chystajú pomstu - šialené? Tých šialeností je tam na tucty - stačí si napríklad počkať na ľudský most cez roklinu. Klasickým bludom je, že ženy, naviac šľachtičné, ktoré odjakživa žili v hojnosti a asi ani nevideli krv, začnú katovať vycvičených bojovníkov a vyžívať sa v ich krviprielevaní. Toto spapajú možno tak feministky. Film však zlyháva aj v mnohých ďalších veciach, medzi ktoré nepočítam to, že som sa v menách i hercoch strácal od začiatku do konca. Pol hviezdy naviac sa Bolo Jeunga. ()

miklaras 

všechny recenze uživatele

Opravdu velkoformátové dramatické wuxia je na dobu a místo vzniku vysoce nadstandartní. Podle předlohy Ko Yeunga vznikl velkofilm s tehdejší plejádou ženských hvězd a vyzobal všechny ceny 11. ročníku Golden Horse roku 1973. Fim byl ověnčen cenami za nejlepší drama, nejlepšího režiséra, nejlepčí herečku ve vedlejší roli a za zvuk. K zlatým koním se ještě přidala cena 19. ročníku Asijského filmového festivalu pro nejlepší herečku v hlavní roli (Lily Ho). Pro nás je film zhruba na úrovni velkých amerických spektáklů 50. let, v čínské kinematografii 70.let je to ale vynikající počin, který svedl obrovský boj s konkurencí. Ve stejném roce natočil Chang Cheh osm vysokorozpočtových velkofilmů, Chor Yuan dva své zlomové filmy a je to také rok, kdy na plátna kin vtrhnul Bruce Lee v Lo Weiově snímku Fist of Fury. Přesto se tento ryze feminní spektákl prosadil a vyhrál na celé čáře. A to ve skvělém roce zlaté éry čínské kinematografie. Ať už dneska vypadá jakkoli anachronicky, 14 Amazons je velká filmová klasika. 8.5/10 Obsazení: Lily Ho, Ivy Ling Po;li Ching;Yueh Hua;Lisa Lu;Tina Chin Fei;Karen Yip;Wong Ping;Fan Mei Sheng; Nam Gung Fan a další Bolo Yeung má podružnou roli obligátního siláka a zajímalo by mně, kdo je schopen najít Yuena Biao....já tedy ani náhodou, ale asi se mihnul v davu :-) ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Wuxia spektákl od Shaw Brothers plný pěkných ženských (sešel se tu výkvět SB hrdinek) a působivých momentů (třeba samotný úvod filmu, či ona slavná scéna s "lidským" mostem). Antagonisté jsou patřičně suroví a zvrhlí (ovšem docela cool - hlavně Lo Lieh) a za nadílku krve a mrtvol by se snad ani Chang Cheh nemusel stydět. No a těm rozzlobeným, ozbrojeným a nebezpečným fešandám v čele s Ivy Ling Po se fandí úplně samo. Pro fandy žánru IMHO celkem povinnost (a docela příjemná, řekla bych). ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • V roce 1972 šlo o 4. nejúspěšnější "kasovní trhák". (Epistemolog)

Reklama

Reklama