Reklama

Reklama

Dvě herecké legendy MICHAEL CAINE a LAURENCE OLIVIER se sešly v napínavém politickém thrilleru, který se vrací do dob studené války. To vše pod režijní taktovkou zkušeného TERENCE YOUNGA, jenž se proslavil především jako tvůrce prvních filmů s Jamesem Bondem. Snímek Mrtvý agent je příběhem bývalého člena britské tajné služby, který v průběhu studené války přeběhl na stranu KGB. V Moskvě se podrobil plastické operaci a vrátil se do Londýna, aby zde vyzvedl mikročip obsahující dokumenty s označením „top secret“. Avšak namísto toho, aby odcestoval zpět do Ruska, rozehrává hru, ve které poštve MI6 a KGB proti sobě! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem špionskou (a vzhledem ke jménu režiséra snad i akční) podívanou ve stylu Čtvrtého protokolu, dostal jsem něco úplně jiného. Ale vůbec to nevadí. Michael Caine se s Laurencem Olivierem sešel ve filmu už počtvrté (po Bitvě o Británii, Slídilovi a Příliš vzdáleném mostu) a na souhru těchto dvou mistrů se dívá stejně dobře, jako na jejich samostatné scény. Mrtvý agent je vcelku zajímavá, napínavá, ale zároveň jaksi pohodová opomíjená věc, která mě kromě toho, že vůbec vyšla, potěšila především nečekaně milým, kamarádským závěrem. Samozřejmě mouchy tu jsou - bez zmíněných pánů by podívaná byla poloviční, a vztahová dějová linka, která jednu z postav (nebudu prozrazovat) motivuje k jistým činům, působí skoro směšně. Přesto všechno - tři a půl hvězdy zaokrouhluji nahoru.__P.S. Ještě k DVD: Dobře, že ho Řitka vydala... Ale ten hnusný obraz... To je snad přepis z VHS, ne? ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Politicko-špionážny triler na typicky britský spôsob. Aj so svojimi neduhami, ako je vlažnejšie tempo či slabší hlavný hrdina, v roli ktorého sa objavil už postarší Michael Caine. S prefarbenými vlasmi a so záväzkami v podobe dcéry nie je agent, akého si divák asi predstavuje. Starého pána Laurenca Oliviera na opačnej strane som zasa takmer nespoznával. Trileru chýba aj napätie či viac akcie, aj keď k záveru sa to trošku lepší. Lepšie pasáže stoja skôr na dialógoch, príp. suchom humore. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Špionážní thriller z období studené války, konkrétně mezi Sovětským svazem a Spojeným královstvím. Není to sice až tak úchvatné představení, ale herecké výkony jsou solidní, napětí je v dostatečné míře přítomné a výsledkem je uspokojivé zábavné odreagování. Bývalý šéf britské tajné služby a současný ruský agent Philip Kimberly alias Sergei Kuzminsky (dobrý Michael Caine, před plastickou operací Richard Aylen) se vrací do své vlasti, aby splnil úkol pro svého nového pána. Ale on sám má svůj vlastní plán, jak se ze všech závazků dostat a zabezpečit sebe i svou dceru do budoucna. Hra tajných služeb je nebezpečná životu pro agenty i osoby náhodně připletené do běhu událostí. Nevybíravým způsobem se všechny strany snaží dosáhnout svého cíle, či splnění svých úkolů. Z dalších rolí: šéf britské tajné služby admirál Sir Gerald Scaith (solidní Laurence Olivier), Philipův dávný přítel a pomocník v jeho snaze, Philipova dcera Penelope Kimberley (Susan George), pomáhající v nebezpečné hře svému otci, Penelopin přítel Jamie Fraser (Robert Powell), agent britské tajné služby, Sir James Chorley (Charles Gray), sovětský agent v britských službách, toužící po zabití Philipa z důvodu neprozrazení své skutečné práce pro Sověty, a ruský agent Boris Medvachian (Morteza Kazerouni), mající dohlížet na Philipa při jeho britské misi. Napínavé a trochu romanticky zidealizované ve své linii charakterních špiónů, kteří se i po letech podporují ve jménu spravedlnosti a jistého druhu splacení starých dluhů. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

SPOILERY. Znáte to, Řiťka někdy potěší, např. když na přepážky českých trafik uvádí duel Laurence Olivier vs. Michael Caine pod režijním vedením bondovsky ostříleného Terence Younga. Kdo by si to byl pomyslel, že? Mrtvý agent je ale cosi jiného, než bondovský pastiš, nebo staví řadu pravidel na hlavu. Young uhnětl zvláštní amalgám přísad (kromě bondovky seriózní špionážní příběh ne nepodobný těm od Grahama Greenea a le Carrého se všemi těmi narážkami na homosexuální vztahy a velmi matoucí zašmodrchaností, cosi na způsob Profesionálů a nakonec i zvláštní geronto-buddy-movie ...), která sice chvílemi chutná jako cosi béčkového od pejska a kočičky, ale na druhou stranu skýtá mnoho příležitostí nechat se fascinovat, např. když v podstatě kladná postava začíná zničehož nic chvaty a la SpecNaz masakrovat nevinné britské občany, aniž by to dle žánrových pravidel řádně odskákala, nebo když nechává noblesního Oliviera promlouvat opakovaně na téma „šoustání”. Inkoznistenci přemosťují camea bývalých bondovských záporáků a vpravdě fascinující výkony dvou hlavních postav. Škaredost „bondgirl” pobaví. Legrace. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nieco ako Red Beret, tiez od Terence Younga ako rezisera. Studena vojna je len voditko, aby sa divaci chytili, dokonca aj trojpismenkova organizacia tu bola, a nebola z USA- sak tam ich je tiez jak nasratych. No co, uz , jak sa venujem filmom, tak vo filmoch su trojpismenkove organizacie uz folklor, zmieril som sa, ze sa ich nezbavim. Co sa tyka problematiky studenej vojny, film je asi najslabsi clanok, co som videl, bez napatia, s planym tempom a casto az slaboduchymi dialogmi. Caine a Olivier su tiu zbytocni, funguju len ako lakadlo na divakov, aby sa chytili : 50 % ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama