Reklama

Reklama

Prokletý ostrov

  • USA Shutter Island (více)
Trailer 1

Mrazivý thriller, ze kterého podle kritiků "sálá napětí tak, že je přímo horký na dotek", je výsledkem opětovné spolupráce oscarového režiséra Martina Scorseseho a Leonarda DiCapria.
Když federální agent Teddy Daniels dorazí do věznice pro psychicky narušené zločince na ostrově Shutter Island, zdá se, že půjde jen o rutinní vyšetřování. Jenže atmosféra na ostrově brzy zhoustne. Jak Teddy postupuje kupředu, odhaluje stále otřesnější a temnější skutečnosti. Nakonec zjistí, že existují místa, která člověku už nikdy nedovolí odejít. (Magic Box)

(více)

Recenze (2 598)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Všechno to, co mi nedokázal poskytnout Avatar, tedy silný příběh, plnokrevné postavy a skutečné napětí, mi dokázal v míře vrchovaté poskytnout Prokletý ostrov. Od Klubu rváčů si se mnou žádný režisér tak hezky nepohrál a už dlouho jsem přes řadu dobrých filmů shlédnutých v nedávné minulosti neměl pocit tak komplexního filmového zážitku. Chytrý scénář, výborná kamera, pečlivě zvolené exteriéry, excelentní obsazení a předvedené herecké výkony. Souhra všech prvků filmového řemesla. Martin Scorsese je zkušený filmař a tohle je završení jeho dlouholeté kariéry. Ještě dlouho ve mě budou doznívat jednotlivé scény, zásadní obraty ve filmu, jako je střetnutí v pevnosti nebo závěrečná konfrontace na majáku. Prokletý ostrov je pečlivě budované drama s četnými prvky hororu ve smyslu klasické školy psychohororu. Emotivní záležitost s řadou zajímavých hrdinů. Napsal bych i víc, ale psavci typu mého oblíbeného uživatele Sobis87 mi berou slova z úst. Horký kandidát na můj největší letošní filmový zážitek. Vlastně nemám, co bych podstatného Scorseseho snímku vytkl. Celkový dojem: 100 %. Takhle vypadá poctivá klasická filmařina. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Více než dvouhodinovka, jejíž pointa je přitom jasná po prvních skvěle vtahujících deseti minutách, než se rozplizne do flashbacků a snů, a zbytek napětí pak plyne jen z čekání na to, jestli se to potvrdí. A ono se to potvrdí. Řemeslo je to ale samozřejmě parádní a DiCaprio tradičně válí. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Mějte mě třeba za naprostého filmového barbara, ale tohle je moje vůbec první setkání s režisérem Scorsesem. Avšak hned je z toho velký filmový zážitek. Už od první minuty se v Prokletém ostrově buduje správná mysteriózní atmosféra, která vydrží až do samotného konce. Příběh sice neskončil úplně dle mých představ, ale na druhou stranu mě režisér napínal až do poslední scény, jestli to dopadne tak či onak (tím chci říct, že je sice pointa docela dobře čitelná, ale nebyl jsem z ní až tak zklamaný). Jinak filmu vlastně ani nemůžu moct vytknout (výborní DiCaprio, Kingsley, skvělá hudba, mrazivé napětí, atd.), protože i délka filmu mi nevadila, a to díky fantasy prostřihům/flashbackům, které podle mě snímek dobře oživovaly. I přes ten závěr hodnotím plným počtem, protože jinak mě tento film dostal a považuju ho za 1 z nejlepších mysteriózních thrillerů za posledních několik let. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Léčba očistcem nebo politováníhodné nedopatření, k jakému dochází na Shutter Islandu doktora Chocholouška maximálně jednou za deset let..? Scorseseho s divákem si pohrávající lobotomická maškaráda, kterou na čtyři hvězdy vytáhne závěrečná pointa a spousta chytrých náznaků, jenž si člověk uvědomí až zpětně (např. M.Ruffalo a jeho neobratné vytahování pouzdra se zbraní od pasu kalhot). Nejen záběry mrtvých dětiček (tady až zbytečně nadužívané) a motiv šílenství možná svádějí k porovnání s Osvícením, ovšem ani tentokrát se hotel Overlook v základech neotřásl. Prostřední část ostrovní terapie totiž začne trpět na (byť neodiskutovatelnou) tvůrčí svobodu pana režiséra, jehož exhibováním se kolečka dobře namazaného stroje začnou zadrhávat a nezachrání to ani výše zmiňovaný mrazivý konec. Dříve při pohledu na Lea děvčatům vlhly klíny, nyní Leovi neustále vlhnou oči a já se musím přiznat, že mě jeho herectví vůbec neoslovuje. To Ben Kingsley, to je jiná káva.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Prokletý ostrov je Scorseseho braková hra, jejíž pravidla je třeba akceptovat, jinak ji nemá cenu vůbec hrát... A Scorsese si hraje rád především s diváckými očekáváními, z nichž plyne přání, aby film skončil jinak, než skončí, přičemž je následně přehlížen fakt, že pointa leží úplně jinde, než podstrkuje mistrova audiovizuální nálož. Říct (a věřit), že finále bere příběhu vítr z plachet a že o nic nejde, je přinejmenším... krátkozraké. 9/10 s odpuštěním senilní imbecilnosti s názvem Skrytá identita. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 8.2/10] | me: Výborná atmosféra ktorá je výsledkom mrazivej hudby, skvelej kamery a herectva na vysokej úrovni. Od začiatku ma film parádny nádych vďaka vyššie spomenutým faktorom, správnej dávky mystérie a zaujímavým flashbackom. Celé sa to vyvíja veľmi zaujímavo a buduje príbeh, ktorý núti premýšľať, hľadať záver a pointu ... ale nič z toho ... záver hoci prvým dojmom veľmi tajuplný a viaccestný sa neskôr po zamyslení javí ako neúplny. Princíp je založený na divákovej fantázii, avšak isté hranice možností by tu byť mali. Akokoľvek sa však na to pozriem, neviem nájsť riešenie, ktoré by mi na základe predchádzajúceho príbehu nepripadalo "divoké" (založené na mnohých predstavách) a nemožné čo sa logického pohľadu týka. Keďže je celý film veľmi konšpiratívny a mystický malo by existovať aj isté rozúzlenie (také, či onáké), ktoré by divákovi prinieslo istú satisfakciu. Vysvetlení bude určite mnoho, avšak ja som jedno slušné (plne logické) odpovedajúce predchádzajúcemu nevypátral a preto to pre mňa ostáva skvelá mrazivá atmosféra (avšak) bez logického rozuzlenia (,ktoré sa opiera o predchádzajúci dej a nie o možnosť kobinácii výplodov a predstáv hlavného hrdinu. V takom prípade je možné všetko). ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Vizuální a atmosférický dojem zvítězil nad občas přemrštěným scénářem a až příliš sebejistým vedením režiséra. Leo DiCaprio jako "maršál" přicestuje na jakýsi ekvivalent Alcatrazu, kde má vyřešit nevysvětlitelné zmizení jedné z chovankyň (pardon, pacientek) ústavu. Leo bezpochyby vyrostl v jednoho z největších herců dnešního Hollywoodu a dává to téměř v každé scéně všem najevo. Na druhou stranu minimalistické herectví Marka Ruffala je fascinující stejnou měrou. Prostředí, kamera, atmosféra a magicky depresivní hudba mě vtáhla od prvního záběru na loď v mlze a pustila až kdesi u cesty za světlem do jeskyně. Naštěstí se zase v závěrečné pětiminutovce dostavila a dvojitou pointou mě nechala v němém úžasu přemýšlejícího sedět a dumat nad tím, co se právě stalo. Plánuji co nejdříve opakovanou projekci, tentokrát to určitě bude ještě o chloupek lepší. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Martin Scorsese má tu výhodu, že už se nemusí své řemeslo učit. Není co zdokonalovat a každý jeho film je tedy režijně na prvotřídní úrovni. Po čemkoliv šáhne, to se stane filmovým klenotem. Ať už jde o knižní adaptaci, filmový remake nebo život nějaké osobnosti. Shutter Island je filmovou adaptací stejnojmenné knihy, kterou napsal Dennis Lehane. Scorsese obsadil svého dvorního herce Leonarda DiCapria, který vás provede celým ostrovem a myslí federálního maršála Teddyho Danielse. Jediným mínusem je předvídatelná pointa. Asi jsem moc o tom přemýšlel a nenechal jsem se unášet větrem vanoucím z moře na ostrov. Příště radši zcela vypnu, ponořím se do filmu a nebudu o ničem přemýšlet. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Troufám si tvrdit, že tohle je přinejmenším jeden z horkých kandidátů na nominace na Oscary 2010. Thriller v té nejčistší podobě. Tak jak to mám nejraději... zlověstné mrazení už od první scény, napětí, dusno, houstnoucí atmosféra... že slyšíte diváky vedle vás v přítmí kinosálu zadržovat dech... Lví podíl na tom má, vedle všech tu i jinde zmiňovaných kladů (ano, Pan Režisér, ano Páni Herci, atd atd.), hlavně Robbie Robertson, pachatel geniálního soundtracku. Jednotlivé scény podmalovává tóny nevěstícími nic dobrého, tóny jimiž je dosaženo nebývalé atmosféry filmu. Atmosféry, která snad ani na okamžik nepolevuje na své intenzitě. Tenhle Scorseseho kousek mě úplně dostal, zcela pohltil, naprosto přimrazil k sedačce. Za celých těch 137 minut nelze odtrhnout oči od plátna. Zkrátka něco, co se dnes vidí už jen málokdy. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Scorsese se vrátil po 4 letech (naposledy natocil skvelou oscary ocenenou Skrytou Identitu), aby nam predlozil dalsi veledilo, tentokrate ale depresivni, castecne mysteriozni a jako obvykle mistrovsky zahrany a napsany thriller s temneho ostrova, na kterem je veznice s nejtezsimi mentalnimi pripady v Americe (proste neco jako Arkham, jen misto komiksovych padouchu zde jsou padousi jeste nebezpecnejsi :-)) Film se rozjizdi docela svizne, hned na zacatku se dostavame na zminovany ostrov, kam zrovna prijizdi U.S. Marshal Leonardo DiCaprio, aby resil zapeklity pripad uteku jedne z vezenkyn.. Temne tony, ktere se rozeznivaji nad ne zrovna cistym nebem a skalisky ostrova nam davaj jasne vedet, ze to nebude jen tak nejaka klasicka detektivka a ne jen tak nejakej klasickej pripad. na prvni pohled nebezpecne vyhlizejici straz, divne se chovajici personal a dokonce i samotny reditel.. Marsalum se to rozhodne nezda, a brzy odhalí tajemství, ktere prevysuje vsechny jejich obavy.. nocni mury, ktere jsou hlavnim duvodem pridelenho zanru mysteriozni thriller jen potvrzuji vsudypritomny des a silenstvi.. proste Bravurni.. Vsechny postavy jsou skvele vykresleny, skvele zahrany, nektere sceny se opravdu vryji do pameti a budou znepokojovat jeste nejaky cas. Snad by se i naslo par chybicek, ale rozhodne je to zatim nejlepsi film roku.. uvidime, jestli ho jeste dokaze neco prekonat.. hlavne vzhlizim k srpnu :-)) takze takovych lepsich 9/10 a tesim se Martine na tvuj dalsi film.. PS: pointa rozhodne neni tak lehce uhadnutelna, jak nekteri pisou (tedy z pohledu mene chytreho cloveka ci normalniho divaka) ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Laeta Kalogridis, Steven Knight / Predloha: Dennis Lehane (Kniha) | Hudba: Výber modernej klasickej hudby - Robbie Robertson | Distribúcia: Paramount Pictures | Štúdio: Appian Way Productions, Phoenix Pictures, Sikelia Productions | Rozpočet: 80 miliónov $ | Tržby: 294,804,195 $ || Scorsese presne vie, prečo pracuje s DiCapriom. Pre jeho umenie utiahnuť herecký maratón nespočetných zvratov a situácii. Pre umenie povedať poslednú vetu tak, že vás jej dojem rozseká ešte na nasledujúcich pár dní... ps: Výborný scenár samozrejme hrá do kariet všetkým zúčastneným. 98% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Mám taký dojem, že pokiaľ budú filmy s tak skvelými pointami aj naďalej prekračovať a stále ďalej posúvať hranice seba samých, tak onedlho už nás filmy nebudú mať čím prekvapiť. Scorsese a spol sú však odhodlaní urobiť všetko aby roztrieštili divákovu predstavu o pointe a všetkých možných variáciách záveru. Na mne im tento experiment vyšiel a rád sa opäť nechám otestovať. Všetko funguje ako má, kombinácia scenár-réžia-kamera akoby sa zosynchronizovala na jednu vlnovú dĺžku. Herecká brilantnosť je základným pilierom tohto snímku a okrem tria hlavných predstaviteľov, ktorých herecké kreácie sú dlhodobo synonymom kvality, musím spomenúť a vyzdvihnúť ďalšiu neobvyklú roličku, ktorú si strihol Jackie Earle Haley, a jeho párminútový výstup mi rezonuje v hlave asi rovnako intenzívne ako skvelá atmosféra tohto filmu, ktorú dotvárala najmä úžasná hudba a jedinečná kamera. Keby bol film o pár scén z úvodu viac zostrihaný, tak si ho automaticky dávam do svojej thrillerovej topky. 95%. ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

všechno, co bych chtěla k tomuhle filmu říct, už řečeno bylo.. tak snad jen to, že leo byl úžasnej a už dávno jsem mu odpustila ten jeho úlet na titaniku a taky to, že jsem ráda, že nechodim do kina jako do detektivní kanceláře a nemusim tady soutěžit, jak moc rychle jsem odhalila pointu (tleskám všem, co to zvládli před úvodníma titulkama), ani vymýšlet originálnější konec (ten větvičkův byl asi nejoriginálnější) a taky to, že se těšim, až si to pustim znovu, páč znovu to bude mít jiný rozměr.. a možná to bude i na tu pátou hvězdičku..:) ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Martin Scorsese sa opäť raz prekonal. Takúto obsahovú i formálnu senzáciu som vážne nečakala. Provokatívna filmová hračka, ktorá sa zvrhla na paradoxnú zábavu s tým najprekvapivejším, najodpornejším, najbizarnejším scorseseovským koncom privádzajúci diváka do absolútneho duševného tranzu. Predpokladala som, že samotný scenárista sa v tak komplikovanom scenári nemá šancu vymotať, ale potom mi došlo, že takáto paranormálna jazda po zákutiach šialených ľudských myslí mohla napadnúť iba bezprostredného génia. A čo ten herecký casting! DiCaprio ma prekvapuje stále viac a ja mu jeho srdcervúce výkriky maximálne žeriem. Formálny kvadrant? Dažďové pohladenia, temnosť schopná vyraziť dych, strihy ostré ako britva. Jeden z najlepších filmových zážitkov za posledné obdobie a najlepší scorseseovský trhák s toľkokrát obohratou témou, ale stále pútavou a záživnou, pokiaľ vzniká pod záštitou remeselných i obsahových géniov. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Výborná kamera, výborná atmosféra, výborná hudba, výborné herecké obsazení. Takového Marty Scorsese se mi líbí a jsem ráda, že po těch několika posledních projektech, které mi úplně nesedly (Letec, Skrytá identita) přišel zas s něčím, na co se moc dobře dívá. Scény v nepřístupné části věznice (Máš babu!) jsou vizuálně podmanivé. Jen to vyvrcholení mi moc nesedlo, ale možná je to jen přesycení posledním desetiletím, které si žádá "netradiční" finále. Ať tak či onak, mám pocit, že ne všechny střípky zapadly vesele do sebe a hrany některých by měly být ještě lehce dobroušeny. Časem se na to budu muset podívat ještě jednou. ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Počas filmu som bol pekne v prdeli z toho, čo je realita a čo halucinácie. Atmosféra filmu takmer totožná s filmom 12 opíc. DiCapria moc nemusím, no pár scén som si fakt užil. Hodnotím 3* ako priemerný film, ktorý sa dá pozrieť. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to dnes viděla poprvé a chvíli jsem uvažovala jaké napíšu hodnocení a komentář... Je to dokonale natočené drama. Leonardo DiCaprio je jeden z nejlepších herců, jeho herecký koncert v tomto dramatu byl naprosto dokonalý .... Jaká bude pointa filmu mě napadla během projekce, ale tak nějak jsem si říkala, že to prostě může být i jinak ... Vynikající hudební doprovod a lekavé scény. Hvězdičku ubírám za ty dětské role ..... uvažovala jsem o strhnutí více hvězdiček, ale ... ten film je jinak tak dobrý, že tedy pouze mínus jediná. Stojím si za tím, že malé děti hrající mrtvoly by se do takových scénářů neměly zatahovat ... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Fantastický "podvod" na diváky... Velmi těžko se to vysvětluje, aniž bych prozradil rozuzlení, ale připadám si, jako bych ani žádný film neviděl, co to je?? Nahý oběd?? Samozřejmě, že atmosféra je dokonalá a podlehnul jsem jí od prvních minut. Stejně tak herecké výkony jsou nadprůměrné. Problém mám s tím, že cca od poloviny filmu člověk tuší nebo ví, že "vypravěč" je nespolehlivý - jenže na závěr filmu se nedozví, jak to tedy ve skutečnosti bylo, nedozví se nic. Sledování tohoto filmu a následné přemýšlení o něm pak (alespoň mně) neposkytovalo potěšení, ale frustraci z nemožnosti se dobrat jakýchkoliv závěrů - je to jako kdybych žádný film neviděl. Takže co si z tohoto filmu mám proboha vzít? O čem mám diskutovat? Proč bych ho měl komukoliv doporučit?... Jinak souhlasím s komentářem Marigolda... ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Kafkovsky schizofrenické číslo o psychologické potřebě uniknout z vězení vlastní mysli a transformaci vzpomínkového modu operandi, které mrazí do morku kostí. Shutter Island je jedna velká mystifikace vydávaná za horor, jenže ve své podstatě je to velice smutný a bolestivý film s emocionálním přesahem. Ve chvíli, kdy zaznívá osudová On The Nature Of Daylight Maxe Richtera a hlavní hrdina se sebemrskačsky utápí v bolestné vzpomínce, snu či jen představě, mně Martin dostal do kolen a ve výsledku nezáleží na závěrečném twistu, kde všechno sice zapadne do sebe, ale tím nejnevhodnějším způsobem nebo snad nejvhodnějším? Shutter Island možná brzdí předvídatelná pointa, pokud jí však neprokouknete čeká vás vynikající hra do níž budete vtaženi a náležité i dokonale podvedeni. A i když jí náhodou prokouknete, stejně je to výborné řemeslo a působivá psychologicky braková podívaná o místě, kde Scorsese s Lehanem dávají lidem dobrou noc. 8/10 ()

Související novinky

DiCaprio krutým zabijákem

DiCaprio krutým zabijákem

12.08.2015

Gangy New Yorku, Letec, Skrytá identita, Prokletý ostrov a Vlk z Wall Street. Pětice společných filmů Leonarda DiCapria a Martina Scorseseho je impozantním odkazem, který se již brzy rozšíří o šestý… (více)

DiCaprio a král současného thrilleru

DiCaprio a král současného thrilleru

24.05.2013

Dennis Lehane je jeden z mála spisovatelů, kteří se nemůžou stěžovat na filmové adaptace svých knih. Filmy jako Sbohem, baby, Tajemná řeka nebo Prokletý ostrov byly úspěšné komerčně i u kritiků.… (více)

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

18.01.2013

To samozřejmě vyvolá spoustu spekulací o podílu Jamese Camerona na pátém pokračování ságy, kterou před téměř třiceti lety odstartoval. Teď ale fakta: produkční společnost Annapurna Films, která před… (více)

Reklama

Reklama