Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Andrew Beckett je právník. Mladý, brilantní právník. Homosexuál, infikovaný virem HIV. Svou nemoc dlouho tají, přesvědčen o tom, že s jeho službou klientům nesouvisí. A pak je jednoho dne propuštěn, údajně pro pracovní neschopnost. Ale Andy ví, proč přišel o místo. Připravily ho o ní předsudky, strach, panika a odpor. Diskriminace. Ví, že jeho čas je sečten, ale nevzdává se. Hledá právníka, který by mu pomohl v procesu s jeho mateřskou firmou - a nachází. Černý Joe Miller není tak úspěšný, jako býval Andy, ale jeho vytrvalá víra v právo z něj činí ideálního spojence. Přesto se však zdráhá přijmout Beckettův případ. Stejně jako obžalovaní, jako porota, jako všichni ostatní, i on nemá rád homosexuály, oškliví si je a štítí se AIDS. A snad právě pro svůj odpor nakonec přijímá, přesvědčen o tom, že ve městě, kde byla vyhlášena americká ústava, zaručují rovnost všech, nelze tento boj vzdát. Soudní spor začíná... Inspiraci k natočení filmu bylo údajně onemocnění blízkého přítele režiséra J. Demmeho na AIDS. (Guild)

(více)

Recenze (627)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Chudackovi homousovi ublizili a udelal se z toho film o diskriminaci. Coz je opruz, ale nastesti tenhle film je zpracovanej tak vyborne, ze to vubec nevadi. Samozrejme to je cely velky klise, vsichni sou zly, jen Hanks je ten spravnej, vyhraje soud a nakonec dojemny video z detstvi, ale plne to vynahrazujou herecke vykony, hudba a (celkem predvidatelnej, ale promakanej) scenar. Akorat nechapu za co Hanks dostal oskara, hral vyborne, nalicenej byl uzasne, ale prislo mi, ze ma furt jeden ublizenej vyraz. Antonio Banderas se do filmu vubec nehodil, ale predved celkem solidni vykon. A Denzel Washington byl jako vzdy skvelej. Sice to cely utoci desne na city, ale je to proste vyborne natocenej film, kterej i pres svou dylku vubec nenudi. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Skvělý film s geniálním výkonem Toma Hankse, který naprosto poprávu obdržel Oscara za hlavní mužský herecký výkon. Denzel Washington se role právníka, hájícího práva Toma Hankse, zhostil také velmi dobře, ale přeci jenom Hanksova role přímo předurčuje pro nadprůměrný výkon. Oscar pro píseň Streets of Philadelphia od Bruce Springsteena je zasloužená a dodnes mezi mé nejoblíbenější. Na konci jsem byl opravdu silně dojmutý, nechybělo moc a nějaká kapička málem ukápla. Společně s Mlčení jehňátek nejlepší film Jonathana Demma, který se kvalitativně k těmto dvěma skvostům už nikdy nepřiblížil........ ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Když se nad tím poctivě zamyslím (auvajs, to je námaha), je mi jasné, že se jedná o sbírku klišé. Hrdina, takto nespravedlivě perzekvovaný vzor všech ctností. Odhodlaný právník. Odporný, bigotní, zpátečnický protivník. Všemi myslitelnými cestičkami se ubírající soudní proces s očekávanými proslovy obou stran. Velká láska, které se postaví do cesty smrtelná nemoc jednoho z partnerů. Ano, kdyby klišé mohlo zasytit, tak by jen zásluhou Philadelhie nemusela polovina světa hladovět. A víte co? Je mi to úplně jedno. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Kdybych chtěl natočit úspěšný film, vybíral bych ze dvou prostor. Soudní síň a vězeňská cela. Prvně jmenované je případem Philadelphie. A může kdokoliv hovořit o prvoplánovitosti za honbou Oscarů, ale skutečnost, že se to podařilo přece film nijak negraduje. Naopak. Philadelphia je prostě skvělé soudní drama s výbornými hereckými výkony a chytlavou úvodní melodií. Film úspěšný a kvalitní, dva v jednom, proč ne? To Hanksovo "psí herectví", o kterém hovoří Douglas, nesvědčí o Radomírově dobrém zraku. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Ano, ve Philadelphii je možno pocítit určitý kalkul a možná i poněkud samoúčelné zbagatelizování tématu homosexuality + AIDS, ale to zdaleka nestačí na zruinování jinak velmi pěkného filmu (o nepěkných věcech). Jednak ten útok na city je vybudován precizně a ve výsledku skutečně funguje, takže přináší divákovi dosti silný zážitek a také ani ta sonda do hlubin "nenávistivé" společnosti není úplně k zahození, naopak až nebezpečně připomíná realitu... Je zajímavé sledovat reakce okolí na ožehavé téma a vývin postav (D. Washington), scenáristé zkrátka neodvedli vůbec špatnou práci a Tom Hanks? Zasloužený Oscar mluví za vše... 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

O něco delší, depresivnější a sentimentálnější epizoda Matlocka. Těží to z výběru herců a právě oné všudypřítomné deprese, ovšem nejednou jsem měl pocit prvoplánovosti a nucenosti. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

...A až se přestanete rozplývat nad hollywoodskou formálností, nahlédněte do opravdového života... "Noci šelem" Cyrila Collarda vás provedou realitou... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Ooooooh, to bylo tak smutný. Hlavní postava má smrt na jazyku, ale na truc ještě podá žalobu na svýho zaměstnavatele a následuje soudní proces plnej frází "A pamatujte na to, že jste pod přísahou!!!". Tohle mě fakt strašně rozesmívá, jak ty američani přísahaj na bibli a pak pod tíhou přísahy na sebe vykecaj i to, co neudělali. Navíc mně to bylo úplně jedno, kdo ten soudní spor vyhraje. Já celkem chápu, že někdo se snaží zbavit zaměstnance, kterej má AIDS. Taky bych asi nebyl nadšenej z toho, že můj zaměstnanec je těžce nemocnej a nemůžu se spolehnout na to, jestli mu jeho zdravotní stav umožní druhej den dorazit do práce. Tohle téma mě poněkud minulo. A ten strašnej kýčovitej konec... 166. nejlepší film? To je výsměch. Ještě klika, že to nebyli teplý kovbojové. P.S. To zase budu mít plnou poštu zpráv o tom, že jsem zkurvenej netolerantní homofob a nebo, že sám jsem homosexuál, co se snaží svou orientaci takhle zamaskovat, když dávám filmu o bukvicích tak nízký hodnocení. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Zvláštní, už od prvních tónů jsem věděla, že se mi tohle líbit nebude. A jakmile vešel na scénu žovielně žertující, život plnými doušky hltající Tom Hanks, bylo to definitivně potvrzeno. Já toho chlapa prostě nemám ráda a dalo by se říct, že mi svou přítomností znempříjemňuje a otravuje každý film, kde se objeví. Za jedno mi není sympatický jeho styl herectví, za druhé mi není sympatický on sám a taky máme zcela evidentně absolutně odlišný vkus, protože si vybírá role přesně takových týpků, se kterými bych se nikdy nemohla ani nechtěla kamarádit - a většinou ani nechtěla koukat na filmy, ve kterých vystupují. Kdybych měla demonstrovat, proč bych s Andy Beckettem nešla na kafe, tak proto, že lidem diktuje, co si mají myslet, když poslouchají hudbu. Tedy, tolik nenávistných vět a to jsem se ani nevyjádřila k obsahu filmu. Nemám ráda filmy, které se mě snaží přinutit někoho litovat. K tomu mám dospět sama, oni mi to nemusí říkat! Nedívám se na někoho skrz prsty proto, že by byl homosexuál, ale zase jenom kvůli tomu, že je, ho nezačnu ultimátně milovat. Myslím si, že bych klidně mohla umřít, aniž bych viděla tento film. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Soudní dramata mají v americkém zábavním průmyslu dlouhou tradici a výsadní postavení. Na Philadelphii je znát, že v době vzniku ji studio považovalo za svým způsobem výkladní skříň a k jejímu natáčení přistupovalo s očekáváním festivalových vavřínů. Tom Hanks byl už tehdy považován za velkou hvězdu a ideálního představitele sympatických klaďasů smýkaných osudem. Téma AIDS v 90. letech hýbalo veřejností, smrt charismatických postav šoubyznysu, k jakým patřil např. Fredie Mercury, byla ještě v čerstvé paměti. V postojích veřejnosti bylo cítit znejistění sexuálně otevřené společnosti, strach z pandemie byl všudypřítomný, obavy z nakažení byly tehdy běžné a promítaly se do nejrůznějších předsudků. V režii Jonathana Demmeho vznikl aktivistický film, který chce přesvědčovat, poučovat, vychovávat a kultivovat, a z přemíry ušlechtilé snahy nakonec vzniká ušlechtilá nuda. V první půli film ještě funguje více méně tak, jak má, v té druhé už sklouzává místy k citovému vydírání a jde s prominutím do háje. Kdo chce vidět výborné drama, které se nevyhýbá kontroverzním momentům, raději si pustí Klub poslední naděje. Tři hvězdičky nechávám jen proto, že s cíli tvůrců sympatizuji. Celkový dojem: 55 %. ()

Dudek odpad!

všechny recenze uživatele

Strašlivá sračka sázející zejména na vlastní téma. Spousta kýče a popularita jen za špatně zpracované téma, navíc Tom Hanks je naprosto příšerný... Kam ten svět spěje. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, abych řekl pravdu, Philadelphii jsem se hodně dlouho vyhýbal, protože mě pronásledovala vidina dojáku, který mě bude citově vydírat. Skoro se mi ani nechce věřit, že 2 roky po Mlčení jehňátek natočil Demme něco tak....jiného. K mému milému překvapení, se režisér nevyžíval v citovém vydírání (ne že by to někdy nebylo na hraně, ale dokázal to vždycky ukočírovat). Co se týče myšlenky filmu; kdybych Philadelphii viděl v době natočení (tj. v roce 1993), asi bych byl ze snímku opravdu unešený, chválil a doporučoval bych ho každému, ale tohle téma jsem už viděl ve spoustě jiných snímcích, takže můžu jen konstatovat, že se mi to líbilo a zaujalo mě to. Nějvětší slabinou filmu je pro mě neúměrná délka (záverečné domácí video bych vyloženě vystřihl). Ale přestože se nepovažuju za nějak super velkého fanouška Toma Hankse, musím uznat, že mě jeho homosexuální právník dostal. A líbila se mi i práce maskérů, kteří se na něm opravdu vyřádili. Hodnotím 4*; kdybych film viděl v době vzniku, nejspíš by to byl plný počet. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Byl bych rád, kdyby se takové filmy nemusely natáčet. Tento film mám rád, ale ani na okamžik jsem nevěřil Tomu Hanksovi, že hraje homosexuála a Denzelův charakter byl imho o mnoho uvěřitelnější. Postava Antonia Banderase je naprosto zbytečná (nebyla zde žádná chemie mezi Hanksem a Banderasem). I přesto zde Hanks ukazuje, že patří už od svých prvních rolí mezi nejlepší herce Hollywoodu. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu jsem se prvně dozvěděla od naší učitelky z práva, která říkala, že je naprosto výborný a já si říkala, že to bude nějaké nezáživné drama ze soudní síně. Po nějaké době pak tento film vysílali v TV, a když jsem si přečetla, jaká je jeho tématika, že tam hraje Tom Hanks a Denzel Washington, tušila jsem, že to bude něco. A bylo. Po celý film se našly scény, kdy jsem měla slzy v očích, i když jsem ani sama nevěděla, proč zrovna v této scéně. Celý film je velmi silný, dechberoucí a smutný. I pod scénami, které Vám přijdou zabarveny lehkým vtipem, se skrývá strach, bolest a slzy. Dokonalá píseň od Bruce Springsteena, Streets of Philadelphia, mně při poslechu vždy dostane svou melancholií. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Zdaleka ne taková pecka, jak bych podle nadšených reakcí kolem čekala. I když na to má možná vliv i to, že jsem film viděla po víc jak deseti letech od jeho vzniku. A Oscara pro Hanske nechápu, Neeson by si ho za Schindlerův seznam určitě zasloužil víc... ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Film, který má pro mě hořkou pachuť nechutného moralizování, citového vydírání a jednoduchých klišé. V době vzniku možná, já film viděl poprvé asi po 10ti letech, přes tuhle jeho stránku jsem se nedokázal dostat a podle toho dopadlo i hodnocení. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

To hodnocení je zase kapánek přehnané, na druhou stranu je to objektivně jeden z těch filmů, kterým nelze moc vyčíst, ale ten pocit prostě není stoprocentní. Nedovedu si představit, že pro někoho takový film může být srdcovkou. Ale co já vím :-) Každopádně z tématu se podle mého osobního názoru dalo vymačkat víc. Asi jsem sadista (nebo masochista, záleží z jakého úhlu to berete) , ale když si u filmu pobrečím, završí to takový ten perfektní dojem. Tady jsem byla místy dojatá, nicméně když už jsem čekala nějakou silnou scénu, najednou bylo po všem. Což je škoda. Přesto je to nádherná ukázka předsudků lidí, ať už co se homosexuality nebo především AIDS týče. Scény u soudu byly nejzajímavější, scéna s operou zase usínací. Ale to jen tak na okraj. Hlavní herecké výkony byly perfektní a chápu to tak, že film je na tehdejší dobu pravděpodobně odvážný. Ráda bych tam tedy šoupla ty čtyři hvězdičky, ale s čistým svědomím raději udělím ty lepší tři. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Hanks nepředvádí výkon hodný Oscara. Toho měli dostat spíše maskéři, kteří odvádějí brilantní práci v každém detailu. Mnohem více zaujme progresivnější postava Denzela Washingtona, jehož změna postojů a názorů k infikovanému právníkovi je skvěle a nenásilně zakomponována do příběhu o individualitě, síle osobnosti a prosazování svých práv. Škoda, že problematika HIV/AIDS je načrtnuta příliš zkratkovitě a v podstatě velmi černobíle, kdy Tom Hanks zastupuje "čisté dobro" a pohlaváři špičkové společnosti "špinavé zlo". Díky Washingtonově výřečnosti a režijní zdatnosti Demmeho se však tato jednoduchost dá relativně v pohodě tolerovat a divák se tak může soustředit na hloubku a výpovědní sílu, kterou tento snímek bez debat disponuje. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks si toho oscara v netypické roli rozhodně zasloužil, ten song je taky skvělý, ovšem mně se zkrátka nepodařilo přistoupit na ten tón vyprávění a takový dojem to na mě neudělalo, ačkoliv uznávám důležitost tohle oslavovaného kousku...6/10 ()

Související novinky

Stmívání nad Hamletem

Stmívání nad Hamletem

08.06.2009

Ultimátní zmodernizovanou verzi Shakespearovy klasiky předvedl Arnold v Posledním akčním hrdinovi, ale brzy se dočkáme další. Catherine „vykopli mě od Stmívání“ Hardwicke je teď spojována s mnoha… (více)

Reklama

Reklama