Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Andrew Beckett je právník. Mladý, brilantní právník. Homosexuál, infikovaný virem HIV. Svou nemoc dlouho tají, přesvědčen o tom, že s jeho službou klientům nesouvisí. A pak je jednoho dne propuštěn, údajně pro pracovní neschopnost. Ale Andy ví, proč přišel o místo. Připravily ho o ní předsudky, strach, panika a odpor. Diskriminace. Ví, že jeho čas je sečten, ale nevzdává se. Hledá právníka, který by mu pomohl v procesu s jeho mateřskou firmou - a nachází. Černý Joe Miller není tak úspěšný, jako býval Andy, ale jeho vytrvalá víra v právo z něj činí ideálního spojence. Přesto se však zdráhá přijmout Beckettův případ. Stejně jako obžalovaní, jako porota, jako všichni ostatní, i on nemá rád homosexuály, oškliví si je a štítí se AIDS. A snad právě pro svůj odpor nakonec přijímá, přesvědčen o tom, že ve městě, kde byla vyhlášena americká ústava, zaručují rovnost všech, nelze tento boj vzdát. Soudní spor začíná... Inspiraci k natočení filmu bylo údajně onemocnění blízkého přítele režiséra J. Demmeho na AIDS. (Guild)

(více)

Recenze (627)

balcazar 

všechny recenze uživatele

Philadelphia spracováva homosexuálov, AIDS, predsudky voči týmto dvom pojmom, čo sú naozaj citlivé témy. Keď sa snažím byť objektívny, tak to nie je na čistých 5 hviezd, myslím, že sa v príbehu vyskytuje zopár hluchých miest, aj keď zostava Hanks + Washington na mňa pôsobila výborne. ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Ako súdne drama nie príliž zaujímavé, avšak Denzel Washington, Tom Hanks a Antonio Banderas povyšujú tento film na niečo viac. No a skladba Brucea Springsteena je dnes už klasikou o ktorej málokto vie, že patrí tomuto filmu. Film v súčasnosti je už trochu opmínaný a môžem povedať, že neprávom. Vyššie vymenované devízy to vyťahujú na nie celkom čistých ale predsa 5*. ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Silné drama z advokátního prostředí a následná pře mezi obhájcem Denzelem a Firmou, která vyrazila 5-ti procetního Toma, kvůli AIDS, jehož přítelem je snědý Antonio. Výborný výkon mého oblíbence Hankse je základním pilířem Demmeho snímku, takže jednu samostatnou hvězdu věnuju jemu. Na 5 hvězdiček to není, přeci jen to podle mě chtělo rozvíj charaktery postav právníka Millera a Banderase. Nesmím zapomenout na ani na super hudbu, nad kterou jasně vládne Božský Bruce - 85 %. ()

Sykon 

všechny recenze uživatele

Film s dobrým námětem a ještě lépe zahraný, především ze strany Toma Hankse. Předsudky a diskriminace bohužel vždy byly, jsou i nyní a s největší pravděpodobností i ještě chvíli budou. O to víc se musí ocenit snaha podobné zažité myšlení změnit. Pokud to vůbec jde. ()

Ceberus 

všechny recenze uživatele

Hmm, možná je to tím, že v našem ateistickém Česku ty předsudky nejsou tak markantní jako v USA, takže film na mě neměl tak oslnivý dopad, jak jsem očekával ze zvěstí. Každopádně Hanks a Washington jsou herecké kapacity, které nezklamaly. (Perla na závěr: pojem "gay" předabovaný na "gaj", to fakt trhalo uši.) ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Skutečně výborný film. Ze začátku mi to tak dobré nepřipadalo, ale když jsem se postupně sbližoval s homosexuálním právníkem Andrew Beckettem, který začíná čím dál více podléhat zákeřné AIDS, a tím se stává nepotřebným ve své práci, společnosti, tím si mě získával více a více. Samotný soudní proces je zpracován opravdu výborně a Denzel Washington jako obhájce Joe Miller dokazuje své kvality. To co, ale předvádí samotný Tom Hanks je obdivuhodné a dokonalé. Film krásně ukazuje diskriminaci kvůli sexuální orientaci či AIDS, která stále přetrvává i v dnešní době. Už kvůli skvělému soudu a hereckým výkonům musím dát za pět. ()

Dzvandzi 

všechny recenze uživatele

Ano,jedná se o další film ve kterém zaválí nejenom skvělý Tom Hanks,který dostal za tento snímek po právu svého 1.oscara,ale také třeba Denzel Washington a další..:)Film by vás mněl ovlivnit v tom aby jste na určité lidí nahlíželi jiným způsobem (tím lepším) a to já dokážu ocenit!Soundtrack mi jenom potvrdil mé hodnocení ! <3 ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Veľmi dôležitý celospoločenský snímok zasadený do prostredia americkej Philadelphie pojednávajúci o mladom homosexuálnom právnikovi. Andrew Beckett (Tom Hanks) sa dozvedá, že trpí chorobou AIDS a nie dlho na to je vyhodený z práce. Domnieva sa, že príčina jeho vyhadzovu súvisí práve so spomínanou chorobou a dožaduje sa spravodlivosti. Žiaden z právnikov ho nechce zastupovať, až kým nenarazí na "starého známeho" Joea Millera (Denzel Washington), ktorý ale takisto značnú dobu váha, či má Becketta zastupovať. Nakoniec však na spoluprácu kývne a spoločne sa púšťajú do boja, v ktorom nie je ich nepriateľom iba Beckettov bývalý zamestnávateľ, ale takisto aj samotný čas. Téma homosexuality ako takej silno rezonuje v našej spoločnosti aj v dnešnej dobe. Aj keď sa zdá, že je to dnes už bežná a normálna vec, mnohí ľudia majú stále mnohokrát zbytočné predsudky ohľadom "iných", ktorých ani nemali šancu stretnúť. A na tento smutný fakt poukazuje aj tento film, ktorého dej v sebe nesie veľmi silnú myšlienku a odkaz toho, že práva máme všetci rovnaké. Nezáleží pri tom na našej orientácii, na čo aj mnohé z postáv vo filme neberú vôbec ohľad. Zbytočne vybudované predsudky bránia v tom, aby sa ukázali skutočné schopnosti daného človeka. Film skvelo ukazuje ako sa týmto ľuďom hádžu "polená pod nohy", ale takisto aj to, že proti homofóbii sa dá efektívne bojovať. A dokonca zvíťaziť. Myšlienka filmu je tak veľmi silná a dôležitá a je hlavným nosným pilierom jeho kvality. Tými ďalšími sú hlavné herecké obsadenie divácky obľúbených hereckých tvárí a vynikajúci filmový soundtrack v podaní Brucea Springsteena "Streets of Philadelphia". Z pomedzi všetkých pozitívnych vecí, ktoré film ponúka má však aj svoje muchy. V mojich očiach je to fakt, že nie je podaný viac dynamickejšie, a aj keď dej postupuje rýchlo, jeho rozprávaniu chýba akýsi "IT" faktor, vďaka ktorému by som mohol koniec koncov udeliť vyššie hodnotenie. Jednoducho povedané, chýba mu niečo razantnejšie, čo by tému ešte viac zvýraznilo. Síce sa o tomto dá polemizovať, ale je to môj názor. Philadelphia je však aj napriek môjmu priemernému hodnoteniu nadpriemerným filmom. Možno nie na všetkých frontoch, ale na najdôležitejšej - myšlienkovej, rozhodne áno. Nielenže slúži ako osveta a akási zbraň proti homofóbnym náladám niektorých small-minded jedincov našej spoločnosti, ale ponúka aj kvalitne napísaný príbeh zahraný obľúbenými hereckými osobnosťami. A to z neho činí dielo, ktoré by si nikto nemal nechať ujsť. A ten soundtrack, och, vynikajúca to vec. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Jasná sázka na jistotu. A nejde se tomu ani divit. Ožehavé téma a nadpozemsky přesvědčivý a hlavně skvělý výkon Toma Hanske. Přidejte do toho Denzela a vyjde Vám jednoduše kvalita. Dá se říct, že Philadelphia byla manifest, který ukazoval jakým způsobem se my "normální" chováme k těm ostatním a je jedno jestli to jsou homosexuálové, Vietnamci nebo černoši. Film, který i po 24 letech má co říct. ()

Hellknight12 

všechny recenze uživatele

Dnešná premiéra. Ďalší film z právnického prostredia, ktorý je veľmi dobre spracovaný. To. Hanks a D. Washington odohrali skvelo. Hlavne T. Hanks to zahral dobre. Čudujem sa, že sa nechal nahovoriť na takýto film. Na začiatku som mal pocit, že sa bude film točiť okolo prípadu na ktorom pracoval ale ako sa rýchlo ukázalo je to úplne o niečom inom. Zahrať homosexuála a ešte takého čo je nakazený AIDS. To chce veľkú odvahu nechať sa nahovoriť a takto bravúrne to ešte odohrať. Skvelé herecké výkony, obsadenie aj hudba. Celkové hodnotenie za mňa je 80%. Film môžem len odporučiť. Ak máte radi drámy tak toto je pre vás ako z učebnice. ()

src 

všechny recenze uživatele

Pribeh muze, ktery se snazi dosahnout spravedlnosti jeste pred tim nez zemre. Hanks brilantne ztvarnuje pravnika nemocneho AIDS. Banderas, jak ho z americkych filmu neznate. Film, ktery vas zasahne u srdce. ()

Bukiet 

všechny recenze uživatele

Jediným opravdovým kladem tohoto filmu je, že pro Hollywood otevřel téma gayů. Samotný film ale vlastně o gayích moc není, pouze je používá. Ale i přes svoji tendenčnost je to film důležitý, právě pro to otevření gay tématu. ()

AlexDLarge 

všechny recenze uživatele

Tento film se v roce 1993 stál velkým hitem a spolu s Forestem Gumpem udělal z Toma Hankse opravdovou hvězdu ve všech směrech a znamenál pro něj druhého Oscara. A musím podotknout, že po právu. Přesto jsem při jeho sledování neměl žádný pocit litosti. Nevím čím to je, ale příjde mi to tak trochu účelový. Jinak je film natočený docela dobře a vcelku povedeně využívá jak právnické, tak lidské stránky příběhu. ()

Lokran 

všechny recenze uživatele

tak jsem si dnes udělal čas a dokoukal první půlhodinu abych mohl hodnotit. no celkově vzato mě ani film ani herecký výkon Toma Hankse nijak nenadchnul, srovnám-li ho s Forestem, tak jednoznačně vyhrává Forest... když jsem se tehdy s televizi díval, přišel mi ten scénář a celkový dojem z filmu velice povrchní. nevím proč ale mohlo to být ještě lepší... ale i tak jde samosebou o dobrý film. 75% ()

JamesLeon 

všechny recenze uživatele

Hodně silný film. A to už od úvodních titulků, kdy začne hrát úžasná píseň od Bruce Springsteena a kamera "zajíždí" do ulic Philadelphie... Výkon Toma Hankse netřeba komentovat, především scéna "tanec s kapačkou" byla strhující. A Denzel Washington se ujal své role také na výbornou... Můj hodně oblíbený soundtrack s opět skvělou skladbou v dojemném závěru, kdy vždycky brečím.. Abych končil pozitivně: "Co znamená tisíc právníků spoutaných na mořském dně? Dobrej skutek." ()

Bartoloměj 

všechny recenze uživatele

dojemný a silný film. Skvělá průvodní píseň, plus výborná operní árie ( i scéna ), taktéž závěrečná píseň... prostě soundtrack jak má být. Oscar pro Hankse mi rozhodně nevadí, ale víc se mi líbil Washington. Vzhledem k tématu a chtěnému ( a dle mého působivému ) dopadu na diváka, mi v tomto případě nevadila, některá zjednodušení a příběhu tato jednoduchá linie naopak přidává na síle. Tenhle film měl ve své době velice kladný dopad ( stále ho má ) na smýšlení lidí a nahlodával zásadním způsobem zajeté formulky v myšlení většiny společnosti a to nejen v pohledu na homosexuály, pacienty s AIDS... Vyvolává v lidech soucit s lidským utrpením a to jaksi bez nějakého toho citového vydíraní nejde. Doporučil bych všem spravedlivě znechuceným hodnotitelům, aby se zamysleli nad tím, jak shovívavě hodnotí některé filmy s ohledem na to, v jaké době byly tvořeny a jak kontroverzní dané téma v té době bylo. I když chápu, že pro některé bigotní tupce, nebo rasisticky založená hovada je toto téma nepřípustné ať je film jakýkoli, že dvojhvězdičkáři a podobní... Naprostý souhlas s komentářem TomRiddleho. ()

Dantte.. 

všechny recenze uživatele

Dojemně a drsně natočený film o diskriminaci homosexuálů s fantasticky hrajícím Tomem Hanksem a krasnou písní. "Streets of Philadelphia" 80% ()

Související novinky

Stmívání nad Hamletem

Stmívání nad Hamletem

08.06.2009

Ultimátní zmodernizovanou verzi Shakespearovy klasiky předvedl Arnold v Posledním akčním hrdinovi, ale brzy se dočkáme další. Catherine „vykopli mě od Stmívání“ Hardwicke je teď spojována s mnoha… (více)

Reklama

Reklama