Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Andrew Beckett je právník. Mladý, brilantní právník. Homosexuál, infikovaný virem HIV. Svou nemoc dlouho tají, přesvědčen o tom, že s jeho službou klientům nesouvisí. A pak je jednoho dne propuštěn, údajně pro pracovní neschopnost. Ale Andy ví, proč přišel o místo. Připravily ho o ní předsudky, strach, panika a odpor. Diskriminace. Ví, že jeho čas je sečten, ale nevzdává se. Hledá právníka, který by mu pomohl v procesu s jeho mateřskou firmou - a nachází. Černý Joe Miller není tak úspěšný, jako býval Andy, ale jeho vytrvalá víra v právo z něj činí ideálního spojence. Přesto se však zdráhá přijmout Beckettův případ. Stejně jako obžalovaní, jako porota, jako všichni ostatní, i on nemá rád homosexuály, oškliví si je a štítí se AIDS. A snad právě pro svůj odpor nakonec přijímá, přesvědčen o tom, že ve městě, kde byla vyhlášena americká ústava, zaručují rovnost všech, nelze tento boj vzdát. Soudní spor začíná... Inspiraci k natočení filmu bylo údajně onemocnění blízkého přítele režiséra J. Demmeho na AIDS. (Guild)

(více)

Recenze (627)

NinaRicci 

všechny recenze uživatele

3 naj tohto filmu z mojho pohladu: 1. pesnicka od Springsteena 2. herecky vykon Toma Hanksa 3. motiv pravnik potrebuje pravnika Film urcite ma svoje caro, stuchol do veeelmi haklivej a stale aktualnej temy, ale miestami sa mi zdal az prilis takticky a "nenapadne" sa snaziaci vnutit divakovi "spravny" nazor. Chybalo mi tam trosku viac "prava" - osobne by ma viac zaujimali fakty, na zaklade ktorych napokon porota prisla k vysledku, ze je obetou diskriminacie. No to bude tym, ze mam rada filmy z pravnickej a krimi oblasti :) Ale celkovo film uzitocny a potrebny, myslim, ze kazdy, kto si ho pozrie sa aspon sam v sebe zamysli nad tym, aky postoj vlastne ma k homosexualom a diskriminacii s nimi spojenou. ()

Snakes 

všechny recenze uživatele

Roky som sa chystal pozrieť si film znovu, keď už nebudem dieťa a pochopím o čom to celé je. Skončil asi pred šiestimi hodinami a v hlave mi stále ide skladba od Neila Younga a neviem sa vrátiť do reality. Súdna sieň a oddaný advokát (Denzel Washington, klobúk dolu) na mňa proste fungujú. O to viac, keď ide o tak silnú tému ako AIDS s hlavným predstaviteľom Tomom Hanksom, ktorý nepotrebuje prehrávať na to, aby som sa cítil podobne hrozne ako on. Som hrdý, že som ho kedysi dávno na hodine etiky označil za môjho najobľúbenejšieho herca :) ()

Baroque 

všechny recenze uživatele

Ľudské. Hlboko ľudské. Konečne niečo, kde sa mohol Hanks vytiahnuť nad svoj, povedzme, nadpriemer a stať sa absolútnou elitou. Samozrejme, Washington tu splnil úlohu vedľajšej role tak isto veľmi decentne, no Hanks... Priznám sa, tiekli slzy... a zároveň zhnusenie nad oportunizmom amerického právno-finančného systému, kde hmotná stránka dávno rozprášila napadrť tú duchovnú. Čo dodať... Hlboko ľudské... Kto tvrdí, že Gump bol lepší, no, neviem. Tento film mi trhal dušu tým správnym smerom. ()

liduskaa123 

všechny recenze uživatele

Zajímavě zpracované téma. Velmi nadčasové. Myslím, že na rok 1995 poměrně odvážné. T.Hanks – přesvědšivě ztvárnil hlavní roli, musím ovšem podotknout, že i dabing dělá mnoho. Líbí se mi filmy o kterých přemýšlím, ještě dlouho po tom co jsem ho viděla.. ()

british.bug 

všechny recenze uživatele

Příběh mladého homosexuálního právníka trpícího AIDS, odehrávající se v době, kdy ještě společnost úplně neholdovala odchylkám od "normální" sexuální orientace. Příběh o tom, jaké to je, když se společnost nezajímá o vaše kvality, ale soudí vás na základě vnějších znaků. A v neposlední řadě výpověď o tom, jak se společnost chová k člověku, který je nakažen virem HIV. Pohled Denzela Washingtona na svou ruku, poté co si s ním Tom Hanks potřásl a na rovinu "vybalil", že má AIDS, byl dosti výmluvný. Výkon Toma Hankse mi připadal strhující, na konci jsem pro něj dokonce uronila pár slz. Dojem ještě dokresloval mladý Antonio Banderas, kterého jsem měla sto chutí obejmout. Philadelphia je silný film, vypovídající mnohé o diskriminaci v naší společnosti. ()

Jinoch 

všechny recenze uživatele

Uběhly dva roky a po Mlčení jehňátek k nám přichází Demme s tímto skvělým soudním dramatem plným lidskosti a apelu na lidskou společnost... Na jednu stranu je film sice plný klišé, postavy jsou podávány veskrze černobíle a zobrazení přímé skutečnosti zde tak trochu ustoupilo (dojemnému) diváckému zážitku. Avšak tyto chyby Philadelphii rád odpouštím, neboť vzkaz, který vysílá do naší společnosti je více než chválihodný. Vzkaz říkající - mluvme o problémech lidí žijících v naší společnosti, mluvme o menšinách, jejich diskriminaci a předsudcích vůči nim, protože jestli se tak nestane, problém bude ve společnosti hnít a ukáže se v tu nejméně vhodnou dobu (příkladem budiž rasové problémy jak u nás, tak ve světě, v ekonomické sféře pak třeba dlouho opomíjený problém zadlužování států)... Už jen za výše zmíněné si zaslouží Philadelphia kladné hodnocení. Ovšem o definitivním pětihvězdičkovém hodnocení mě přesvědčila svými dalšími kvalitami, k nimž patří mimo jiné Demmova režie, strhující herecké výkony (zde je soška ve správných rukou) nebo také silný a emocionálně vyčerpávající konec. Třešničkou všeho je pak skvělá (taktéž oscarová) hudba, která posouvá celkový filmový zážitek ještě o kousek dál... Philadelphia je jedno z vůbec nejlepších soudních dramat, které se nebojí jít do hloubky a otevírat nová témata. A za to má ode mně nejvyšší hodnocení... 90% ()

mine.slayer 

všechny recenze uživatele

Tenhle film by mohl být dobrým mučidlem pro silně antigayovsky orientované jedince. Koho tento film nepřiměje uronit ani jednu slzu ten je buď mrtvý, nebo citově prázdný což je vlastně jedno a to samé. Skvělá herecká parta, dokonalý do detailu promyšlený scénář v doprovodu perfektní hudební kulisy, režijně bez chybičky. ()

Otan 

všechny recenze uživatele

Já mám s tohoto filmu pocit,že jsou vlastně gayové trochu lepší ,jak mi obyčejní muži a to mě docela štve.Ale buďte v klidu,pohled na lesbičky mi fakt nevadí.Dalo by se tedy říct,že jsem obyčejný muž a určitě jen obyčejný divák,proto si dovolím napsat,že tento film se mi nelíbí. ()

deac 

všechny recenze uživatele

Těch pár minut, během kterých komentoval Hanks árii Marie Callas bylo úchvatných, ale to bylo asi všechno co mě na tomhle snímku dojímalo. Odhalování Beckettových lézí u soudního dvora, jeho zhroucení, a pak nesnesitelné závěrečné rodinné defilé, bylo neuvěřitelnou trapnou a kýčovitou křečí. Film jsem ale dokoukal do konce, bez většího přemáhání, takže za tři. ()

Bluerider 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého etos spravedlivého boje proti diskriminaci překrývá určitý schematismus příběhu, prostřednictvím kterého je podán. I já jsem slzel při dojemných scénách, a musím uznat, že je to dobře natočený film, nicméně už druhý, střízlivější pohled odhaluje určitý kalkul. Film především vytváří zcela uměle jakousi dělící linii mezi striktně nepřátelským a diskriminujícícm světem venku, který reprezentuje právnická firma, a chápajícím a bezvýhradně tolerantním světem uvnitř, jak jej představuje rodina A. Becketta a spřátelená homosexuální komunita. Skutečná situace není tak černobílá ani dnes a tím spíš nebyla na přelomu 80. a 90. let., kdy se příběh filmu odehrává. Za pozornost stojí J.Robards bohužel v poněkud ploché roli bigotního šéfa právnické firmy a Charles Napier jako soudce (že by narážka na jeho role v sexuálně provokativních filmech R. Meyera?). ()

raru 

všechny recenze uživatele

Tak tento film je jeden z mála,ktorému dávam 100%.Vinikajúca réžia,scenár a hlavne hudba.Herecký výkon Toma Hanksa,to sa musí vidieť,a Denzel Washington je úplne strhujúci.Zaujímavý je aj Antonio Banderas vo vedľajšej úlohe ako milenec Toma Hanksa.Film bol natočený v dobe,keď ešte nebolo celkom bežné hovoriť o problematke práv homosexuálov chorých na AIDS,tým väčší má môj obdiv. ()

solver 

všechny recenze uživatele

Opět jsem zklamán, 4 áčkoví herci - zajímavé téma, ale 20 let zpoždění. Film dnes už nemá šťávu - půjdeme do sporu s právní firmou, protože tě vyhodili, že jsi nemocnej + gay a schovali ti jedno lejstro. Nezlobte se, ale tak slabou záminku jsem prostě nečekal, i když ona je vlastně nepodstatná - hlavní je nesedět v koutku. Při sledování můj mozek navštívily 2 filmy - Lhář, lhář - tam byla aspoň sranda a bylo to také jasně prohrané... a Skandální odhalení s daleko lepším scénářem. Denzel samozřejmě * a druhá * za téma... ale Oscar ani omylem ()

klaranapoli 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o této strašné nemoci s nejlepším obsazením. Nikdo jiný by to neztvárnil tak obdivuhodně jak tito dva géniové. Nejen jedna slza ukápla. ()

Dupac 

všechny recenze uživatele

Téma postavení homosexuální menšiny ve společnosti nebylo novátorské ani před 25 lety, kdy Philadelphia vznikala. To jen nebylo (a sotva bude) obvyklým ústředním tématem hollywoodského mainstreamu. A nemá smysl se tvářit, že příběh čtyřprocentního anděla, kterému na křídlech vyrašily léze a bije se o kousek tý svojí světský spravedlnosti, je něco víc. Dobro a zlo mají jasně stanovenou hranici, s tématem homosexuality není spojena v zásadě žádná kontroverze (drobné flirtování v sámošce nepočítám), celá typicky středostavovská americká rodina stojí jako jeden muž/žena za svým nemocným hrdinou. Důvod, proč přes všechny výhrady dávám vysoké hodnocení, je, že ten film (stejně jako řada jiných melodramatických kýčů) prostě funguje - herecky, režijně i celkovou atmosférou. 75 % ()

Tezuka 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks mě prostě nikdy nepřestane překvapovat. Ať se objeví v jakékoliv roli, vždycky tam nechá 110 % a udělá z daného filmu megafilm. Ani Philadelphia nebyla výjimkou. Ztvárnil zde nadějného právníka Andrewa Becketta, který se kolem roku 1984 nakazil virem HIV (první zdokumentovaný případ teprve v roce 1981) v pornografickém kině pro homosexuály. V té době ještě ani nemohl vědět, že je něco takového přenosné. Hlavním tématem je žaloba na jeho zaměstnavatelskou právnickou firmu za nezákonné propuštění, které má být iniciováno právě jeho nemocí, o které se nezmínil. I když sám je brilantním právníkem, tak se obrátí na jiného skvělého právníka, kterého ztvárnil legendární Americký gangster Denzel Washington. Oceňuji, že se film věnoval této tematice a názorně prezentoval, jak tato nemoc postupuje a jak se na člověku může projevit. Tom Hanks vyloženě stárnul před očima a vypadal vážně, jako by tou nemocí doopravdy trpěl. Trošku mě mrzelo, že ho nedaboval Vladimír Dlouhý, jehož hlas s Tomem splývá jako jedno tělo a duše, avšak Jiří Dvořák na mě také nepůsobil špatným dojmem. Dalším důvodem, abych film hodnotil plným počtem je i píseň Bruce Springsteena - The Streets of Philadephia, kterou poslouchám už nějakou dobu a mám s ní spojené vzpomínky na pěkné i krušné životní situace. Palec nahoru! ()

Související novinky

Stmívání nad Hamletem

Stmívání nad Hamletem

08.06.2009

Ultimátní zmodernizovanou verzi Shakespearovy klasiky předvedl Arnold v Posledním akčním hrdinovi, ale brzy se dočkáme další. Catherine „vykopli mě od Stmívání“ Hardwicke je teď spojována s mnoha… (více)

Reklama

Reklama