Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Andrew Beckett je právník. Mladý, brilantní právník. Homosexuál, infikovaný virem HIV. Svou nemoc dlouho tají, přesvědčen o tom, že s jeho službou klientům nesouvisí. A pak je jednoho dne propuštěn, údajně pro pracovní neschopnost. Ale Andy ví, proč přišel o místo. Připravily ho o ní předsudky, strach, panika a odpor. Diskriminace. Ví, že jeho čas je sečten, ale nevzdává se. Hledá právníka, který by mu pomohl v procesu s jeho mateřskou firmou - a nachází. Černý Joe Miller není tak úspěšný, jako býval Andy, ale jeho vytrvalá víra v právo z něj činí ideálního spojence. Přesto se však zdráhá přijmout Beckettův případ. Stejně jako obžalovaní, jako porota, jako všichni ostatní, i on nemá rád homosexuály, oškliví si je a štítí se AIDS. A snad právě pro svůj odpor nakonec přijímá, přesvědčen o tom, že ve městě, kde byla vyhlášena americká ústava, zaručují rovnost všech, nelze tento boj vzdát. Soudní spor začíná... Inspiraci k natočení filmu bylo údajně onemocnění blízkého přítele režiséra J. Demmeho na AIDS. (Guild)

(více)

Recenze (627)

suicide 

všechny recenze uživatele

Jsem z tohole filmu docela na rozpacích. Přistupoval jsem k němu jako k "pecce", bohužel se mým očekáváním nedostalo naplnění. Byl jsem ale stejně na vážkách, zda dát nakonec pouhé tři hvězdy a hodit do do pytle těch horších. Herecké výkony jsou samozřejmě bez diskuze, každý z těch herců své povolání umí uspokojivě. Píseň Streets Of Philadelphia skutečně k celku skvěle pasuje, ovšem nemůžu říci, že by mě ten celek nějak vážněji oslovil. Všechno, co má nějaké kontrovorzní téma za námět, v případě Philadelphie jich je více, přeci není automaticky hned dobré. Právě naopak! V tomhle filmu na mě všechno čpí prvoplánovitostí; snad i to rozhořčení i soucit na soudicím se umírajícím. Všechno se odvíjí hezky rovně kupředu až k naprosto "nečekanému" konci, kdy si divák konečně může vydechnout a zapomenout. Nemůžu nakonec jinak a ty tři hvězdy přeci jenom dát, protože takovéto pojetí tématu mi vyloženě nesedlo. Tento film byl natočen s vidinou jasného úspěchu kvůli kontroverznosti svého námětu a nepředpokládá, že se najde někdo takový "zavrženíhodný", který by ho zkusil neocenit. Američané totiž potřebují veřejně prezentovat svoji toleranci hlavně před sebou samými, aby je nějaký nehodný soused neoznačil svým prstem opovržení ze neAmeričana. Ano, film je o předsudcích, ale rozhodně na nich chtěl taky pořádně vydělat... ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu nadčasový film, rozhodně nešlo o běžné téma (Homosexualita a AIDS) v roce vzniku 93, proto vzbuzoval tento film pozornost. A bylo to právem, famózní scénář, perfekně vybraní herci, výborná kamera. Má co říci i dnes. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

84 % - Tak trochu konverzační záležitost, za kterou si ale Hanks toho Oscara zasloužil. Pro mě je ale tím nejzapamatovatelnějším zážitkem Springsteenova "Streets Of Philadelphia". To je prostě úžasný song... ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně působivá atmosféra, především v soudní síňi a ústřední duo Hanks a Washington si zaslouží, proč je potřeba Philadelphii vidět. To ani nezmiňuji téma příběhu, které je aktuální i v dnešní době! ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Hanks podává skvělý výkon. Tady vůbec nejde o to, že hlavní hrdina je gay a má AIDS. Jde o diskriminaci jako takovou a Philadelphia se tímto ožehavým tématem zabývá. Dramata ze soudní síně Američanům vždycky šla. A zážitek o to větší, že jsem měl možnost vidět a slyšet živě na koncertě mého nejoblíbenějšího zpěváka Springsteena, který jen tak pouze se svojí kytarou přednesl Streets Of Philadelphia. To už měl zaslouženého Oscara v kapse. I když přiznám se, že i druhá původní píseň Neila Younga, která ve filmu zazněla v úplném závěru měla také plešouna dostat. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Nemám, co bych dodala a vytkla. Tom Hanks tu hraje výborně, jako vždy, a tahle role musela být navíc docela těžká. Ten příběh je velice silný a taky je z atraktivního prostředí soudních síní, což všemu dodává šmrnc. Prostě parádní film, kde Tom Hanks opět nezklamal. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Philadelphia s Tomem Hanksem se věnuje AIDS. Ale zároveň „chabým“ rysům společnosti. Kdybych měl něco říct o roku 1993, řekl bych toto: Česká republika se stala samostatným státem, Steven Spielberg natočil Schindlerův seznam a režisér Jonathan Demme natočil naprosto dokonalý film Philadelphia, který jakoby sám hovořil k lidem na celém světě. Film byl naprosto excelentní. Nebylo tam nic k čemu bych měl nějakou větší výhradu. Naprosto úžasný Tom Hanks a vynikající Denzel Washington. Výborný scénář Rona Nyswanera a skvělá kamera Taka Fujimota. Ale hlavně ta hudba. Opravdu všechna čest. Howarda Shorea si opravdu velice vážím a vím, že je jedním z nejlepších skladatelů všech dob. A co se týče písní, no já nemám slov. Bruce Springsteena mám moc rád a miluji titulní píseň Streets of Philadelphia a jsem moc rád, že za ni dostal Oscara. Zasloužil si ho. Dále pak skvělá píseň Neila Younga jménem Philadelphia byla též krásná. Co se týče scén, myslím, že nejlepší scéna je soudní líčení při kterém se Denzel Washington každého svědka ptá: "Jste homosexuál." "Co prosím?" "Ptám se vás jestli jste teplej, buzna, homouš nebo hulibrk?" A nejsilnější je podle mě scéna, kdy Andy hledá právníka a žádá Denzela Washingtona aby se ho ujal. A samozřejmě Streets of Philadelphia. Co se týče k ostatním hercům, byli též všichni skvělí. Hlavně můj oblíbený Jason Robards, coby de facto hlavní záporák. Tento film se mi moc líbil a považuji ho za jeden z nejlepších filmů vůbec a má u mě to nejlepší hodnocení. Philadeplhia je totiž velice sociální a důležitý film, který je navíc perfektně natočený. 85%. Dva Oscary za píseň a hlavního herce. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Niekoľkokrát som Philadelphiu obišla s tým, že ma jednoducho ničím nepritiahla a T. Hanks z galérie ma skôr desil. Už dávnejšie som sa rozprávala s bratom, že som to nevidela a prekvapilo ma, že on bol prekvapený. "Ty si to ešte nevidela?" a keď toto povie mne môj brat, tak je niečo zle. Asi o rok na tento rozhovor som sa k tejto dráme konečne odhodlala. Bála som sa jej právom; Jonathan Demme prenáša ťaživú atmosféru z Mlčania jahniatok aj na Philadelphský súd. Z kontroverznej témy veľmi elegantne ťaží emotívne momenty, vie pritlačiť, no vie aj kedy prestať. Dnes jeho film nie je taký úderný - práva homosexuálov sa za 24 rokov posunuli výrazne ďalej; i keď rozhodne poznám ľudí, ktorí sa len pri slove gay otrasú. Princíp tejto problematiky tu stále je: ľudia by nemali odsudzovať, diskriminovať chorých, na druhej strane ich strach zo smrteľnej choroby je opodstatnený... Demme sa tu nehrá na vševediaceho, nedal mi odpoveď. Zostal mi iba skľúčujúci pocit a úžas nad Hanksovým a Washingtonovým výkonom. Prvýkrát na mňa Tom nepôsobil sympaticky a to je sakra čo povedať - v jeho prípade to myslím ako pochvalu. ;) Zvláštnym, kontrastným osviežením je hudba; zo Springsteenovej piesne mi nabiehajú zimomriavky... ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Keďže je to už dávno čo som film videl a pripomenul mi ho kamarát, ktorý ho dnes pozeral aj komentár bude stručný. Rozporuplný film s hlbším odkazom, ktorý vyvoláva polemiku. Z čisto filmovej stránky zvládnutý dobre, doplnený o skvelú hudbu zarezonoval v mysli a možno prinútil aj trochu zamyslieť sa. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Kolik režisérů může říct, že jejich dva po sobě následující snímky jasně ovládly předávání Oscarů? Demme to docela vychytal a pomohl mu v tom nejenom Hanks. Vlastně mě víc zaujali Washington s nenápadným Banderasem a hlavně božský Bruce (Springsteen). ()

Anglie 

všechny recenze uživatele

Scénář sice je maličko předvídatelný, ale neupadá do sentimentality. Zasloužený Oscar pro Hankse a skvělá režie Demmeho. ()

Parlay 

všechny recenze uživatele

Po režisérské, scénaristické a herecké stránce nesmírně sebejistý snímek, jehož samotné téma nenechá nezúčastněným snad nikoho. Tom Hanks je u mě jednička od doby "Forresta" a opět mě utvrdil ve správnosti mého úsudku. Je ovšem škoda, že se trošku přehlíží skvělý výkon Denzela Washingtona, který měl zkrátka tu smůlu, že hrál po boku Hankse ve vrcholné formě. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Film dělaný pro Oscary. Jako by si Demme po Mlčení jehňátek řekl, že by bylo fajn se po červeném koberci projít znova. První hodina velice slušná, pak tomu ale začal docházet dech. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

Dobre natočené pre mňa nezaujímavé téma - ono si to od začiatku pýtalo Oskara - výborné obsadenie ,americké téma :homosexuáli+AIDS - to ozaj nemohlo inak dopadnúť ako oskarovým úspechom......Rozmýšľam s kým by som sa tam tak mohol stotožniť kto by bol môj hrdina ...asi producent :) ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* Philadelphia je skoro 30let starý oskarový film, který podle mě výrazně otevřel oči běžnému publiku a seznámil s tématem AIDS v gay komunitě. Jedná se o citlivý a sentimentální film, který se nepokrytě snaží z diváků ždímat emoce, co to jen jde a jde mu to. Netradiční téma evidentně zaujalo a film měl velký úspěch, na kterém vydělal zejména Tom Hanks, který svou roli zvládl na jedničku a nastartovalo mu to hvězdnou kariéru. Tvůrce musím pochválit za odvahu, že se do toho pustili, ale já moc neupřednostňuju filmy, které tlačí přehnaně na city. Proto „jen“ 4 hvězdičky a raději si pustím Springsteenův hit, než znovu procházet tímto soudním dramatem. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ]  ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Na tohle téma jsem před tím viděl Noci šelem.Nemůžu se ubránit srovnání.Když to šlo bez několikrát nastavovaného patosu a spasitelských gest tam ,tak v US by to nemuselo asi zabrat ,nebo co.Někomu prostě prostý příběh nestačí jako memento a tak tam narve co se dá. 40% tomu dát asi musím,Damme točit umí,ale nikdy se na tenhle,,apel svědomí a zodpovědnosti" už nepodívám! ()

balba 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený film s Tomem Hanksem.Velice mě překvapilo ,že konečně někdo natočil film o homosexuálovi s virem HIV.Mám radost ,že tento film dostal tolika ocenění,zaslouží si to.Kdykoliv si tento film pustím pokaždé mě dojme. ()

Související novinky

Stmívání nad Hamletem

Stmívání nad Hamletem

08.06.2009

Ultimátní zmodernizovanou verzi Shakespearovy klasiky předvedl Arnold v Posledním akčním hrdinovi, ale brzy se dočkáme další. Catherine „vykopli mě od Stmívání“ Hardwicke je teď spojována s mnoha… (více)

Reklama

Reklama