Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Andrew Beckett je právník. Mladý, brilantní právník. Homosexuál, infikovaný virem HIV. Svou nemoc dlouho tají, přesvědčen o tom, že s jeho službou klientům nesouvisí. A pak je jednoho dne propuštěn, údajně pro pracovní neschopnost. Ale Andy ví, proč přišel o místo. Připravily ho o ní předsudky, strach, panika a odpor. Diskriminace. Ví, že jeho čas je sečten, ale nevzdává se. Hledá právníka, který by mu pomohl v procesu s jeho mateřskou firmou - a nachází. Černý Joe Miller není tak úspěšný, jako býval Andy, ale jeho vytrvalá víra v právo z něj činí ideálního spojence. Přesto se však zdráhá přijmout Beckettův případ. Stejně jako obžalovaní, jako porota, jako všichni ostatní, i on nemá rád homosexuály, oškliví si je a štítí se AIDS. A snad právě pro svůj odpor nakonec přijímá, přesvědčen o tom, že ve městě, kde byla vyhlášena americká ústava, zaručují rovnost všech, nelze tento boj vzdát. Soudní spor začíná... Inspiraci k natočení filmu bylo údajně onemocnění blízkého přítele režiséra J. Demmeho na AIDS. (Guild)

(více)

Recenze (627)

balba 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený film s Tomem Hanksem.Velice mě překvapilo ,že konečně někdo natočil film o homosexuálovi s virem HIV.Mám radost ,že tento film dostal tolika ocenění,zaslouží si to.Kdykoliv si tento film pustím pokaždé mě dojme. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Už si nepamatuji, jak na mě Philadelphia působila když jsem jí viděl poprvé, ale teď už je přece jenom z doby. Za těch patnáct let přestala být homosexualita stigma, takže teď z toho filmce bohužel leze takový patetický plačtivý apel, který už moc za srdce vzít nemůže. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Skvěle, tleskám ve stoje! Neuvěřitelně dojemný film o síle přesvědčení, podpořený brilantním výkonem Toma Hankse! Ovšem i malá role Antonia Banderase potěšila. Přiznám se, že jsem držel palce "malému" jedinci v boji s gigantem jako nikdy. Nemám rád obří nechutně bohaté korporace a jejich představitele. Kultovní píseň Bruce Springsteena jen umocňovala obrovský dojem, který film zanechal v mém srdci. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, viem ze iidem proti prudu. Ono takto - ja rad plavam v mainstreame a necham sa unasat prudom, ale ne vzdy. A ked z musim ist proti prudu, tak len tak volne klzem po hladine a vlnach, abych sa moc nenalocil, a ked si namocim labku, tak hned aj uschne. Jonathan Demme a herecke osadenstvo sa snazi podojit divakove emocie na maximum. HIV uz nie je Human Imunodefficiency Virus, ne, ne, najmodernejsi preklad znie klada ako hetero god infektiv vendzns : virusova pomsta hetero boha. A radikalne preriedi pocetne stavy bukvic. Jo a nebudem pisat, aky Bol Hanx herecky vyborny - jednak je to strasne buzerantske a jednak neobjektivne A mne sa to prilisne tlacenie na pilu nepaci : 26 % ()

Gee.Rocks 

všechny recenze uživatele

Absolutně božskej Hanks! Nestárnoucí snímek, protože i dnes potkáte lidi, kteří se nakažených štítí. A to by jeden řekl, že informovanost už je dostatečná. Jeden fakt tu ale asi je... ať děláte cokoliv, nikdy to nebude dost. Ale pořád můžete vyhrát. A pak taky brečet u Philadelphie a pořád si říkat jak lidi umí být hnusní. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Andrew Beckett(Tom Hanks) je výborný právník, který pracuje v jedné z nejvýznamnějších firem ve Philadelphii, ale také je homosexuál s nemocí AIDS. Když se tento fakt dozví jeho nadřízení, okamžitě provedou kroky, aby Andrewa mohli vyhodit z firmy, což se nakonec podaří.. A zde se rozjíždí soudní proces, který má ukázat pravdu. Pravdu, že nešlo o chybu Andrewa Backetta, ale o diskriminaci homosexuálů ve společnosti a hlavně v nejvyšším postě dané firmy. ... Od začátku film nastolí vážnou atmosféru a drží se jí celé dvě hodiny, ale rozhodně se nebudete nudit, naopak celých stodvacet minut uběhne rychle a ke konci Vám bude hrát dojímavá hudba, která udělá velký dojemný závěr. .... HODNOCENÍ: 80% (4*) ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Jako trosečník bloudí Tom Hanks křivolakými ulicemi spravedlnosti, film který nemůže skončit šťastně, alespoň ne v pravém smyslu slova. ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Tento film je velice dobrý, to mu neubírám. Dokonce se neštítí takového tématu jako je AIDS, tím pádem film byl určitým lákadlem pro diváky. Já jsem ho měl možnost vidět už nespočetněkrát - ale viděl jsem ho až teď, 30. 1. 2008. Což byla asi ta největší chyba - kdybych film viděl při premiéře v televizi, určitě bych neváhal a hodnotil 5 hvězdama. Bohužel po Philadelphii už bylo natočeno více takových dramat ze soudního dění, které jsem viděl dřív a musím říct, že i lepších. Neříkám že tento film nemá svoje kouzlo, Hanks je brilantní a Washinghton je taky dobrý, jenže mě to zase tak nezaujalo abych tomu dal více ne 70%. Přiznávám - je to moje chyba, že jsem viděl snímek až letos, ale ze svého hodnocení neslevím. ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Některé filmy jsou typické pro určitou dobu a točí se jich mraky. Nedávno v kinech okupovali filmy s tématikou Afriky a její vykořisťování (Krvavý diamant atd.) anebo s tématikou Blízkého Východu a terorismu (Království atd.). Na počátku 90.letech to byli filmy o nemocích a pak hlavně o AIDS (ještě mě napadá Zemřít mladý). Jen málokterý film dokázal vyklouznout ze zadané škatulky a oslovit diváka i v pozdějších letech. Philadelphia takovým filmem není. Jedná se rozhodně o chytře zahraný i zrežírovaný, ale v celku jde jen o prvoplánovaný, uslzený, vyděračský kýč. Možná jsem byl ve špatným rozpoložení nebo se ze mě stal neskutečný cynik, ale když Tom Hanks začne "rozjímat" u nějaké pomalé instrumentální hudby, chci ho, co nejsilněji udeřit do obličeje. Philadelphia rozhodně není dobře napsaná. Nejedná se o tvrdý soudní spor ani o boje člověka s těžkou nemocí (to že Hanks jen kulí psíma očima, nevykresluje, že trpí). Proto dávám slabý průměr. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Tak mne Tom Hanks vůbec nenadchnul. Chápu, že si dal odtučňovací kůru, ale to bych si dal i já za ten plat herce. Denzel Washington hájí svého bývalého soka - právníka. I když homosexuály nenávidí tak je svědkem špatného chování ostatních k nim a to se mu nelíbí. Právo je pro všechny stejné. Denzel Washington pro mne kraloval během celého filmu svou rolí i zdravým rozumem. Konec mne dojal, ale ne kvůli smrti, ale díky smutku, kteří ostatní musí překonat radostí ze života. Musí jít dál, nemyslet na smrt, vychovávat své děti a se slzou oku vzpomínat na mrtvé = nepřipouštět si, že jednou to skončí. ()

Stallone 

všechny recenze uživatele

Výjimečný film. Měl by se pouštět ve škole na hodině občanské výchovy. Mimo hlavní myšlenku, kterou tu rozebírají kolegové si člověk u filmu uvědomuje, jak moc chce žít. Jak krásné je žít. Mnohdy se honíme za penězi, kariérou, jsme na sebe protivní a zlí. Neuvědomuje si, že prožíváme ve skutečnosti to nejkrásnější období. Fantastický Tom Hanks a skladba Streets Of Philadelphia. Lepší 4* ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Na začátku devadesátých let obrovské téma (dnes už tak nějak běžné v poměru se vším dalším). I tak ale Philadelphia přináší dost tvrdý pohled na problematiku se kterou se naštěstí málokdo setká. Vše obohacuje dvojice Hanks-Washington, která ani nevypadá na herce, ale na opravdové lidi s opravdovými osudy. Škoda přepálené stopáže. 80% ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

51. Zlatý Glóbus za rok 1993 - cena (2) - *Nejlepší herec (drama) - Tom Hanks, *Nejlepší filmová píseň - "Streets Of Philadelphia" - Hudba a text Bruce Springsteen + nominace (1) - Nejlepší scénář - Ron Nyswaner ()

campix 

všechny recenze uživatele

Jednoduše skvělé soudní drama s výbornými hereckými výkony, kde září především Tom Hanks a Denzel Washington. Už jen z tohoto důvodu stojí za to se na Philadelphii podívat. Moc lepších soudních dramat nenajdete. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Príbeh je aktuálny a silný. Herecké výkony Hanksa a Washingtona uisťujú, že postavy okamžite nezmiznú v tme. Povinnosť pre každého filmového fanúšika. 9/10 ()

emo 

všechny recenze uživatele

Kvalitný film s trochu nemastným/neslaným scenárom, ale geniálnymi výkonmi Hanksa a Washingtona! ()

Související novinky

Stmívání nad Hamletem

Stmívání nad Hamletem

08.06.2009

Ultimátní zmodernizovanou verzi Shakespearovy klasiky předvedl Arnold v Posledním akčním hrdinovi, ale brzy se dočkáme další. Catherine „vykopli mě od Stmívání“ Hardwicke je teď spojována s mnoha… (více)

Reklama

Reklama