Reklama

Reklama

Pátek třináctého

  • USA Friday the 13th (více)
Trailer 1

Vítejte zpátky v Crystal Lake v tomto mrazivém přepracování kultovního hororu Pátek třináctého. Clay Miller se ve snaze najít svou ztracenou sestru vydává do tajuplných lesů v okolí legendárního jezera Crystal Lake, kde pod tlejícími stromy narazí na zchátralé zbytky starého obydlí. A to není jediné, co vyčkává ukryto v hustém lese. I přes varování policie a místních usedlíků Clay sleduje těch pár stop, které má, s pomocí mladé dívky Jenny, co sem přijala s partou kamarádů ze školy strávit divoký víkend. Všichni zde ale najdou víc, než vůbec chtěli. Netuší, že vstoupili do rajónu jedné z nejhrůznějších postav americké filmové historie – děsivého zabijáka vyzbrojeného mačetou, který v Crystal Lake loví nevinné … Jasona Voorheese. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (684)

choze odpad!

všechny recenze uživatele

Primitivní splácanina celé série, kterou je spolu s devítkou nejlépe ignorovat. Revoluci nikdo nečekal a nechci nic slyšet ani o tom, že takhle blbé to bylo vždycky - s tím, co fungovalo v 80. letech (dva vychytané mordy a ukázané kozy), už o dvacet let později, kdy jsou vyvražďovačky mnohem chytřejší, vtipnější a nápaditější (VŘÍSKOT, NEZVRATNÝ OSUD) a horory celkově krvavější a brutálnější (SAW), prostě nevystačíte. A udělat ze zlověstně pomalého Jasona skoro parkouristu a nacpat ho do podzemních tunelů z HORY MAJÍ OČI 2... No nic, musím si na uklidněnou rychle pustit FREDDY VS. JASON. Půl hvězdy za luxusní kozy i smrt America Olivo. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Jason ze svatého hororové trojky Krueger-Myers-Voorhees vždycky tahal za nejkratší kus provazu a nic na tom nemění ani Bayův rychlokvašený remako-sequel, nebo co to bylo. :) Nispel už od úvodních titulků kuchtí vcelku hustou atmosféru, Jason likviduje mládežníky s až nezvyklou originalitou i působivostí (mačeta je fajn, ale okouká se), ale jakmile se začne mluvit, padá index zábavnosti prudce dolů. Sexuální vtípky, souložení a ožralecké výlevy jsou fajn... pět minut, pak se začnete nudit. A jelikož je podíl usekávaných hlav, prořízlých hrdel a létajících šípů či seker oproti vatovým dialogům v defenzivě, asi i ti největší hokejoví fanoušci párkrát mrknou na hodinky nebo dokonce zívnou. Mně se to stalo dvakrát. Ale Padalecki je i mimo Supernatural hodně fajn. Mimochodem, až budou točit remake Odpadlíka, už vím, koho navrhnout na Lamasovu pozici. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to priemerný horor, ktorý je remakom prvých dielov kultovej série osemdesiatych rokov. Má klasický príbeh o skupinke teenagerov, ktorí prídu na chatu ku Kryštálovému jazeru užívať si zábavu a zároveň mladíkovi, ktorý hľadá svoju nezvestnú sestru, ale netušia, že v okolitých lesoch býva Jason, masový vrah, ktorý chce dostať každého, kto do jeho oblasti vstúpi. Spracovanie ma ale moc nezaujalo, dej tu neprinesie absolútne nič nové, čo by pri tomto type filmu ani až tak vadiť nemuselo, ale problém je, že filmu úplne chýba dynamika, väčšinu času sa nič zaujímavé nedeje, teda okrem tých najnezaujímavejších klišé, takže film aj počas svojej pomerne krátkej dĺžky miestami nudí a keď sa už po hodine filmu konečne začne diať to hlavné, už je to samozrejme lepšie, ale stále nič, čo by mohlo fanúšika žánru potešiť. Samotných úmrtí je tu priemerné množstvo, ale nie som s nimi spokojný. Väčšinu vrážd vidno a sú aspoň priemerne krvavé, čo chválim, ale sú až zúfalo nenápadité a pomerne stereotypné, v celom filme som nenašiel aspoň jediné zabitie, ktoré by mohlo zaujať, čo je teda pri slasheri a ešte tohto mena veľmi veľký zápor. Aspoň úvodná vyvražďovacia časť pôsobí dosť dynamicky, ale tiež obsahovo nemá čím zaujať. Po stránke klasických hororových prvkov tu tiež nie je o čo stáť, atmosféra tu nie je a o napätie sa síce tvorcovia snažili, hlavne v úvode a v závere, ale moc im to nevyšlo. Herecké obsadenie je dosť slabé, Jared Padalecki a aj Richard Burgi v menšej úlohe šerifa potešia, ale nimi to končí, bežní mladíci sú len otravní. A ani Jason už nie je tak zaujímavý, ako v predchádzajúcich dieloch, nie je ani tak dobre zahraný, ako to zvládal Kane Hodder a príde mi tu až moc akčný, tie naháňačky, skoky a dokonca aj ručný súboj sa k nemu nehodia a tie podzemné chodby síce nie sú najhorší nápad, ale sú len nudne využité, takže by som sa radšej obišiel bez nich. Réžia sa síce snaží, ale Nispelovi to vôbec nejde, ale aspoň technická stránka si štandard udrží. Túto sériu mám rád, ale toto je po deviatke jasne najslabší diel. Zo slasheru, ktorý neobsahuje ani jedno zapamätaniahodné úmrtie mám len pocit zbytočnosti. Ale zase viaceré stránky sú aspoň priemerné a Jasona mám rád, takže na ten priemer to stačí. Objektívna kvalita filmu- 47%, film sa páči mne na 53%. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Mordy a kozy, to je oč tu běží (a v rámci subžánru běželo vždycky). Nečekal jsem originalitu, ale slušně natočený slasher a to nový Pátek třináctého splňuje s prstem v nose. Do kina jsem se neobtěžoval, ale doma (a v extended verzi) mě to obstojně pobavilo. Jo a Julianna Guill má fakt krásné... tělo. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Záměrem filmařů bylo oprášení původního snímku z roku 1980. Snímku, který je mnohými považován za kult, ač přesně nevím proč. To by patrně byli schopni vysvětlit milovníci béčkového hororu. Nicméně, remake z roku 2009 nepřináší nic nového. Film bude zřejmě populární u teenagerů, stejně jako kupříkladu Stmívání. Poměrně strhující je první desetiminutovka, kdy mrtvoly létají vzduchem stejně jako létaly puky soupeřů do naší branky na letošním mistrovství světa v hokeji. Naprosto ideální podívaná k popcornu. Tedy ten film, nikoliv hokej...:-) Poté nastupuje řada dosti zdařilých fórků, jako například věta: "...máš velkolepý kozy a krásně umístěný bradavky!" K popukání je též moment, kdy budoucí černošská oběť vyběhne z domu čelit zabijákovi s pánvičkou a sekyrkou...:-) Děj samotný nás nemá čím zaskočit ani překvapit, za vše, co na plátně uzříme, lze dosadit název jiného slavnějšího kamaráda. Ať již Texaského masakru nebo hor, co mají oči. Moje doporučení však zní - jděte na to, poněvadž kdo ví, kdy do kina zase přijde něco podobného. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (28)

  • Richard Burgi ztvárnil ve filmu postavu jménem šerif Bracke, tvůrci postavu pojmenovali po autorovi knihy Crystal Lake Memories: The Complete History of Friday the 13th, kterou sepsal Peter M.Bracke. (Stocki)
  • Jednu z hlavních roli si vyzkoušela i herečka Jennifer Sciole. (Stocki)

Související novinky

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

Raimi a horory pro celou rodinu

Raimi a horory pro celou rodinu

05.10.2009

Podivnou novou divizi vytvořil Sam Raimi v rámci své na horory zaměřené produkční společnosti Ghost House Pictures. Pod hlavičkou Spooky Pictures prý budou vznikat „thrillery pro celou rodinu“.… (více)

Conan je v haj*lu

Conan je v haj*lu

13.06.2009

Omluvte to přímočaré vyjádření osobních pocitů, ale slušněji už to napsat nedokážu (zvažoval jsem i mnohem ostřejší verze). Že se schyluje k natáčení nového filmu o barbaru Conanovi (spíš než o… (více)

Jeníček a Mařenka – lovci čarodějnic

Jeníček a Mařenka – lovci čarodějnic

03.05.2009

...a další zprávy z hororových dimenzí. Začněme něčím, co smrdí klasikou. Režisér nového Pátku třináctého Marcus Nispel natočí The Last Voyage of Demeter. Čtenáři Brama Stokera už se jistě chytají –… (více)

Reklama

Reklama