Reklama

Reklama

Tichý Američan

  • USA The Quiet American (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dva muži a žena, pro něž je milostná vášeň důležitější než události kolem nich. Saigon, 1952. Stárnoucí a poněkud skeptický reportér deníku London Times Thomas Fowler podléhá sladce dekadentní atmosféře exotického velkoměsta. Pokouší se udržet osobní neutralitu a odmítá se angažovat v komplikované politické situaci země. Saigon ovládají Francouzi usilující o podrobení Vietnamu. Oficiálně zemi ovládá generál Thé, ale Ho Či Minovi komunističtí povstalci ze severu přitom získávají stále větší vliv. Zatímco v ulicích propuká otevřené násilí, Fowler se zoufale upíná k poslední lásce svého života, k osmnáctileté vietnamské tanečnici Phuong. Jeho situaci nečekaně zkomplikuje zdánlivě slušně smýšlející mladík Alden Pyle, který přijel z USA s úkolem pomoci zbídačené zemi... Film natočil režisér Phillip Noyce (Vysoká hra patriotů, Jasné nebezpečí, Svatý). Kromě silného příběhu nabízí zajímavý portrét jednoho místa v jednom konkrétním čase, jenž zároveň zůstává působivou úvahou o odvaze čelit morálním a citovým otřesům. Není to první adaptace stejnojmenného románu britského spisovatele Grahama Greenea, již v roce 1958 jej převedl na filmové plátno Joseph L. Mankiewicz. Postavu Thomase Fowlera ztvárnil Michael Caine (Pravidla moštárny), Aldena Pylea hraje Brendan Fraser (mohli jsme ho vidět v nezávislých snímcích Ještě dýchám, Bohové a monstra nebo v komerčně pojatých titulech Mumie a Mumie se vrací). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (92)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Greenovu knižnú predlohu som nečítal, iba viem, že je známa a slávna. Noyceov film sa asi nestane známym, ani slávnym. Napriek tomu ma zaujal. Michael Caine bol dokonalý, jeho vietnamská láska bola pôvabná, i keď bez charizmy a Brendan Fraser mi do úlohy nesadol. Nemám chuť mudrovať na tému, či to bol vojnový film s nevýrazným milostným trojuholníkom alebo milostný film s nevýrazným vojnovým pozadím. Dokonca sa mi takéto nevýrazné rozhranie páčilo. A nesmiem ešte zabudnúť na realisticky nakrútené akčné scény, dobrú hudbu a pôsobivú atmosféru. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Specialista na thrillery Phillip Noyce, (2x Jack Ryan Harrisona Forda) se tentokrát vydal do vod romantiky ve válečném prostředí. Standardně výborný (ačkoliv překvapivě odtažitý až nesympatický) Michael Caine, zdatně sekundující Brendan Fraser ale bohužel nepříliš výrazný a unavený Noyce. Typický film na jedno podívání a rychlé zapomenutí. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Nevím jak vy, ale já bych tomu rozhodně neříkal válečný, protože z války je tam jen jedno bombardování, které však je i v té chvíli jen okrajovým motivem na obrazovce a pak ještě cesta hlavních mužských hrdinů zpátky z tábora vietnamskýho generála Thé. Pěkně je tu popsanej vztah Ameriky ke světu a jejich touha všude se cpát a snažit se řešit věci po kterých jim je prd. Grahama Greenea jsem nikdy dřív nečetl, a po tomhle filmu myslím, že to bylo ďábelské pnutí, abych ho vždycky v knihovně nějak přešel. No, nezbývá mi než slíbit, že už se to nestane. Příště si od něj něco půjčím. Michael Caine je klasicky výbornej, jak sám řekl, čím je starší, tím víc se spoléhá na svou schopnost hraní, než na vzhled a vyřídilku. Toho jeho zamilovanýho a čestnýho, i když občas trochu pomstychtivýho novináře bych mu zbaštil i s navijákem. Hraje vlastně normálního člověka, který má chyby i klady. Zavrženíhodného i obdivuhodného, jako je každý z nás. A taky mě zaujal Tzi Ma, jako jeho komunistický pomahač a ke konci filmu i zabiják. Tenhle na první i druhý pohled nenápadný herec dokáže nepatrnými výrazovými prostředky ve tváři ukázat zatracenýho bastarda i plnohodnotnýho člověka. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Romantické drama, které zaujme herecky i netradičním exotickým prostředím, kde se odehrává. Jasná volba pro milovníky milostných trojúhelníků. Jinak ostatním divákům nemá navíc moc co nabídnout. Věrný svému názvu, je to takový "tichý film", který sice stojí za vidění, ale za týden si na něj nevzpomenete. Delší stopáž by tentokrát neuškodila. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jeden z důkazů toho, že Brendan Fraser by se neměl bát vážných rolí. V kombinaci s rozvážným Cainem je jejich sžíravá žárlivá chemie napínavá téměř k nesnesení. Kdyby i onen předmět sváru v podobě krásné Vietnamky byl o něco výraznější, měl by Noyce na kontě kousek vpravdě mistrovský. Ta atmosféra tajemného Saigonu přesto zůstává v srdci zatraceně dlouho. ()

Galerie (111)

Zajímavosti (10)

  • Robert Schenkkan a Christopher Hampton vyhráli na filmovém festivalu Fajr cenu Crystal Simorgh v kategorii nejlepší scénář. (Terva)
  • Craig Armstrong a umělec Hing Nhung soutěžili o cenu World soundtrack v kategorii nejlepší původní píseň napsaná pro film. (Terva)

Reklama

Reklama