Reklama

Reklama

Tichý Američan

  • USA The Quiet American (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dva muži a žena, pro něž je milostná vášeň důležitější než události kolem nich. Saigon, 1952. Stárnoucí a poněkud skeptický reportér deníku London Times Thomas Fowler podléhá sladce dekadentní atmosféře exotického velkoměsta. Pokouší se udržet osobní neutralitu a odmítá se angažovat v komplikované politické situaci země. Saigon ovládají Francouzi usilující o podrobení Vietnamu. Oficiálně zemi ovládá generál Thé, ale Ho Či Minovi komunističtí povstalci ze severu přitom získávají stále větší vliv. Zatímco v ulicích propuká otevřené násilí, Fowler se zoufale upíná k poslední lásce svého života, k osmnáctileté vietnamské tanečnici Phuong. Jeho situaci nečekaně zkomplikuje zdánlivě slušně smýšlející mladík Alden Pyle, který přijel z USA s úkolem pomoci zbídačené zemi... Film natočil režisér Phillip Noyce (Vysoká hra patriotů, Jasné nebezpečí, Svatý). Kromě silného příběhu nabízí zajímavý portrét jednoho místa v jednom konkrétním čase, jenž zároveň zůstává působivou úvahou o odvaze čelit morálním a citovým otřesům. Není to první adaptace stejnojmenného románu britského spisovatele Grahama Greenea, již v roce 1958 jej převedl na filmové plátno Joseph L. Mankiewicz. Postavu Thomase Fowlera ztvárnil Michael Caine (Pravidla moštárny), Aldena Pylea hraje Brendan Fraser (mohli jsme ho vidět v nezávislých snímcích Ještě dýchám, Bohové a monstra nebo v komerčně pojatých titulech Mumie a Mumie se vrací). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (92)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Greenovu knižnú predlohu som nečítal, iba viem, že je známa a slávna. Noyceov film sa asi nestane známym, ani slávnym. Napriek tomu ma zaujal. Michael Caine bol dokonalý, jeho vietnamská láska bola pôvabná, i keď bez charizmy a Brendan Fraser mi do úlohy nesadol. Nemám chuť mudrovať na tému, či to bol vojnový film s nevýrazným milostným trojuholníkom alebo milostný film s nevýrazným vojnovým pozadím. Dokonca sa mi takéto nevýrazné rozhranie páčilo. A nesmiem ešte zabudnúť na realisticky nakrútené akčné scény, dobrú hudbu a pôsobivú atmosféru. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tichý a nevýrazný film o tichém a ne příliš známém muži, který tiše dokázal ve Vietnamu něco, co se tiše smylo do prázdnoty, aby nakonec vznikl tento film s názvem Tichý Američan. Při sledování jsem byl velice příjemně překvapen tím, jak si Amíci přiznali fakt, že kecat do vlády jinejm by se nemělo a pokud už se stane, tak se na to může doplatit a to tak, že hodně až smrtelně. Atmosféra doby je zvýrazněná naprosto skvěle. Jako válečný film se to ale brát nedá, jelikož hlavní příběhová linie je milostná a právě proto jsem se u filmu vcelku nudil. Zachránilo to právě ono pozadí, které se mi osobně velice líbilo. I samotné herecké výkony byly klasicky na standardně vysoké úrovni jak od Michaela Caina tak překvapivě od Brendana Frasera. Nebýt příliš nevýrazné milostné příběhové linie stal by se Tichý Američan legendou, ale bez té milostné příběhové linie by zase nemohl vzniknout tento film. --- Není to Thé? - Generál Thé - Kdo ho povýšil? - On sám, dokonce si sestavil svoji vlastní armádu. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Určitě se budu opakovat, ale The Quiet American je především "tichý" snímek. Vše je rozvláčné, nikam to nespěchá. Nemít to v hlavní roli Michaela Cainea, který hraje výborně, těžko by to udrželo mou pozornost až do konce. Brendan Fraser už je trochu horší, ale to celkem působivě kompenzuje nádherná Do Thi Hai Yen, kolem jejíž postavy Phuong se vlastně celý snímek točí. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Díky za ten zvláštní dáreček od naší veřejnoprávní k 72. výročí konce války. Jen je třeba dodat, že praktiky americké zahraniční politiky se nikdy nezměnily a pokračují ve stejném duchu dál. Film tak nějak průměrný, něco mu chybělo, aby byl opravdu strhující, jak by si tohle téma nepochybně zasloužilo. Nevím, kde je chyba. Předlohu jsem - zatím - nečetla. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Elegantní skloubení politického thrilleru s romantickou zápletkou,kterému vévodí tradičně výtečný Michael Caine a omamná atmosféra Saigonu 50. let.Na Tichém Američanovi je osvěžující jeho nepředvídatelnost a práce s postavami,z nichž žádná není démonizována ani glorifikována,divák si k nim musí najít cestu sám a sám je i posoudit.Film neoplývá originalitou,ale je výtečně odehraný,jistě zrežírovaný a technicky velmi na úrovni.Kamera kouzlí úžasné obrazy,do toho hraje decentní hudba,takže je Tichý Američan pastvou pro uši i oči.Velmi příjemný,trochu staromódní film,který je radost sledovat. 80 % ()

Galerie (111)

Zajímavosti (10)

  • Jedným z alternatívnych názvov snímky bolo aj označenie The Spy. (MikaelSVK)
  • Natáčanie snímky prebiehalo po celom Vietname, a tiež vo filmových štúdiách v Austrálii. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama