Reklama

Reklama

Tichý Američan

  • USA The Quiet American (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dva muži a žena, pro něž je milostná vášeň důležitější než události kolem nich. Saigon, 1952. Stárnoucí a poněkud skeptický reportér deníku London Times Thomas Fowler podléhá sladce dekadentní atmosféře exotického velkoměsta. Pokouší se udržet osobní neutralitu a odmítá se angažovat v komplikované politické situaci země. Saigon ovládají Francouzi usilující o podrobení Vietnamu. Oficiálně zemi ovládá generál Thé, ale Ho Či Minovi komunističtí povstalci ze severu přitom získávají stále větší vliv. Zatímco v ulicích propuká otevřené násilí, Fowler se zoufale upíná k poslední lásce svého života, k osmnáctileté vietnamské tanečnici Phuong. Jeho situaci nečekaně zkomplikuje zdánlivě slušně smýšlející mladík Alden Pyle, který přijel z USA s úkolem pomoci zbídačené zemi... Film natočil režisér Phillip Noyce (Vysoká hra patriotů, Jasné nebezpečí, Svatý). Kromě silného příběhu nabízí zajímavý portrét jednoho místa v jednom konkrétním čase, jenž zároveň zůstává působivou úvahou o odvaze čelit morálním a citovým otřesům. Není to první adaptace stejnojmenného románu britského spisovatele Grahama Greenea, již v roce 1958 jej převedl na filmové plátno Joseph L. Mankiewicz. Postavu Thomase Fowlera ztvárnil Michael Caine (Pravidla moštárny), Aldena Pylea hraje Brendan Fraser (mohli jsme ho vidět v nezávislých snímcích Ještě dýchám, Bohové a monstra nebo v komerčně pojatých titulech Mumie a Mumie se vrací). (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

POMO 

všechny recenze uživatele

The Quiet American má zaujímavý príbeh, skvelých hercov i decentné spracovanie. Ale je až prehnane krotký a tichý. Emocionálne a čo do diváckeho prežitku tichý. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Film dokazující, že sousloví politický thriller nemusí nutně znamenat silně nakažlivou nudu. Ačkoliv tentokrát nestojí v popředí politika, nýbrž romantický trojúhelník – celkem obyčejný. Neobyčejné je prostředí – Saigon roku 1952 svou náladou připomene Indočínu, Milence i Apokalypsu. Krásné scenérie však častěji suplují záběry nesmyslných masakrů, jejichž logické opodstatnění nakonec přetransformuje v pointu filmu. Pro někoho bude ale důležitější právě romantická zápletka. Tichý Američan není oslnivým spektáklem s hvězdným hereckým obsazením, je malým (větší počet minut by příběhu tentokrát spíš prospěl), dramaturgicky, herecky i technicky (kamera bere dech) perfektně zvládnutým filmem, který říká zatím nevyřčené. Stejná slova lze napsat ke stovce jiných filmů a stovka jiných filmů si je zaslouží víc, což neznamená, že být stoprvním je nějaká ostuda. 80% Zajímavé komentáře: Malarkey, zputnik, PALINO ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tichý a nevýrazný film o tichém a ne příliš známém muži, který tiše dokázal ve Vietnamu něco, co se tiše smylo do prázdnoty, aby nakonec vznikl tento film s názvem Tichý Američan. Při sledování jsem byl velice příjemně překvapen tím, jak si Amíci přiznali fakt, že kecat do vlády jinejm by se nemělo a pokud už se stane, tak se na to může doplatit a to tak, že hodně až smrtelně. Atmosféra doby je zvýrazněná naprosto skvěle. Jako válečný film se to ale brát nedá, jelikož hlavní příběhová linie je milostná a právě proto jsem se u filmu vcelku nudil. Zachránilo to právě ono pozadí, které se mi osobně velice líbilo. I samotné herecké výkony byly klasicky na standardně vysoké úrovni jak od Michaela Caina tak překvapivě od Brendana Frasera. Nebýt příliš nevýrazné milostné příběhové linie stal by se Tichý Američan legendou, ale bez té milostné příběhové linie by zase nemohl vzniknout tento film. --- Není to Thé? - Generál Thé - Kdo ho povýšil? - On sám, dokonce si sestavil svoji vlastní armádu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi hezky natočený film o lásce, žárlivosti a lži. Výborné herecké obsazení, kterému vládne Michael Caine jako starý korespondent píšící pro London Times. Jeho roztomilá japonská milenka Do Thi Hai Yen a dravé mládí zahrané Brendanem Fraserem mu dokonale kryjí záda. Milostný trojúhelník, v kterém se dva muži za pomoci lží, lásky a chtíče snaží získat jednu ženu. To vše se odehravá na pozadí Vietnamské války s Francouzi. Jde tu o klidnou poetickou výpravu do duše stárnoucího muže. Jako kniha jistě perfektně napsané. Jako film vyzní jeho krása a děj jen z polovičky a nedostane se nám plného pochopení a v žití do hlavního hrdiny. Jako odpočinkový film na sobotní večer však krásné a příjemné. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Christopher Hampton, Robert Schenkkan .. Na tomto filmu mne přitahoval pan herec Michael Caine. Po skončení už vím, že kromě jeho skvělého herectví, bych o nic jiného nepřišel. Film je o lásce, žárlivosti a blížící se válce, ale je zpracován dosti chladně, podivně a milostná linie dvou mužů kolem jedné dívky byla vyloženě nejslabším článkem. Mnohem zajímavější byl pohled na Vietnam ještě před americkou intervencí resp. intervencí armády, protože americkými podnikateli a nejrůznějšími podvratnými živli byla prošpikována už dlouho před tím. 50%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptace geniální knihy Grahama Greenea. Tichý Američan - tohle metaforické spojení je tak vystihující a obrazně popisuje politickou podstatu světa druhé poloviny 20. století... Ve všech koutech světa se to hemží na první pohled spořádanými tichými civilisty s americkým pasem, kteří ale ve skutečnosti na daném místě tahají za nitky a řídí běh věcí... Phillipu Noycemu se podařilo natočit přesvědčivý strhující politický thriller z omamně dekadentního Vietnamu 50. let, který dovedně zobrazuje škrabošky na tvářích jednotlivých aktérů a postupně je z nich snímá a odkrývá svět politiky, intrik a vyšších zájmů, díky němuž umírají ti skutečně obyčejní tišší lidé... Nutno vyzdvihnout i tradičně dobrý výkon Michaela Cainea a překvapivě neakčně obsazeného Brendana Frasera, i on umí obstojně hrát. Zajímavé je ale charakterové nevyhranění obou rolí - režisér tu nepracuje s charakterem klaďáka a v opozitu záporáka, divák si musí své sympatie a antipatie přerozdělit na základě jiného klíče... Historický artový film s romantizujícím motivem a politickými přesahy, není sice geniální, ale je téměř vynikající... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý film, který mi ze začátku trochu připomínal Annaudova "Milence." Děj je velice dobrý a chytlavý. Prostředí Vietnamu je zajímavé a snad poprvé jsem měl možnost vidět něco z doby kdy se válčilo s Francouzi. K chytlavosti děje přispívá i absence vyloženě kladných či záporných postav, snad kromě té dívky kterou oba muži milují. Herecké výkony jsou brilantní a jen podtrhují celkovou vysokou kvalitu filmu. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jeden z důkazů toho, že Brendan Fraser by se neměl bát vážných rolí. V kombinaci s rozvážným Cainem je jejich sžíravá žárlivá chemie napínavá téměř k nesnesení. Kdyby i onen předmět sváru v podobě krásné Vietnamky byl o něco výraznější, měl by Noyce na kontě kousek vpravdě mistrovský. Ta atmosféra tajemného Saigonu přesto zůstává v srdci zatraceně dlouho. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Phillip Noyce bohužiaľ až na staré kolená dostal dostatok voľnosti, pretože ak nepočítame ešte austrálske ÚPLNE BEZVETRIE, tak jeho hollywoodska tvorba je plná rutiny a nudy (hoci mu vo filmoch hrali hviezdy ako je Harrison Ford či Angelina Jolie). Zaujímavý politický špionážno-romantický triler o tichom Američanovi ukazuje, že Noyce vie stvoriť sajgonskú atmosféru, pričom vynikajúci sú i herci; kým u Michaela Cainea to čakáte, Brendan Fraser prekvapil podobne príjemne, ako v BOHOCH A MONŠTRÁCH. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Nevím jak vy, ale já bych tomu rozhodně neříkal válečný, protože z války je tam jen jedno bombardování, které však je i v té chvíli jen okrajovým motivem na obrazovce a pak ještě cesta hlavních mužských hrdinů zpátky z tábora vietnamskýho generála Thé. Pěkně je tu popsanej vztah Ameriky ke světu a jejich touha všude se cpát a snažit se řešit věci po kterých jim je prd. Grahama Greenea jsem nikdy dřív nečetl, a po tomhle filmu myslím, že to bylo ďábelské pnutí, abych ho vždycky v knihovně nějak přešel. No, nezbývá mi než slíbit, že už se to nestane. Příště si od něj něco půjčím. Michael Caine je klasicky výbornej, jak sám řekl, čím je starší, tím víc se spoléhá na svou schopnost hraní, než na vzhled a vyřídilku. Toho jeho zamilovanýho a čestnýho, i když občas trochu pomstychtivýho novináře bych mu zbaštil i s navijákem. Hraje vlastně normálního člověka, který má chyby i klady. Zavrženíhodného i obdivuhodného, jako je každý z nás. A taky mě zaujal Tzi Ma, jako jeho komunistický pomahač a ke konci filmu i zabiják. Tenhle na první i druhý pohled nenápadný herec dokáže nepatrnými výrazovými prostředky ve tváři ukázat zatracenýho bastarda i plnohodnotnýho člověka. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Příběh je zajímavý, herci velmi slušní, hudba krásná, ale přesto snímek působí rozvláčným a plochým dojmem. Vztah mezi hlavními hrdiny je nejasný, jediný přesvědčivý je Michael Caine, kterému jeho lásku i bolest věřím. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Filmové zpracování románu Grahama Greena - TICHÝ AMERIČAN - je kvalitním komorním snímkem, jenž se odehrává v pohnuté době (krize a následná válka ve Vietnamu). Velkou předností snímku je realistický pohled na věc, spletitost a jakási nejednoznačnost. Phillip Noyce ve snímku rozehrává množství dilemat etického rázu. Snímek však nepředkládá nijak jednoduchý (či zjednodušující) pohled na věc. Na jedné straně se tak divák nemusí obávat hotových a "zaručených" řešení typu toto je černé a toto zase bílé; na straně druhé je však od diváka vyžadována značná míra vyrovnanosti, rozumnosti a citu pro věc při dělení zrna od plev. Za zmínku stojí také hudební složka filmu - Craig Armstrong svůj úkol zvládl velmi dobře. Jeho hudba tu více, tu méně neklidně plyne; ve dvou momentech pak jeho hudební doprovod silně podporuje a zvýrazňuje probíhající děj. Shrnuto a podtrženo: TICHÝ AMERIČAN není ve své podstatě nijak převratným snímkem. Jde vlastně o prachobyčejný snímek, který si však pro výborné herecké výkony, myšlenku i způsob zpracování zaslouží divákovu pozornost. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Film, kde se objeví Michael Caine snad ani nemůže být špatný (s výjimkou Slečny drsňáka). Překvapivě výborný byl i Brendan Fraser, kterého si spojuji spíše s filmy typu Mumie či Dožeň co se dá. V Tichém Američanovi dostal velice dobře napsanou roli. Vůbec celý film o tom, co všechno předcházelo válce ve Vietnamu je výborný. Sice má pár drobných chybek, ale v celkovém kontextu jde o prvotřídní film, který vřele doporučuji. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Řemeslně špičkově zvládnutý film. Je sice pravda, že snímek občas trochu ztrácí tempo, ale například taková scéna výbuchu na náměstí je podána velmi naturalisticky. Michael Caine je skvělý, Fraser ujde nic světoborného). Noyce je přesně ten tvůrce, který odvede vždy slušnou práci. Tedy neoslní, ale ani neurazí, stejně tak jeho filmy. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Oblíbené téma milostného trojúhelníku, trocha politiky, ale upřímně mi chybělo napětí, hlavní postavy ve mně nevyvolaly nějaké sympatie.. Pilířem zde byl kvalitní příběh (Graham Greene) a herecké výkony. Od Michaela Caine se to stává samozřejmostí, ale velmi překvapil herec velehloupých komedií Brendan Fraser, čiší z něho charisma a dramatické ambice. A je jenom dobře, že to je po delší odmlce Noyceho nehollywoodský (tudíž malý, milý) film. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi pomalu plynoucí příběh vypráví Phillip Noyce za pomoci hereckého umu Michaela Cainea a snahy Brendana Frasera, krásné kamery a takřka hypnotické Armstrongovy hudby. Ačkoliv jsem si po prvních pár minutách myslel, že "vím na čem jsem", scénář mě během hodiny a čtyřiceti minut dovedl překvapit a nenudit. Moje hodnocení by mohlo být vyšší, byl-li by Tichý Američan ještě o něco víc strhující a dramatický (to přece velmi, velmi pomalu plynoucí filmy umí taky) - takhle dávám čisté čtyři a jdu se podívat po Greenově předloze. ()

Reklama

Reklama