Rejkjavík
Horor
Island, 2009, 90 min
Júlíus KempHudba:
Hilmar Örn HilmarssonPlakáty
Skupina deseti turistů se vydává z přístavu Rejkjavíku na výpravu za pozorováním velryb. Vinou jednoho z nesourodé směsi cizinců je vážně zraněn kapitán lodi a umírá. Celou výpravu odváží z nepohyblivé lodi velrybář z podivné rodiny bydlící na palubě jiné, ještě podivnější, zchátralé bárky. Když se všichni turisté ocitají na její palubě, téměř okamžitě jim dojde, že nebyli zachráněni, ale uneseni. Tříčlenná rodina šílených velrybářů v čele z bláznivou matkou na nic nečeká a ihned zahájí vražedný a krvavý hon na všechny živé na palubě. Začíná boj o život v uzavřeném prostoru lodi s krvežíznivými psychopaty. Kdo z celé skupiny turistů přežije? (oficiální text distributora) -
Rejkjavík patří k hravým krvákům, kde brutalita a hrůza plynule přechází v groteskní výsměch. Nebohé oběti umírají groteskně okázalými a výstředními způsoby a zápletka se tříští do nejrůznějších absurdních peripetií. (Letní filmová škola)
POMO
Prísľub oživenia subžánru vyvražďovačiek originálnym prostredím, vyústený v stelesnenie filmovej imbecility.(19.10.2010)
Tom Hardy
Horký kandidát na krvavý opruz roku. Debilní zápletka je postupně rozvíjena ještě blbějšími kličkami a postavy se předhánějí v tom, kdo se bude chovat jako větší kretén. Tolik nesympatických lidí jsem v jednom filmu neviděl léta. ALE, kulisa rezavějící rybářské lodi je vynikající a i mordy mají něco do sebe. Sice je vždy provází nějaká hovadina, přesto se na ně dobře kouká. Na videu s možností rychloposuvu? Možná. Za 150 Kč v kině? Ani omylem. Více zde.(13.10.2010)
Matty
Konečně to těm velrybám (a hlavně jejich zastáncům) někdo vytmavil, potvorám nenažraným! 60%(2.8.2010)
J*A*S*M
Země původu a prostředí velrybářské lodi znělo pro horor velmi lákavě a zároveň nezvykle, proto jsem se na RWWM docela těšil, respektive jsem na něj byl zvědavý. Dopadlo to bohužel hůře, než jsem doufal. Chyba není v režii, ale spíše ve scénáři, potažmo v hereckém obsazení, takže bych Júlíovi Kempovi radil, aby propříště obměnil tým. Tak nesympatická, nebo spíše neuvěřitelně stupidní banda charakterů nebyla k vidění už hodně dlouho. Ti lidé tam vyloženě hledali příležitost, aby se mohli nechat zabít, vrahouni se naopak snažili umožnit svým obětem útěk. Ke zhlédnutí nedoporučuju, všechno co zde není nepovedené, jsme už měli mnohokrát možnost vidět v lepším provedení.(18.5.2010)
Slasher
Islandská komediální anti-Greenpeace buranská vyvražďovačka (vyloženě jako slasher to ale -pravda- příliš nepůsobí). Je to o mezinárodní skupince turistů, kteří se plaví podívat na velryby, ale místo toho narazí na hovadskou rodinu zpruzených velrybích lovců. A není to nic než průměr a místy celkem dobrým humorem. Co se týče smrtí, vrahů, nebo zábavy, nic co by stálo za koment - prostě taky průměr. On se tenhle film asi dá brát za odpověď všem těm snahám ochránců velrybích životů (což je momentálně docela žhavý téma) : Podívejte na to ze strany obyvatel Islandu, jejichž obživou byl po generace právě tento lov... Někteří z nás nemají na vybranou, než zešílet a začít kuchat vaše kamarády. A o co vám kurva jde, vždyť jsou to stejně jen 'dirty stupid sea monsters'.... Něco na ten způsob:) Vytřískat se z toho dalo víc. Nebýt zajímavého prostředí, původu a toho velrybího tématu, je to vyloženě zapomenutelná záležitost.(1.6.2010)
Dellamorte
Pestrá a zároveň priblblá paleta rôznorodých postavičiek a charakterov sa rozhodne pokochať sa pohľadom na veľryby v ich prirodzenom prostredí. Netušia však , že je to zároveň aj prirodzené prostredie jednej z najpošahanejších rybárskych posádok v dejinách ak nie aspoň filmu , tak rybolovu určite. A tak sa namiesto pohľadu na more , zahľadia sekere , harpúne a rôznym iným vražedným " pomôckam " priamo medzi oči. Gunnar do tej posádky zapadol , akoby s ňou vyrastal a svoj síce krátky , no bolestivý part si odohral dôstojne. Ja osobne by som to nekategorizovala ako slasher - skôr taký " fishploitation " ( to je samozrejme len Moje zatriedenie )....inak , je to pekne červené, no a aj prostredie urobilo svoje , čiže 4ka.(18.5.2010)
bassator
36. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA UHERSKÉ HRADIŠTĚ 2010 - INVENTURA - Půlnoční delikatesy (Reykjavik Whale Watching Massacre / REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE / Rejkjavík) - 30. 7. 2010 - kino Hvězda - Uherské Hradiště - 40%(3.8.2010)
helljahve
Myslím že môj prvý horror z Islandu, a na počudovanie kvalitná záležitosť. Slasher na lodi, no vcelku originálne. Vraždy taktiež fajn, hlavne japončík to dobre schytal. Niečo nelogické sa tu samozrejme nájde, no kto sa chce pri filme baviť, tak predsa pritom nebude rozmýšlať.(5.10.2010)
jhrasko
Keď si budete hľadať asistentku, skúste sa zamerať na nenápadné, drobné Japonečky..no ono vlastne...jeden nikdy nevie...(8.8.2010)
Orvokki
Islandská vyvražďovačka na rybárskej lodi. Žiadne napätie, dobrá hudba, herci ktorých si nijak výrazne nezapamätáte. [MFF Cinematik 2011, Piešťany](13.9.2011)
sochoking
Super, ja by som tých odporných a nesympatických turistov pozabíjal už len z princípu za vzhľad ! A začal by som pekne od Frantíka cez Japončíka až po tie tri babky a bolo by ! Tie dve baby by som nechal a spolu s nimi by som lovil ryby a trkal až do smrti alebo až dokým by ma nechytili ! No a Cˇernochovi by som do riti strelil naolejčekovanú Harpoonu , také menšie zlo.(15.10.2010)
Thomassi
Další z těch vyvražďovaček, kde hlavní hrdinové stojí na špatném místě ve špatnou dobu. Na to, že je to evropský horor, se na to dalo koukat. Nakonec jsem se rozhodl, že dám 3*, i když s přihmouřenýma očima. A proč jsem se tak rozhodl? Zaprvé, neokoukané prostředí Islandu a velryb. Zadruhé, našlo se tady víc originálních scének než v amerických filmech podobného ražení (třeba ta s harpunou, nebo ta s babskou kamikaze). I když příběh není nějak super vymyšlen a chování některých postav v jistých situacích bylo až na vyliskání, já jsem spokojen. Ani nic víc jsem od toho nečekal.(22.11.2010)
Cimr
I přes celkem zajímavé prostředí (zrezivělá opuštěná loď) film nepřináší nic než jedno hororové klišé za druhým. Bohužel to není ani dostatečně zábavné, aby se to dalo brát jako debilní béčko. Je to prostě jen nepovedený pokus o horor a taky vykrádačka všeho možného od Texaského masakru přes Obvyklé podezřelé až k Noci oživlých mrtvol. Gradace veškerá žádná, zezačátku nic, klídek, vlnky, velryby a pak najednou mrd! a do konce se jenom utíká před pošahanými šílenci. ,,Přítel se mnou chtěl jet na Island pozorovat velryby, ale zemřel při autonehodě.. Jsem teď jeho oči!"(24.10.2010)
headcrab
Hlavně za všechny ty různý postavy, znichž každej ten svůj charakter zahrál na výbornou.Prostředí dá se říct docela originální (vzhledem k žánru) - na lodi lehce pošahané rodinky široko daleko kdo ví kde od břehu, čili atmosféra docela slušná, a o gore taky nouze nebyla, ikdyž teda oproti včerejší projekci Piranha 3D tohle bylo jen jako taková kapka v moři :).A pochvala za ten parádní rozjezd po "seznamovačce" :).Jo, mě se to líbilo.(9.10.2010)
Listeroman
Kdyby tohle komedie tak je moje hodnoceni mnohem vyšší, protože takhle jsem se nenasmál už dlouho. Téměř žádný příběh, který je doplněn naprosto dementním scénářem z telenovel např. honí je banda bláznů a oni mají čas na to aby si mohli říct líbíš se mi, a on jsem gay... To je taková hovadina... Jediné co se mi snad líbilo byla hudba která sem tam udělala alespoň nějakou atmosféru. Jasných 15%. A to jsem hodný.(7.7.2011)
Zmiu
Hudba: Hilmar Örn Hilmarsson.(16.9.2008)
Katullka
"Jsem gay! Ale líbíš se mi!" asi ta nejdrsnější hláška, která mohla být! Na první horor Islandu dost vtipný... // 36.LFŠ UH(3.8.2010)
AngelusCZ
Byl sem na tom v kině a celý film sem se nudil. Jediné co se mi na filmu líbilo byla hudba jinak to nemělo děj ani dobrý herce i kamera mi připadá velmi amatérská. Spíše než horor to na mě působilo jako komedie nebo když maník spadne do moře z lodě a v další scéně se objeví jak leží na lodi přitom mu před tím blondýnka střelila do ksichtu světlici! Jednu hvězdu za hudbu.(7.7.2011)
Šakalík
Už podle jednoznačně určujícího názvu (toho originálního) je zřejmé, že si tenhle film nehraje na žádné jinotaje a míří rovnou na branku. Po pomalejším začátku se námi tak oblíbené vyvražďovačky naplno rozjedou ve chvíli, jakmile skupinka pozorovatelů velryb vkročí na velrybářskou loď. Ty killing scény jsou docela fajn (nejpovedenější je - pozor SPOILER - ta střelba harpunou na cíl (na Japončíka ve vodě) – ta se mi moc líbila :-)). Povedená rodinka šílených zabijáků jsou magoři jedna radost. Ale něco tomu chybí. Ti vrahouni mi místy připomínali ty dva šašky ze Sám doma, tím jak pořád dostávali na prdel. Navíc ty mordující scény doprovází tak pitomá hudba, která ten požitek z pohledu na cizí neštěstí úplně kazí. Nehleďě na to, že je tam těch scén poskromnu, mohlo to být morbidnější. Ale jinak jsem se docela bavil.(2.10.2010)
filmmaniak810
Island si měl pro svůj první "horor" vybrat daleko lepší materiál, protože tohle je ostuda.(3.3.2011)
Nevhodný mládeži do 15 let
| V kinech ČR od: | 14.10.2010 Pegasfilm |