Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Silence of the Lambs, The

Thriller / Horor / Krimi
USA, 1991, 118 min

Režie: Jonathan Demme
Hrají: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Anthony Heald, Ted Levine, Frankie Faison, Kasi Lemmons, Brooke Smith, Obba Babatundé, Diane Baker, Roger Corman, Charles Napier, Cynthia Ettinger, Chris Isaak, Daniel von Bargen, Ted Monte, George A. Romero, Tracey Walter

komentáře
v bazaru
V kinech ČR:24.10.1991
Na DVD od:17.03.2010Bonton

Obsah:

Clarice Starlingová, nadaná studentka akademie FBI, je přidělena agentu Crawfordovi vyšetřujícímu případ masového vraha Buffalo Billa, který své oběti stahuje z kůže. Clarice navštíví v baltimorské vězeňské nemocnici bývalého vynikajícího psychiatra Hannibala Lectera, odsouzeného na doživotí za sérii brutálních vražd a kanibalismus, který by o vrahovi mohl něco vědět. Odsouzený psychiatr Clarice zároveň děsí a fascinuje. Když je masovým vrahem unesena dcera senátorky Martinové, nabídne Clarice Lecterovi přijatelnější vězeňské podmínky výměnou za informaci, vedoucí k dopadení Buffalo Billa...   (oficiální text distributora)

Komentáře uživatelů k filmu
profil / všechny komentáře uživatele golfista *****

Pět "Oscarů" v nejhodnotnějších kategoriích (film, režie, scénář, herec a herečka), to je vizitka, kterou se zase tak moc filmů pochlubit nemůže. V tomhle případě je to po všech stránkách zasloužené a vyzdvihnout jenom jednoho z oceněných dost dobře nejde. Opravdu skvělý film !

profil / všechny komentáře uživatele Houdini ****

Oscar 5 : Nejlepší film, Režie, Herec HR - Anthony Hopkins, Herečka HR - Jodie Foster, Scénář - A + 2 nominace: Střih, Zvuk . . . . . . . . Zlatý Medvěd - výběr

profil / všechny komentáře uživatele don corleone *****

Zajímavosti: John Hurt, Robert Duvall, Jeremy Irons, Jack Nicholson a Robert De Niro - tito všichni mohli hrát Hannibala Lectera, ale roli odmítnuli. [--] Většina filmu se natáčela ve městě Pittsburgh. [--] Anthony Hopkins popsal hlas, kterým mluvil ve filmu jako kombinaci hlasů Trumana Capote a Katharine Hapburn. [--] V cele Hannibala Lectera můžeme vidět časopis s, pro něj, výstižným názvem "Bon Appetit". [--] Thomas Harris, autor knižní předlohy nikdy film neviděl. [--] Postava Hannibala Lectora byla inspirována sériovým vrahem Albertem Fishem. [--] Specifický zvuk, který vydává postava Lectera (takové to syčení), vymyslel spontánně Antony Hopkins. Režisérovi lezlo ke konci už na nervy. [--] Anthony Hopkins se na svou roli připravoval opravdu důkladně. Studoval materiály o sériových vrazích, navštěvoval vězení a soudní procesy. [--] Na plátně se Hopkins objevil dohromady pouze něco málo přes 16 minut. Jde o nejkratší dobu, za kterou byl kdy udělen Oskar. [--] Ted Tally psal scénář přímo na tělo pro Jodie Foster coby Clarice. Foster s rolí počítala a připravovala se na ni, ale režisér Demme chtěl Michelle Pfeiffer. Ta roli odmítla, protože jí film připadal příliš násilný. Demme se po té potkat s Fosterovou a rolí jí dal. [--] Šlo o první film, který vyhrál Oskara ze nejlepší film a byl v době vyhlášení už k dispozici na videokazetách. [--] Výrok, který pronese Lecter "A census taker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti." se umístil na 21 příčce nejlepších filmových hlášek vyhlášených Filmovým institutem v USA. [--] Stejná instituce vyhlásila anketu o nejlepšího filmového hrdinu. Postava Clarice se umístila na šesté příčce. Hannibal Lecter se naopak v anketě o 50 nejlepších záporných rolí umístil na první příčce.

profil / všechny komentáře uživatele Lima *****

"A babičko, proč máš tak velké oči?".."Ale právě jsem, milá Karkulko, viděla Mlčení jehňátek a jsem z toho pořád celá vyvalená. Nervák jako prase!!!"....Poprvé jsem "jehňátka" viděl v kině, když ještě nebyly tak proslavené, málokdo o něm věděl a do Oscarů bylo půl roku daleko. Vyšel jsem z kina a pozoroval ostatní. Všichni se tvářili zaraženě, nikdo ani nepromluvil. Přišel jsem domů s pocitem, že jsem viděl něco extra. Máma se zeptala "Tak co, jaký to bylo?" - "Mami, věř mi, o tomhle filmu ještě hodně uslyšíme." Budoucnost mi na předávání Oscarů dala za pravdu :o) Tenhle film je něco extra. A pokud možno, díky hlasu Anthonyho Hopkinse nutno vidět v originále.

profil / všechny komentáře uživatele Galadriel *****

Výtečný film plný napětí, s velmi nadprůměrnými výkony všech herců, zručnou režií, opravdu dobrým scénářem a skvěle pasující hudbou Howarda Shorea. A napjatí budete od začátku do konce.

profil / všechny komentáře uživatele Tosim *****

Civilní atmosféra, úžasná Jodie Foster (žena v mužském světě ;-) o Anthony Hopkinsovi se ani není třeba zmiňovat. Film má naprosto odzbrojující, takovou obyčejnou atmosféru, za kterou se skrývá cosi děsivého. Je dobře, že pátrání po vrahovi (jedna z mých nejoblíbenějších zápletek) je vždy ve správný čas odsunuto do pozadí kvůli líčení nejniternějších myšlenek a obav Agentky Starlingové.

profil / všechny komentáře uživatele Gemini *****

Špičkové převedení výborného románu Thomase Harrise na stříbrné plátno. Atmosféra na kterou nezapomenete, především díky strhujícímu výkonu Hannibala Lectera, pardon, vlastně Sira Anthonyho Hopkinse a Jodie Fosterové.

profil / všechny komentáře uživatele Radyo *****

Excelentní thriller s vynikajícími herci, z nichž je nezapomenutelný zejména Anthony Hopkins coby dnes už opakovaně zvěčněný kanibal Hannibal Lecter. Špičková atmosféra, úžasné dialogy (Fosterová x Hopkins), pár šokujících scén a výborná hudba. Jedinečná klasika nejen ve svém žánru.

profil / všechny komentáře uživatele Matty *****

Svět bez vás bude tak nudný, doktore Lectere. 90% Zajímavé komentáře: Lima, Lateef, lewwin, Cornon, Cimr, Bilky

profil / všechny komentáře uživatele Renton ****

Scénář: Ted Tally .. Velmi dobrý thriller. Velmi dobrá režie, napínavý scénář a opravdu skvostné herecké výkony s excelentními dialogy. Film vyniká zejména brilantní atmosférou, kterou přesně podtrhuje hudba.

profil / všechny komentáře uživatele Djkoma *****

Anthony Hopkins podruhé přivádí na filmové plátno postavu psychiatra Hannibala Lectera, ale tentokrát přidává svoje charizma a nechává všechny ostatní herce (i Brian Cox jako předchozí Lecter promine) daleko za sebou. To se týká i skvělé Judie Foster, která i přes všechnu snahu a dokonalý dojem jemné, citlivé a trochu i bezbranné holčičky, nedokáže výrazněji vystoupit ze stínu velkého génia, kterému patří cela o pár metrech čtverečních a jedno velké plastové "okno" do chodby. Jonathan Demme předvádí životní výkon, v příběhu o muži a ženě, jejichž pouto a vztah může zachránit nebo zničit život unesené dívky. Oprávněný Oscar a velká chvála Akademii, že našla odvahu poslat sošku do rukou eRkového filmu, jehož atmosféra najde těžko srovnání.

profil / všechny komentáře uživatele Anthony *****

Nejlepší thriller jaký jsem kdy viděl. Fantastické herecké výkony, dialogy, které už umím i citovat a skvělá hudba (dnes tak populární Howard Shore, nechápu dvě hvězdičky na ost.sk). Málo se tu stříhá a jsou zde delší záběry, což jistě znamenalo perfektní načasování a také skvělého kameramana (Fujimoto). Mezi nejlepší scény patří kromě těch opravdu strašidelných (krev ve výtahu, tma ve sklepě) výměny názorů Jodie a Anthonyho (nejlepšího herce vůbec v jedné ze svých nejlepších rolí vůbec).

profil / všechny komentáře uživatele AngelAngie *****

Netřeba slov.

profil / všechny komentáře uživatele mandes ****

rozpocet $19 million trzby celosvetovo $272,742,922

profil / všechny komentáře uživatele TheMaker ***

::::::::::::::::::::::::::::: Nikdy jsem se na to nedodíval. Nějak mne to nezaujalo. To přitom podobné filmy mám i docela rád. Nevím. S tímhle filme mám od jakživa problém. ::::::::::::::::::::::::::::::::::

16.200 nejlepších filmů CSFD

Hodnocení uživatelů: