Reklama

Reklama

Alita: Bojový Anděl

  • USA Alita: Battle Angel (více)
Trailer 8

Svět vzdálené budoucnosti není ideálním místem k životu, přesto v něm žijí lidé, kteří nezištně pomáhají jiným. Tak třeba kyberdoktor Ido (Christoph Waltz) prolézá skládky, aby našel funkční součástky, které může implantovat lidem, co o část těla přišli. Takhle objeví Alitu (Rosa Salazar), poničeného kyborga se srdcem a duší dospívající dívky, a vrátí jí život. Po probuzení Alita vůbec nic neví. Nepamatuje si svou minulost, nepoznává svět kolem sebe, ale okamžitě nasává nepřeberné množství nových informací. Se životem vrstevníků Alitu seznamuje Hugo (Keean Johnson), mladý rebel s motorkou, který ji od prvního setkání mimořádně imponuje. Díky své zvědavosti pozná Alita i odvrácenou stránku města Iron City, v němž s doktorem Idem žije. Fyzickou konfrontací se zdejším podsvětím v sobě objeví mimořádné, smrtící schopnosti. V tu chvíli se dostane do hledáčku skupiny nájemných zabijáků, kteří terorizují město, ale teď dostali jediný úkol – najít a zničit Alitu. Z obyčejné kyberholky se stane bojový anděl. A konečně si vzpomene, jaké je její poslání. (CinemArt)

(více)

Videa (38)

Trailer 8

Recenze (843)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

A máme tu další dlouho odkládané sci-fi, které pravděpodobně skončí u prvního dílu. Můžeme na filmová studia nadávat jak chceme, ale hlavní vinu nese Amerika (Resp tamnější diváci), kde jsou totální jistotou snad jen marvelovky (disneyovky) a černošské komedie a jinak se prostě do kina nejde. A je to škoda, ačkoliv Alita není totální nářez. Náběhy tam jsou, hlavně v akčních scénách a druhé polovině filmu. Se svou averzí k originům či obecně nastiňování začátků příběhu jsem jenom čekal, až se přes tuto hranici film dostane. Pak se to stane, člověk by si za 2 roky dal další díl a...no to už bude na Disneym. Já se spíš pustím k okomentování herců, Rosa Salazar s mega kukadlama je přesně tak dechberoucí, jak jsem z trailerů doufal, Waltz má konečně normální, nevyšinutou, roli, Connelly s Alim ujdou, za to mě parádně vytáčel Ed Skrein a ta banda pohůnků s kolečkovými bruslemi, kterým jsem přál hrůznou smrt. Tím pádem na mě ani nemohla fungovat milostná linka, když mě nebavily ostatní charaktery. Stejně tak příběh, které je totálně obyčejné blockbusterové béčko, ne že bychom od dnešního Rodrigueze mohli čekat jiného. Ale co je důležitější, film zabaví, hezky uteče, nenudí a vypadá naprosto ohromně. Perfektně tedy splňuje onen standard kinového popcornu, na nějž má smysl zajít. Doma si pak už tolik lidí nevzpomene a zvláště po neoznámení pokračování si na něj ani možná nikdo nevzpomene už při výročních srovnávačkách. Zklamání tedy? Spíše ne, po půl roce hejtu spíše právě naopak. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kultovní fetiš (velkých očí) Roberta Rodrigueze. Už to vypadalo, že dlouhodobá stagnace mu neprospívá, ovšem terapie u Jamese Camerona měla za následek, že se slavný režisér vzchopil a dal vzniknout svébytnému futuristickému majstrstyku, u něhož není vyloučeno, že leckterý jedinec neváhá dát průchod úchylce zvané cyberfílie - čili pohoní nad "robotickou" holčinou. A nejen to, bude se nadmíru tetelit ze skvostné technické stránky a množství fines, které se na diváka valí v nemalém poměru. Futuristické Železné město, nad nímž se v oblacích tyčí poněkud záhadný Salem, je v podstatě hlavní kulisou vyprávění, do kterého se ještě vměstnala agresivní hra Motorball, která je vesměs variací futuristických her z jiných scifi bijáků, dále se zde vyskytuje přepestrá partička lovců odměn, kde se pohybuje i jeden s výsostnými na(r)cistickými sklony, a svůj prostor ve vzdálené budoucnosti dostanou i city, které v naší hrdince probudil místní mladík. Režie je naprosto perfekcionalistická. A scénář, který sepsal Rodriguez společně s Cameronem, nezůstává o moc pozadu. Celek skýtá originální kompaktnost, která má poutavé vyprávěcí postupy, dynamickou akci a skvěle kompozičně rozložené charaktery. Rosa Salazar je překvapivě velkým tahounem, ač nepatří mezi herečky, u které divákům automaticky naběhne nějaký předchozí film, v němž účinkovala. Casting nemá slabin, každá z postav, respektive každý účastník je dostatečně zajímavý a scénář mu přisuzuje, aby se během dvou hodin, co film trvá, nějak projevil, případně participoval na nějakém dějovém zvratu. Pro mě osobně byla nejzajímavější Jennifer Connelly, svoji roli v tom samozřejmě sehrály i její podvazky, ovšem Christoph Waltz, Ed Skrein a neokoukaný Keean Johnson. A hlavně jsem se po celou dobu těšil, s čím dalším nápaditým režisér ještě přijde, a rozplýval jsem se nad jeho zručností a značnou obrazotvorností. Volá to po druhém dějství, nemálo bočních dějových linií bylo rozvedeno jen tak nenápadně. Bojový andílek zaujal svým nasazením a vybranou stylovostí, která je režisérovi vlastní. 10/10 ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemne relaxačné guilty pleasure. Pokiaľ si chcete oddýchnuť a poriadne po ťažkom týždni zresetovať, tak tento film je to pravé orechové - jednoduchý, no nenudiaci príbeh, veľa akčných scén, bombový vizuál (oplatí sa pozerať v čo najlepšej kvalite), napínavé miesta.... Slabší nadpriemer si to určite zaslúži. 70/100 ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Alita posunuje počítačové herectví na novou úroveň. S pomocí příběhu, jehož přímočarost a naivita (nejbolestivěji vyvstávající do popředí při rozvíjení extrémně jalové romantické podzápletky) mají své kouzlo, které ale na dvě hodiny nevystačí. Předlohu bych spíš než na japonský cyberpunkový manga komiks tipoval na young adult román amerického autora, který má hodně rád japonskou kulturu a filmy Jamese Camerona (minimálně to druhé na Jamese Camerona, který napsal scénář, vlastně nejspíš sedí). Christoph Waltz s krumpáčem na raketový pohon, popisování bojového umění jménem Panzerkunst, filozofování o tom, zda může člověk milovat kyborga a Mahershala Ali jako Blade moc nepomáhají. Rodriguez nicméně už dlouho nevyprávěl tak soustředěně. Ještě lépe než na trpělivém budování (resp. odkrývání) světa od nejnižšího patra je to vidět na přehledných akčních sekvencích s hodně komplexní choreografií (nebál bych se srovnání s Ready Player One). Nepřekvapí mě, pokud to bude takový propadák, že už se dalšího dílu nedočkáme, ale zároveň bych byl rád, kdyby pokračování vzniklo. 65% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Fascinujúci film. Ani nie príbehom, dnes už je to predsa len zbierka kadejakých sci-fi klišé, ale tie trikové technológie sú absolútne dovidenia. Animácia hlavnej hrdinky je taká dokonalosť, že celá Pandora s modrými mamľasmi je vedľa toho Macko Uško a dokonca sa mi zdá, že aj vlaňajšie Ready Player One (hoci je to vo všeobecnosti lepší film) je vedľa tohto smiešne zaostalá záležitosť. Totálna pastva pre oči a Rodriguez to zvládol so cťou, i keď si môžeme predstavovať, ako by to asi zmákol Železný Jim. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (61)

  • Idův (Christoph Waltz) pacient, kterého „rozebrali chmatáci“, představuje toho, kterého v manze rozebrali Hugo a jeho parta. (GejmronCZ)
  • Vizuální návrh berserkera byl nejspíše (podle 1. dílu mangy, strany 15) odvozen od ženy, kterou zabila Nyssiana. Ženu jako oběť můžeme ve filmu vidět v noci u vchodu svého domu, kde je evidentně zavražděna. (GejmronCZ)
  • Film obsahuje přibližně 1 500 trikových záběrů. (kriplozoik)

Související novinky

James Cameron možná nenatočí další Avatary

James Cameron možná nenatočí další Avatary

05.07.2022

67letý režisér James Cameron (Titanic, Terminátor) čerstvě maličko překvapil filmový svět, když v posledním rozhovoru na téma Avatar prozradil, že nutně nemusí být režisérem čtvrtého a pátého filmu.… (více)

Dočkáme se pokračování Ality na Disney+?

Dočkáme se pokračování Ality na Disney+?

03.01.2021

Režisér Robert Rodriguez zakončil rok 2020 poměrně úspěšně. Jeho epizoda Star Wars seriálu The Mandalorian sklidila samou chválu, následně jsme dozvěděli, že bude produkovat (a nejspíš i částečně… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Třetí drak letí k rekordním ziskům

Třetí drak letí k rekordním ziskům

25.02.2019

Třetí a závěrečný snímek trilogie Jak vycvičit draka o minulém víkendu konečně přistál v kinech a jak už je nyní jasné, bude z toho rekordní rozlučka. Jak vycvičit draka 3 totiž za víkend v Americe… (více)

Reklama

Reklama