Reklama

Reklama

Milarepa

Trailer 1

Obsahy(1)

Tibet, 11. storočie. Bohatému Milovi sa narodí syn Thopaga, ale jeho šťastie trvá príliš krátko. Milo zomiera a na smrteľnej posteli zveruje svoju rodinu do opateri svojho brata. Thopaga má po dovŕšení dospelosti zdediť jeho majetok. Chamtivý strýko a teta však odmietnu Thopagovi odovzdať dedičstvo. Jeho matka žiada pomstiť pamiatku Thopagovho otca a zneuctenie rodiny. Thopaga preto odchádza k Majstrovi, aby sa naučil umeniu zaklínať a pomstil sa chamtivým príbuzným a dedinčanom. „Keď je vás mnoho, rozpútajte vojnu. Keď je vás málo, naučte sa kúzliť.“ (badygorila)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (23)

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Neten Chokling hrál ve výborných filmech The Cup a Travellers & Magicians, ale filmové ztvárnění příběhu o nejslavnějším tibeťanovi měl přeci jen zřejmě dostat za úkol režisér těchto snímků, a nikoli herec. Po zmateném začátku s příliš uspěchaným střihem jsem doufal, že bude líp, ale nebylo. Celou dobu jsem měl pocit, že se tato nádherná legenda už hůř natočit nedala. Herci (mimochodem naprosto křečovití, se slzou v oku jsem vpomínal na přirozeně působící tibeťany-neherce ve filmu Himalaya) , kamera, hudební složka, i samotný příběh, vše jakoby bylo poskládáno tím nejhorším možným způsobem. Jistě, záběry na vysokohorskou krajinu jsou samy o sobě krásné, ale zde mě vůbec nedojímaly, právě naopak, jen podtrhovaly celkovou mizérii. Jediný klad tudíž nacházím v samotné předloze, v síle celého příběhu (i když i z tohoto hlediska lze to lepší očekávat až ve druhém díle, zde se ještě neprozřívá, zde se pouze čaruje), za což si tahle hrůza zaslouží aspoň jednu hvězdičku. Závěr filmu působí maličko lepším dojdem, přesto si pokračování chystané na tento rok s největší pravděpodobností nechám ujít. Chcete-li se dozvědět, kterak Milarepa zvítězil nad věčným koloběhem zrození a smrtí, a případně ho následovat, hledejte poučení raději v knize od Eduarda Tomáše než v tomto zbytečném počinu. ()

MarekLucin 

všechny recenze uživatele

"Tvoji nepřátelé pocházejí z tvé mysli."Není to dlouho co jsem četl Milarepu od Eduarda Tomáše, nejúžasnější knížku, s kterou jsem se v poslední době mohl setkal.Tomášův Milarepa je bohatší, rozsáhlejší a detailnější, ale film vládne vizuální magií, která zde funguje stoprocentně a která je v případě zobrazení různých kouzel podána velmi decentně a uvěřitelně. ()

Reklama

ariari 

všechny recenze uživatele

pretože je týchto filmov a obzvlášť bhútánskych ako šafránu, dávam 3..za poetiku a zachytenie atmosféry. biografia Milarepu je uvádzaná inak , matka bola vlastne jeho macochou, s ktorou spával , strýko nebol zloduch ale zrejme jeho skutočným otcom išiel po ňom z dôvodu zločinov, ktorých sa mladý Milarepa skutočne dopustil, .. naviac herci pripomínajú malé deti,ktoré len tak brblú naučené texty. Je to na zasmiatie, tu naozaj žijú aktéri v 19.storočí.ale pesninčky lamai cheno a podobne sú brutál skvelé ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Klasický tibetský příběh ukotven mezi dva důležité body Thopagova života, narození a cestu k předurčenému učiteli. Neten Chokling snímek zachytil asi tak, jak většina diváků očekávala, minimalisticky. Vyprávění příliš nezkrášluje ani neobohacuje o motivy, které by mohly být z audiovizuálního hlediska vděčné. Dokonce ani příliš nepoužívá hudební podkreslení, uchyluje se k němu jen v několika málo dramatických momentech. Prostě jen vypráví. A právě to může být pro některé diváky kámen úrazu. Milarepa působí poměrně meditačně, možná by se dalo říci až suše. Ukazuje život vesničanů, nabízí záběry na tibetskou divočinu a pomalým tempem seznamuje diváky s jedním z nejznámějších budhistů. V 90 minutách se toho stane spousta a zároveň nic. Přestože konflikt je jedním z ústředních témat příběhu, snímek samotný jej posouvá někam do pozadí. Na rozdíl od většiny současných snímků se nesnaží diváka zahltit emocemi, i když téma k tomu přímo vyzívá. Vše je podrobeno jen Thopagovi a jeho životní cestě. Příjemné, lehké, osvěžující… ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Z doby toho, co zvu filmovým naivismem! Polopatě podaná sdělení, křečovité hraní a navíc mě známá postava Milarepy. Už jen proto bych od příběhu čekala více, čeho jen? V podstatě čehokoli. Třeba lehkosti, moudrosti, epičnosti nebo aspoň akce, dialogů, prostě něčeho co chytne, zaujme, povznese... Jedná se však o filmem málo políbený svět, před civilizací ve stínu nejvyšších hor dobře schované království, kde se asi teprve rodí něco jako kinematografie, a proto hodnotím smířlivě a jen smutním nad tím, že nevyužili více klenot svůj nejcennější, kterým je duch buddhistický. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • V scéne, kde padajú skaly (1:11:08), lietali reálne kamene centimetre vedľa reálnych ľudí. Rozpočet na film bol obmedzený, a tak sa musel zaobísť bez špeciálnych efektov. Asi 25 mníchov uvoľnilo na vrchu hory balvan, ktorý následne strhol lavínu. Nikto sa nezranil. (apolite)

Reklama

Reklama