Reklama

Reklama

Voda a práce

(festivalový název)
  • Československo Voda a práca (více)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1963, 10 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Národopisné dokumentárne dielo Voda a práca vyzdvihuje krásu a hodnotu technických pamiatok a zároveň upozorňuje na múdrosť, s akou minulé generácie žili v harmónii s prírodou. Témou režisérovho debutu sa stali technické pamiatky, ktoré využívajú vodu na prácu, ako mlyny či hámre. Film získal na Medzinárodnom krátkometrážnom filmovom festivale v poľskom Krakove prestížne ocenenie – Zlatého draka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Až zaráží, jak tento krátkometrážní dokumentární film Martina Slivky souzní s kontemplativní poetikou snímků o tkalcovství či těžbě kamene, které přibližně ve stejné době točil japonský režisér Tošio Macumoto. Jako se jeho jemná dílka noří do hlubin zdánlivě neživých zjevů nebo exponují barvitost mechanicky se odvíjejících procesů, i Slivkův dokument o práci a vodě pohlíží na všední fenomény nově – vnímavým, obrozeným zrakem a usouvztažňuje přírodní dění s lidskou činností v osobitých choreografických etudách, které sceluje skvělá hudba Ilji Zeljenky v okamžitý osvit jakéhosi nepostižitelného baletu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tvorbu filmu by mala sprevádzať láska k téme a snaha o čo najinovatívnejšie využitie filmárskej techniky. Slivkovi da to zľahka podarilo, pretože to mal jednoducho v krvi. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Avantgardní dokument, velmi blízký způsobem snímání a střihem k filmům hnutí Cinéma Pur a městským symfoniím dvacátých let. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Strhujúce a živé prepojenie nezvyčajných uhlov kamery zaberajúcich detaily, polodetaily a celky vodných mechanizmov so rovnako skvelou avantgardnou sprievodnou hudbou Ilju Zeljenku, významného skladateľa modernej vážnej hudby. Poznámka: Päťdesiat rokov od nakrútenia sú z funkčných technických pamiatkach na vode, ktorým vzdal Slivka hold, len polámané kolesá alebo muzeálne udržiavané mlyny, slúžiace maximálne očiam turistov a balzamovačom hnijúceho dreva. Rezaniu dreva, mletiu múky, či tkaniu konopných či ľanových plátien pomocou vodného náhonu už definitívne odzvonilo. Nahradili ich technické vodné pamiatky iného druhu - mamutie vodné turbíny vodných elektrární, či prepracované betónové konštrukcie vodných hatí, zdrží a priehrad. Harmóniu s prírodou vystriedalo stále viac sa prejavujúce panstvo nad vodným živlom v duchu hesla - "Poručíme vetru dažďu, rieku spriehradníme každú!". ()

Reklama

Reklama