Reklama

Reklama

VOD (1)

Bella byla vždy trochu jiná. Když se její máma znovu vdala, Bella se rozhodla sblížit se svým otcem a nastěhovala se k němu do malého deštivého městečka Forks bez toho, aniž by čekala, že se její život změní. Na první hodině v nové škole si k ní přisedne tajemný a okouzlující Edward Cullen, kluk, který je jiný než všichni, které doteď potkala. Ve škole se o něm šíří zvláštní zvěsti, stejně tak o jeho sourozencích, se kterými vždy sedává osamocený u jednoho stolu ve školní jídelně. I navzdory varování kamarádů Bellu Edward neskutečně přitahuje, zdají se jí o něm sny. Postupně začne mít však podezření, že Edward není úplně obyčejný kluk... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (26)

Trailer 6

Recenze (2 200)

KarelR 

všechny recenze uživatele

Lepší než jsem čekal. Stmívání se sice zahalilo do laciného looku, který se snaží být děsně cool a často se mu to moc nedaří, jenže Kristen Stewart je prostě sympaťačka a táhne tuhle lovestory mezi obyčejnou dívkou a upírem vpřed celkem bez problémů. Je škoda, že se film díky provařené pointě (Baf! Cullenové jsou upíři! Kdo to čekal, když má každý z nich na sobě jen dvacet kilo bílého pudru...) rozlomí na dvě půlky a Catharine Hardwicke musí hodinu práce smést ze stolu, aby mohla přejít do akčnějšího módu, který však díky až úsměvně špatným trikům dost ztrácí na síle. Ne že by byly postavy z první půlky nějak valně sympatické (Indiána vyměnit!), ale člověka potom zamrzí, že se musí potýkat s novou bandou, z níž nikdo, z pochopitelných důvodů, nestihne říct víc než dvě věty. Ale abych se dostal k největšímu problému Stmívání. Kdo tam proboha obsadil Roberta Pattinsona? Ten člověk neumí hrát! Nevím, jak to maskoval ve čtvrém Potterovi, ale Pattinson je totální dřevo a spolehlivě likviduje většinu dramatických scén. Snad půl filmu jsem vážně přemýšlel o tom, jestli se nejedná o nějaký sofistikovaný vtip, který pochopí jen ten, kdo četl knihu, ale silně o tom pochybuju. Nakonec i přesto Stmívání hodnotím docela pozitivně, protože výrazně nudné pasáže jsem nezaznamenal, při Pattinsonových výstupech jsem se alespoň zasmál a celé je to jen neškodná báchorka pro ty, co neznají Buffy (nebo už ji naopak znají nazpaměť), která mě nijak výrazně neurážela. 6/10 ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $37miliónovTržby USA $192,769,854Tržby Celosvetovo $397,923,934Tržby od roku 2009 za predaj Blu-ray v USA $28,652,187 //počet predaných kusov ?Tržby za predaj DVD v USA $204,682,473 //počet predaných kusov 11,262,837Tak toto sa stalo kino hitom? Sakra práca, veď ten film okrem ako takej romantickej iskry namá čo pre návštevnika kina ponúknuť, príbeh tuctový, akcia skoro žiadna, triky otrasné, ... aspoň že herci sa tvárili dosť dramaticky v tých svojich úlohách ale nakoniec aj to prišlo časom ako riadna jednotvárnosť. Ináč som bol prekvapený, že mi to v tom kine tak pekne ubehlo a preto dávam aj priemerné hodnotenie ale ináč to za moc nestojí, takýto film - romantický upirák je tak maximálne vhodný pokiaľ sa niekto vyberie do kina v pekne v zalúbenom páriku, ináč to ani nemôže mať nejaký väčší efekt. /videl v kine: 55%/ ...o urovni tohto filmu už moc napovie samotná ukážka, ktorá sama naznačí "nič prevratné nečakajte" ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Hloupý scénář a chorý masochistický divák.... Nebo spíše divačky to byly, kdo z téhle obyčejné, ne vyloženě nudné, ale spíše roztahané a především neuvěřitelně naivní romantiky udělaly kultovní záležitost. Pravdou zůstává, že Stmívání má pár světlých momentů a to jak atmosféricky (Bellino uvědomění si, co je Edward zač), tak scenáristicky (postava tatínka). Čas od času je ale neuvěřitelně směšné (upíří "přefuňování") a obecně je z toho cítit poplatnost knižní předloze (kterou jsem nečetl). Každopádně první ze série upíří romaniky se ještě dala bez problémů zkousnout.. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

2009: Mamma mia! A já kvůli tomu skvostu porušila své zvyklosti a namalovala se. Inu, Robert sice také přišel vcelku slušivě upraven, mohutná spodní čelist na svém místě, škoda jen, že zapomněl klíčky v autě a tak neustále nervózně poposedával a pošilhával ke dveřím a jako by vůbec neviděl mě, ale byl duchem na zadním parkovišti a představoval si partu podnapilých chlapců, jak mu močí na vycíděnou kapotu. Díky tomu mi celá schůzka připadala jaksi o ničem, neboť šmírovat tu skupinku bledých tváří u zadního stolku, jak kouká na absinth jako na zjevení boží, člověka nezabaví věčně, zvláště doufal-li, že v té době už z něj partner chtivě strhá šaty v rytmu domnělého Shakespeara pro náctileté. Takže když jsme šli nakonec domů a ten trouba se rozeběhl napřed zkontrolovat, jestli tomu plechovému krasavci nic není, nechala jsem se sbalit vlasatým Indiánem od vedle. --- 2023: Tak jsem si ze zvrácené zvědavosti přečetla Twilight a pomalu nevěřím svým očím. Protože to, v uvozovkách, "nakonec nebylo tak strašné, jak jsem čekala". Ano, Bella je mix opravdu nesebevědomé/sebe nenávidící puberťačky a špatně napsané, nezajímavé postavy, ale někde v jádru ten nápad setkání dvou duší a hledání cesty, jak se navzájem nezahubit, není tak špatný. Z tohoto pohledu mi teď přijde, jako kdyby filmovou adaptaci natočil štáb lidí, který tu knihu z celého srdce nenávidí, respektive jako by se každý potenciálně trapný a cringe moment z knihy rozhodli udělat desetkrát horší. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Což o to, jde to velice dobře na ruku náctileté generaci, ale s dobrým filmem to moc společného nemá. Nic proti tvářičce Pattinsona, ale kdyby nebyl stejně tak prkenný jako jeho jméno bylo by vše v tom nejlepším pořádku. Zato Kristen Stewart hraje jako o život. Ta holka má talent. V žádném případě však nemohu říci, že by mě to uráželo, ba některé scény jsem si řádně užíval (přiznání v lese). Jenže tvůrci drtivou většinu filmu příliš tlačí na pilu. Vše pěkně po lopatě a na desetkrát okomentováno. Banální scény jsou příliš afektované a veškerá témata, o kterých film vypráví, tvůrci pořádně přepálili. Jako pilot seriálu velice obstojné či dokonce nadějné, ale jako samostatný film to funguje stejně jako skutečnost, že upíři jsou zapálení fanoušci baseballu. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (115)

  • Lístky na film se v USA vyprodaly již dva týdny před premiérou. (Sufferer)
  • Všechny trailery na film zaznamenaly na MySpace ve své době rekordních 12 milionů zhlédnutí. (Sufferer)
  • V scéne v jedálni má Edward (Robert Pattinson) celú tvár napudrovanú na bielo, ale jeho ucho "svieti na červeno". (ash99)

Související novinky

Kazmovi v kinech dochází šťáva

Kazmovi v kinech dochází šťáva

29.08.2023

Stejně, jako měl snímek ONEMANSHOW: The Movie bezprecedentní první víkend, má nyní i bezprecedentní propad. Ačkoliv tak novému snímku Kamila Bartošky aka Kazmy už nikdo nevezme rekordní český otvírák… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

07.02.2022

Režisér a ilustrátor Peter Ramsey natočil v roce 2012 svůj animovaný debut Legendární parta, pak si pár let dával pauzu, a teprve v roce 2018 poslal do kin dnes již oscarový a přelomový animák Spider… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Reklama

Reklama