Reklama

Reklama

VOD (1)

Bella byla vždy trochu jiná. Když se její máma znovu vdala, Bella se rozhodla sblížit se svým otcem a nastěhovala se k němu do malého deštivého městečka Forks bez toho, aniž by čekala, že se její život změní. Na první hodině v nové škole si k ní přisedne tajemný a okouzlující Edward Cullen, kluk, který je jiný než všichni, které doteď potkala. Ve škole se o něm šíří zvláštní zvěsti, stejně tak o jeho sourozencích, se kterými vždy sedává osamocený u jednoho stolu ve školní jídelně. I navzdory varování kamarádů Bellu Edward neskutečně přitahuje, zdají se jí o něm sny. Postupně začne mít však podezření, že Edward není úplně obyčejný kluk... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (26)

Trailer 6

Recenze (2 200)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Hloupý scénář a chorý masochistický divák.... Nebo spíše divačky to byly, kdo z téhle obyčejné, ne vyloženě nudné, ale spíše roztahané a především neuvěřitelně naivní romantiky udělaly kultovní záležitost. Pravdou zůstává, že Stmívání má pár světlých momentů a to jak atmosféricky (Bellino uvědomění si, co je Edward zač), tak scenáristicky (postava tatínka). Čas od času je ale neuvěřitelně směšné (upíří "přefuňování") a obecně je z toho cítit poplatnost knižní předloze (kterou jsem nečetl). Každopádně první ze série upíří romaniky se ještě dala bez problémů zkousnout.. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Po cca 5 letech jsem šel sám do kina na celovečerňák. Přítelkyně je mimo ČR, a jelikož mi zbyl ještě jeden volný lístek s platností do konce listopadu, bylo potřeba jej náležitě zneužít. Výběr byl celkem snadný a to dle následující rovnice: Co právě běží v kinech - to, co jsem již viděl - filmy, na které ještě půjdeme s přítelkyní společně + snímek, za který mi nebude líto vstupenku obrečet. Popravdě, co si budeme povídat, toto není zrovna jeden z trháků, na který se člověk předem těší, jak ratlík na kost, ale moderní upírská romance zase tolik nezklamala. Herecké obsazení v podobě Roberta Pattinsona jako upíra Edwarda i zbytku jeho "rodiny" bylo zvoleno spíše s ohledem na jejich vizáž, nežli na základě hereckých dovedností, ale nic se neděje. Při pohledu na jeho "cool look" jistě ukápne slina chtíče nejedné puberťačce a tak je alespoň nějaký úspěch předem zaručen. Takový kluk samozřejmě potřebuje pořádnou holku a tak na druhé straně se nám tu objevuje Kristen Stewart v roli nové přistěhovalkyně Belly (zde jsme již na něčem jiném, svou roli zahrála velice vkusně a nejlépe ze všech přítomných), která ač mimochodem upírem očividně není, její make-up tvrdí opak. Závěr filmu je očekávaný a přiletí najednou s upíří rychlostí. Za zmínku stojí ještě pár vtípků, nad kterými se dá lehce pousmát, a samozřejmě nesmím zapomenout na upíří baseball. Pochválit musím především hudební doprovod Cartera Burwella, který je na úrovni a některým pasážím tak dodává značnou dynamiku. A abych nezapomněl, zde upíry uvidíte v úplně jiném světle, než jste je znali doposud a to doslova. Twilight na mě zkrátka působí jako dospělejší "Smallville" s upíří tématikou, ale nějak si nedokážu představit, co se z tohoto projektu vyklube v dalších dílech. (5/10) ()

Reklama

Hakha 

všechny recenze uživatele

Ne, tak toto není můj šálek čaje... chápu nadšené ohlasy fanynek, ale mě tento film připadá jak jedna velká parodie, už pohled Roberta Pattinsona je dost komický a celková romantika na mě moc nefungovala. No, ale abych jen nekritizoval, líbilo se mě prostředí a také slušné obsazení, hlavně kdyby zde nebyl Pattinson, tak bych se s největší pravděpodobností začal nudil... Mé hodnocení 2 hvězdičky… ()

imf 

všechny recenze uživatele

Jsem upír. Nebojím se. :: Nemám postel. Nevadí. :: Tvoje vůně je jako heroin. Chci tě, chci mít tvoje dítě! :: Bezelstná facka feministkám, milovníkům česneku, fanouškům dobrých knih, dobrých filmů a všem maskérům a maskérkám na tomhle světě. Hvězdička navíc (spiš 30%) za "campy" potenciál, který zajistili záporáci a celá Patizónova rodina. Hlavně Jesper a Carlysle (snad jsem jim nezkazil jména). Ve zkratce? Tenhle film saje. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Můj nový vrchol diváckých zážitků v kině (a to už jich za sebou mám notnou řádku). Vidět "Twilight" sám doma, tak z něj mám rozhodně diametrálně odlišný dojem. Ideální tenkrát poprvé se tak naskytlo 14 let po premiéře na maratonu v Aeru ve společnosti 210 divaček (a asi 20 diváků), a bylo to něco neskutečně úžasného. Zásadní aspekt spočívá právě v tom odstupu, díky němuž publikum tvořili lidé, pro které byly ty filmy z různých důvodů formativní, přičemž je právě proto mají stále rádi, ale současně se na ně již dívají s nadhledem. Hlavně si je ale prostě přišli společně užít do kina a to se vším dobrým, pochybným, špatným i absurdním, co k celé sérii patří - takže žádná guilty pleasure, ale ironický kult ve své nejkoncentrovanější podobě. Už jen první zlomek vteřiny, kdy se na plátně začalo rýsovat logo Summit Entertainment, vyvolal první explozi potlesku a výskání, co se pak opakovalo při entrée každé klíčové postavy. Oproti mým nezasvěceným předpokladům největší ovace nesklidil Edward (byť to bylo mohutné), ale oba tátové, čímž se zpřítomnila silná daddy (či dokonce DILF) linie celého díla. K tomu hromadné vykřikování ikonických hlášek, sborové broukání písní, scéna v lese s ozvěnou recitovaných dialogů celým sálem a povyk při upírském baseballu, jaký by závidělo finále americké ligy. Ale současně každou absurdní scénu, každý přestřelený herecký výraz i zdánlivě okrajový element doprovázely salvy smíchu či hlasité reakce a ironické komentáře. Může to znít až svatokrádežně, ale takhle nějak si představuju prvotní spontánní atmosféru na raných projekcích "The Rocky Horror Picture Show", než se interakce fanoušků tohoto prazákladního kultu kodifikovala. Tady nebylo nic organizovaného, jen čiré bezprostřední nadšení ze sdíleného prožitku a užívání si sounáležitosti publika na stejné vlně, propojeného společným kultem. "Twilight" tak dnes překračuje hranice škatulek pop, camp, mainstream i okraj a navzdory zděšení všemožných puristů, elitářů a macho fanboyů zůstává zásadním kinematografickým fenoménem. PS: #TeamAlice ()

Galerie (94)

Zajímavosti (117)

  • Ve filmu můžete vidět všechny Cullenovy nosit nějaký šperk. Edward (Robert Pattinson), Emmet (Kellan Lutz) a Jasper (Jackson Rathbone) mají stejné náramky, Alice (Ashley Greene) a Rosalie (Nikki Reed) mají různé náhrdelníky, Esme (Elizabeth Reaser) má náramek a Carlisle (Peter Facinelli) prsten. Na všech špercích je stejný symbol, rodinný erb Cullenů, který vyobrazuje lva s lidskou rukou nad hlavou, stojícího na obrácené krokvi se třemi trojlístky. Lev byl přidán kvůli citaci z knihy (''A tak se lev zamiloval do jehňátka.''). Na původním erbu je krokev pouze se dvěma trojlístky, tři ruce a snopek pšenice. (Martinibaby)
  • Podle webu Amazon.com je stejnojmenná knižní předloha nejlepší teenagerovskou knihou desetiletí. (Sufferer)

Související novinky

Kazmovi v kinech dochází šťáva

Kazmovi v kinech dochází šťáva

29.08.2023

Stejně, jako měl snímek ONEMANSHOW: The Movie bezprecedentní první víkend, má nyní i bezprecedentní propad. Ačkoliv tak novému snímku Kamila Bartošky aka Kazmy už nikdo nevezme rekordní český otvírák… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

07.02.2022

Režisér a ilustrátor Peter Ramsey natočil v roce 2012 svůj animovaný debut Legendární parta, pak si pár let dával pauzu, a teprve v roce 2018 poslal do kin dnes již oscarový a přelomový animák Spider… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Reklama

Reklama