Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1983 natočil režisér Miloslav Luther podle scénáře Vladimíra Körnera pětidílný televizní seriál Lékař umírajícího času. Tento úspěšný seriál o osudech slavného lékaře a filozofa slovenského původu Jána Jesenského – Jessenia – se v roce 1990 autoři rozhodli sestříhat do celovečerního filmu Svědek umírajícího času. Znovu tak nahlédneme do rudolfinské epochy. Příběh začíná v roce 1596, kdy se na uherské pustě poprvé seznámíme s lékařem Jesseniem. Napínavé životní příběhy sledujeme až k tragicky vrcholící bitvě na Bílé hoře a popravě sedmadvaceti českých pánů. Kromě Jessenia, skutečně renesančního muže, který byl od roku 1618 i rektorem Univerzity Karlovy, v něm poznáme i další osobnosti té doby – například hvězdáře a matematika Keplera, císaře Rudolfa II. a Kryštofa Haranta. Ve filmu si zahráli vynikající čeští i slovenští herci. Jessenia vytvořil výborný Petr Čepek, jeho ženu Emma Černá, Keplera Martin Huba a Rudolfa II. Rudolf Hrušínský. (Česká televize)

(více)

Recenze (58)

Lima 

všechny recenze uživatele

Život lékaře Jana Jessenia v podání Petra Čapka se zdařile vykreslenou atmosférou temné doby 30ti-leté války. Původně pětidílný televizní seriál, sestříhaný do podoby celovečerního snímku, což se neblaze projevilo na výsledném tvaru. Původní seriál je obsahově hodnotnější, film nemá takovou výpovědní hodnotu, je až přílš zkratkovitý. Ale celkově vzato, pořád vysoko nad tehdejší většinovou filmovou produkcí. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem pouze seriál, v konfrontaci se současnou televizní dramatickou tvorbou by si zasloužil nejméně o hvězdičku víc, nicméně mě Lutherova režie až tak nepřesvědčila. Z té látky a tak silného obsazení se dalo vytěžit i víc. Příliš komorní, statické a televizně "ukecané". Navíc se scénář opírá o trošku zjednodušené, národněbuditelské pojetí s tomu odpovídajícími charaktery. Celkový dojem 60%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dramatický Čepek s neuvěřitelně posazeným tónem hlasu, takového již nikdy více nebude, jen škoda, že je již minulostí jeho velký herecký um!!!! Lékař Jesenius, slavný to národní myslitel a vědec prožívá svůj nedlouhý dramatický život na pozadí jedné z nejkrutějších dob české historie.. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že v dnešní době by už takto skvělý film u nás natočen nebyl. Úvodní scéna nemá chybu, temná, atmosferická, mysteriózní. Pominu-li historické nepřesnosti, tak mohu směle konstatovat, že se po všech stránkách jedná o precizní snímek. Velmi působivě je zpracován 21. červen 1621. Co mi však drásalo oči, jsou svitky pergamenu/papíru (herci samozřejmě nepracují s opravdovým pergamenem). V ani jednom případě by totiž písemnosti tohoto rozsahu nebyly stáčeny, ale skládány. Obecně pergamen (i papír) se skládal (papyrus byl zpravidla svíjen) a jen výjimečně vznikaly dlouhé svitky. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Veliká, a bohužel velmi opomíjená, persona českého herectví Petr Čepek v jednom ze svých majstrštyků vysekl další nedoceněnou figuru z českých dějin Jana Jesenia. První český patolog, vědec, lékař, který se více méně nešťastně zapletl s politikou a stal se tak další z řady hloupých obětí vlastních ideálů v boji s mocí:-) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Převod seriálu do hodinu a půl dlouhého filmu věci ublížil. Zůstal průměrný film, který od zvolené látky spíše odrazuje, než aby o ni probouzel zájem. Hvězdičku přidávám jen z úcty a obdivu k Petru Čepkovi. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Původní seriál neznám, ale na zkrácené celovečerní verzi je bohužel znát, že jde o krácený materiál. Sice je velkým plusem čeština (vím o seriálovém dabingu Petra Čepka Milanem Kňažkem a nedokážu si to vůbec představit), ale to zkratkovité jednání postav a jejich nahodilé objevování a mizení je iritující. Vše tak musí zachránit pečlivá výprava a fantastická hudba. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Bylo hodně znát, že film je jen sestřihem seriálu Lékař umírajícího času (musím vidět!!!) - občas rychlé skoky v ději a nepochopení kdo je kdo. Stejně smekám před výbornou prací a až dosud bych nevěřil že v Českém filmu můžou být scény jaké jsou zde. 70%. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jan Jessenius jako svědek proměn svých pánů, a nakonec i svých katů. Dobová politika v podání výborných herců, skvěle podchycené atmosféry a perfektní hudby. Miloslav Luther a jeho filmový vrchol dohánějící historika Vávru. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zostrihanie televízneho seriálu do podoby celovečerného filmu sa mi nikdy nezdal ako šťastný nápad. V seriáli majú scény istú logickú následnosť, postavy sa chovajú podľa toho, čo sa odohralo napríklad v minulej časti a tak podobne. Vo filme Svedok umierajúceho času tak má divák občas problém identifikovať, prečo sa deje to, čo sa deje, kto je kto a prečo sa zrovna vynoril zo scenára. Postavy sa tak objavujú a miznú s časovými titulkami, mierny chlad a určitý emocionálny odstup je ešte umocnený pre film nie príliš šťastným komentárom. Svedok ako televízny zostrih od diváka chce, aby históriu poznal a podobné veci tak nemusel riešiť. Ja si myslím, že zámerom tvorcov by mal byť pravý opak. Ale ako okliešťená hodina a pol histórie obstojné. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Československá televizní produkce a tak pochopitelně i slušná výprava či kostýmy. Po formální stránce není moc co vytýkat. Sestřih z původního seriálu pak profesionálně vytvořený a příběh je celistvý a dává smysl. Čepek, Hrušínský, Suchařípa, Poloczek, Kostelka, a to je jen krátký výčet hereckých hvězd, které se, jak už bylo v dřívějších dobách zvykem, účastnili podobných televizních projektů a byli zárukou minimální kvality.  Výborné a  české silně národovecké historické téma, která dříve (byť mnohdy lehce až více deformovaná) v televizní či filmové tvorbě rozhodně nechyběla. Tím ale výčet pozitiv, navíc spíše objektivních, končí. Tím co mne u Svědka umírajícího času doslova ubíjelo,  bylo akademické pojetí celého vyprávění a herecké recitály, zejména Hrušínského Rudolf II. byl v tomto ohledu přímo otravnou figurou. Mnoho scén jsem tak docela letargicky prosvištěl a teprve závěr s popravou českých pánů  paradoxně do té usychající směsi vlil trochu  živoucí tekutiny.  Takže tedy jen silnějších 1621 hvězdiček. (letopočet prosím ciferujte) ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Dobová atmosféra, lékař, který si jde za svým, první veřejná pitva v Praze, období moru, 30. leté války atd. Pro mě seriál, který tu a tam mohu znovu vidět. ()

jarous 

všechny recenze uživatele

Skvělý herecký koncert Petra Čepka v roli lékaře Jesenia. Bohužel v této podobě se ne zrovna šťastně vydařilo sestříhání. Některé momenty vůbec nenavazovaly, nicméně i tak dobrá podívaná. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je to zajímavá sonda do Rudolfínské doby a počátku třicetileté války. A Čepek hraje jako vždycky skvěle. Vladimír Körner, který je autorem scénáře k seriálu, napsal posléze i stejnojmennou novelu, která je dle mého názoru ještě o kus lepší než film. Možná proto, že celá řada scén (morová epidemie v Praze 1609, poprava českých pánů...) je v knize mnohem působivější. Hvězdička dolů za to, že původní seriál je při pětinásobné délce výrazně lepší než tahle sestříhaná verze. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné historické drama s krásnou výpravou a podmanivou atmosférou, herecký ansámbl komplet skvělý, no a samozřejmě Petr Čepek výborný, ostatně jako vždy, ve všem.. Tento snímek mapuje pohnutý život lékaře Jana Jesenia, který se narodil příliš brzy na pochopení, svou dobu moc rychle předběhl.. U tohoto snímku je jediná škoda, že to bere letem světem, hopká se rychle a divák neznalý historie tápe.. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny film o Janovi Jesseniovi. Zaujme okrem Cepeka aj viacej znamych hercov, ako Leos Sucharipa /Prodavac Humoru, Skrivanci na Niti/ a Rudolf Hrusinsky /Spalovac mrtvol, Dym Bramborove nate, Vesnicko ma Strediskova/. 80 % ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Ač hodnotím průměrem, jde o velké zklamání. Lekár umierajúceho času byla výborná minisérie, která dokonale představila svět Rudolfínské éry a počátku třicetileté války. A to včetně charakterů, nikoli jen Jesenia, ale i řady dalších současníků počátku 17. století. Svědek umírajícího času se snaží být tím čím je slovenský originál na poli 1/4 času. To se prostě podařit nemohlo. Děj se samozřejmě nyní zaměřuje pouze na Petra Čepka bez všech těch odboček. Vše je podáváno zkratkovitě a myslím, že i osoby, které neviděli původní slovenskou verzi musí dojít k závěru, že zde zřejmě byl exkluzivní filmový materiál sestříhán do opravdu ohavné podoby, která nedává většině scén žádný smysl. Vedlejší charaktery, co se zde mihnou nikdy nejsme schopní pochopit, protože scény, které je charakterizují, jsou na podlaze střižny. Řád tomuto chaosu se snaží dodat hlas vypravěče, ale i bez něj bych hodnotil stejně. Miroslav Luther natočil jeden z nejlepších televizních počinů v historickém žánru. Bohužel, rok 1990 dokázal tento počin naprosto kvalitativně zadupat do země. Výsledek je jen kostra, která snad motivuje podívat se na celou slovenskou verzi. 60% ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Slušná atmosféra, film masakr, kvantum předních českých a slovenských herců, výprava též ucházející. ()

Související novinky

Zemřela herečka Táňa Fischerová

Zemřela herečka Táňa Fischerová

25.12.2019

Ve věku 72 let zemřela česká herečka, recitátorka, spisovatelka a politička Táňa Fischerová. Neúspěšná kandidátka na prezidentku z roku 2013 se poprvé objevila na plátně v dramatu Kohout plaší smrt z… (více)

Reklama

Reklama