Reklama

Reklama

Život Briana

  • Česko Monty Python: Život Briana (více)
Trailer 1

Kultovní a kontroverzní komedie Život Briana vypráví příběh Briana (Graham Chapman), který se narodil ve stejný den a na stejném místě jako Ježíš. Po sérii absurdních a vtipných okolností je pak s mesiášem zaměňován. Film Terryho Jonese, který se konstantně vysmívá všem a všemu, nechává zazářit v několika rolích každého člena skupiny Monty Python. Přináší tak pohlcující anarchistickou satiru mířenou jak na náboženství, tak na hollywoodské zobrazování všeho biblického. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 009)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Když jsem Briana kdysi viděla poprvé, jen jsem se občas usmívala, ale nesmála - což nyní připisuji mému nízkému věku (minimálně tomu mozkovému) nebo nějakému chvilkovému totálnímu zatmění mysli, popřípadě upadnutí do lehčí formy kómatu - protože napodruhé jsem se smála téměř v jednom kuse, a to pěkně nahlas (což u mě při filmu zas tak obvyklé není) - a při jedné nejmenované scéně s nejmenovaným vtipným Palinem a nejmenovaným vtipným jménem, jsem se málem počůwala smíchy! No tekly mi aspoň slzy - asi přibližně ve stejně hojné míře, jako při pomyšlení na to, že podobně skvostné dílko, utahující si ze všeho a všech tím nejbrutálnějším způsobem, už prostě nikdo nikdy nestvoří. . . . . Nakonec nezbývá, než s pokojným výrazem smíření prohlásit: "Yes I know, out of the door, one cross each, line on the left." ()

balone 

všechny recenze uživatele

Komedie u které se nepřestávám smát a čim vícekrát tento film vidím, tím je můj úsměv širší. Pythonovcům se podařilo něco nevídaného a nezapomenutelného. Jsem si jist, že tento film nebude zapomenut. A i když je stále spousta lidí co tento typ humoru nechápou, musejí stále uznat, že tento film do 1. dvoustovky nejlepších filmů zásadně patří. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Úplně to první, co jsem kdysi dávno v pravěku od pánů Montypythonů viděl.... A od té doby to s nimi táhnu pořád dál a nepřestávám jim děkovat, že mi dělají z pekla život. Přes to všechno nemůžu Život Briana bohužel smysluplně okomentovat, natož vybrat své nejoblíbenější scény - musel bych sem přepsat celý scénář. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Po tom ako som si osvojil typický montypythonovský humor v jednotke som len mierne sklamaný z pokračovania, hlavne kvôli hviezdičkovým oceneniam a očakávaniu. Som rád, že už sa tu neobjavili prestrihy zasahujúce do filmu spoza štábu, film je tým ucelenejší a tým aj dodáva pocit inteligentnejšej paródie. A to je už čo povedať, odvaha sparodovať život človeka, ktorý má s tým Ježišovým viac než len pár náznakov je dosť silná káva. Aj keď to ostane len pri nich, každému dôjde o čo ide. A podarilo sa. Ak sa niekto urazí, nevie o čo prišiel. A ja túto partičku šiestich pomätencov začínam s chuťou vyhľadávať ďalej. 85%. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

„Co pro nás Římani kdy udělali?“ praví se v jedné slavné scéně a následuje výčet pokrokových opatření, jež okupanti na území Judeje zavedli. Z dnešního pohledu je až úsměvné, jak na konci 70. let mohlo dílo vzbudit až takový rozruch, že jej John Cleese a Michael Palin museli jít obhajovat před zástupci církve v rámci debaty na BBC. Život Briana totiž nelze obvinit z antisemitismu, nevysmívá se Bohu ani Ježíšovi a jeho učení. Monty Pythoni si „jen“ vystřelili ze zaslepeného dogmatismu a víry organizované tak, až se ztrácí její podstata. A to je bezesporu relevantní poselství i v dnešní době, ačkoli tradiční náboženství už nehrají ve společnosti tak výraznou roli jako dříve. Více zde. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (43)

  • Pythoni si nevěděli rady se závěrem filmu. Pohled na les křížů s ukřižovanými jim přišel divný, a tak vymýšleli, co s tím. Erica Idleho napadlo, že by film mohl skončit veselou písničku v Disneyho stylu. Během dvaceti minut měl napsaný text a poté začal na hotelu na své kytaře vymýšlet melodii. (Landauer)
  • Píseň "Always Look On the Bright Side of Life" si zpívali i námořníci potápějící se válečné lodi HMS Sheffield po zásahu raketou během konfliktu na Falklandách. Návrh Erica Idlea, aby Pythoni námořníky žalovali za porušení práv, nebyl realizován. (conejo)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Zbouchnutá Bible

Zbouchnutá Bible

10.12.2007

Judd Apatow, který vrátil komedie na čelní místa komerčních řebříčků (a zachránil tak čest žánru celkově klidně se koukněte na letošní statistiku kvalitního humoru v kinech), spojil síly se zkušeným… (více)

Náboženství je opium lidstva

Náboženství je opium lidstva

29.05.2006

Každý z nás tento výrok Karla Marxe označovaný za bolševický fanatický atheismus alespoň jednou slyšel. Časy se mění, výroky zůstávají, opium miluje stále více lidí a South Park budou cenzurovat. Ano… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama