Reklama

Reklama

Život Briana

  • Česko Monty Python: Život Briana (více)
Trailer 1

Kultovní a kontroverzní komedie Život Briana vypráví příběh Briana (Graham Chapman), který se narodil ve stejný den a na stejném místě jako Ježíš. Po sérii absurdních a vtipných okolností je pak s mesiášem zaměňován. Film Terryho Jonese, který se konstantně vysmívá všem a všemu, nechává zazářit v několika rolích každého člena skupiny Monty Python. Přináší tak pohlcující anarchistickou satiru mířenou jak na náboženství, tak na hollywoodské zobrazování všeho biblického. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 009)

zputnik 

všechny recenze uživatele

Máte občas pocit, že se s Vámi život nemazlí, smůla se Vám lepí na paty a světýlkem na konci tunelu jsou vždy světla rozdivočelé lokomotivy? Pak nevěšte hlavu, ale "vždy se dívejte na život z té lepší stránky". Tak nějaké takové poselství budoucím generacím předávají ve svém geniálním snímku ŽIVOT BRIANA členové "skupiny" Monty Python. Byť děj filmu je zasazen do 1. století našeho letopočtu, humorem a satirou nastíněné společenské problémy se nadmíru a převážně hodí do současnosti. Poznámka: jedna část filmu obsahuje paradoxní situaci - muži hrají ženy, které se ve filmu maskují za muže. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Po tom ako som si osvojil typický montypythonovský humor v jednotke som len mierne sklamaný z pokračovania, hlavne kvôli hviezdičkovým oceneniam a očakávaniu. Som rád, že už sa tu neobjavili prestrihy zasahujúce do filmu spoza štábu, film je tým ucelenejší a tým aj dodáva pocit inteligentnejšej paródie. A to je už čo povedať, odvaha sparodovať život človeka, ktorý má s tým Ježišovým viac než len pár náznakov je dosť silná káva. Aj keď to ostane len pri nich, každému dôjde o čo ide. A podarilo sa. Ak sa niekto urazí, nevie o čo prišiel. A ja túto partičku šiestich pomätencov začínam s chuťou vyhľadávať ďalej. 85%. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Fenomenoinstantmachohitparádosuperdupermegaübersympahyperatď. Došli mi hyperboly, čas prejsť k argumentom. ////////// Len veľmi stručne: Za každou nadsadenou scénou, každou narážkou, každým gagom a každým presne miereným popichnutím triafajúcim priamo do čierneho skrýva sa rozsiahla skutočnosť, či už historická alebo dnešná, kronika ľudských mýlok, hlúposti a márnivosti naprieč dejinami. Motivickým základom je nie pranierovanie kresťanstva, tobôž jeho výsmech. Je to prostá odveká zákonitosť džungle civilizácie - vládni, alebo budeš ovládaný. Náboženský dogmatizmus, falošní proroci, slepá viera a jednoduchá psychológia nerozhodných davov a más. Vždy je za kým ísť, vždy je proti čomu sa (zbytočne a s nejasnými motiváciami) búriť - vtedy i dnes. Organizovaný chaos par excellence, o politickej scéne nehovoriac. ////////// Čo je ale zásadné, Life of Brian je explózia neretušovaného doterného humoru. Napriek zdanlivej epizodickosti scénok je to súvislá, nehanebnosťou obalená a vulgárnou nenechavosťou skrz-naskrz prelezená virtuózna záležitosť, ktorá náležite klepne po prstoch tých, čo si to zaslúžia. A teraz ma ospravedlňte a podržte mi na chvíľu ten kríž, musím si odskočiť. 90% ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jsem pro to bojovat proti církvi vždy a za všech okolností. Ale musí to mít úroveň. První půlka filmu mi tak přišla dosti trapná. V druhé půli se tvůrcům podařilo podrobit kritiku církve opravdu zdrcujícím způsobem. Ale sotva to překonalo mé počáteční negativní pocity, kdy jsem chtěl film vypnout, neboť mne to zcela nezajímalo. Po druhém zhlédnutí jsem sice přidal hvězdičku, ale víc po mně nechtějte. Nic co by mne dokázalo pobavit. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zatracený Římani! Upřímně, ještě v polovině filmu jsem si myslel, že více jak čtyři hvězdy tomuto filmu nedám hlavně proto, že některé vtípky byly na mě moc nucené (věděl jsem, čemu jsem se měl smát, ale nějak na mě nefungovaly). Jenže pak přišel šišlající Pilate, sebevražedné komando ("To jsme jim to natřeli, co?") a neskutečně pozitivní písnička "Always Look on the Bright Side Of Life" a já věděl, že bych této ztřeštěné komedii křivdil, kdybych jí přeci jen i tu pátou nepřidal. A když si to tak přehrávám zpětně a porovnám tento snímek s nedávno viděným Smyslem života (kterému jsem dal za čtyři) tak bych vážně Životu Briana křivdil a moc. Takže za plný počet a nezapomeňte následovat… koho chcete. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (43)

  • Někdejší člen Beatles George Harrison financoval film prostřednictvím své společnosti Handmade films. Stalo se tak poté, co EMI dala od projektu ruce pryč. Harrison svůj příspěvek zdůvodnil tím, že zkrátka chtěl vidět další film Monty Python. Bývalého kytaristu "Brouků" můžeme zaregistrovat v davu následovníků Briana (Graham Chapman) prchajícího před Římany. (Morien)
  • V Irsku se snímek vrátil na seznam filmů, které se nesmějí promítat v kinech v roce 2000, ale jak uvedl časopis ComputerScope, veřejné promítání videokazet zakázané není, a tak slovy Davida D´Arcy: „Video zvítězilo nad cenzurou!“ (Zetwenka)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Zbouchnutá Bible

Zbouchnutá Bible

10.12.2007

Judd Apatow, který vrátil komedie na čelní místa komerčních řebříčků (a zachránil tak čest žánru celkově klidně se koukněte na letošní statistiku kvalitního humoru v kinech), spojil síly se zkušeným… (více)

Náboženství je opium lidstva

Náboženství je opium lidstva

29.05.2006

Každý z nás tento výrok Karla Marxe označovaný za bolševický fanatický atheismus alespoň jednou slyšel. Časy se mění, výroky zůstávají, opium miluje stále více lidí a South Park budou cenzurovat. Ano… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama