Reklama

Reklama

Život Briana

  • Česko Monty Python: Život Briana (více)
Trailer 1

Kultovní a kontroverzní komedie Život Briana vypráví příběh Briana (Graham Chapman), který se narodil ve stejný den a na stejném místě jako Ježíš. Po sérii absurdních a vtipných okolností je pak s mesiášem zaměňován. Film Terryho Jonese, který se konstantně vysmívá všem a všemu, nechává zazářit v několika rolích každého člena skupiny Monty Python. Přináší tak pohlcující anarchistickou satiru mířenou jak na náboženství, tak na hollywoodské zobrazování všeho biblického. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 009)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jsem pro to bojovat proti církvi vždy a za všech okolností. Ale musí to mít úroveň. První půlka filmu mi tak přišla dosti trapná. V druhé půli se tvůrcům podařilo podrobit kritiku církve opravdu zdrcujícím způsobem. Ale sotva to překonalo mé počáteční negativní pocity, kdy jsem chtěl film vypnout, neboť mne to zcela nezajímalo. Po druhém zhlédnutí jsem sice přidal hvězdičku, ale víc po mně nechtějte. Nic co by mne dokázalo pobavit. ()

venus 

všechny recenze uživatele

Always look on the bright side of life... Nejlepší MOMENTY z filmu: ukamenování za rouhání (Jehova), výstup z podzemí mezi nohama muže, který je namalovaný na podlaze, Pius Čůwus a následné popadání všech smíchy na zem... CITACE: - Kdo jste? - Jsme tři mudrcové. - Co? - Jsme tři mudrcové. - Tak proč se plížíte mým domem teď, ve dvě hodiny ráno? - To mi nepřipadá moc moudré. - Jsme astrologové. - Přišli jsme z východu. - To je nějaký vtip? - Jdeme žehnat tvému dítěti. - Musíme se mu poklonit. ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Monty Pythonům jsem nikdy pořádně nepřišel na chuť, ale tohle mě odbouralo. Bachařův mazánek aneb nedůležitější kniha všech dob zajisté zasluhuje nejlepší parodii. Ačkoli parodie na evangelium je to jen z části. Všechny ty Lidové Fronty, Romani go home, Pyjus Čůvus, kamenování... Přes všechnu tu prču, kterou si dělají z biblických spisů, z tehdejší i dnešní společnosti, samotný Ježíš zde zesměšňován není - jde přece o život Briana. Skutečný Ježíš Nazaretský, který se tam v pozadí vyskytne, je podán s respektem. Jeho kázání na hoře Brian se zájmem poslouchá, jenže přes žvanící dav k němu mesiášova slova nedojdou. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tuhle kultovní komedii u nás poprvé uvedla krátce po zahájení svého vysílání televize Nova, která film nakoupila "v balíku" se skupinou akčních filmů a evidentně si s tímhle kouskem nevěděla rady a nechápala, jaký je v něm komerční potenciál. Takže film šel v půl desáté v pondělí dopoledne. Život Briana je faktickým vyvrcholením tvorby Monty Pythonů a jednou z nejlepších komedií, jaká kdy byly vytvořena. Po dokončení Svatého grálu si členové skupiny řekli, že už mají vybudované nějaké zázemí a že můžou opravdu zariskovat a rýpnout si i do citlivé oblasti náboženské víry a politiky. Scénář vznikal koncem roku 1977 na Barbadosu, kde se všichni členové skupiny sešli, a poté se ho pokoušeli nabídnout společnosti EMI, která produkovala Svatý grál.. Podle vedení studia to byl rouhačský film a peníze na svůj projekt Monty Pythoni sháněli velmi těžko, byť rozpočet byl na dnešní poměry směšné 4 miliony dolarů. Natáčelo se v Tunisku a hlavní roli po dlouhých dohadech získal Graham Chapman, který byl sice v té době těžký alkoholik, ale kvůli hlavní roli se dal do hromady. Zápletka je parodickou parafrází vzniku legendy, na jejímž podkladě se šířilo křesťanství, a zároveň parodií na novodobou politiku od kolonialismu přes národně-osvobozenecký boj až po problém terorismu. Film vyvolal velmi rozhořčené reakce církevních kruhů a na řadě míst bylo zakázáno jeho promítání. Ty reakce ve skutečnosti znamenaly, že film se nakonec promítal s větším úspěchem, než Pythoni předpokládali. Monty Pythoni uvádějí, že některá města promítání filmu zakázala, dokonce i když neměla žádné kino. Je to jedna z nestárnoucích legend komediálního žánru, kdy se fanoušci znovu a znovu smějí běsnění Pya Čůra nebo šišlajícího Piláta a vychutnávají si závěrečnou písničku na kříži. Celkový dojem: 100 %. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Vkusně natočená parodie na křesťanství a jelikož jsem ateista tak jsem si film doslova užívala.Jediné co mi vadilo bylo, že se film nevyhnul přeplácanosti,co tam měla dělat ta vsuvka s mimozemt'any?Herci hrají dobře ale kdybych měla zmínit jedinou postavu která mě dostala vždycky do kolen, byl by to šišlající Cézar a jeho debaty na téma "Můj pfítel Pyjus Čůvus" xD ()

Galerie (68)

Zajímavosti (43)

  • V Irsku se snímek vrátil na seznam filmů, které se nesmějí promítat v kinech v roce 2000, ale jak uvedl časopis ComputerScope, veřejné promítání videokazet zakázané není, a tak slovy Davida D´Arcy: „Video zvítězilo nad cenzurou!“ (Zetwenka)
  • V jedné z vynechaných scén tohoto filmu můžeme vidět alternativní verzi spiknutí k únosu Pilátovy ženy. Potkají se obě dvě skupiny (People's Front of Judea & Judean People's Front) a ze začátku se rozhádají (to je vidět i ve finální verzi). Ale potom obě přistoupí na to, že se spojí a unesou Pilátovu ženu společně. Tu však jen rozzuřenou probudí, ona je vyhodí z ložnice a skupiny se poperou, což vidíme v tomto filmu. (Memesis)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Zbouchnutá Bible

Zbouchnutá Bible

10.12.2007

Judd Apatow, který vrátil komedie na čelní místa komerčních řebříčků (a zachránil tak čest žánru celkově klidně se koukněte na letošní statistiku kvalitního humoru v kinech), spojil síly se zkušeným… (více)

Náboženství je opium lidstva

Náboženství je opium lidstva

29.05.2006

Každý z nás tento výrok Karla Marxe označovaný za bolševický fanatický atheismus alespoň jednou slyšel. Časy se mění, výroky zůstávají, opium miluje stále více lidí a South Park budou cenzurovat. Ano… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama