Reklama

Reklama

Život Briana

  • Česko Monty Python: Život Briana (více)
Trailer 1

Kultovní a kontroverzní komedie Život Briana vypráví příběh Briana (Graham Chapman), který se narodil ve stejný den a na stejném místě jako Ježíš. Po sérii absurdních a vtipných okolností je pak s mesiášem zaměňován. Film Terryho Jonese, který se konstantně vysmívá všem a všemu, nechává zazářit v několika rolích každého člena skupiny Monty Python. Přináší tak pohlcující anarchistickou satiru mířenou jak na náboženství, tak na hollywoodské zobrazování všeho biblického. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 009)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

"Já jsem Brian a moje žena taky." Tohle prohlásí ukřižovaný, aby se vyvlekl ze svého neodvratitelného trestu. Další skvělou scénou je ukamenování anebo Pilát Pontský s Biggusem Dickusem. Pythoni jsou prostě neuvěřitelní. Romanes eunt domus je samozřejmě gramaticky špatně. Správně se píše Romani ite domum. Takže se člověk dozví i něco z latiny. 90% ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Po tom ako som si osvojil typický montypythonovský humor v jednotke som len mierne sklamaný z pokračovania, hlavne kvôli hviezdičkovým oceneniam a očakávaniu. Som rád, že už sa tu neobjavili prestrihy zasahujúce do filmu spoza štábu, film je tým ucelenejší a tým aj dodáva pocit inteligentnejšej paródie. A to je už čo povedať, odvaha sparodovať život človeka, ktorý má s tým Ježišovým viac než len pár náznakov je dosť silná káva. Aj keď to ostane len pri nich, každému dôjde o čo ide. A podarilo sa. Ak sa niekto urazí, nevie o čo prišiel. A ja túto partičku šiestich pomätencov začínam s chuťou vyhľadávať ďalej. 85%. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bloody Good! Typický Monty Python, ať už se jedná o skeče z Létajícího cirkusu nebo filmy. Vypointované scény takřka geniálního statusu (ukamenování ve jménu Jehovy, lekce latiny od centuriona, je tady něco směšného na jménu Pyjus Čůrus, žalářníci) vs. hluchá místa, která se nejspíš trefí do noty jen úzké skupince lidí (rozumějte autorům), ale těch je v Bvianovi naštěstí poskrovnu.. Takže, než naposledy vyjdete ze dveří, vezmete si jeden kříž a postavíte se do řady nalevo, tak vězte, že náboženství je jen fraška v Zeffirelliho kulisách, co je plná nedorozumění, falešných proroků a nedobrovolných mesiášů a k chvilkovému sjednocení dospěje jen tehdy, když si z něho utahují. Pochvala Petru Paloušovi za odvážné a přitom velmi trefné užití výrazu "nepičuj" při tvorbě titulků.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Viac ako desať rokov som sa k tomuto filmu nevedel dostať a väčšinou som čítal iba pochvalné recenzie. Niečo som od Pythonovcov už videl, takže som vedel aký druh humoru mám očakávať. Napriek tomu som ostal dosť prekvapený, že z toho množstva vtipov ma nechytil takmer žiadny a ani jedna scéna mi nepripadala dominantná alebo niečim výnimočná. Trošku som sa pobavil pri scéne "čo nám dali Rimania". Pre mnohých je vrcholom záver s piesňou, no mňa to nechalo absolútne chladným, zvlášť ak som sa nijako zvlášť nebavil pri predošlých minútach. Dabing bol dosť nepodarený a vrcholom trápnosti bol/a Brianova matka, ktorá rozprávala akokeby jej niekto ťahal maternicu kliešťami. Mnohí tu spomínajú inteligentný humor, ktorý vo filme je a tí, ktorích film neoslovil, ho vraj nepochopili. No, považujem sa za dosť inteligentného na to, aby som pochopil všetky vtipy, ktoré film obsahuje, problém je, že minimálne polovicu vtipov som už počul a mnohými ostatnými alebo podobnými sme sa bavili ako malé deti. Jednoducho tento druh humoru mi nesadol. Tým nechcem film zhadzovať, ale od filmu v top 200 som čakal oveľa viac. Môj obdiv má hlavne z dôvodu, ako otvorene si dokázali strieľať z kresťanov. A to je podľa mňa asi jediný dôvod, prečo sa film pýši prívlastkom kultový. Slabé tri. 50%. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (43)

  • V Irsku se snímek vrátil na seznam filmů, které se nesmějí promítat v kinech v roce 2000, ale jak uvedl časopis ComputerScope, veřejné promítání videokazet zakázané není, a tak slovy Davida D´Arcy: „Video zvítězilo nad cenzurou!“ (Zetwenka)
  • Film se dočkal divadelního zpracování uvedeného na počátku 90. let v Itálii. Adaptace byla považována za novinku a dočkala se skvělých ovací - nikdo se nezmínil o tom, že byl film natočen v roce 1979. (don corleone)
  • Proti filmu mohutně protestovaly všechny možné církve. John Cleese proto vtipkoval, že to byl právě Život Briana, jenž je po 2000 letech konečně sjednotil. (don corleone)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Zbouchnutá Bible

Zbouchnutá Bible

10.12.2007

Judd Apatow, který vrátil komedie na čelní místa komerčních řebříčků (a zachránil tak čest žánru celkově klidně se koukněte na letošní statistiku kvalitního humoru v kinech), spojil síly se zkušeným… (více)

Náboženství je opium lidstva

Náboženství je opium lidstva

29.05.2006

Každý z nás tento výrok Karla Marxe označovaný za bolševický fanatický atheismus alespoň jednou slyšel. Časy se mění, výroky zůstávají, opium miluje stále více lidí a South Park budou cenzurovat. Ano… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama