Reklama

Reklama

Život Briana

  • Česko Monty Python: Život Briana (více)
Trailer 1

Kultovní a kontroverzní komedie Život Briana vypráví příběh Briana (Graham Chapman), který se narodil ve stejný den a na stejném místě jako Ježíš. Po sérii absurdních a vtipných okolností je pak s mesiášem zaměňován. Film Terryho Jonese, který se konstantně vysmívá všem a všemu, nechává zazářit v několika rolích každého člena skupiny Monty Python. Přináší tak pohlcující anarchistickou satiru mířenou jak na náboženství, tak na hollywoodské zobrazování všeho biblického. (Pannonia Ent.)

(více)

Recenze (1 007)

golfista 

všechny recenze uživatele

Nedokážu to vysvětlit. Zatímco se mi Svatý grál zdál úplně mimo, tak tohle dílko je podle mě neuvěřitelně vtipné a chytré. Dlouho jsem s tímhle filmem váhal a byla to chyba. Zatím jsem ho viděl jen dabovaný, takže s plným hodnocením počkám až na DVD :) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Snad nejlepší komedie všech dob. Monty Pythoni jsou pwostě nepwekonatelní. Fantastické hlášky, skvělé momenty, ale i celý děj. Tady nejde wíct jeden nebo dva nejlepší gagy, pwotože jsou všechny výbowné. A pewličkou je závěwečná písnička - ktewá má úžasně optimistický text a hoooodně chytlavou melodii. Pokud jste nikdy Monty Pythony neviděli, tenhle film je asi nejlepší volbou, jak s těmihle wecesisty začít - je to totiž z toho, co natočili, nejvíc "film" (hlavně co se týče souvislého děje) a tak nemusíte být tolik v šoku, jako tweba kybyste se nejpwve podívali na Smysl života. Ale zase na dwuhou stwanu - twacetiminutové skeče jsou něco úplně jiného, takže ty byste pwo začátek taky vynechat neměli. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Wekni jim to, Čůwe, aneb jak je těžké žít ve stínu Ježíše Krista:) Nemám rád černoprdelníky, takže si asi umíte představit, jak moc se mi Život Briana líbil. Následujete-li sandál nebo posvátnou tykev a díváte-li se na život z té lepší stránky, musíte tomu dát pětihvězdu. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jak už jsem napsal před patnácti lety u komentáře ke Svatému grálu, s filmy od Monty Pythonů mám problém ten, že je pokládám za víceméně nevtipné. Tady jsem se zasmál, no spíš uchechtl několikrát, nikdy to ale nebylo nad "sofistikovaností" humoru, který vyvěrá z náboženství, ale vždy, když se postavy častovaly nadávkami, nebo někdo někoho praštil a tak. Pár zajímavých scén by se našlo (dialog o tom, co Římané udělali dobrého, nápis o jejich odchodu po celé zdi), ale pro mě je to na vyšší hodnocení málo. Tenhle film že někoho tehdy dokázal naštvat? V tom případě jsme ušli velký kus cesty. Smysl života dám asi za dalších patnáct let, počítám. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Life of Brian obsahuje vtipy z celého rozsahu kvalitativního spektra. Ale ani ty nejlepší, u nichž jsem se málem udusil smíchy, nepopřou, že se tu nejde i pár nepovedených částí. Celkově pro mne nic extra ... ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Objektívne najlepší pythonovský film, pretože je scenáristicky najzovretejší, ale ja aj tak väčšie záchvaty smiechu dostávam pri Zmysle života, ktorý je morbídnejší a nekompromisnejší, miestami vyložene nasratý, čo mi vyhovuje. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Něco tak zábavného se vidí skutečně málokdy. Přitom to v žádném případě není zábava "za každou cenu", naopak, jde o velmi inteligentní humor, ale tím byli koneckonců Monty Pythoni známí vždycky. Výborní herci, spousta jedinečných hlášek a gagů, to se prostě nedá ohodnotit jinak, než 5 hvězdičkama. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Od Svatého grálu jsem si řekl, že na další film Monty Pythonu koukat už nebudu. pak ale přišel nedostatek komedií a náhodou se naskytla příležitost vidět Život Briana a tak jsem do něj šel. Popravdě musím říct, že když jsem film opravdu vnímal a sledoval veškeré narážky a hlášky na historii, tak jsem se fakt bavil. A možná, že když bych s Monty Pythony žil, jako hromada fanoušků, tak bych se bavil ještě víc. Každopádně to není žádná prvoplánová zábava, kde prostě vypnete a jenom si užíváte uvolněnou atmosféru. U tohodle filmu je tolik narážek, že na první shlédnutí se všecky snad ani nedají pochopit. Každopádně musím říct, a to naprosto upřímně, že jsem se fakt bavil. A když budu moct, podívám se na tenhle film znova, protože ta absurdita celé parodie Ježišova života je parádní. A já se musím omluvit, že jsem Monty Pythonům takhle křivdil. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónyTržby USA $20,045,115Tržby Celosvetovo $47,600,000 ║ no teda riadny výpek ale keby bol aspoň na také výsostne hodnotenie na csfd či imdb aj zábavný, len ďalšia suchopárna Anglická sucharina nič viac /20%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Geniální komedie, kterou si celý Cirkus rezervoval místo v tom nejžhavějším místě pekel. Bible všech vulgárních kacířů (že, Shnoffe), Bible těch, kteří se rádi smějí všemu... i Bibli. Ty, kdož jsi bez viny, hoď po nich kamenem, ale jsi-li žena, pozor, ať ti nespadnou vousy! Souhrn nádherně vypointovaných vtípků, které se dokáží urazit zřejmě všechny věřící bez rozdílu vyznání. Ale co, i když vás křižují řiďte se prvním a jediným přikázáním: "Allways look at the bright side of life". To je náboženství Montyho Pythona, to je náboženství, kterému se vždycky rád ukloním! Amen. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Jasna jednicka ve filmografii Monty Python. Z popisu zivota muze. ktery byl omylem povazovan za Jezise musi mit radost vsichni krome Vatikanu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Opravdu mimořádný film, a to i v kontextu filmografie Létajícího cirku Monty Pythona. Naprosto geniální parodie biblických filmů mapujících život Ježíše Krista, jak je u Monty Pythonů zvykem, se silným synkretismem ve spleti inspiračních zdrojů... Hraniční humor, intelektuální mix filosofie, politologie (kupříkladu velmi vtipně výstižné rozmělnění židovského odboje proti římské nadvládě do nespočtu frakcí...analogie k současné politické scéně), věrouky, vše usazené do historického kontextu biblické doby, s jediným cílem - snaze nebrat vážně naprosto nic, zkarikovat naprosto všechny autority, tedy i Knihu knih a věci s ní spojené... Dnes už ani tak nepobuřuje (kdeže jsou dobové masové protesty a zákazy promítání), jako moudře baví... Dokonalý film...od narození falešného mesiáše v ghettu až po strhující finální píseň ukřižovaných... ,,Always Look on the Bright Side of Life" ... 100% ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

„Co pro nás Římani kdy udělali?“ praví se v jedné slavné scéně a následuje výčet pokrokových opatření, jež okupanti na území Judeje zavedli. Z dnešního pohledu je až úsměvné, jak na konci 70. let mohlo dílo vzbudit až takový rozruch, že jej John Cleese a Michael Palin museli jít obhajovat před zástupci církve v rámci debaty na BBC. Život Briana totiž nelze obvinit z antisemitismu, nevysmívá se Bohu ani Ježíšovi a jeho učení. Monty Pythoni si „jen“ vystřelili ze zaslepeného dogmatismu a víry organizované tak, až se ztrácí její podstata. A to je bezesporu relevantní poselství i v dnešní době, ačkoli tradiční náboženství už nehrají ve společnosti tak výraznou roli jako dříve. Více zde. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Odhalte taje filmu, který je kontroverzní, svatokrádežný a rouhačský. A kdyby ho zrovna nedávali, zajděte na Život Briana a aspoň se pobavíte. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Když jsem Briana kdysi viděla poprvé, jen jsem se občas usmívala, ale nesmála - což nyní připisuji mému nízkému věku (minimálně tomu mozkovému) nebo nějakému chvilkovému totálnímu zatmění mysli, popřípadě upadnutí do lehčí formy kómatu - protože napodruhé jsem se smála téměř v jednom kuse, a to pěkně nahlas (což u mě při filmu zas tak obvyklé není) - a při jedné nejmenované scéně s nejmenovaným vtipným Palinem a nejmenovaným vtipným jménem, jsem se málem počůwala smíchy! No tekly mi aspoň slzy - asi přibližně ve stejně hojné míře, jako při pomyšlení na to, že podobně skvostné dílko, utahující si ze všeho a všech tím nejbrutálnějším způsobem, už prostě nikdo nikdy nestvoří. . . . . Nakonec nezbývá, než s pokojným výrazem smíření prohlásit: "Yes I know, out of the door, one cross each, line on the left." ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,To mimino Brian rostl, až z něj byl spíš kluk. Měl uší a paží pár a na nohou stál. A rostl pořád výš, až z něj byl výrostek Brian. Pak tvář si začal holit a též si ho honit a holky chtěl balit, jít ven a kalit. Muž jménem Brian." Judea 33 n.l., sobota odpoledne, okolo svačiny..... . Co bych za to dal, kdybych mohl jen tak mlít hadry, vymýšlet krávoviny a ještě za to být obdivován. I když možná, půlku už mám za sebou.... ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Úplne mimo mňa, ako neviem, čo chcel autor tým príšerným humorom povedať. A o zmysle deja sa radšej ani vyjadrovať nebudem. ()

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Zbouchnutá Bible

Zbouchnutá Bible

10.12.2007

Judd Apatow, který vrátil komedie na čelní místa komerčních řebříčků (a zachránil tak čest žánru celkově klidně se koukněte na letošní statistiku kvalitního humoru v kinech), spojil síly se zkušeným… (více)

Náboženství je opium lidstva

Náboženství je opium lidstva

29.05.2006

Každý z nás tento výrok Karla Marxe označovaný za bolševický fanatický atheismus alespoň jednou slyšel. Časy se mění, výroky zůstávají, opium miluje stále více lidí a South Park budou cenzurovat. Ano… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama