Reklama

Reklama

Život Briana

  • Česko Monty Python: Život Briana (více)
Trailer 1

Kultovní a kontroverzní komedie Život Briana vypráví příběh Briana (Graham Chapman), který se narodil ve stejný den a na stejném místě jako Ježíš. Po sérii absurdních a vtipných okolností je pak s mesiášem zaměňován. Film Terryho Jonese, který se konstantně vysmívá všem a všemu, nechává zazářit v několika rolích každého člena skupiny Monty Python. Přináší tak pohlcující anarchistickou satiru mířenou jak na náboženství, tak na hollywoodské zobrazování všeho biblického. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 009)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

„Co pro nás Římani kdy udělali?“ praví se v jedné slavné scéně a následuje výčet pokrokových opatření, jež okupanti na území Judeje zavedli. Z dnešního pohledu je až úsměvné, jak na konci 70. let mohlo dílo vzbudit až takový rozruch, že jej John Cleese a Michael Palin museli jít obhajovat před zástupci církve v rámci debaty na BBC. Život Briana totiž nelze obvinit z antisemitismu, nevysmívá se Bohu ani Ježíšovi a jeho učení. Monty Pythoni si „jen“ vystřelili ze zaslepeného dogmatismu a víry organizované tak, až se ztrácí její podstata. A to je bezesporu relevantní poselství i v dnešní době, ačkoli tradiční náboženství už nehrají ve společnosti tak výraznou roli jako dříve. Více zde. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Potrefená husa zakejhá - to mě vždycky napadne, když čtu o tom, s jakou nevolí se tento film kdysi setkával a vysloužil si kontroverzní pověst. Život Briana se totiž nestrefuje do Ježíše, křesťanství apod., pranýřuje náboženský fanatismus a dogmatismus napříč všemi spektry, terorismus, revoluce, zbytečné násilí ve všech možných podobách - prostě všechno, co by se v žádné víře vyskytovat nemělo. Oproti Svatému grálu je tu znát vyšší rozpočet i větší zkušenost s natáčením celovečerních filmů. Graham Chapman hraje navíc Briana tak přesvědčivě a seriózně, že by se uplatnil i ve vážném biblickém dramatu. Co ještě dodat? Snad jen, že píseň Allways look on the bright side of life je tak neskutečně optimistická, že i po skončení filmu je dobrá nálada na dlouho zaručena. 100%. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zatracený Římani! Upřímně, ještě v polovině filmu jsem si myslel, že více jak čtyři hvězdy tomuto filmu nedám hlavně proto, že některé vtípky byly na mě moc nucené (věděl jsem, čemu jsem se měl smát, ale nějak na mě nefungovaly). Jenže pak přišel šišlající Pilate, sebevražedné komando ("To jsme jim to natřeli, co?") a neskutečně pozitivní písnička "Always Look on the Bright Side Of Life" a já věděl, že bych této ztřeštěné komedii křivdil, kdybych jí přeci jen i tu pátou nepřidal. A když si to tak přehrávám zpětně a porovnám tento snímek s nedávno viděným Smyslem života (kterému jsem dal za čtyři) tak bych vážně Životu Briana křivdil a moc. Takže za plný počet a nezapomeňte následovat… koho chcete. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Vkusně natočená parodie na křesťanství a jelikož jsem ateista tak jsem si film doslova užívala.Jediné co mi vadilo bylo, že se film nevyhnul přeplácanosti,co tam měla dělat ta vsuvka s mimozemt'any?Herci hrají dobře ale kdybych měla zmínit jedinou postavu která mě dostala vždycky do kolen, byl by to šišlající Cézar a jeho debaty na téma "Můj pfítel Pyjus Čůvus" xD ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Tak jsem teď pár minut v tichosti seděl nad klávesnicí a snažil se přijít na něco objevného, nového, co bych napsal o Brianovi, životním dílu nejgeniálnější komediální, satyrické partičky jménem Monty Python. Nejdřív jsem chtěl napsat, že to není o nesmyslnosti některých prvnků křesťanské víry, ale o všeobecné blbosti lidí nebo nějakou podobnou rádoby chytrou ptákovinu... Zapomeňte na to - pokud jste Briana neviděli, běžte a sežeňte si ho, podívejte se na něj a budete vědět svoje. Brilantní, nezapomenutelné... jestli si ani po něm nezamilujete tuhle pětku (resp. šestku) komiků, není vám pomoci. 100% "Romani ite domum" ()

Galerie (68)

Zajímavosti (43)

  • Web „LoveFilm“ v roce 2012 označil snímek desátou nejvtipnější komedií všech dob s průměrnou dobou smíchu 1,2 vteřiny za minutu. V hlasování uživatelů však Život Briana zvítězil. (JoranProvenzano)
  • Scéna, v ktorej predstaviteľ Piláta (Michael Palin) spomína svojho priateľa s menom Biggus Dickus (Graham Chapman), bola údajné natáčaná tak, že komparzisti nevedeli presne, o čo pôjde – bolo im len povedané, že dostanú peniaze ak sa nebudú smiať. Výsledné ''pučenie sa'' teda nebolo hrané, ale išlo o reálny zadržiavaný smiech. (Bankyz)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Zbouchnutá Bible

Zbouchnutá Bible

10.12.2007

Judd Apatow, který vrátil komedie na čelní místa komerčních řebříčků (a zachránil tak čest žánru celkově klidně se koukněte na letošní statistiku kvalitního humoru v kinech), spojil síly se zkušeným… (více)

Náboženství je opium lidstva

Náboženství je opium lidstva

29.05.2006

Každý z nás tento výrok Karla Marxe označovaný za bolševický fanatický atheismus alespoň jednou slyšel. Časy se mění, výroky zůstávají, opium miluje stále více lidí a South Park budou cenzurovat. Ano… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama