Reklama

Reklama

Alenka v říši divů

  • USA Alice in Wonderland (více)
Trailer 3

Alenka Kingsleyová je devatenáctiletá dívka, kterou od malička pronásleduje jedna a ta samá noční můra o podivných bytostech. Nemůže kvůli ní spát, jediným lékem je milující otec, který ji vždy utiší. Po otcově smrti se dívce nejen vrátí noční můry, ale její obrovská představivost jí v mnohém komplikuje život. O 13 let později je z Alenky půvabná, trochu svérázná a bystrá dívka, která své okolí překvapuje podivnými nápady a nevšedními úvahami. Jednoho dne ji ale čeká nemilé překvapení, její matka ji hodlá provdat za přihlouplého, nevzhledného, avšak bohatého lorda Hamishe. Alenka prchá ze své zásnubní hostiny do lesa a utíká za králíkem ve vestě. Spadne za ním do hluboké jámy a ocitne se v podivném světě, aniž by si pamatovala, že už tam jednou byla. Vypije nápoj s nápisem "Vypij mě" a zmenší se na takovou velikost, aby mohla projít malinkými dvířky do fantastického království... (TV Nova)

(více)

Videa (13)

Trailer 3

Recenze (1 781)

genetique 

všechny recenze uživatele

Rozprávková Alica mi je rovnako vzdialená ako jej knižný, či filmový originál, preto som sa k tomuto spracovaniu postavil bez očakávaní a bez predsudkov. Burton sa znova rozbehol oproti stene, do ktorej mohol buď v plnej rýchlosti naraziť a rozbiť si hlavu, alebo ju s hravosťou preskočiť a pokračovať v behu plnom prekážok, ktoré musí vo svojich filmových projektoch prekonávať. Subjektívne sa mu tie, ktoré mu po nohy hádzala Alica s prehľadom podarilo prekonať a ja som si tak užíval jednoduchý a pritom tak zložitý príbeh, plný nádherných farieb, hravosti a fantázie. Postáv, na ktorom stál tento film nebolo veľa, ale každá mala v sebe toľko osobnosti, že by sa o nej dal natočiť samostatný film. Dokonale bol vyvážený balans medzi rozprávkovosťou a dospelosťou príbehu a hudba, ako som predpokladal, len umocňovala pôžitok z každej scény. Mia Wiaskowska bola ideálnou voľbou čo sa týka všetkého okrem dokonalosti jej hereckých schopností, na ktorých bude musieť ešte trošku popracovať. Depp bol kategóriou samou o sebe, o tom som nemal najmenších pochýb a vlastne všetci, ktorých si Burton do svojich snímkov vyberie splnia takmer do bodky svoje úlohy. 90%. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Sice trochu divácky přístupnější, ale stále Tim Burton jak ho mám rád. Ze začátku to sice vypadalo až moc disneyovsky a docela jsem se nudil. Jakmile se ale Alenka dostane do staré dobré říše, tak se konečně ke slovu Burtonův osobitý styl s rozmanitým světem, hravými dialogy a výbornými postavami. Je pravda, že místy tam ten Disney vidět je a Burton nedokázal tu spolupráci ukočírovat na 100% jako v případě Karlíka. I tak jsem se ale většinu času velmi bavil a uteče to jako voda. Příběh je velmi dobrý a docela se mi líbilo, jak si Tim s tím světem dovedl pohrát a nebál se např. i skoro romantické linky mezi Alenkou a Kloboučníkem. Herci hrajou všichni velmi dobře, Mia Wasikowska je roztomilá a Johnny Depp má toho prostoru tak akorát, aby ostatní nezastínil. Velmi silné 4* a po dalším shlédnutím půjdu možná ještě výš. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Uvnitř sterilní, málo osobitá a zmatená zakázka hollywoodských bossů, u které Tim Burton zřejmě jen asistoval. Jeho kroky z posledních let mě bohužel míjí.. Burton už nebalancuje na hranici mezi originální tvůrčí filmařinou plnou příjemně šokujících nápadů a lákavou komercí, on už jednoduše začal onomu blyštivému průmyslu sloužit. Alenka jest toho příkladem.. Z jeho dítek se vytratila jiskra, lehkost, kouzlo, vtip a dokonce i děj. Jasně, na Alenčině putování si každý něco najde, každému se zalíbí nějaká z těch podivných postaviček, ale ve finále tu máme utahanou vyprávěnku, u níž si vzpomenu za pár let tak maximálně na slušné herce a hlas Alana Rickmana. Není to málo, ale byl jsem zvyklý na mnohem víc.. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl (ano, dnes se stále najde někdo, kdo tak velkou klasiku ještě nemá načtenou!) ale po tomhle si ji už zřejmě půjčím. Chtěl bych totiž vidět, kolik si toho Burton upravil a kolik zachoval. Ale možná to je pro mě plus, že jsem dosud byl Alenkou nedotčen, protože si můžu udělat názor, aniž bych byl ovlivněn. Protože mně se tato hodně bizarní podívána líbila. A to jsem ani nepotřeboval 3D… :-) Alenka v říši divů to u mě vyhrála především obsazením. Mia Wasikowska mi definitivně potvrdila, že má před sebou velkou budoucnost a řekl bych, že o ní ještě (mnohokrát) uslyšíme. Johnny Depp… co k němu říct? Opět s Burtonem, opět podivínská role a opět dobrý výkon. Helena Bonham Carter byla jako Červená Královna skvělá a Anne Hathaway byla jako Bílá Královna přímo okouzlující. Právě kvůli hercům je mi líto, že nemůžu dát filmu plný počet. A ne, teď si neprotiřečím. U filmu jsem se fakt bavil, vše rychle uteklo, jenže… jediná scéna, kdy jsem měl ten správný pětihvězdičkový pocit, byla, když Alenka vyjmenovávala šest neuvěřitelných věcí. A to je přeci jen trochu málo, na film, který má 108 minut. Možná, že kdybych to viděl v 3D, víc bych si to užil, ale to už se zřejmě nedozvím a proto to hodnotím tak, jak hodnotím. 80 %. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já osobně k Alence musím přistupovat zcela nezaujatě, protože nejen, že jsem knížní předlohu nikdy nečetla a navíc je to první filmové zpracování, které jsem měla možnost vidět. Vizuálně a barevně tomu určitě nelze vůbec nic vytknout a divů tam bylo víc než dost. Chvíli mi trvalo, než jsem se vůbec ve všech postavičkách zorientovala a pak to už jen fičelo. Z herců vedli podle mě Helena Bohnam Carter a klasicky Johnny Depp, pak už následovali všechny ostatní od švihlého zajíce Březňáka, Šklíbu, žabáků, Tydlína a Tidliduma a mohla bych pokračovat. Je to jeden z filmů, na který se musím podívat určitě ještě jednou a na některé jiné zpracování se snad taky najde čas. Mám jen jednu přípomínku, že já bych to asi svým dětem nepouštěla, jestli chcete aby vám pohádkově klidně spaly ()

Galerie (309)

Zajímavosti (60)

  • Kostymérka Colleen Atwood měla plné ruce práce s kostýmy pro Alenku (Mia Wasikowska), která neustále měnila velikost. Kromě brnění má v jednu chvíli na sobě i šaty, které měly být vyrobeny ze závěsů v hradu Srdcové královny (Helena Bonham Carter). Atwood tedy musela pro Miu ušít šaty v několika velikostech. (Kroup4)
  • Johnny Depp (Kloboučník), který má rád obtížná natáčení, musel pracovat před zeleným pozadím, což, jak sám připoustil, bylo vyčerpávající. Na konci každého dne se cítil zmatený a občas mu prý zelené plátno přivodilo i noční můry. (salamandrr)
  • V severoamerických kinech film nastřádal 334,2 milionu dolarů, součet celosvětových tržeb byl 1025,5 mil. (NIRO)

Související novinky

Malá mořská Hit-Girl

Malá mořská Hit-Girl

08.11.2015

Nové adaptace slavných pohádek jsou teď v kurzu podobně jako comicsové filmy. Alenka v říši divů, Zloba a Popelka vydělaly ohromné peníze, takže vás asi nepřekvapí, že u Disneyho chystají třeba… (více)

Hermiona a zvíře

Hermiona a zvíře

26.01.2015

Alenka v říši divů, Mocný vládce Oz, Zloba - královna černé magie... co hraná disneyovská pohádka, to obrovský hit, není tedy divu, že tenhle trend pokračuje. Už v březnu dorazí Popelka od Kennetha… (více)

Disney transformuje Dumba

Disney transformuje Dumba

09.07.2014

Hrané pohádky jsou v současnosti skoro tak populární a úspěšné jako comicsové adaptace. Sněhurka a lovec nebo Alenka v říši divů brzy dostanou druhé díly, nejnověji pak u diváků zabodoval růženkovský… (více)

Kapitán Nemo to nevzdává

Kapitán Nemo to nevzdává

14.06.2014

Geniální vědec Kapitán Nemo, známý z románů Julese Vernea, se v kinech naposledy objevil před 11 lety. U nás natáčená Liga výjimečných ale nebyla přijata zrovna kladně a mimo jiné ukončila hereckou… (více)

Reklama

Reklama