Reklama

Reklama

Alenka v říši divů

  • USA Alice in Wonderland (více)
Trailer 1

Alenka Kingsleyová je devatenáctiletá dívka, kterou od malička pronásleduje jedna a ta samá noční můra o podivných bytostech. Nemůže kvůli ní spát, jediným lékem je milující otec, který ji vždy utiší. Po otcově smrti se dívce nejen vrátí noční můry, ale její obrovská představivost jí v mnohém komplikuje život. O 13 let později je z Alenky půvabná, trochu svérázná a bystrá dívka, která své okolí překvapuje podivnými nápady a nevšedními úvahami. Jednoho dne ji ale čeká nemilé překvapení, její matka ji hodlá provdat za přihlouplého, nevzhledného, avšak bohatého lorda Hamishe. Alenka prchá ze své zásnubní hostiny do lesa a utíká za králíkem ve vestě. Spadne za ním do hluboké jámy a ocitne se v podivném světě, aniž by si pamatovala, že už tam jednou byla. Vypije nápoj s nápisem "Vypij mě" a zmenší se na takovou velikost, aby mohla projít malinkými dvířky do fantastického království... (TV Nova)

(více)

Videa (13)

Trailer 1

Recenze (1 781)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nejslabší Burton vůbec. Bohužel, ale je to tak. Alenka je až moc digitální, vleče se (spád dostane vlastně jen v těch momentech, kdy načančané obrázky podpoří po dlouhé době povedený motiv Dannyho Elfmana) a je dějově silně nezajímavá. Navíc jí - snad až na dvě výjimky (Kloboučníkovo rozloučení, digitální pes a jeho rodina) - chybí jakékoliv emoce. Plusy: Už zmíněná hudba (včetně písně Avril Lavigne), Helena Bonham Carter, skvělý kocour Šklíba a pár vtipných momentů. Jinak nic moc, až je mi to líto.__P.S. Návrat do pohádkové říše se mnohem, mnohem lépe vydařil Spielbergovu Hookovi. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já osobně k Alence musím přistupovat zcela nezaujatě, protože nejen, že jsem knížní předlohu nikdy nečetla a navíc je to první filmové zpracování, které jsem měla možnost vidět. Vizuálně a barevně tomu určitě nelze vůbec nic vytknout a divů tam bylo víc než dost. Chvíli mi trvalo, než jsem se vůbec ve všech postavičkách zorientovala a pak to už jen fičelo. Z herců vedli podle mě Helena Bohnam Carter a klasicky Johnny Depp, pak už následovali všechny ostatní od švihlého zajíce Březňáka, Šklíbu, žabáků, Tydlína a Tidliduma a mohla bych pokračovat. Je to jeden z filmů, na který se musím podívat určitě ještě jednou a na některé jiné zpracování se snad taky najde čas. Mám jen jednu přípomínku, že já bych to asi svým dětem nepouštěla, jestli chcete aby vám pohádkově klidně spaly ()

Reklama

Faustka 

všechny recenze uživatele

„Proč je havran jako psací stůl?“ Tim Burton je stále tím rozpustilým klukem i když mu(nám též) čas neúprosně odkrajuje. Tak proč si nedopřát trochu toho rozmaru, když to štědří producenti i digitální technologie umožňují. Alenka v říši divů je zábavná, hravá, pestrobarevná, potřeštěná, prostě ta „nejúžasnoucnější.“ Mrňousové jí budou zbožňovat a velcí budou vzteky zarývat nehty do sedadel, aby tuto „kýčovitost“ přetrpěli. I když možná… :)) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Příběhy odvozené od příběhů zakotvených v portfóliu studia Disney, jenž přinášejí cosi nového, vítám (jako příklad berme kromě Alenky i Sněhurku nebo Zlobu). Takto Disney přišel se svou verzí Alenky v říši divů v roce 1951 a o téměř 60 let později příběh rozšířili o jeho pokračování. Nyní se setkáváme s Alenkou, která už není holčičkou, ale devatenáctiletým děvčetem na vdávání. A co náhoda nechtěla, opět ji vylákal bílý králík do světa Srdcové královny, Kloboučníka a jiných roztodivných stvoření. Lewis Carroll by se asi divil, kdyby mu roku 1865 řekli, nakolik bude jeho Alenka inspirativním stvořením. Burtonovky nijak zvlášť neprožívám, některé se mi líbí více, jiné méně, v případě Alenky jsem spokojená, že je jeho partička na svém místě: Elfman v nahrávacím studiu, Depp a Bonham Carterová před kamerou. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Burton natočil už daleko lepší filmy a tímhle rozhodně nijak neoslnil, ze začátku mě sice hodně zaujala hudba, ale ta se posléze trochu vytratila a zbyl už jen příběh, kterej je bohužel docela nudnej a moc zásadního se toho tam neuděje a tentokrát to Burtonovi nezachraňuje ani Depp, snaží se, ale ta šaškovitost je v jeho podání už mírně okoukaná, ale i přesto je to nejlepší z filmu, protože ani Mia Wasikowska jako Alenka tu nijak nezáří. Docela mě ještě zaujala kamera a celkově vizuál, ale tomu to zase trošku kazí ten fakt, že animace postav není nic světobornýho a spíš se to sune k průměru. Čekal bych to celý od Burtona ještě hravější, temnější a kompaktnější, tohle bohužel trošku zklamalo. 3,5* ()

Galerie (309)

Zajímavosti (60)

  • Tim Burton během předprodukce neměl jasnou představu, jak by měl Kloboučník (Johnny Depp) vypadat. Vzhled postavy tedy vzešel z návrhů Johnnyho Deppa a maskérky, která dříve pracovala na snímku Střihoruký Edward (1990). Například oranžové Kloboučníkovy vlasy byly Deppovým nápadem. (Jackie21099)
  • Film nie je len adaptáciou Carrollových textov, ale aj akýmsi pokračovaním "Alice v krajine zázrakov" (1865) a "Alice v krajine zrkadiel" (1872). (Hystory)
  • Pro natáčení Srdcové královny, kterou hraje Helena Bonham Carter, byla použita speciální kamera s vysokým rozlišením o 4 000 řádcích zvaná Dulsa. Jen tak bylo možné v postprodukci královně nafouknout hlavu na dvojnásobek a neztratit kvalitu. (Very_kuul)

Související novinky

Malá mořská Hit-Girl

Malá mořská Hit-Girl

08.11.2015

Nové adaptace slavných pohádek jsou teď v kurzu podobně jako comicsové filmy. Alenka v říši divů, Zloba a Popelka vydělaly ohromné peníze, takže vás asi nepřekvapí, že u Disneyho chystají třeba… (více)

Hermiona a zvíře

Hermiona a zvíře

26.01.2015

Alenka v říši divů, Mocný vládce Oz, Zloba - královna černé magie... co hraná disneyovská pohádka, to obrovský hit, není tedy divu, že tenhle trend pokračuje. Už v březnu dorazí Popelka od Kennetha… (více)

Disney transformuje Dumba

Disney transformuje Dumba

09.07.2014

Hrané pohádky jsou v současnosti skoro tak populární a úspěšné jako comicsové adaptace. Sněhurka a lovec nebo Alenka v říši divů brzy dostanou druhé díly, nejnověji pak u diváků zabodoval růženkovský… (více)

Kapitán Nemo to nevzdává

Kapitán Nemo to nevzdává

14.06.2014

Geniální vědec Kapitán Nemo, známý z románů Julese Vernea, se v kinech naposledy objevil před 11 lety. U nás natáčená Liga výjimečných ale nebyla přijata zrovna kladně a mimo jiné ukončila hereckou… (více)

Reklama

Reklama