Reklama

Reklama

Alenka v říši divů

  • USA Alice in Wonderland (více)
Trailer 3

Alenka Kingsleyová je devatenáctiletá dívka, kterou od malička pronásleduje jedna a ta samá noční můra o podivných bytostech. Nemůže kvůli ní spát, jediným lékem je milující otec, který ji vždy utiší. Po otcově smrti se dívce nejen vrátí noční můry, ale její obrovská představivost jí v mnohém komplikuje život. O 13 let později je z Alenky půvabná, trochu svérázná a bystrá dívka, která své okolí překvapuje podivnými nápady a nevšedními úvahami. Jednoho dne ji ale čeká nemilé překvapení, její matka ji hodlá provdat za přihlouplého, nevzhledného, avšak bohatého lorda Hamishe. Alenka prchá ze své zásnubní hostiny do lesa a utíká za králíkem ve vestě. Spadne za ním do hluboké jámy a ocitne se v podivném světě, aniž by si pamatovala, že už tam jednou byla. Vypije nápoj s nápisem "Vypij mě" a zmenší se na takovou velikost, aby mohla projít malinkými dvířky do fantastického království... (TV Nova)

(více)

Videa (13)

Trailer 3

Recenze (1 781)

castor 

všechny recenze uživatele

Uvnitř sterilní, málo osobitá a zmatená zakázka hollywoodských bossů, u které Tim Burton zřejmě jen asistoval. Jeho kroky z posledních let mě bohužel míjí.. Burton už nebalancuje na hranici mezi originální tvůrčí filmařinou plnou příjemně šokujících nápadů a lákavou komercí, on už jednoduše začal onomu blyštivému průmyslu sloužit. Alenka jest toho příkladem.. Z jeho dítek se vytratila jiskra, lehkost, kouzlo, vtip a dokonce i děj. Jasně, na Alenčině putování si každý něco najde, každému se zalíbí nějaká z těch podivných postaviček, ale ve finále tu máme utahanou vyprávěnku, u níž si vzpomenu za pár let tak maximálně na slušné herce a hlas Alana Rickmana. Není to málo, ale byl jsem zvyklý na mnohem víc.. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Je to prosté jak neviditelná ruka trhu. Žáby na prameni strýčka Disneye ucítily zespodu nepatrný závan sucha, Helena chtěla novou kabelku, nos, výzvu, co já vím..., žáby na prameni strýčka Disneye podepsaly šek, Tim se poslušně podrobil a ejhle - je tu nová, úspěšná Alenka v říši hřibů (patrně lysohlávek), kde dealuje modrá housenka sjetá vodní dýmkou a Alča vylézá z nory jako charakterově vyzrálá žena. Investice se vyplatila, kuňky zase mohou cítit to nádherné vlhko, ale já bych byl radši, kdyby to všechno byl jen pouhý sen.. Pokud se bude točit remake Kingova TO, Helence Bonham ponechat nalíčení a role klauna Pennywise se už nemusí řešit.. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 2: Kostymy / Masky a vlasy + 3 nominacie: Hudba / Vyprava / Vizualne efekty _______ Tento film by som asi mohol prirovnat len ku KARLIKOVI A TOVARNE NA COKOLADU (2005), kedze je podobne ladeny pre detskeho divaka, je tu taktiez bohate mnozstvo roznych postaviciek, obleceny rozpravajuci kralik a podobne, dalej temperamentne a vdaka tomu humorne spravanie sa niektorych postav, ale hlavne fantasticky svet kreativnych tvorcov pred zelenym platnom. Ta zväcsena hlava a zuzene telo Bonham Carter nemalo chybu :-) Film som videl v kine v 3D verzii, ale ani tento zazitok ma nedokazal presvedcit k tomu, aby som mu dal plny pocet hviezdiciek. Takze ak by som zrekapituloval moje najoblubenejsie Burtonove filmy, tak su to uz spominany Karlik alebo NOZNICOVORUKY EDWARD (1990) a najslabsi MARS UTOCI! (1996). Dokonca PLANETA OPIC (2001) sa mi pacila viac, ako Mars. ________ Mia Wasikowska - (Alenka) +++ Johnny Depp - (Kloboučník) +++ Helena Bonham Carter - (Srdcová královna) +++ Christopher Lee - (Tlachapoud) +++ Anne Hathaway - (Bílá královna) +++ Alan Rickman - (Houseňáka Absolem) +++ Matt Lucas - (Tweedledee / Tweedledum) +++ Stephen Fry - (Kocour Šklíba) +++ Produkcia: Tim Burton +++ (Videl v kine 09.03.2010) +++ ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

I Sám Tim Burton tehdy řekl, že se mu Alenka netočila dobře. Je hezká, až přenádherná, ale není z ní cítit Tim Burton. Tenhle film prostě nemá jeho srdce. A když film nemá srdce, je mi z toho smutno. A to i přesto, že jinak je tahle Alenka nádherně barevná plná jak úžasných momentů, tak 3D scén, které v ne3D prostředí vyzní bohužel úplně do prázdna. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné přijetí ALENKY V ŘÍŠI DIVŮ je sice dáno převážně tím, nakolik ji kdo shledává (ne)burtonovskou, ale v tom dle mého nespočívá podstata problému nejslabšího filmu Tima Burtona. Sice by se mohlo zdát, že po účtujícím krvavém holiči je výběr dané látky pouhým přešlapováním, ale spíš jde o snahu posunout se někam výrazně dál. Koncept je totiž založen ne na tom, že se výstřední postavy dostávají do pro ně neznámého světa, který na ně není připraven, ale na navracení se na staré, v tomto případě ale "neznámé" místo. Obrat tentokrát spočívá v záměně mužského melancholického hrdiny za ženskou hrdinku, která se teprve učí chodit v burtonovském světě, a v závěrečném postavení ideologie předchozích režisérových filmů na hlavu, protože na místo toho, aby se kritizoval kapitalismus a konzumerismus, tak se jede vstříc ke světlým kapitalistickým zítřkům. Jenže, a v tom pro mě ALENKA selhává nejenom jako adaptace, ale i jako film sám o sobě, nemá prokreslený fikční svět a stejně tak žádnou vnitřní logiku, postavy nejsou dostatečně motivované nebo mění motivaci zrovna podle toho, jak se to snímku hodí. Především je to celé špatně odvyprávěné, s překvapivě nezdařile inscenovanými scénami, jež měly být nejspíš variací/parafrází některých kanonických z předchozích Burtonových podvratných poct určitému žánru/kinematografickému období. Formální struktura ALENKY V ŘÍŠI DIVŮ vychází nikoliv z disneyovské klasiky či mnoha adaptací Carrollových knih, ale původního ČARODĚJE ZE ZEMĚ OZ; ovšem vyprávění se tříští do sledu 3D efektů, které neslouží vyprávění. Ve své nefunkčnosti a při ohledu na filmografii tvůrce, s níž je tohle dílo v rozporu minimálně s ideologickou stránkou a v konceptu, na rozebírání a diskuzi podnětné dílo. ()

Galerie (309)

Zajímavosti (60)

  • Rozpočet filmu: 200 000 000 dolarů. (Saku)
  • Ve scéně, kdy Alenka (Mia Wasikowska) vstupuje do říše divů, je v pozadí vidět nápadný pokroucený strom bez listí, který odkazuje na Burtonův dřívější snímek Ospalá díra (1999). (Perth)
  • Roli Alenky (Mia Wasikowska) byla nejprve nabídnuta Anne Hathaway, ale ta odmítla, protože nechtěla pokračovat v rolích hezkých dívek v pohádkových šatech. Navrhla, že by přijala roli Bílé královny a bylo ji vyhověno. (Hans.)

Související novinky

Malá mořská Hit-Girl

Malá mořská Hit-Girl

08.11.2015

Nové adaptace slavných pohádek jsou teď v kurzu podobně jako comicsové filmy. Alenka v říši divů, Zloba a Popelka vydělaly ohromné peníze, takže vás asi nepřekvapí, že u Disneyho chystají třeba… (více)

Hermiona a zvíře

Hermiona a zvíře

26.01.2015

Alenka v říši divů, Mocný vládce Oz, Zloba - královna černé magie... co hraná disneyovská pohádka, to obrovský hit, není tedy divu, že tenhle trend pokračuje. Už v březnu dorazí Popelka od Kennetha… (více)

Disney transformuje Dumba

Disney transformuje Dumba

09.07.2014

Hrané pohádky jsou v současnosti skoro tak populární a úspěšné jako comicsové adaptace. Sněhurka a lovec nebo Alenka v říši divů brzy dostanou druhé díly, nejnověji pak u diváků zabodoval růženkovský… (více)

Kapitán Nemo to nevzdává

Kapitán Nemo to nevzdává

14.06.2014

Geniální vědec Kapitán Nemo, známý z románů Julese Vernea, se v kinech naposledy objevil před 11 lety. U nás natáčená Liga výjimečných ale nebyla přijata zrovna kladně a mimo jiné ukončila hereckou… (více)

Reklama

Reklama