Reklama

Reklama

Alenka v říši divů

  • USA Alice in Wonderland (více)
Trailer 3

Alenka Kingsleyová je devatenáctiletá dívka, kterou od malička pronásleduje jedna a ta samá noční můra o podivných bytostech. Nemůže kvůli ní spát, jediným lékem je milující otec, který ji vždy utiší. Po otcově smrti se dívce nejen vrátí noční můry, ale její obrovská představivost jí v mnohém komplikuje život. O 13 let později je z Alenky půvabná, trochu svérázná a bystrá dívka, která své okolí překvapuje podivnými nápady a nevšedními úvahami. Jednoho dne ji ale čeká nemilé překvapení, její matka ji hodlá provdat za přihlouplého, nevzhledného, avšak bohatého lorda Hamishe. Alenka prchá ze své zásnubní hostiny do lesa a utíká za králíkem ve vestě. Spadne za ním do hluboké jámy a ocitne se v podivném světě, aniž by si pamatovala, že už tam jednou byla. Vypije nápoj s nápisem "Vypij mě" a zmenší se na takovou velikost, aby mohla projít malinkými dvířky do fantastického království... (TV Nova)

(více)

Videa (13)

Trailer 3

Recenze (1 781)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Stotožňujem sa s ambivalenciou Meave :-) Čo už by len Burton mohol pokaziť na fantazijnom materiáli, ktorý je preňho ako stvorený? Je to vizuálne strhujúce, efektovo uhrančivé a herecky brilantné. A predsa sa akosi neviem a neviem prinútiť k tej piatej hviezdičke. Možno mi nechýba nič k dokonalosti filmu, len ten príbeh mi nikdy celkom neprirástol k srdcu. Aj v detstve som si z Alice vždy len pozerala obrázky a nikdy sa mi ju nechcelo prečítať... Jo, a pokiaľ ide o zvieratká - neviditeľný kocúr rulez! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že na začátku filmu jsem trošku vypadl ze své předem dané role tzv. věčného diváka a místo abych se plně soustředil na děj, jsem přemýšlel nad možnostma 3D. Až se jednou bude točit ve 3D třeba porno, nebo finále ligy mistrů mezi Barcelonou a Bohemians1905 či smaženej sejra s tatarkou, atd. Naštěstí jsem se právě včas vrátil k Alence, zrovna tam před ní klečel nějakej zrzavej neznaboh a naivně si snad myslel, že ho bude Alenka chtít za muže. Hned jak se vyslovil a kamera dala záběr na všechny ty lidi a jakože napětí co Alenka řekne, jsem se začal smát. To by dřív dělnická strana sponzorovala romský hudební festival než že by Alča řekla takovýmu koštěti své ano. Čili pokus o vyvolání napěti v téhlé otázce se naprosto minul učinkem. Po tomohle pofidérním prologu se konečně Alenka ocitne v říši divů a ať si říká kdo chce co chce, mě se to prostě líbilo, ze začátku míň, ale pak víc a víc až se mě to líbilo úplně nejvíc. Sice souhlasím s kolegyní uživatelkou Jeanne, ale s tím rozdílem, že když prostě zavřu oči, tak tenhle svět by má fantazie stvořit nedokázala a o tom to je, o schopnosti snít. Všechny ty bytosti - nebytosti byli zkrátka parádní. Ano, něco bylo uděláno na efekt pro 3D a podle mě zbytečně. Všeobecně totiž nemám rád, když po mě králík háže procelánem. Na druhou stranu stačí si vzpomenout na tančícího Johnyho a hned je jasný, že svět pohádek a fantazie se nebere vážně a stavět podobným filmům mustry, jak by měli vypadat, to neberu. Skvělý závěrečný titulky, takovej dodatečnej francouzák po paradním sexu. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Alenka nám trochu povyrostla a jen na ní nyní závisí osud podzemní říše. Abych se přiznal, tak jsem si nikdy neoblíbil ani samotný příběh Alenky v říši divů, ani žádnou z filmových verzí. Dokonce ani jako dítě mě tenhle příběh nebavil. Ale v tomto případě jsem prostě nedokázal odolat úžasnému spojení Tim Burton, Johnny Depp a Helena Bonham Carter, které už tak perfektně a bezchybně fungovalo v případě Sweeney Todda. A ani tentokrát jsem nebyl zklamán, Tim Burton mě okamžitě vtáhl do děje a já jen nevěřícně sledoval, co všechno se na televizní obrazovce před mými zraky odehrává. Ani na okamžik jsem se nenudil, ani na okamžik jsem nelitoval, že jsem se na film podíval, zkrátka naskytl se mi další z úžasných filmových zážitků. Johnny Depp, H. B. Carter, Mia Wasikowska i Anne Hathaway byli prostě úžasní a dokonalí a pod režijním vedením Tima Burtona zvládli své role naprosto perfektně. Nicméně i přes tento můj pocit dokonalého filmu tu stále zůstává jakási averze vůči zpracovávané knižní předloze, tenhle příběh jsem nikdy nemiloval a zřejmě ani milovat nebudu a ani tento film nedokázal změnit můj názor, a ač vím, že je to možná vůči filmu samotnému nespravedlivé, přesto musím svou nechuť vůči příběhu zapracovat do hodnocení, ale i tak mi vychází úžasné a nadprůměrné hodnocení v podobě čtyř hvězd. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné přijetí ALENKY V ŘÍŠI DIVŮ je sice dáno převážně tím, nakolik ji kdo shledává (ne)burtonovskou, ale v tom dle mého nespočívá podstata problému nejslabšího filmu Tima Burtona. Sice by se mohlo zdát, že po účtujícím krvavém holiči je výběr dané látky pouhým přešlapováním, ale spíš jde o snahu posunout se někam výrazně dál. Koncept je totiž založen ne na tom, že se výstřední postavy dostávají do pro ně neznámého světa, který na ně není připraven, ale na navracení se na staré, v tomto případě ale "neznámé" místo. Obrat tentokrát spočívá v záměně mužského melancholického hrdiny za ženskou hrdinku, která se teprve učí chodit v burtonovském světě, a v závěrečném postavení ideologie předchozích režisérových filmů na hlavu, protože na místo toho, aby se kritizoval kapitalismus a konzumerismus, tak se jede vstříc ke světlým kapitalistickým zítřkům. Jenže, a v tom pro mě ALENKA selhává nejenom jako adaptace, ale i jako film sám o sobě, nemá prokreslený fikční svět a stejně tak žádnou vnitřní logiku, postavy nejsou dostatečně motivované nebo mění motivaci zrovna podle toho, jak se to snímku hodí. Především je to celé špatně odvyprávěné, s překvapivě nezdařile inscenovanými scénami, jež měly být nejspíš variací/parafrází některých kanonických z předchozích Burtonových podvratných poct určitému žánru/kinematografickému období. Formální struktura ALENKY V ŘÍŠI DIVŮ vychází nikoliv z disneyovské klasiky či mnoha adaptací Carrollových knih, ale původního ČARODĚJE ZE ZEMĚ OZ; ovšem vyprávění se tříští do sledu 3D efektů, které neslouží vyprávění. Ve své nefunkčnosti a při ohledu na filmografii tvůrce, s níž je tohle dílo v rozporu minimálně s ideologickou stránkou a v konceptu, na rozebírání a diskuzi podnětné dílo. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Burton nevyprávěl, nýbrž prostě odvyprávěl. Nejčastěji kladenou otázkou z mé strany bylo, proč vlastně snímek není animovaný komplet, když je všechno umělé jak interiér čínského auta. V té přehršli ‚burtonovského vizuálu‘, kompletně v CGI, se ztrácí všechno… až na Miu Wasikowsku, která táhne celou tu zmatenou (!!) taškařici ke konci, který je tentokráte doslova vysvobozením. Sterilní, nudné, kýčovité, plastové… dokonalý repelent divácké empatie. ()

Galerie (309)

Zajímavosti (60)

  • Crispin Glover sice hraje ve filmu Stayna, Srdcového kluka, ale divák na plátně uvidí jen jeho hlavu. Tělo postavy, které měří kolem dvou metrů, bylo vytvořeno počítačem. Při natáčení nosil Glover zelený oblek a chodil na chůdách, aby vypadal vyšší. Maskéři mu líčili pouze obličej, a přes oko mu dávali srdcovou pásku. Ve finální verzi je celý Staynův kostým vyrobený počítačově, včetně pláště. Pravá je jen jeho tvář. (Andrew78)
  • Johnny Depp (Kloboučník), který má rád obtížná natáčení, musel pracovat před zeleným pozadím, což, jak sám připoustil, bylo vyčerpávající. Na konci každého dne se cítil zmatený a občas mu prý zelené plátno přivodilo i noční můry. (salamandrr)
  • Režisér Tim Burton se rozhodl film natočit dvojrozměrně a do 3D jej převést až v postprodukci. Vedla ho k tomu dobrá zkušenost z konverze jeho filmu Ukradené vánoce (1993) do 3D, a proto se rozhodl postupovat stejně i u Alenky. (Andrew78)

Související novinky

Malá mořská Hit-Girl

Malá mořská Hit-Girl

08.11.2015

Nové adaptace slavných pohádek jsou teď v kurzu podobně jako comicsové filmy. Alenka v říši divů, Zloba a Popelka vydělaly ohromné peníze, takže vás asi nepřekvapí, že u Disneyho chystají třeba… (více)

Hermiona a zvíře

Hermiona a zvíře

26.01.2015

Alenka v říši divů, Mocný vládce Oz, Zloba - královna černé magie... co hraná disneyovská pohádka, to obrovský hit, není tedy divu, že tenhle trend pokračuje. Už v březnu dorazí Popelka od Kennetha… (více)

Disney transformuje Dumba

Disney transformuje Dumba

09.07.2014

Hrané pohádky jsou v současnosti skoro tak populární a úspěšné jako comicsové adaptace. Sněhurka a lovec nebo Alenka v říši divů brzy dostanou druhé díly, nejnověji pak u diváků zabodoval růženkovský… (více)

Kapitán Nemo to nevzdává

Kapitán Nemo to nevzdává

14.06.2014

Geniální vědec Kapitán Nemo, známý z románů Julese Vernea, se v kinech naposledy objevil před 11 lety. U nás natáčená Liga výjimečných ale nebyla přijata zrovna kladně a mimo jiné ukončila hereckou… (více)

Reklama

Reklama